מנייתיות: גיליון ציונים לרבעון הראשון - המצטיינות והכושלות
רבעון מאתגר עבר על הבורסה בתל אביב. הרפורמה, המחאה, התחממות ביטחונית בגזרות שונות מבית ובמחוץ, עליית הריבית והאינפלציה, ובאופן כללי אווירה דאוגה שהובילה לירידות בשוק המניות מתחילת שנה, למרות שבשווקים מעבר לים דווקא נרשמו עליות.
חשוב לזכור שרבעון הוא טווח זמן קצר מאד בהשקעה בשוק המניות או בכלל, ומושפע מאד מרעשים שנמחקים בטווח הארוך. בבחינה של ביצועי קרנות הנאמנות בדרך כלל נסתכל על הטווח הארוך עד כמה שניתן, שכן הטווח הארוך מנטרל רעשים כאלה. יחד עם זאת טווח יותר מדי ארוך לעיתים מאבד משמעות שכן המנהלים מתחלפים, האסטרטגיה משתנה, ולעיתים גם נשארים אותם מנהלים, אלו לא מצליחים להתאים את עצמם לשינויים בשווקים. לכן טווח הזמן שבדרך כלל נבדוק הוא 3 עד 5 שנים.
אולם לפעמים גם לטווחים קצרים יותר, כמו לדוגמה רבעון אחד, יש ערך. לא מדובר רק בהצלחה או כשלון מקריים ביום כזה או אחר או אפילו שבוע או שבועיים, אלא טווח זמן שמאפשר להעריך מבחינה מסויימת איך התמודדו מנהלי ההשקעות עם האתגרים שעומדים בפניהם בשוק מורכב כמו זה הנוכחי. בסופו של דבר שינויי מגמה בטווח הארוך מתחילים בשינויים בטווח הקצר, כך שלפעמים ניתן לתפוס בזמן שינויים כאלה ברמת הביצועים. סוף הרבעון הראשון של שנת 2023 ההפכפכה היא הוא זמן טוב לבחון את ביצועי מנהלי הקרנות בתקופה די יוצאת דופן.
השבוע נסקור את הביצועים בשוק המניות בכמה קטגוריות: All Cap, גמישות, מניות גדולות ובינוניות, מעורבות עם מעל 30% מניות וכל הקרנות המנייתיות. סף הכל 5 קטגוריות מנייתיות שמקיפות כמעט את הקרנות המנייתיות בארץ. בשבועות הבאים נסקור גם את הקרנות הממוקדות באג"ח במינונים שונים.
בטבלה המסכמת נציג את הקרנות הטובות ביותר והגרועות ביותר מבחינת ביצועים ברבעון הראשון. אליהם נצרף את הקרנות הגדולות ביותר בכל קטגוריה. הוספנו גם את הביצועים בשלוש השנים האחרונות של אותן קרנות כדי לקבל מושג על רמת הניהול בטווח ארוך יותר.
All Cap
להלן הטבלה המסכמת את קטגוריית All Cap, כלומר קרנות המשקיעות בשוק המניות הישראלי ללא התחשבות בגודל המניה:
בקטגוריית הזו יש לנו מנצחת די ברורה. הראל מציעה ללקוחותיה לא פחות מ-6 קרנות בקטגוריה, כולן מדורגות ב-10 המקומות הראשונים מתוך 59 קרנות, בין השאר גם במקום הראשון והשני. ייתכן שהסיבה לכך היא שמדובר בקרנות קטנות מאד על פי רוב. הגדולות לעומת זאת, מור, ילין לפידות ואלטשולשר שחם מפגרות הרבה מאחור. ילין לפידות גם לא מתביישת לגבות דמי ניהול מפולפלים על הביצועים הבינוניים שלה. הראל גם מציעה שירותי הוסטינג לשני מנהלי קרנות נוספים בקטגוריה, ואלו דווא משתרכים מאחור בטווח הזמן של הרבעון הראשון של השנה (מקום 34 ו-50).
במקרה של הראל מניות ערך Buy Side ניתן להצביע גם על עקביות מסוימת, שכן הקרן מדורגת במקום השלישי גם בטווח הזמן של שלוש השנים האחרונות. ראוי לציין שדמי הניהול בקרן הזו גבוהים באופן חריג - 2.54%.
את המקומות האחרונים תופסים אפסילון, פסגות ואביב שמנהלת קרן כשרה. אלטשולר שחם שמנהלת את הקרן השלישית בגודלה בקטגוריה משתחלת למקום הרביעי מהסוף ברבעון. באופן כללי השוק החלש השפיע כמובן על התשואות כשרק שתי הקרנות הראשונות מציגות תשואה חיובית ברבעון הראשון.
גמישות
קטגוריה עם ביצועים מוצלחים בהרבה היא קטגוריית הקרנות הגמישות. כזכור, למנהלים יש חופש מוחלט לנהל את הקרן כאוות נפשם ללא התחייבות להקצאה מסוימת למניות, אגרות חוב או כל מכשיר השקעה אחר. נראה שברבעון הראשון לא מעט מנהלים ניצלו היטב את החופש הזה.להלן הטבלה המסכמת:
ישנן 23 קרנות בקטגוריית הגמישות עם תשואות חיוביות ברבעון מתוך 44, ושתי קרנות, של מנהלים קטנים יחסית, עם תשואה דו ספרתית – קבין ואביב שגב. גם פה המובילות הן קרנות קטנות מאד, אם כי כמעט אין קרנות גדולות באמת בקטגוריה. בולטת לרעה קרן קטנה נוספת, גביש גמישה עם תשואה שלילית דו ספרתית. מור וילין לפידות מוכיחות שוב את יכולתן המופלאה לנהל קרנות ענק עם תשואות בינוניות ומטה ודמי ניהול גבוהים יחסית.
Large and Mid Cap
הקטגוריה הבאה היא של הקרנות המתמקדות במניות בעלות שווי שוק גבוה או בינוני ביחס לבורסה בתל אביב. בדרך כלל מדובר במדדי ת"א 35 ו-125. בחלק מהמקרים הקרנות פועלות בשתי המדדים ובחלק רק באחד מהם. להלן הטבלה עם הקרנות הבולטות:
ישנן 34 קרנות בקטגוריה וגם פה הראל עם נציגות נכבדה של 6 קרנות אם כי עם ביצועים פחות מרשימים. להראל יש את הקרן שבמקום הראשון ברבעון וגם את זו שבמקום האחרון. להראל גם קרנות במקום החמישי, השמיני, 20 ו-31. דוגמה חיה לאסטרטגיית "לירות לכל הכיוונים".
הקרנות הגדולות ביותר הן של ילין לפידות ואלטשולר שחם, שמדשדשות בטבלת התשואות ברבעון, אבל לפחות פה ילין לפידות מצליחה היטב בטווח הזמן של שלוש שנים. קסם, אילים ומיטב משתתפות בחמש המובילות יחד עם שתי הקרנות של הראל. אנליסט, אלטשולר שחם ואיילון משלימות עם שתי הקרנות של הראל את חמש האחרונות. מעניין לראות ששתי הקרנות האחרונות הן כאלה שמתיימרות לתפוס מניות ב"מומנטום", אולי לנסות לתזמן את השוק זה לא רעיון כל כך טוב.
מבחינת עקביות ראוי לציים את קסם אקטיב שגם גובה דמי ניהול יחסית נמוכים ואת אילים נבחרת מניות שאף מובילה בטווח הזמן של שלוש שנים. יציבות שלילית נרשמת אצל אנליסט מניות ת"א 125 במומנטום שנמצאת באחד המקומות האחרונים גם בטווח הזמן של שלוש שנים.
מעורבות מעל 30% מניות
על הקרנות המניתיות הוספנו גם את הקטגוריה המעורבת עם מעל 30% מניות. מדובר בשילובים שונים החל מ-35 ועד 50% מניות והשאר אג"ח. בקטגוריה רק 24 קרנות. באופן כללי הביצועים טובים מעט יותר מהקרנות שהשקיעו רק במניות, עם 9 קרנות עם תשואה חיובית ברבעון, אך על פי רוב מדובר בתשואות זניחות. גם ההפסדים מתונים יותר. להלן הטבלה:
את הקטגוריה מובילה פורטה שמקבלת שירותי הוסטינג מקסם, ולאחריה מגדל וקסם אקטיב.
גם פה גביש היא האחרונה בקטגוריה, והראל לאחריה. יחד עם זאת אותה קרן עצמה היא המובילה בטווח הזמן של שלוש שנים. הקרן הגדולה בקטגוריה עם כמעט 900 מיליון שקל נכסים מנהולים, Forest עיטם, היא השלישית מהסוף. מיד לאחריה הקרן השניה בגדולה, זו של ילין לפידות, שהיא מקום רביעי מהסוף.
כל הקרנות המנייתיות
לסיום, הוספנו טבלה עם הקרנות הבולטות מבין כל הקרנות המנייתיות בישראל, 123 במספר, עם ביצועיהן ברבעון הראשון. נציין שההשוואה פה לוקה בחסר, שכן בסיס ההשוואה בין קרנות המתמקדות בתחום הנדל"ן לקרנות המתמקדות במניות קטנות, למשל, הוא חלש מאד. במקרה זה לא הכנסנו את שתי הקרנות הגדולות, שכן מדובר בקרנות של מור ושל ילין לפידות שהופיעו לעיל בקרנות All Cap (לילין לפידות אחת משתי הקרנות הגדולות בכל אחת מהקטגוריות שנבדקו). ובכל זאת מעניין לראות מהן הקרנות המנייתיות שהציגו את הביצועים הטובים והגרועים ביותר ברבעון הראשון של השנה:
קרנות האנרגיה מובילות את הטבלה, כשגם בטווח הזמן של שלוש שנים הן מציגות ביצועים יפים, תוצאה של הראלי בשנה האחרונה. לאחריהן 4 קרנות של הראל ולאחר מכן אנליסט תעשיות ואיילון טכנולוגיה עם תשואות חיוביות אך אפסיות. שאר 115 הקרנות המנייתיות הציגו תשואה שלילית מתחילת שנה, כשהגרועות ביותר הן קרנות הנדל"ן שאיבדו בין 12% ל-15% מתחילת השנה.
נקודה מעניינת. מתוך 123 הקרנות הללו הראל מחזיקה 15 קרנות, כמעט 10%, לא כולל קרנות בהוסטינג. הראל משקיעה הרבה מאד מאמצים בקרנות המנייתיות, אבל רוב הקרנות שלה מאד קטנות. בכל 15 הקרנות המנייתיות הללו ביחד מנהלת הראל 1018 מיליון שקל, פחות מכל אחת מהקרנות הגדולות של ילין לפידות או מור.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
11.אלפי שמלפי זה קרן אופציות מטחבולשיט 18/04/2023 17:47הגב לתגובה זו0 0אז הדולר עלה מה ההתלהבות?על זה לקחת 2.5% דמי ניהול? אין לה בכלל שנה ותק קודם שתראה 3 שנים תשואה, בינתיים כל הטוקבקים מטעם תירגכוסגור
-
10.את אלפילרון 18/04/2023 07:13הגב לתגובה זו0 0האיש אינני מכיר אך יונה בנדק בעל ניסיון אך אינני מכירו אישית כגילוי נאותסגור
-
9.אלפי בנדקלרון 18/04/2023 07:11הגב לתגובה זו0 0אכן מנוהלות טוב מאוד לעת הזו,אך בנקודה כזו כשמודגשת ע"י כולם אני הייתי מתחיל להיזהרסגור
-
8.את הטרחה, זה רק אם אתם רוצים לקנות ולשכוח לשנההשקעה במניות לא שווה 17/04/2023 13:23הגב לתגובה זו1 2אם אתם מחפשים באמת לעשות כסף זה רק דרך כלים כמו אופציות. למדתי לסחור ואני עושה 3-4 אלף ביום. לא סוחר כל יום. יש לי לוז פנוי ועושה מה בא לי. ועכשיו בכלל, לקחתי תוכנה חדשה מבוססת בינה מלאכותית https://bestoptionsimulator.com/ עושה את כל החישובים בשבילי ואני רק לוחץ על כפתור לבצע או לא.סגור
-
7.הקרן הגמישה הכי טובה לא מופיעה בכתבה - חובבנות !ערן הקוסם 17/04/2023 12:44הגב לתגובה זו2 0איך יכול להיות שאלפי בנק גמישה שמתחילת השנה הניבה 14% וב 12 חודשים אחרונים מובילה את קטגורית הגמישות בישראל בצורה משמעותית מעל כולם עם מעל 30% לא מוזכרת בגמישות ובכלל ??? לדעתי אתם צריכים לעשות כתבה רק עליה להבין מה הם עושים שם !סגור
- טען עוד
-
6.לא ברור למה דווקא לקחת את הקרנות האלופיירו 17/04/2023 12:42הגב לתגובה זו3 0יש קרנות מובילות בסקטור שלהן חלקן גם מקום 1 שלא מקבלות שום התייחסות בכתבה.סגור
-
5.שקיפות מלאהשאול 17/04/2023 12:00הגב לתגובה זו4 0בקטגורית של הגמישות באתר פאנדר המונה כ46 קרנות אי אפשר להתעלם מביצועי הקרן של אלפי בנדק גמישה בשנה האחרונה, שהוא טווח קצת יותר מייצג מאשר כל רבעון כזה או אחר וקצת תמוה בעיני שאין כלל התייחסות מצידך בכתבה לקרן זו. זה מעיד הרבה על האובייקטיביות בכתבה שלך ועלייך באתר מאוד פופולרי שאמור לתת מידע אובייקטיבי ומקצועי לקוראיו.סגור
-
4.כתבה סלקטיביתרינה 17/04/2023 08:50הגב לתגובה זו6 0איך ייתכן שקרנות גמישות עם תשואות טובות משמעותית לא בכתבה?! דוגמת אלפי בנדק גמישה??סגור
-
3.קרנות אג"חדג 17/04/2023 08:23הגב לתגובה זו0 0האם תפרסמו בהמשך גם את ביצוע קרנות האג"ח?סגור
-
2.אלפי בנדק גמישה לא שם???? (ל"ת)איך? 17/04/2023 08:12הגב לתגובה זו4 0סגור
-
1.עם כל מה שקורה פה, ראוי שתתבצע בחינה על קרנות חו"ל כללי (ל"ת)רועי 17/04/2023 08:08הגב לתגובה זו0 0סגור