"חברות בוטיק" יש יתרון לקוטן? הנתונים מראים שבדרך כלל לא

ישנן לא מעט חברות שנהנות משירותי הוסטינג של חברות גדולות יותר, ומציעות כמות קטנה של קרנות, בדרך כלל קטנות מבחינת היקף נכסים - האם היתרון לקוטן ניכר בתוצאות? חברה אחת הצליחה יפה, השנייה עם תוצאות בינוניות, השלישית - ממש גרועה
 | 
telegram
(2)

בשבועות האחרונים התמקדנו כל פעם בחברה גדולה או בינונית אחרת ובדקנו איך היו הביצועים ביחס למתחרות. כל אחת מהחברות שבדקנו, גם אם הצליחה להוביל או להיות מהמובילות בקטגוריה כזו או אחרת, גם מציעה הרבה מאד קרנות עם ביצועים בינוניים או גרועים, לעיתים אפילו כמה באותה קטגוריה. כשאתה "יורה לכל הכיוונים" הגיוני שתפגע מדי פעם ותפספס בהרבה פעמים אחרות. לא מצאנו חברה שעושה זאת באופן עקבי, אם כי מיטב הייתה די קרובה לכך בקרנות המנייתיות.

השבוע נעיף מבט על כמה מהחברות היותר קטנות בשוק, כאלה שמנהלות קרנות בודדות בלבד, ובדרך כלל נהנות משירותי אירוח, הוסטינג, של חברות גדולות יותר כמו הראל או איילון. מדובר על פי רוב בבתי השקעות קטנים, שנהנים לקרוא לעצמם "בוטיק" והם עוסקים בתחומים נוספים של ניהול השקעות כמו ייעוץ או ניהול תיקים. חישוב של דמי הניהול המתקבלים על פי גודל הקרן מראים שלא מדובר על פי רוב בהכנסות מהותיות, בחלק מהמקרים ספק אם הם מכסים את ההוצאות.

כדרכנו בדקנו את תוצאות החברות האלו ביחס למתחרות על פי הקטגוריות השונות בתקופות זמן ארוכות ככל האפשר. הוצאנו מן ההשוואה את הקרנות המגבילות את ההשקעות באג"ח לפי מח"מ ההשקעה וכן כאלה המשקיעות בדולר או עוקבות אחרי תיקים של בנקים, וזאת על מנת שההשוואה תהיה הוגנת ככל האפשר. המשכנו עם סימוני הצבע: ירוק כהה – 10% הטובות ביותר, ירוק בהיר – 20% הטובות ביותר, ובמקביל אדום כהה ואדום בהיר יהיו 10% ו-20% הגרועות ביותר בהתאמה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הטובה
תוך כדי ההשוואות והטבלאות השונות שערכנו בשבועות האחרונים תפסה את עיננו חברה קטנה ופחות מוכרת, שהובילה במקרים רבים בטווחי הזמן של 3 שנים או של שנתיים. בטבלאות של 5 השנים היא לא מופיעה פשוט בגלל שהיא לא הייתה פעילה בטווח הזמן הזה.

החברה היא בסט אלטרנטיב המנוהלת על ידי אריק בוידר, ולה שתי קרנות שפעילות למעלה משלוש שנים ועוד אחת נוספת שפעילה למעלה משנתיים. שלושת הקרנות ניצבות באחד משני המקומות הראשונים בטווח הזמן בו הן פעילות. לחברה, הפועלת בהוסטינג אצל איילון, קרן נוספת שפעילה פחות משנה, כך שיקח עוד קצת זמן עד שנוכל לבחון את פעילותה ברצינות. הקרנות אותן מפעילה החברה פועלות בקטגוריות מרכזיות למדי בשוק הקרנות – קרנות מנייתיות לפי גודל שוק, קרנות מעורבות 1090 וקרנות אג"ח קונצרניות.

ישנן חברות שמצליחות כשהן קטנות, וככל שזורמים יותר כספים הן מתקשות להתמיד בתוצאות הטובות. דוגמה בולטת לכך היא מור שהייתה "הכוכבת" בשוק קרנות ההשתלמות כשהייתה קטנה, אולם עם הזרימה המאסיבית של כספים לעבר החברה, התוצאות התכנסו לכיוון הממוצע.

רצינו לבדוק אם ההצלחה של בסט אלטרנטיב היא "מזל של מתחילים" וקשורה להתחלה חזקה עם מעט מאד כספים, מה שמאפשר לפעמים לבצע "טריקים" שמביאים לתשואות חריגות שקשה לשחזר בסכומים גבוהים יותר. ולכן בדקנו את הביצועים בשנת 2022 המאתגרת. שם ההצלחה כבר פחות מובהקת, כשבשתיים מהקרנות היא יורדת לכיוון העשירייה הראשונה, בתוך 20% הטובים בקטגוריה, אבל כבר לא המקומות הראשונים. . באחת מהקרנות היא נשארת במקום הראשון. עדיין מדובר בביצועים טובים כמובן. 


נציין שההבדלים מהקרן השניה או השלישית בטווח הזמן של שלוש שנים בכל אחת מהקטגוריות הם לא מאד גדולים, אבל בכל זאת מספיקים כדי שהקרן תהיה במקומות הראשונים כבר זמן מה, בדרך כלל הפערים שפתחה החברה מהמקומות השלישי ומטה הם כבר משמעותיים יותר. 

ייתכן שניתן לייחס חלק מההצלחה, אם כי בהחלט לא את כולה, ליתרון לקוטן. הקרנות של אלטרנטיב אמנם מגייסות כמעט מדי חודש בשלוש השנים האחרונות (בקרן המנייתית נרשמו פדיונות בחודשים האחרונים, אך נראה שמדובר במגמה שנובעת ממצב השוק ולא מאכזבה של המשקיעים מביצועי הקרן עצמה), אך לא בצורה אגרסיבית, כך שהקרנות לא גדולות במיוחד. המשקיעים ככל הנראה טרם גילו את בית ההשקעות הקטן שלא עושה הרבה רעש. אם נכסי הקרנות יגדלו בהמשך בהתאם לביצועים, המנהלים יעמדו בפני האתגר של ייצור תשואות בולטות גם בהיקף נכסים גדול יותר, אתגר בו נכשלו בעבר לא מעט בתי השקעות. דמי הניהול שגובה החברה הם סבירים ובהתאם לממוצעים בשוק.

הבינונית
חברת "בוטיק" קצת יותר ותיקה היא גביש המנוהלת על ידי ברק גרשוני ויניב שיניקמן. סך הכל ישנן 4 קרנות תחת ניהולה של גביש שנהנית משירותי ההוסטינג של הראל. אחת מהן, גביש גמישה, הוקמה לפני פחות משנה, אולם השאר קיימות כבר למעלה מ-4 שנים. הקרנות של גביש מתמקדות בעיקר בשוק האג"ח עם אחוזים שונים של מניות. הביצועים של גביש לא מרשימים כמו אלו של אלטרנטיב. להלן הטבלה המסכמת:


גביש "כבשה" את המקום האחרון בקטגוריית ה-8020 בתקופה של 5 שנים והיא הקרן היחידה שמציגה תשואה שלילית בטווח הזמן הזה. לטובתה נציין שתקופת זמן של שנתיים היא עברה למקום השני בקטגוריה. בשנת 2022 היא מתברגת בתוך ה-20% הטובות. 

הקרן בקטגוריית האג"ח הקונצרני ללא מניות, לעומת זאת, הצליחה להיכנס ל-20% הטובות בשלוש שנים אך הידררה מאד בשנת 2022. הקטגוריה של "מעל 30% מניות" היא קטנה יחסית ויש בה גיוון מבחינת המיקוד, עם קרנות של עד 50% מניות, אחרות שעד 40% ועוד יחסים שונים. מכל מקום גם הביצועים של הקרן בקטגוריה הזו  ביחס למתחרות לא מרשימים בטווח הזמן של שלוש שנים, אך בשנת 2022 היא גם נכנסה ל-20% הטובות. דמי הניהול של החברה אופייניים לקטגוריות בהן היא פועלת, אולם המשקיעים מודעים ככל הנראה לביצועים הלא יציבים ולא ממש מזרימים את כספם לקרנות החברה.

הגרועה
חברה קטנה נוספת שמתארחת אצל איילון היא אקורד המנוהלת על ידי קובי שגב, דקל קוטלר ואודי לוין. גם החברה הזו פעילה רק בתחום האג"ח והקרנות המעורבות, ומחזיקה קרן בכל אחת מהקטגוריות הפופולריות 9010, 8020 ו-7030. החברה חדשה יחסית וכל הקרנות שלה פעילות פחות משלוש שנים. בינתיים ההצלחה לא ממש האירה פנים לחברה, הן מבחינת היקף הנכסים, וגם, ואלי בעיקר, מבחינת טבלת התשואות. להלן טבלה המסכמת את ביצועי 4 הקרנות של החברה בטווחי הזמן של שנה או שנתיים יחד עם הביצועים לשנת 2022:

לא פחות מארבע מהמקרים שנבדקו מתוך 8 החברה נמצאת ב-10% הגרועות. בכל הארבע פעמים היא הגרועה ביותר מבין עשרות קרנות. נציין שקרן האג"ח היא כזו ללא סימן קריאה, כלומר בעלת רמת סיכון נמוכה יותר, ולכן מטבע הדברים התשואה בה נמוכה יותר. דמי הניהול מעט גבוהים בקרנות בעלות אחוז המניות הגבוה יותר (20% ו-30%). גם במקרה זה המשקיעים לא ממש נוהרים באוטובוסים להשקיע בקרנות החברה, והיא מנהלת סכומים צנועים למדי לאחר כמעט שלוש שנים של פעילות. 

ישנם לא מעט גופים נוספים שמנהלים מעט קרנות כחלק מפעילות רחבה יותר בשוק ההון. המסקנות משלושת החברות הללו הוא שהיתרון לקוטן והמיקוד במעט קרנות לא תמיד עובד ולא תמיד מצליח להקפיץ אותך לשורה הראשונה. בסט אלטרנטיב, לעומת זאת בהחלט מצליחה אבל קשה לייחס את ההצלחה הזו רק לעובדת היותה קטנה וממוקדת.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    מה עם הסתכלות על קרנות מניות חו"ל
    רועי 26/03/2023 08:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה עם הסתכלות על קרנות מניות חו"ל
    סגור
  • 1.
    לדעתי
    לרון 20/03/2023 13:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    וכגילוי נאות לא קשור,חשוב להדגיש תחילה את בית ההשקעות של גת מגידו "פינסה",אישה ראשונה היסטורית המנהלת עם שותפה בית השקעות,ולדעתי בסגנון המסוים של דב ילין
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות