בדרך למוצר חדש: קרנות כספיות עם תשואה מובטחת מראש, כמו הפיקדונות בבנקים

הציבור משאיר את הכסף בפיקדונות הבנקים ורובו לא מודע לקרנות הכספיות - שלכאורה עדיפות. הן נזילות יותר (ולא 'נעולות' לתקופה) ואמורות לספק תשואה בגובה דומה לריבית בנק ישראל, ואין עליהן מס רווחי הון אם התשואה הריאלית (בניכוי האינפלציה) שלילית. אבל הן לא מבטיחות תשואה והציבור עובר אליהן הרבה פחות מאשר לפיקדונות
 | 
telegram
(1)

הר הכסף של הציבור נאמד ביותר מ-1.4 טריליון שקלים. הרבה מאוד כסף. בעשור האחרון הריבית במשק הייתה אפסית ולכן הפיקדונות נתנו תשואה אפסית ולא היו מעניינים-אטרקטיביים. אבל בשנה האחרונה, בעקבות העלאת הריבית ל-4.75% אפשר לקבל בפיקדונות בבנקים של עד 4.5% וריבית בפועל של 3.8% בניכוי מס רווחי הון של 15%. מדובר בתשואה יפה אבל מאחר שהאינפלציה גבוהה - בפועל הריבית הריאלית עדיין שלילית. ובכל זאת, זו דרך לשמור על ערך הכסף ולמנוע את השחיקה בגלל האינפלציה.

יש מוצר מתחרה - קרנות כספיות. הן נזילות ברמה יומיומית, אין עליהן עמלות קניה ומכירה בבנקים, הן אמורות לספק תשואה דומה לריבית בנק ישראל, כך שהן פחות או יותר אמורות לשמור על ערך הכסף (כדי להתמודד עם האינפלציה) ואם הרווח הריאלי בפועל בקרן הכספית הוא שלילי (הרווח בקרן פחות האינפלציה) אז לא משלמים מס רווחי הון. 

בפועל, הקרנות הכספיות לכאורה עדיפות על הפיקדונות (הנה מדריך קרנות כספיות), או לפחות מקבילות לפיקדונות, אבל הבנקים לא משווקים אותן כי הכסף לא יהיה אצלם וכי הם מעדיפים להשאיר את הכסף אצלם וליהנות מכך שהם מגלגלים רק חלק מעליית הריבית לפיקדונות ומשאירים אצלם יותר רווח, וגם כי כדי לשווק קרן כספית צריך רישיון ייעוץ, ובבנקים - צריך לחתום על הסכם ייעוץ.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בפועל, בשנה האחרונה זרמו לפיקדונות כחצי טריליון שקלים, מול רק כ-63 מיליארד שקל שזרמו לקרנות הכספיות, שמנהלות כעת כ-78 מיליארד שקל לעומת 15 מיליארד לפני התחלת עליית הריבית במשק.

כעת רשות ניירות ערך רוצה לייצר מוצר חדש של קרנות כספיות שכן יבטיח תשואה מראש ומפרסמת להתייחסות הציבור הצעה לתיקוני חקיקה בקרנות כספיות. הרשות רוצה שהקרנות הכספיות יוכלו לקנות אג"ח שאותן הן יחזיקו עד הפירעון-הפידיון וכך יוכלו להבטיח מראש לחוסכים את התשואה. 

ברשות רוצים להגדיר את הקרן הכספית החדשה כך שתקופת ההשקעה תהיה מוגדרת מראש ותוכל להציג מראש את גובה התשואה הצפויה, תשקיע בנכסים סולידיים בעלי דירוג אשראי גבוה וכן תוסר החובה לאשר קבלת ייעוץ השקעות כדי לקבל ייעוץ בנקאי על כך (גם היום אתם יכולים לקנות ישירות דרך חשבון הבנק, אם יש לכם חשבון מסחר דרך הבנק).

ברשות אומרים שהם מתמקדים בקרנות הכספיות כי זה "מצוי באחריות הרשות וניתן לקדם אותו באופן מהיר (יחסית)" ומוסיפים כי למרות העלאות הריבית במשק "ניכר כי הציבור אינו נהנה מכך באופן מלא. בנוסף, למרות שהערך של כספי הציבור נשחק נוכח האינפלציה, מרבית הלקוחות בוחרים להשאיר את כספיהם באפיקי ההשקעה המוכרים והנגישים להם (פיקדונות. נ"א) ואינם ממצים את תנאי השוק על ידי בחירת מוצרי ההשקעה והחיסכון האופטימאליים בעבורם". 

הנה עיקר ההבדלים:
ההבדלים הצפויים בין הקרנות הכספיות החדשות, לקיימות ולפיקדון
ההבדלים הצפויים בין הקרנות הכספיות החדשות, לקיימות ולפיקדון

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מעניין מאוד. תודה. (ל"ת)
    הקורא 13/06/2023 23:54
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות