איזו קרן נאמנות עדיפה - מנוהלת או פאסיבית? הנה התוצאות

ניתוח של קרנות נאמנות בקטגוריה של ת"א 125 - איך כדאי להשקיע, מי הגופים המובילים וגם - תזכורת: על היתרונות והחסרונות של המכשירים המנוהלים לעומת המכשירים הפאסיביים
 | 

נתחיל בתוצאות: קרנות הנאמנות על ת"א 125 מביסות את קרנות הסל והמחקות על פני זמן. מעבר לכך, בטווח של 5 ו-3 שנים כמעט כל הקרנות המנוהלות שהבנצ'מרק שלהן הוא ת"א 125 מציגות תשואות עודפות על המכשירים הפאסיביים. עם זאת, בשנת 2022 הקשה, פחות מנהלים הצליחו להכות את מדד היחס; הקרנות המחקות עדיפות במעט על קרנות הסל; ילין לפידות ומיטב מובילות, הראל מציגה ביצועים גרועים (בחלק מהקטגוריות)

במדור השבועי הזה על קרנות הנאמנות אנחנו מתרכזים בקרנות האקטיביות שמנסות להכות את תשואת השוק בסגמנטים שונים של השקעה. נקודת ההשוואה אמורה תמיד להיות השקעה פאסיבית במדדים מקבילים. השבוע נדון גם במכשירי ההשקעה הפאסיבית המקבילים לסגמנט שבחרנו – קרנות המתמקדות בת"א 125. 

את מכשירי ההשקעה הקשורים למדדים ומנסים לחקות אותם או לגבור עליהם ניתן לחלק לשלושה סוגים: קרנות נאמנות, קרנות סל וקרנות מחקות. נסביר בקצרה את המאפיינים של כל אחד מהם.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

קרנות נאמנות: אלו קרנות המשקיעות לפי שיקול דעתו של מנהל הקרן ולא עוקבות אחר המדד. מטרתם להכות את המדד, כלומר להניב תשואה גבוהה יותר מהמדד עצמו על ידי אלוקציה של ההשקעה שלא לפי מרכיבי המדד עצמו. המנהל משקיע יותר במניות מתוך המדד שלדעתו יתנו תשואת יתר, ומשקיע פחות, או לא משקיע בכלל, במניות מן המדד שהוא סבור שיניבו תשואת חסר. יחד עם זאת, בקרנות נאמנות המצהירות שהן משקיעות במדד הזה או מתייחסות אליו רוב או כל ההשקעות יהיו במניות מתוך המדד עצמו.

קרנות סל: מנהל הקרן קונה את המניוןת המרכיבות את המדד עבור המשקיעים באותו משקל בו הן נשקלות במדד עצמו. לכן, הקרן אמורה באופן תיאורטי להשיא בדיוק את תשואת המדד פחות דמי ניהול, שאמורים להיות נמוכים שכן הניהול לא דורש מיומנות מיוחדת.

ובכל זאת הקרנתו לא ישיגו תשואה זהה למדד (פחות דמי הניהול) כיוון שהמחיר של הקרנות הללו נקבע במסחר רגיל בבורסה באמצעות ביקוש והיצע של השחקנים בשוק, לכן יכול להתרחק באופן זמני או קבוע מהמדד עצמו אחריו הוא עוקב.

היתרון הבולט של קרנות הסל על פני קרנות הנאמנות או התעודות המחקות הוא שהמסחר מתנהל לאורך כל היום ולא רק בסוף יום המסחר כמו בקרנות נאמנות או תעודות מחקות, ולכן מאפשר יותר גמישות ותגובה לאירועי השוק. עלות נוספת אותה יש לקחת בחשבון בקרנות הללו הוא עמלות קניה ומכירה (בניגוד לקרנות נאמנות בהן בדרך כלל אין את העמלות הללו - בהתאם להסכמים פרטיים עם הבנק או בתי ההשקעות). 

קרנות מחקות: המוצר השלישי דומה לקרנות הסל בזה שהוא אמור לעקוב באופן פאסיבי אחר תשואת המדד פחות דמי הניהול, ולקרנות הנאמנות בזה שמחירו נקבע בסוף יום המסחר ולא מתנהל בו מסחר רציף של ביקוש והיצע.

יחד עם זאת ישנם הבדלים נוספים  בינו לבין קרנות הסל שמשפיעות על התשואה. ראשית, הקרן לא בהכרח מחזיקה את רכיבי המדד עצמו (כלומר את כל המניות המרכיבות אותו ובאותו משקל), אלא יכולה להחזיק בחוזים או בעסקאות החלף על המדד בניסיון להגיע לתשואה קרובה עד כמה שניתן למדד.

בנוסף, כאמור, מחיר הקרן לא נקבע בשוק החופשי על ידי ביקוש והיצע אלא בסוף יום המסחר על פי שער הסגירה של המדד. כלומר הוא משקף בצורה מדויקת יותר את תשואת המדד מהבחינה הזו מאשר קרנות הסל שמחירם נקבע באופן שרירותי על ידי הביקוש וההיצע ולא על ידי המחיר ה"אמיתי" של המדד. יחד עם זאת ישנן "טעויות עקיבה". כיון שמנהל הקרן לא מחזיק באופן מלא את המדד אלא עושה "כמיטב יכולתו" לעקוב אחר המדד באמצעות מכשירי השקעה שונים הרי שישנו הפרש בין התשואה בפועל לבין תשואת המדד. גם בתעודות המחקות ישנה עמלת קניה ומכירה בדומה לקניית מניות או קרנות סל.

מה עדיף - קרנות נאמנות, קרנות סל או קרנות מחקות?
מה היה עדיף למשקיע שרצה להיחשף למדד ת"א 125 בשנים האחרונות - האם לסמוך על כושר בחירת המניות של מנהלי הקרנות האקטיביות - קרנות הנאמנות, או שמא פשוט לעקוב אחר המדד באמצעות הכלים הפאסיבים? ואם הכלים הפאסיבים הראו תוצאות דומות או שיש הבדל בין הסוגים השונים?

נזכיר, כי ת"א 125 הוא לדעת רבים מדד הבנצ'מארק החשוב ביותר של הכלכלה הישראלית. הוא כולל את 125 החברות הנסחרות הגדולות בישראל שנסחרות במדד ת"א 35 ובמדד ת"א 90. לכן ישנו מגוון רחב של מכשירים העוקבים אחריו. תשואת המדד בשנת 2022 היית שלילית כמובן בגובה 11.82% ופגעה בתשואה של השנים האחרונות. יחד עם זאת מתחילת השנה נרשמת התאוששות מסוימת – עליה של 2.4% - בדומה לשווקים אחרים בעולם. בראיה ארוכת טווח יותר, בשלוש השנים האחרונות הניב המדד 10.37% בלבד, ואילו ב-5 השנים האחרונות תשואת המדד המצטברת היא 33.16% - תשואה שמתכנסת יותר לתשואה הממוצעת של המדד בשנים 2000 עד 2022 שעומדת על 5.9%.

בדקנו, אם כן, מה הייתה הדרך הטובה ביותר להיחשף למדד בשנים האחרונות. במכשירים הפאסיביים (קרנות סל ותעודות מחקות) התעלמנו מהמכשירים המתמקדים במאפיינים ספציפיים של המדד כמו לדוגמה מדד ת"א 125 ESG, "מומנטום ענפי", "מולטי פאקטור" (מדדים המרוכזים בחלקים מסוימים ממדד ת"א 125) או תעודות הנקובות בדולר וכדו' והתרכזנו רק במכשירים העוקבים אחר המדד עצמו. לאחר הסינון נשארנו עם 6 קרנות מחקות ו-10 תעודות סל.

בקרנות הנאמנות בדקנו את כל הקרנות שבדף הקרן באתר מאיה או בתיאור הקרן צוין במפורש שמדד היחס שלהן הוא ת"א 125 אך במקרה זה לא התעלמנו מאלו שהוסיפו מאפיין נוסף כגון מניות במומנטום, קניות בעלי עניין, מניות ערך וכדו', שכן מטרתם עדיין להכות את מדד היחס לפי המאפיין אותו ציינו. סך הכל נותרנו עם 23 קרנות לפי המאפיינים האלו.

קרנות מחקות: ניתן לומר שמנהלי התעודות עשו את עבודתם נאמנה, והצליחו לחקות היטב את תשואת הקרן בטווח של 5 שנים. מתוך 6 תעודות, 4 אף עקפו את המדד במעט. המובילה היא "PTF  ת"א 125" של פסגות עם 34.05% בחמש שנים. שתיים פגרו מעט בעד 1% פחות מהמדד שרשמה הקרן של אי.בי.אי. בטווח זמן של חמש שנים מדובר בהבדלים זניחים לחלוטין. בטווח הזמן של שלוש שנים כל התעודות עקפו את מדד ת"א 125. פה המובילה היא "MTF מחקה ת"א 125" של מגדל שעקפה את מדד היחס באחוז וחצי, גם פה אי.בי.אי. אחרונה, אך גם היא השיאה יותר ממדד היחס. "אי.בי.אי. מחקה ת"א 125" אם כן היא האחרונה בקרב התעודות המחקות את ת"א 125, וגם (אולי שלא במקרה) גובה את דמי הניהול הגבוהים ביותר (0.35%).

קרנות הסל לא קיימות בשטח חמש שנים, כך שלא ניתן להשוות את חמש השנים האחרונות. בטווח הזמן של שלוש שנים, להבדיל מהתעודות המחקות, הקרנות מפגרות אחר ת"א 125 בעד שלוש רבעי אחוז. הטובות יותר הן "MTF  סל כשרה ת"א 125" ו-"MTF סל ת"א 125", שתיהן של מגדל, שמפגרות רק בכ-0.15% אחר מדד היחס. יחד עם זאת מדובר בהבדלים של עשיריות אחוז לשנה שכמובן אינם משמעותיים.

עם זאת, אם נשווה את התשואה העודפת של התעודות המחקות לעומת תשואת החסר של קרנות הסל נקבל כבר הבדל של אחוז או שניים בשלוש שנים במקרים מסויימים, כך לפחות לפי תשואות העבר (שלא מלמדות על העתיד), נראה שהתעודות המחקות הן מכשיר עדיף, באופן שיכול להצטבר להבדלים משמעותיים על פני זמן.

קרנות נאמנות: מקובל לחשוב שלאורך זמן הקרנות הפאסיביות שרק עוקבות אחר המדדים עדיפות על קרנות מנוהלות, שגם אם הן מצליחות להכות את המדדים בשנה כזו או אחרת, מתקשות להציג תשואה עודפת לאורך זמן. לפחות בכל מה שקשור לחמש השנים האחרונות בקרנות העוקבות אחר ת"א 125 נראה שהטענה הזו אינה נכונה והקרנות ברובן מצליחות במשימתן להשיא תשואה עודפת על המדד.

לא פחות מ-14 קרנות מתוך ה-24 הכו את מדד היחס, ועוד 6 לא היו פעילות כל התקופה, כך שלמעשה רק 4 קרנות לא הצליחו להגיע לתשואת ת"א 125. 9 קרנות הכו את מדד היחס ביותר מ-10% בחמש השנים האחרונות, וקרן אחת הניבה תשואה גבוהה פי 2. חשוב להדגיש שהתשואות הן אחרי דמי הניהול, כך שמרבית המנהלים הצדיקו את דמי הניהול שהם גבו ב-5 השנים האחרונות.

בטווח הזמן של שלוש שנים 18 קרנות הביסו את מדד ת"א 125 וחמש קרנות הניבו תשואה של פי 3! רק 4 קרנות פגרו אחרי מדד ת"א 125 בתקופת הזמן הזו, כש"אקסיומה נבחרת מניות ת"א 125" נקראת כנראה על שם נבחרת ישראל בכדורגל והצליחה להניב הפסד בתקופת הזמן הזו שהייתה כל כך חיובית בשווקים.

בשנת 2022, לעומת זאת, כל הקרנות רשמו הפסדים, רובם יותר מהמדד. 8 קרנות הפסידו פחות מת"א 125, אך 5 מתוכם בהבדל של פחות מאחוז, כך שניתן לומר שרק 3 קרנות הראו ביצועים יפים בשנה הגרועה שעברה על שוק ההון. 15 מהקרנות הציגו תשואה גרועה יותר, 3 קרנות הפסידו יותר מ-20%.

באופן כללי ניתן לומר שמנהלי הקרנות הוכיחו את עצמם. התשואות על פי רוב טובות באופן ניכר בממוצע על פני זמן מאשר מדד ת"א 125. האם שנת 2022 מלמדת על שינוי מגמה? האם בשוק דובי יותר קשה לנצח את מדד היחס? קשה לומר האם מדובר בסטיה זמנית או במשהו קבוע. השנה הקרובה תהיה שנת מבחן - האם המנהלים ידעו לחזור ולנצח את המדד או שהסטטיסטיקה תתיישר בסופו של דבר?

להלן טבלה המסכמת את ביצועי הקרנות הטובות והגרועות ביותר בטווח הזמן של 5 שנים, 3 שנים ובשנת 2022: 


 הקרן הגדולה בקטגוריה, זו של ילין לפידות המתמקדת במניות ערך מראה ביצועים טובים בטווח הזמן של שנה ושל שלוש שנים (מקום שני בשניהם). בטווח הזמן של חמש שנים הקרן לא הייתה קיימת. למרות שהיא חדשה יחסית היא מובילה בפער ניכר מבחינת היקף הכספים המנוהל על פני "מיטב ת"א 125" השניה. זו מציגה תוצאות טובות בתקופת הזמן של 5 שנים, תשואה יפה ב-3 שנים אך לא מהמובילות, והפסד "רגיל" בשנת 2022, בדומה למדד היחס.

עוד בולטת לטובה "פסגות ת"א Large & Mid Cap" שמובילה את הטבלה בחמש שנים ומציגה תשואה של פי 3 ממדד היחס בשלוש שנים - גם בין הטובות. בשנת 2022 היא הפסידה מעט יותר ממדד הייחוס. גם דמי הניהול שהיא גובה הם בין הנמוכים בקטגוריה.

בולטת לרעה "הראל השקעות ת"א Large & Mid Cap" שנמצאת בין השתים הכי גרועות בכל טווח זמן שהוא. היא הקרן הכי גרועה בשנת 2022 וגם ב-5 השנים האחרונות. משהו לא עובד בקרן הזו. להראל יש גם קרן אחת שהייתה הטובה ביותר בשנת 2022 ובין המובילות בשלוש שנים, מדובר בקרן "הראל מניות במומנטום ת"א Large & Mid Cap".

"אילים נבחרת מניות Large & Mid Cap ישראל" מעט מבלבלת. בעוד היא השנייה הכי גרועה ב-5 שנים היא הכי טובה בשלוש שנים. הסיבה לפער היא ככל הנראה שנת 2021, אז הניבה הקרן תשואה של 53%, הרבה יותר מהמדד (31.15%) וגם ממרבית המתחרות. דמי הניהול שהיא גובה הם השניים הכי נמוכים בקטגוריה, רק קסם אקטיב גובה פחות על הקרן שלה.

תגובות לכתבה(12):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    העקרון הוא ללמוד, להבין ואז אפשר לבחור בצורה מושכלת
    פיני 14/02/2023 08:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    א. לא מניתיות כי השוק בירידה. ב. מחקות רק אם יש ניהול שמוכיח את עצמו. ג. לקנות לבד דרך 'פייר' או משהו דומה, ככה אין עמלות בכלל.
    סגור
  • לא הבנתי את ג.
    אודי 22/02/2023 11:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה זה לקנות דרך 'פייר' ?? תודה
    סגור
  • 7.
    מה עם הסטרס? גם זה מדד שצריך
    ירון 01/02/2023 17:43
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לקחת בחשבון, לא סתם כולם בקרנות כספיות שקליות במסחר עצמאי/פרטי
    סגור
  • 6.
    כרגיל
    לרון 27/01/2023 09:50
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מבט רטרואקטיבי,לא המלצה ,נסו את פסטרנק
    סגור
  • מה בעניין עתידיות?
    לרון 30/01/2023 09:26
    הגב לתגובה זו
    1 0
    רוצים ? בבקשה פסטרנק,דולפין, ורדן ,.ילין גדול מידי ,לא המלצות כרגיל
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    באמת ,התייחסות צריכה לעשות על גבי 10-20 שנה
    או אז ניתן לראות שקרנות מחקות מדדים מנצחות בנקל את 26/01/2023 13:49
    הגב לתגובה זו
    1 0
    או אז ניתן לראות שקרנות מחקות מדדים מנצחות בנקל את כל מנהלי הקרנות האקטיביים .
    סגור
  • 4.
    מדוע מוצגות רק הקרנות ששרדו?
    כלכלן 24/01/2023 16:13
    הגב לתגובה זו
    8 0
    בבקשה הציגו השוואה הכוללת את הביצועים של כל הקרנות באפיק זה, כולל הקרנות שלא שרדו בגלל ביצועים לא טובים או התמזגו וכו'.
    סגור
  • 3.
    תודה על המידע.
    דן חסכן 24/01/2023 11:55
    הגב לתגובה זו
    3 1
    נעזרתי בו לרכישות
    סגור
  • 2.
    מעדיף להשקיע דרך מנהלים טובים (ל"ת)
    זיו 24/01/2023 11:00
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    אל תשקיעו בת.א 125 כך או כך
    ר 24/01/2023 09:08
    הגב לתגובה זו
    5 1
    יש דאוו או אסאנד פי 500 מנוטרלי מטבע, עדיף בכל היבט
    סגור
  • שמעת על מונח בשם פיזור?
    כגן 24/01/2023 14:33
    הגב לתגובה זו
    6 0
    .
    סגור
  • פיזור איננו
    לרון 27/01/2023 09:55
    הגב לתגובה זו
    1 0
    נוסחת קסם כשהכל יורד
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות