קרנות מנייתיות מול המדדים - תוצאות פחות טובות בשנה האחרונה

לפני כחצי שנה הופתענו מהיכולת של מנהלי הקרנות להביס את המדדים, אבל בשנה האחרונה המגמה מעט שונה בקרנות לפי גודל שוק; וגם מי הקרן שמצליחה לנצח בפער את מדדי היתר, ואלו מפסידות פעם אחר פעם?
 | 
telegram
(3)

בימים אלו מסתיימים חמשת החודשים הראשונים של שנת 2023 שהיו טובים למדי למשקיעים, במיוחד בהשוואה לשנת 2022. אמנם בתל אביב המשקיעים לא נהנו כמו בשאר העולם וברוב המדדים נרשמו ירידות שערים מתחילת השנה (חוץ ממדדי האנרגיה עם עליות חדות ומדדי טכנולוגיה עם עליות מתונות יותר), אבל בכל זאת מדובר בשיפור ניכר לעומת 2022.

בתחילת השנה השוונו בין ביצועי הקרנות למדדי הייחוס בתחום המניות, ומצאנו שמנהלי הקרנות הישראליים הצליחו לא רע, גם במניות הקטנות, וגם במניות הבינוניות והגדולות. נקודה שחשוב לציין היא שלא מעט קרנות נסגרו, כך שייתכן שהתוצאות "מרמות" מהבחינה הזו, שכן הקרנות הגרועות נסגרו או שינו מדיניות וממילא הן נעלמו מטבלאות ההשוואה. זו אחת מהטכניקות הלא ראויות של מנהלי הקרנות להשיק הרבה מאד קרנות, אלו שמצליחות נשארות ואלו שלא "משנות מדיניות" או נמחקות וכל "גיליון ההרשעות" שלהן נמחק. הבעיה היא שלאורך זמן זה לא עובד, וצריך כל הזמן להמשיך למחוק ולשנות מדיניות כדי "להעלים ראיות", כי באמת להביס פעם אחר פעם את המדדים זו אחת המשימות הקשות ביותר, אולי אפילו בלתי אפשריות. 

נשווה את ביצועי מנהלי הקרנות בשתי קטגוריות - מניות בינוניות וגדולות (Large & Mid Cap) והקטנות (מדדי היתר או Small Cap). מספר הקרנות בקטגוריות האלו די מצומצם. בגדולות ובינוניות ישנן 32 קרנות (2 מתוכן פעילות פחות משנה והתעלמנו מהן) ובקטנות 10 קרנות בלבד, אולם דווקא במקרה זה קל יותר להשוות למדדים. התוצאות בשנה האחרונה הרבה פחות מרשימות מבחינת המניות הגדולות והבינוניות ומעט יותר טובות בקטנות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נתחיל מהקטנות. הנה הטבלה: 


בקרנות היתר ישנה מנצחת ומפסידה מאד ברורות עם הבדלי ענק משאר הסקטור. נתחיל מהטובה. דולפין יתר שמנוהלת על ידי בית ההשקעות דולפין ומשתמשת בשירותי ההוסטינג של פסגות מביסה את כל שאר הסקטור בפער אדיר. אמנם בתשואה מתחילת השנה אלפא טק מניות יתר הזעירונת (700 אלף שקל נכסים מנוהלים) מובילה (בטווח השלוש שנים היא שלישית מהסוף, ובטווח של שנה היא חמישית), אבל בטווח הזמן של שנה דולפין מכה בהרבה את מדדי היחס. היא גם מובילה על הבאה אחריה (אנליסט) ביותר מ-7% (כלומר הפסידה פחות כסף כמעט בחצי). אבל הדבר המדהים יותר הוא התשואה לשלוש שנים שהיא פי שלושה ממדדי היחס ובערך פי 2 וחצי מהשניה! דולפין יתר השיגה תשואה מדהימה של 62.35% בשלוש שנים, הקרן השניה בטבלה, מור יתר, השיגה 28.46% באותה תקופת זמן.

מהצד השני יש לנו קרן מאד עקבית - קסם אקטיב יתר - תמיד במקום האחרון, וגם בפער עצום. מתחילת השנה אמנם הפער לא כל כך משמעותי - כאחוז וחצי מהשניה הכי גרועה. בטווח של שנה מדובר כבר בפער של כמעט 9% - פער משמעותי מאד לטווח של שנה, והרבה מתחת למדדי הייחוס. שלוש שנים? היא הקרן המפסידה היחידה בתקופת הזמן הזו, עם פער של כמעט 25% מהשניה הכי גרועה.  מבט על הגרף של הקרן מלמד שהיא בירידה עקבית מאז תחילת 2022, ללא שום שינוי מגמה מתחילת 2023, אז השוק החל לשנות כיוון. 

איך המשקיעים מגיבים לנתונים הברורים האלה? ובכן לקרן הגרועה ביותר יש בערך פי 2 וחצי יותר נכסים מאשר לקרן הטובה ביותר. שוב, לא מדובר במשהו שקרה אתמול, או טווח זמן חד פעמי, אנחנו מדברים על שלוש שנים האחרונות, השנה האחרונה וחצי השנה האחרונה, היה אפשר כבר לשים לב שמשהו לא עובד בקסם אקטיב ושמשהו עובד ממש לא רע בדלופין יתר. אבל המשקיעים עדיין לא שמו לב. 

המובילות מבחינת היקף הנכסים הן כרגיל ילין לפידות ואלטשולר שחם, כרגיל ללא הצדקה בטבלת התשואות. 

במבט כללי על הסקטור ניתן לומר שישנם שלושה מדדי יחוס להשוואה. SME60 ידוע כמדד שסובל מבעיות ונחשב למדד "חלש". מדד "יתר המניות" שהוא מאד כללי. ישנו מדד נוסף, "יתר המירים", שכמעט זהה מבחנת תשואות למדד יתר המניות. באתר הבורסה ובתשקיפי הקרנות מדד הייחוס הרשמי הוא לרוב מדד יתר המניות ולעיתים יתר והמירים.

מה מראה ההשוואה בין הקרנות המנוהלות למדדי הייחוס? בקטגוריה הקטנטנה ישנם סך הכל 10 קרנות. מתחילת השנה חמש קרנות היכו את מדד "יתר המניות" ו-8 את מדד SME60. באופן דומה בטווח הזמן של שנה 5 קרנות היכו את מדד יתר המניות ו-9 היכו את מדד SME60. בטווח הזמן של שלוש שנים כל הקרנות למעט קסם אקטיב מכות את שני המדדים. ציון טוב למדי למנהלי הקרנות הקטנות בטווח הארוך, שהופך לציון בינוני בקצר. נציין שוב, שייתכן מאד שבמסגרת "העלמות" הקטגוריה עם קרנות רבות שנסגרו בשנים האחרונות, ייתכן שלא מעט מהקרנות שנסגרו דווקא השיגו תוצאות פחות טובות ולכן הן נעלמו. 

איך היו הביצועים של קרנות המניות הגדולות והבינוניות. להלן הטבלה:

הפערים בין הקרנות בקטגוריה הזו בולטים מאד. התשואות נעות בין פלוס 6.5% למינוס 10% מתחילת השנה. מדדי הייחוס הפסידו כ-4% - 5%. בטוחי הזמן של שלוש שנים הפערים מגיעים לכ-65%! נראה שבקטגוריה הזו במיוחד הייתה חשיבות גדולה לשאלה מי מנהל את הכסף שלכם.

הראל בולטת בכך שהיא מחזיקה בקרן הטובה ביותר מתחילת השנה וגם השניה הכי גרועה. אולם הראל מחזיקה 6 קרנות מתוך 30 קרנות בכל הקטגוריה כך שססטיסטית הגיוני שהיא תופיע הרבה בטבלה עם מגוון תוצאות. הקרן הטובה של הראל מתחילת שנה לא בולטת בטווח הזמן של שנה ושל שלוש שנים. אולי העובדה שהיא גובית את דמי הניהול הגבוהים בקטגוריה (יחד עם קרן נוספת אליה נתייחס בהמשך) תורמת לחוסר העקביות, אך השנה היא בהחלט מציגה ביצועים יפים, הרבה מעל מדדי הייחוס, וגם מעל המתחרות. היא אחת משלוש הקרנות היחידות עם תשואה חיובית עם פער של כ-5% מהשניה. 

גם פה יש מנצחת ברורה בטווח הזמן של שלוש שנים - הקרן של אילים מובילה על השניה במעל 12%, וגם בטוחים הקצרים יותר היא טובה יחסית. היא שניה מתחילת השנה, אבל רק עשירית בשנה האחרונה. וגם במקרה זו המפסידה - אקסיומה - בולטת לרעה גם מתחילת השנה וגם בטווח הזמן של שלוש שנים - שם היא השניה מהסוף. הגרועה ביותר בשלוש השנים האחרונות, אם תהיתם, היא מגדל ת"א Mid Cap עם תשואה של 9.32% בשלוש שנים, בפיגור של מעל 8% מהשניה הכי גרועה ומעל 10% ממדדי הייחוס. היא גם חולקת את המקום הראשון מבחינת גובה דמי ניהול עם הראל. 

השוואה של הקרנות השונות למדדי הייחוס מציגה תוצאה הרבה פחות חד משמעית מהפעם האחרונה שבדקנו. מתחילת השנה 9 קרנות מפגרות אחר ת"א 125 ו-12 אחרי ת"א 35, וזאת מתוך 30 קרנות פעילות בקטגוריה. בטווח הזמן של שנה 14 קרנות הפסידו לת"א 125 ולא פחות מ-28 מתוך 30 קרנות הפסידו למדד ת"א 35, כך שמהבחינה הזו מנהלי הקרנות "פשלו" בשנה האחרונה. אף קרן לא הצליחה עדיין לסגור את ההפסדים מהמחצית השניה של שנת 2022, וכל הקרנות בקטגוריה מציגות הפסדים בטווח הזמן של שנה. בשלוש השנים האחרונות 7 הפסידו לת"א 35 ו-10 לת"א 125. כאמור, הנתון הזה לא לוקח בחשבון קרנות שנסגרו או שינו מדיניות בתקופת הזמן הזו.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    קרנות יקרות שאוכלות את התשואה
    דוד 05/06/2023 09:16
    הגב לתגובה זו
    7 0
    בימינו משקיעים במחקי מדד זולים. סטוק פיקינג שייך לעבר.
    סגור
  • 1.
    לא מבין למה בכלל לשים כסף בישראל שיש אי ודאות
    גידי 05/06/2023 07:49
    הגב לתגובה זו
    6 5
    במהפיכה המשפטית. כל קרן חול או גמישה נהנתה מתשואה חיובית + עליית הדולר.
    סגור
  • לך תהגר לאוגנדה ותשקיע שם (ל"ת)
    גד 06/06/2023 22:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות