קרנות מנייתיות: מי הוכיח את עצמו בשוק המאתגר של שלוש השנים האחרונות?
שנת 2022 האיומה (לפחות לשוק המניות) מתקרבת לסיומה. אם מסתכלים על שוק המניות בתל אביב ניתן לומר (לפחות בינתיים) שלא נעים, אבל גם לא נורא. יחסית למדדי המניות בחו"ל הבורסה בתל אביב מציגה הפסדים נסבלים. בעוד בוול סטריט רשם הנאסדק ירידות של 28% מתחילת שנה וה-S&P500 של כ-15%, בתל אביב, בעיקר במניות הגדולות, נרשמו ירידות צנועות בהרבה של 5% במדד ת"א 35. ת"א 90 רשם כבר ירידות של 13% - קרוב למקביליו מעבר לים. נציין גם שמדד הדאו ג'ונס, מדד מניות התעשייה, מתבלט לחיוב מתחילת השנה עם ירידות של כ-5% בלבד, בדומה לת"א 35.
קנייה של תעודת סל העוקבת אחר המדדים הללו הייתה נותנת תשואה דומה בניכוי דמי ניהול, בדרך כלל נמוכים למדי, אולם אנשים רבים מנסים "להכות את השוק". אם אינך רוצה לנתח את השוק בעצמך באופן מעמיק ולנסות לבחור את המניות המנצחות קרוב לוודאי שתמסור את כספך למנהלים מקצועיים שינהלו את השקעותיך. הדרך הנוחה ביותר לעשות זאת היא דרך קרנות הנאמנות שמשקיעות בשוק באופן ישיר ומנסות להכות את המדדים. למרבה הצער מעטות הן הקרנות שמצליחות לעשות זאת באופן עקבי, אם כי ישנן כמה כאלה שאכן הציגו תשואות טובות מהמדדים מתחילת השנה, כלומר, הפסדים פחותים. רווחים ממש, לעומת זאת, כבר ממש קשה למצוא.
נסקור הפעם את ביצועי קרנות הנאמנות המתרכזות במניות בשוק הישראלי. אם כי קשה לערוך השוואה בין כל עשרות הקרנות המאכלסות את פלח השוק הזה. שוק קרנות הנאמנות התפתח בצורה כזו שנוצרו הרבה מאד סיווגים ותתי סיווגים שמקשים על היכולת להשוות את איכות הניהול. אין טעם בהשוואת קרן נאמנות המתמקדת בבנקים עם כזו המתמחה בנדל"ן או באנרגיה. השוואה אמיתית תיתכן רק בין קרנות המתמקדות באותו תחום השקעות.
לכן, הורדנו מההשוואה הזו את כל הקרנות המתמקדות בכל קטגוריה שהיא, בין אם לפי גודל שוק של המניות (מיד קאפ, לארג' קאפ, מניות יתר וכדו') בין אם בשוק מסויים (נדל"ן, פיננסים וכו'), מניות צמיחה, ערך או מניות דיבידנד, תנודתיות נמוכה וכל תת סיווג מעין זה שמגביל את חופש הפעולה של מנהלי הקרנות. כן בדקנו קרנות המחשיבות עצמן כ-ESG, כלומר ששוקלות שיקולים ערכיים מלבד תשואת המשקיעים (שם נגלה הפתעה מעניינת), או קרן המגדירה עצמה "כשרה", כלומר משקיעה לפי ההלכה. גם לאחר הצמצום הזה עדיין מדובר על יותר מ-60 קרנות נאמנות שמתחרות בקטגוריה הזו.
בביזפורטל אנו מציעים מדור קרנות מפורט בו ניתן לחקור את ביצועי העבר של הקרנות. נזכיר, אם זאת, שביצועי העבר אינם ערובה להמשך. לדוגמה, במשך שנים בית ההשקעות אלטשולר שחם הובילה את טבלת התשואות במוצרי ההשקעה השונים ובטווחי זמן שונים, אך בשנה האחרונה הוא מאכזב פעם אחר פעם, כך שהצלחתו בעבר אינה יכולה להבטיח שהוא יצליח בהמשך. יחד עם זאת, תשואות טובות לאורך זמן כן יכולות להעיד מבחינה מסויימת על איכות הניהול, ולכן למרות שזהו לא קריטריון שנותן מאה אחוזי הצלחה, הוא בהחלט מגביר את הסיכויים לבחור נכון יותר, לכן כל מי שרוצה להשקיע בקרנות נאמנות כדי שיבחון את ביצועי העבר של מנהלי הקרן, אך עם קורטוב של חשדנות.
בנוסף לתשואות העבר הנתון החשוב ביותר לבדוק הוא דמי הניהול. התשואות המוצגות בטבלאות הן אומנם לאחר ניכוי דמי ניהול, אך דמי ניהול גבוהים מורידים את הסיכויים "לנצח" את השוק בהמשך. אם מראש מנהל הקרן נותן לשוק "יתרון" של 2% או 3% הוא יתקשה מאד להכות אותו בהמשך. המנהל יצטרך להרוויח 2% או 3% יותר רק כדי להציג תשואה שווה.
חשוב לומר גם את זאת: בישראל דמי הניהול הנהוגים לגביה בקרנות נאמנות המרוכזות במניות רשמו התמתנות. ייתכן שזה בגלל התחרות הגוברת, כשישנן עשרות קרנות בתחום, כך שקשה להתבלט עם תשואות טובות כאשר מתחילים בפור של מינוס 1.5% מול המתחרות. ייתכן גם שהתפתחות של אלטרנטיבות השקעה בדמות קופות גמל להשקעה או תוכניות חסכון, כמו גם המודעות הגוברת למוצרים מחקים - כל אלו גובים דמי ניהול נמוכים בהרבה, ולא פעם מציגים תשואות עודפות, גורמות למנהלי הקרנות להסתפק במועט יחסית לעבר. כך או כך, מדובר בהתפחתחות חיובית, אם כי עדיין יש "שומנים" שניתן להוריד עם כמה קרנות עם דמי ניהול מנופחים.
בעוד בעבר היה קשה למצוא קרן נאמנות המתמקדת בשוק המניות שגובה פחות מ-2%, כעת קרנות מובילות רבות גובות פחות מ-1.5%, ונראה שהן מסתדרות לא רע עם דמי ניהול של בין 1% ל-1.5%. עדיין ישנן קרנות שגובות מעל 2%, וללא שום הצדקה מבחינת ביצועים. דמי ניהול גבוהים הם משקולת על גב המנהלים ולא מאפשרים להם לבלוט. מומלץ לבדוק תמיד את דמי הניהול ולהתייחס לזה כשיקול מרכזי בבחירת הקרן.
בחרנו בתקופת זמן של שלוש שנים כקרטיריון העיקרי, שכן זו תקופה ארוכה מספיק כדי לבחור את הצלחת המנהלים מצד אחד, אך לא ארוכה מדי. שלוש השנים האחרונות כללו גם אתגרים לא פשוטים למנהלי הקרנות, כגון שוק דובי והתאוששות מהירה (2020), שוק שורי (2021) ושוק דובי (2022), כך שהמנהלים נבחנו מול תנאי שוק משתנים. הצגנו גם את התשואות מתחילת השנה, ששמות זרקור על ביצועי המנהלים בשוק דובי, ולכך הוספנו גם את שתי הקרנות הגדולות, כדי לבחון האם יש סיבה לכך שהציבור בוחר להפקיד בידי מנהליהם מיליארדי שקלים ולא מעביר את הכסף למנהלים אחרים
ומכאן לטבלת התשואות, בהן נציג את הקרנות הגדולות, הקרנות הגרועות ואלו הטובות ביותר:
כמה הערות על הטבלה
נתחיל במובילה: פסטרנק מובילה את התשואות בתקופת הזמן של שלוש שנים, ותוגמלה באופן יפה על ידי המשקיעים. מאז השקתה בשנת 2019 ועד מאי השנה גייסה הקרן מדי חודש סכומים יפים, ובמיוחד מאז סוף שנת 2020. למעשה, בין השנים 2019 ל-2021 הקרן השיאה יותר מ-30% מדי שנה. אולם בשנה האחרונה פסטרנק מתקשה להתמודד עם השוק הדובי, והציגה ביצועים בינוניים ומטה, ומכאן גם התחילו הפדיונות בחודשים האחרונים, כשקרנות אחרות מציגות תוצאות טובות יותר. ייתכן שככל שהקרן גדלה היא מתקשה לעמוד בסטנדרטים של עצמה מן העבר.
תובנה מעניינת שעולה מן העובדה הזו היא שנראה שהמשקיע הישראלי מתבגר, במובן זה, שהוא מגיב לביצועים. קרנות שמצליחות יפה בטבלת התשואות מגייסות יותר וכאלה שפחות יורדות בהיקף הנכסים המנוהלים באופן הדרגתי. כך גם הקרן כוון מניות, שפעם הייתה מהמובילות אך לא מצליחה להציג ביצועים ראויים בטווח הזמן של שלוש שנים, וגם מתחילת השנה מציגה ירידות בולטות, סובלת מפדיונות כמעט מדי חודש בשלוש השנים האחרונות.
יוצאת דופן מהבחינה הזו קרן סלע מניות שמציגה תשואות טובות בטווח השלוש שנים, אך מנהלת כ-100 מיליון שקל בלבד, וקרן הראל נבחרת מניות, שלמרות תשואות בין הגרועות מתחילת השנה ובינוניות בלבד לטווח של שלוש שנים עדיין מנהלת מעל 300 מיליון שקל, ובין השאר גם גובה דמי ניהול גבוהים מדי של קרוב ל-2%.
בגרועות ל-3 שנים ומתחילת השנה בולטות הקרנות של הראל. הראל נבחרת מניות היא השניה הכי גרועה מתחילת השנה, והקרן המתחבאת תחת השם אלפי בנדק, שהיא גם קרן של הראל (מנוהלת על ידי רואי החשבון יונה בנדק ואלפי לס) היא השניה מהסוף בתשואות לשלוש שנים, כשבשנים הללו, שכללו שנתיים חיוביות לשוק ההון, היא הצליחה להשיג 9% בלבד - בכל השלוש שנים, לא מדי שנה.
קסם אקטיב מציגה תופעה מוזרה. הקרן הטובה ביותר מתחילת השנה וגם הגרועה ביותר – שתיהן מנוהלות על ידיה. הטובה היא זו שנוספה ESG לשמה, כלומר שהיא לוקחת בחשבון שיקולים מוסריים סביביתיים בבחירת המניות. קרן כזו תגביל עצמה למניות של חברות שלא מזהמות, מעודדות ממשל תאגידי השומר על זכויות אדם, צדק חברתי וכדו'. יחד עם זאת, קשה להבין איך ההבדל הזה גורם להבדל תשואה של מעל 30% בין שתי קרנות המנוהלות על ידי אותו גוף.
הקרנות הגדולות לא יוצאות דופן משום בחינה, לא לחיוב ולא לשלילה. הן פשוט גדולות בגלל סיבות היסטוריות, כשהמשקיעים מגיבים לאט לשינויים. זה לא בהכרח דבר רע, שכן לקפוץ מקרן לקרן על סמך תשואות של חודש חודשיים זה לא רעיון טוב. יחד עם זאת, לאחר שלוש שנים ניתן כבר לראות שקרנות כמו מור מניות ישראל, ילין לפידות מנייתית או אלטשולר שחם סופה לא בולטות לטובה במיוחד ואפשר להמשיך הלאה. שתי הקרנות הגדולות המופיעות בטבלה מציגות בעיקר פדיונות ב-3 השנים האחרונות, כך שכנראה גם הציבור הרחב שם לב לכך ומוציא באופן הדרגתי את כספו מאותן קרנות. ילין לפידות מנייתית אף בולטת לרעה מבחינת דמי הניהול המופקעים שהיא גובה, וכאמור, לא מצדיקה אותם בביצועים. מתחילת השנה איבדה הקרן 15%, מעל מדדי הייחוס.
קרנות נאמנות מנייתיות, אם כן, זה לא שגר ושכח. חשוב להיות עם יד על הדופק ולעקוב אחר השינויים בשוק, אך לא לפעול באופן תזזיתי, להיכנס ולצאת מהשוק לאור כל התפתחות ולקפוץ על הכוכב התורן מבין המנהלים. חשוב לבדוק מדי פעם ולשים לב לקרנות שלאורך זמן לא מספקות את הסחורה ולעבור לאחרות מוצלחות יותר, במידת הצורך.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.מנסיון, לאף אחד לא כדאי לתזמן את השוק,משה - חיפה 29/11/2022 13:44הגב לתגובה זו2 0השקעה במדדים תמיד מנצחת לאורך זמן. רק סבלנות. שנת 2023 תהיה טובה ו 2024 מצויינת.סגור
-
לדעתי אתה טועה. מדדים עבדו עד עכשיו. 2023 תהיה רעה גם (ל"ת)אפי 29/11/2022 21:22הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.למה הקרן של הראל גרועה וגדולה?משה משה 29/11/2022 13:18הגב לתגובה זו3 0כנראה כי דחפו אותה לתיקים המנוהלים. עוד רמז שישמש אותנו לדעת אם היא בתיקים מנוהלים? אם דמי הניהול ממש יקרים אז סימן שדחפו אותה ללקוחות העיוורים. בתיאבוןסגור
-
למה 1.98?בן 29/11/2022 15:22הגב לתגובה זו2 0כי מעל 2% אתה נתפס כגנב ב1.99% אתה נתפס נוכל שמנסה להיפטר מקידומת 2 1.98% אתה ממש פילנטרופסגור
-
2.בדיקה מרתקת תודה (ל"ת)שמעון 29/11/2022 09:19הגב לתגובה זו3 0סגור
- טען עוד
-
1.במקום להסתכל על הקטגוריה החשובה - גמישותאחד שיודע 29/11/2022 08:50הגב לתגובה זו1 3מישהו מנסה להקטין את הראל ואלפי בנדק… לא נורא הציבור רואה הכלסגור