הקרנות הכספיות: מגייסות מיליארדים; האם הן יהיו גם הלהיט של 2023?

מגמת העלאת הריבית של בנק ישראל הפכה את האפיקים הסולידיים לאטרקטיביים יותר, והחזירה לחיים את קטגוריית הקרנות הכספיות שמציגות יתרונות בתחום המיסוי, דמי הניהול והנזילות; מיהן הקרנות המובילות ולמה צריך לשים לב כשבוחרים קרן כספית?
 | 

בשבועות ובחודשים האחרונים הקרנות הכספיות רואות נהירה מאסיבית של כספים. 6 קרנות מנהלות כבר מעל 3.5 מיליארד שקל. "אנליסט כספית" גייסה מעל 2 מיליארד שקל בחודשים באוקטובר ונובמבר. "הראל כספית מגמת ריבית" גייסה בין 450 מיליון ל-914 מיליון בשבעת החודשים האחרונים והן שתי הקרנות הגדולות בתעשייה כרגע. מדובר בשינוי מגמה משמעותי מאד. במשך שנים הקרנות הכספיות היו בזבוז זמן וכסף והפכו לבית הקברות של שוק ההון. הריבית האפסית לא באמת אפשרה להשיג תשואות כלשהן, והמשקיעים חיפשו אפיקים אחרים.

לדוגמה, התשואות השנתיות של קרן אנליסט כספית בשנים האחרונות מאז שנת 2015 ועד 2021 היו 0.07%, 0.18%, 0.19%, 0.18%, 0.48%, 0.24% ו-0.18%. סך הכל מאז חודש אפריל 2015 הציגה הקרן תשואה של 2.54% - בכל ה-7 שנים הללו ביחד. אלו תשואות שכמובן לא מצדיקות השקעה. לשם השוואה, בשנה הקרובה לבדה התשואה צפויה לעבור את ה-2.5% (לפי המגמות הנוכחיות).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אז מה קרה פתאום? הריבית קרתה. כלומר, בנק ישראל הצטרף למקביליו בעולם והחל להעלות את הריבית, ובכך, לראשונה מזה שנים, הפכו הקרנות הכספיות לאטרקטיביות שוב. ההנחה כעת שהריבית תעלה אף יותר בחודשים הקרובים, ותשאר ברמות גבוהות לפחות למשך מספר חודשים. משמעות הדבר הוא שהתשואות שיציגו הקרנות הכספיות בחודשים הבאים תהיינה גבוהות יחסית, יתכן שאף גבוהות יותר מהנוכחיות. בהינתן המגמות הללו ניתן לצפות לתשואה של בין 2% ל-4% במקרה הטוב, עם כל היתרונות של הקרנות הכספיות, עליהם נספר בהמשך. 

אז מהן הקרנות הכספיות ולמה הן כנראה הפכו ללהיט שוק הקרנות עם הזרמות של מיליארדי שקלים בחודשים האחרונים, וימשיכו ככל הנראה להיות אפיק אטרקטיבי גם בשנת 2023?

קרנות כספיות מהוות תחליף לפיקדונות בנקאיים. הן משקיעות באפיקי השקעה סולידיים (כלומר מק"מ, פיקדונות בנקאיים ואגרות חוב קצרות מאד) עם מח"מ של עד 90 יום. דירוג האג"ח בהן משקיעה הקרן הכספית צריך להיות של AA  לכל הפחות, כלומר אג"ח בדירוג גבוה עם סיכון קטן ביותר. 

<

אם הקרנות הכספיות באו להחליף את הפיקדונות אז למה לא להשקיע כבר במקור – בפיקדונות הבנקאיים? הסיבה היא שהן מציעות כמה יתרונות משמעותיים על פני הפיקדונות הבנקאיים:

נזילות: כדי לקבל תשואה בבנק יש צורך להפקיד את הכסף לתקופת זמן מסוימת. ככל שהתקופה ארוכה יותר ניתן יהיה לקבל ריבית גבוהה יותר על הפקדון. בקרנות כספיות לעומת זאת ישנה נזילות מלאה. נכנסה לך משכורת בעשירי לחודש והתשלום על המשכנתא יוצא רק ב-20? תוכל לשים את הכסף בינתיים בקרנות הכספיות ולהרוויח כמה שקלים על הזמן הזה. אין התחייבות לתקופת זמן מינמלית וניתן למשוך את הכסף בכל יום לפי הצורך. כמובן, שגם במידה ואינך יודע האם תזדקק לכסף בזמן הקרוב או שצפויה לך הוצאה גדולה בטווח הזמן הנראה לעין, הריבית שתקבל בקרנות הכספיות תהיה ככל הנראה גבוהה יותר ממה שתקבל בפקדון על אותו זמן, ובעיקר זמינה יותר בכל מקרה של שינוי צפוי או לא צפוי בתוכניות. 

יתרון לגודל: אם תבוא לבנק ותרצה להפקיד 50 אלף שקל, תוכל לקבל ריבית מסויימת. אם תגיע עם 500 אלף שקל, לעומת זאת, תוכל לקבל ריבית גבוהה יותר. לבנק יש אינטרס להציע לך תנאים טובים יותר כיון שמהכסף שתפקיד אצלו הוא יוכל להפיק רווחים. לכן הוא רוצה את הכסף שלך וככל שיהיה יותר ממנו הוא יתחרה עליו באופן חזק יותר. 

מה יקרה לפי זה, אם תבוא על הבנק עם 100 מיליון שקל? מן הסתם כוח המיקוח שלך יגדל. אבל אף אחד לא בא לבנק עם 100 מיליון, נכון? אם אתה קרן כספית אז התשובה היא לא. לאנליסט כספית לדוגמה היה פקדון אחד בגובה 248 מיליון שקל (נכון לסוף ספטמבר), ו-93 מיליון בפקדון נוסף. כלומר אנליסט מן הסתם הלכו לכל הבנקים ואמרו להם יש לנו מעל 200 מיליון שקל, מה הריבית שאתם מציעים לנו על זה? מן הסתם ההצעות היו טובות יותר ממה שהבנקים היו מציעים לך על 100 אלף השקל שלך. לבנקים, אם כן, יש הרבה יותר אינטרס להתחרות על ליבן של הקרנות הללו, ולכן, באופן מובנה, הריבית שהם יקבלו על הפקדות ל-90 יום תהיינה גבוהות יותר מאלו שכל לקוח פרטי יוכל להשיג.

מיסוי: בהשקעות בפקדון, באג"ח או בפקדונות בנקאיים ישנו מס רווחי הון. בקרנות הכספיות לעומת זאת מס רווחי ההון יושת רק על רווח ריאלי, כלומר כאשר הריבית המתקבלת גבוהה מהאינפלציה. לא נראה שזה יקרה בעתיד הנראה לעין. בחודש האחרון עמדה האינפלציה על 5.3% וריבית בנק ישראל עומדת על 3.25%. התשואות שמניבות הקרנות הכספיות עדיין נמוכות יותר, כך שככל הנראה לא ישולם מס על הרווחים מהקרנות הכספיות בעתיד הנראה לעין. זהו יתרון בולט על פני אפיקי ההשקעה האחרים, שמכסה ויותר את דמי הניהול.

עמלות: דמי הניהול יחסית נמוכים (פירוט בהמשך), אין עמלות קניה ומכירה לבנק, ואין שיעור הוספה למנהלי הקרן (מלבד קרן אחת, גם על כך בהמשך).

מתי בכל זאת כדאי להשקיע בפיקדון או במק"מ? לקרנות אמנם יש יתרון לגודל ולכן הן יכולות להשיג תשואה גבוהה יותר על אותו טווח זמן, אך מצד שני יש להן את מגבלת 90 הימים.

כלומר, שני הגורמים המשפיעים על גובה הריבית שתקבל על פקדון הם זמן ההשקעה וסכום ההשקעה. לקרנות, כאמור, יש יתרון בסכום ההשקעה, למשקיע, לעיתים, יש יתרון מבחינת טווח זמן ההשקעה. לכן, אם ברור לך שלא תזדקק לכסף בטווח הזמן של שנה, יש סיכוי שתוכל לקבל מעט יותר ריבית על ההשקעה במידה ותסגור את הכסף לשנה או שנתיים. החסרון, כאמור, הוא חוסר הנזילות, לכן מדובר בשיקול אישי של כל אחד ואחד ותלוי בעיקר במידת הוודאות שלא תזדקק לכסף בטווח הזמן הזה.

מהם הביצועים של הקרנות בשנה האחרונה? יש לשים לב, ששנת 2022 התחילה עם ריבית אפסית. ריבית בנק ישראל עלתה בהדרגה במהלך השנה, וכעת עומדת על 3.25%, אולם אין לצפות לראות תשואות דומות על השנה האחרונה כיון שרוב השנה הריבית הייתה נמוכה יותר. במקרה זה, ביצועי החודש האחרון משמעותיים יותר מאשר הטווח הארוך יותר, כיוון שהם משקפים את הביצועים בסביבת הריבית הנוכחית.

נקודה נוספת שחשוב לשים אליה לב הוא שטווח ההבדלים בין הקרנות הוא מזערי ועומד על שברירי אחוז. אפשר לומר אם כן שלא כל כך חשוב איזו קרן תבחרו, כיון שממילא כולן יתנו פחות או יותר אותו דבר.

אם בכל זאת רוצים לנסות להשיג את הכי טוב כדאי לשים לב לשני נתונים חשובים. הראשון – גודל הקרן. ברוב הקטגוריות גודל הקרן מקשה על השגת תשואות גבוהות, אך בקרן כספית, כפי שציינו קודם לכן, לגודל יש יתרון במיקוח מול הבנקים, לכן קרנות גדולות יותר ייתכן ויצליחו להשיג תשואה גבוהה יותר.

השני - דמי הניהול. שכיוון שכישורי הניהול של מנהלי הקרן פחות משמועתיים בשברי האחוזים עליהם מדובר, גובה דמי הניהול בהחלט יכול ליצור את ההבדל בתשואות. נציין לדוגמה כי ההבדל בין הקרן הטובה ביותר מתחילת השנה לבין זו שנמצאת במקום החמישי הוא 0.11%. ההבדל בין דמי הניהול של שתיהן הוא 0.1%. כלומר כמעט כל ההבדל נובע מדמי הניהול במקרה הזה. לא מדובר בממצא גורף בכל הקטגוריה, ולא את כל ההבדלים ניתן להסביר באמצעות דמי הניהול, אולם כשההבדלים החודשיים עומדים על מאיות האחוז, הבדלים של עשירית אחוז הם משמעותיים.

נקודה מעניינת היא שנראה שיש שינוי מדיניות בחודשים האחרונים בעניין דמי הניהול, אולי עקב העניין המתחדש שמעוררות הקרנות הכספיות שמושכות כל כך הרבה כסף, ולכן המנהלים שרוצים להתחרות על לב המשקיעים הורידו את דמי הניהול. לדוגמה, כשבדקנו את התחום רק ביוני השנה אנליסט כספית שקלית (לא זו שבטבלה) גבתה דמי הוספה אותם היא לא גובה כעת (מצד שני היא העלתה את דמי הניהול). באופן כללי ניתן להתרשם שדמי הניהול ירדו בקרנות רבות בקטגוריה.

זוהי מגמה חיובית למשקיעים כמובן, אך כיון שדמי הניהול שונו לאחרונה, ייתכן שההשפעה שלהם על תשואות העבר עוד לא מורגשות כל כך. מומלץ להתרחק מ"קסם אקטיב כספית" ומ-"מיטב כספית" שגובות את דמי הניהול הגבוהים בקטגוריה. באופן כללי לא כדאי להשקיע בקרן כספית שגובה מעל 0.1% דמי ניהול ומעלה. ישנן 9 קרנות כאלו בקטגוריה, בעוד 7 קרנות גובות 0.1% ומטה.

נקודה חשובה בהקשר הזה: הראל כספית ניהול נזילות היא אחת מ-7 הקרנות האלו, והיא מובילה את הטבלה עם תשואה של 1.13% מתחילת השנה, אולם היא הקרן היחידה בקטגוריה שגובה גם דמי הוספה. כלומר, על כל קניה משולם באופן מיידי דמי הוספה, ללא קשה לאורך הזמן בו יישאר הכסף בקרן. כלומר, יתרון הנזילות עליו דיברנו קודם לכן מתבטל במקרה הזה. היא אמנם גובה דמי ניהול שוטפים של 0.2% בלבד, הנמוך ביותר בקטגוריה, אך שיעור ההוספה עומד על 0.07%.

משכך, התשואות שמציגה הקרן לא מייצגות, כיון שהן לא לוקחות בחשבון את דמי ההוספה. זו הסיבה שלא הנכסנו את הקרן הזו לטבלה. יחד עם זאת, אם אינך מעוניין להשקיע בפקדונות בנקאיים באופן ישיר, ואין בכוונתך למשוך את הכסף בזמן הקרוב ייתכן בהחלט שזו הקרן המתאימה עבורך, שכן לטווח אורך יותר דמי הניהול השוטפים הנמוכים יפצו על דמי ההוספה.

בטבלה נציג, שלא כהרגלנו, גם את התשואה החודשית, יחד עם השנתית, ונתעלם מטווחים ארוכים יותר שהם חסרי משמעות בקטגוריה הזו. אל הטבלה יכנסו שתי הקרנות הטובות ביותר מתחילת השנה ומתחילת החודש, הגרועות ביותר בטווחי הזמן האלו וכן הקרנות הגדולות ביותר, כשיש חפיפה מסוימת ביניהן.

אנליסט כספית בולטת לטובה בכל הקריטריונים שציינו לעיל. היא מציגה את התשואה השניה בטיבה מתחילת השנה ובחודש האחרון, את דמי הניהול הנמוכים ביותר, ואת סכום הנכסים הגבוה ביותר. אנליסט בית השקעות ידוע כבית השקעות איכותי מבחינת ניהול ההשקעות, אך לא כל כך בולט מבחינת גיוסים והיקף ההשקעות. לפחות בתחום הקרנות הכספיות הוא מצליח לשבור את תקרת הזכוכית של עצמו.

אי.בי.אי. כספית פטורה בולטת לרעה כשהיא מציגה את התשואה הגרועה ביותר מתחילת החודש והשניה הכי גרועה מתחילת השנה. יש לציין עם זאת שמדובר בשינויים מזעריים, כשההבדל בין התשואה החודשית הטובה ביותר לגרועה ביותר עומד על 0.08%, כך שמדובר בפערים שיכולים להיסגר בזמן קצר ביותר.

אלטשולר שחם כספית ללא קונצרני מציגה את התשואה הגרועה ביותר מתחילת השנה. מדובר בקרן שמגבילה את עצמה מלהשקיע באג"ח קונצרני, ובכך היא אמורה להיות סולידית ובטוחה יותר, אולם היא מאבדת תשואות אפשריות. בשברירי אחוזים שכאלה אפילו כמה אחוזים שמושקעים באג"ח קונצרני בדירוג גבוה עם תשואה מעט גבוהה יותר יכולים בהחלט לעשות את ההבדל. לדוגמה, איילון כספית, המובילה בתשואה החודשית השקיעה קרוב ל-50% מנכסי הקרן בני"ע של חברות מסחריות (סחירים ולא סחירים) נכון לסוף ספטמבר. למור כספית, המובילה מתחילת השנה היו השקעות בני"ע של חברות מסחריות בגובה של כ-25% מנכסי הקרן באותו תאריך.

איילון כספית מציגה תוצאות מעורבות. מצד אחד התשואה החודשית שלה היא הגבוהה ביותר, ומצד שני מתחילת השנה היא השלישית הכי גרועה. ייתכן שמנהלי הקרן מציגים ביצועים טובים יותר בסביבת ריבית גבוהה, מכל מקום קשה לשפוט על פי חודש אחד, וכדאי לראות האם מדובר בהתפתחות של מגמה חיובית עבור משקיעי הקרן או שמדובר במקרה חד פעמי.

למרות דמי הניהול הגבוהים מיטב כספית עדיין הרביעית בגודלה בתעשייה, אולם נראה שהלקוחות מבינים זאת ובורחים מהקרן, או לפחות לא בוחרים בה להשקעות חדשות. למרות מגמת הגיוסים החיובית בקרנות הכספיות, מיטב כספית רשמה פידיונות ב-7 מתוך 11 חודשי שנת 2022 שפורסמו עד כה, כולל בחודש נובמבר שהיה מצוין לקרנות אחרות. אנליסט כספית לשם השוואה גייסה בחודש הזה מעל 2.7 מיליארד שקל.

מיטב מציגה קרן נוספת שהוקמה רק ביולי השנה וכבר הספיקה לגייס מעל 4 מיליארד שקל והיא ממוקמת במקום החמישי מבחינת גודל הקרן. הקרן, מיטב כספית ניהול נזילות, גובה דמי ניהול מתאימים יותר לקטגוריה של 0.05% ומגייסת בכל חודש מאז הקמתה מעל 700 מיליון שקל, כשהשיא היה בחודש ספטמבר עם גיוסים של 1277 מיליוני שקלים. בחודש האחרון הציגה הקרן תשואה של 0.17% שמציב אותה במקום השמיני יחד עם עוד 3 קרנות אחרות. 
 

תגובות לכתבה(17):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    קרן כספית אינה אפיק השקעה לכל היותר מקום חניה למזומן
    אני הילד 27/12/2022 10:22
    הגב לתגובה זו
    3 0
    וגם בתפקיד הזה היתרונות שלה על פר"י קטנים עד כדי חוסר רלוונטיות.
    סגור
  • 8.
    למה הכתב לא מתייחס לתגובות? (ל"ת)
    יהודה חג'בי 26/12/2022 18:15
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 7.
    תמתינו עם קניה של קרנות כאלה
    משה האתיופי 26/12/2022 11:50
    הגב לתגובה זו
    5 0
    בהתחלה הם נותנים דמי ניהול נמוכים ובינואר מעלים אותם. תחכו 4 ימים ואז תחליטו מי הכי משתלמת.
    סגור
  • הקרן נזילה ובלי עלות רכישה/קניה
    רן 29/12/2022 09:18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אז מה ההגיון בלחכות? מקסימום אם העמלה תעלה אז מוכרים. לא המלצה כמובן
    סגור
  • אפשר לעבור (ל"ת)
    מאיר 28/12/2022 12:27
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    חארטה בארטה
    כספי 26/12/2022 11:19
    הגב לתגובה זו
    1 2
    בכל הכתבה אומרים כנראה או יתכן כלומר זאת הונאה כי יתכן שתקבל מעט שקלים וכל הרווח יהיה דמי ניהול דמי הפקדה מס הכנסה ועמלה להם יאמר נוכלים בריויירה
    סגור
  • 5.
    לא! לשלם דמי הוספה
    א 26/12/2022 09:17
    הגב לתגובה זו
    15 0
    דמי הוספה מנטרלים את יתרון הנזילות, הם כמו קנס לרוכש
    סגור
  • 4.
    מור כספית
    אבי 26/12/2022 09:03
    הגב לתגובה זו
    6 1
    מקום 1 ללא תגובה....
    סגור
  • כנראה מנסים לקדם את הפחות טובים (ל"ת)
    יעקב 26/12/2022 11:19
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 3.
    איך אלטשולר שחם הפסידו בקרן כספית?
    מבין2 26/12/2022 09:01
    הגב לתגובה זו
    4 1
    מילא במניות, אבל כל חסר השכלה פיננסית וניסיון פיננסי שהיה צריך לקנות פיקדון בבנק או מק''מים לא היה מפסיד בשנה האחרונה
    סגור
  • זה לא הפסד. מדובר ברווח הכי קטן. (ל"ת)
    אפרים 31/12/2022 17:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    דמי ניהול הפסדיים משפיעים על כל בית ההשקעות
    שמשון 26/12/2022 08:18
    הגב לתגובה זו
    6 2
    קרנות כספיות שגובות דמי ניהול מתחת ל 0.1% מפסידות כסף שכן זוהי עמלת ההפצה אותה הן משלמות לבנקים שהם ערוץ ההפצה היחיד לקרנות כספיות. למה הם מנהלים כסף בהפסד? זה לא יכול לבוא על חשבון ניהול השקעות איכותי?
    סגור
  • 1.
    לא הבנתי מה קורה לכסף לאחר 90 יום השקעה רצופה?
    מומו 26/12/2022 08:07
    הגב לתגובה זו
    4 1
    האם הכסף חוזר אוטומטית לחשבון עו"ש?
    סגור
  • לא
    רן 29/12/2022 09:20
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בית ההשקעות ״מגלגל״ ואמור להשקיע באג״חים ומק״מים אחרים. את הכסף אתה יכול להוציא מתי שתרצה.
    סגור
  • ריבית דריבית
    ברוך 26/12/2022 11:19
    הגב לתגובה זו
    6 1
    לא, ממשיך להיות מושקע בקרן שתמיד שומרת על מח"מ של עד 90 יום. ריבית דריבית
    סגור
  • לא
    חנן 26/12/2022 11:08
    הגב לתגובה זו
    4 0
    כשהם כותבים 90 יום השקעה הם מתכוונים לכך שזה מה שהקרן קונה. הקרן פשוט מגלגלת את הכסף ומוסיפה פקדונות של 90 יום.
    סגור
  • קרן כספית
    משה 26/12/2022 10:46
    הגב לתגובה זו
    0 6
    ממש עושים צחוק מאנשים בקרן כספית עדיף פיקדון בבנק עם ראש שקט הבדלים מזעריים בלבד
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות