סיכום רבעוני וחצי שנתי: המנצחות, המפסידות והחברה שעברה מהפך
הרבעון השני שהסתיים לאחרונה בתל אביב היה מגוון יחסית. בעוד ת"א 35 כמעט לא זז (0.6%) מדד ת"א 90 זינק ב-9.3%. גם שוק האג"ח השוק לא נע בצורה אחידה. בעוד מרבית מדדי אגרות החוב הניבו בין 0.5% ל-0.8%, האגרות הקונצרניות הצמודות זינקו ב-2.96% ברבעון. במבט חצי שנתי מדדי המניות עדיין נמצאים בצד הלא נכון של ה-0 – ת"א 35 ירד ב-2.7% ומדד ת"א 90 ב-0.6% לאחר הזינוק ברבעון השני. מדדי אגרות החוב עלו בין 0.3% (ממשלתי שקלי) ל-3.2% (קונצרניות צמודות).
בשוק עם תוצאות מגוונות יחסית כאלה נבחנים מנהלי הקרנות הכלליות – האם הצליחו לזהות נכון את הטרנדים ולרכב על ה"סוס הנכון". חשוב לציין שעל פי רוב לא נכון לבדוק ביצועי קרנות נאמנות בטווח של חודשים ספורים, ולכן בדרך כלל ההשוואות שנערכות בטור זה הן בתקופת זמן של 3 או 5 שנים, יחד עם זאת, פעם ברבעון אנחנו בודקים ביצועים רבעוניים או מתחילת השנה, כדי לבחון את יכולת של מנהלים לפחות בטווח הקצר לזהות את המגמה הנכונה ולזהות טרנדים ראשוניים בתחילת דרכם, וכך נעשה גם הפעם. אז איך היה הרבעון השני עבור קרנות הנאמנות הישראליות בקטגוריות המרכזיות ביחס לעצמן וביחס למדדים?
אנו בודקים במקרה זה רק את הקטגוריות המרכזיות והכלליות במניות (מניות לפי שווי שוק, גמישות), אגרות חוב (מדינה כללי ללא מניות, חברות והמרה ללא מניות, כללי ללא מניות), ומעורבות (אג"ח בארץ כללי עד 10% מניות, אג"ח בארץ כללי עד 20% מניות). בכל אחד מהמקרים נביא את המובילות והאחרונות ברבעון ובמחצית הראשונה של שנת 2023.
בטבלאות נראה את שתי הקרנות הגרועות והטובות ביותר בכל קטגוריה ברבעון השני ובמחצית הראשונה של שנת 2023. לעיתים, כמובן, יש חפיפות. הקרן הטובה ביותר בכל קטגוריה ובכל טווח זמן צבועה בירוק כהה, השניה הטובה ביותר בירוק בהיר, וכן בצד השני של הטבלה הגרועה ביותר באדום כהה והשניה הכי גרועה באדום בהיר. לא כלולות בהשוואה קרנות שמתמחות בתקופת זמן מסוים, בהשקעות בחו"ל או במטבע זר כדי שההשוואה תהיה הוגנת במידת האפשר.
לפני שניכנס לפרטי הטבלות נעיר הערה כללית. כמעט כל הקרנות שנכנסו לטבלאות, הן בטובות והן בגרועות הן קרנות קטנות עד קטנות מאד (באגחיות המגמה פחות בולטת). נראה שהיתרון לקוטן יכול בקלות להפוך לחסרון לקוטן. קל יחסית לבצע כמה השקעות טובות שיקפיצו את תשואת הקרן הקטנה אך מספר טעויות קטן יחסית יכול באותה מידה לגרום לתוצאות גרועות מאד.
עוד מעניין לראות שישנם כמה שמות ש"מככבים" לטובה ולרעה וחוזרים על עצמם יותר מפעם אחת, ביניהם לטובה וביניהם לרעה, ביניהם כמה שמות מפתיעים.
מניות
כללנו בבדיקה קרנות המשקיעות במניות לפי גודל שוק - גדולות, בינוניות, קטנות או כל גודל שוק. סך הכל 101 קרנות שפעלו בשוק הקרנות הישראלי בחצי שנה האחרונה בתחום המנייתי. להלן הטבלה:
הראל: בולטת בתחום המנייתי לחיוב וגם לשלילה. ניתן לראות שבטווח של חצי שנה להראל יש את שתי הקרנות המובילות וגם אחת מהשתיים הגרועות. לא נכנסה לטבלה קרן נוספת של הראל שנמצאת במקום השלישי מהסוף בטווח הזמן של חצי שנה. גם בקרנות הגמישות להראל אחת משתי הקרנות הגרועות בקטגוריה, כך גם במעורבות עד 20% מניות (בהמשך). כלומר הקרנות של הראל מופיעות בשתי הקצוות - וגם בכל הטווח שבאמצע. הסיבה לכך היא שלהראל יש לא פחות מ-12 קרנות שונות בתחום המניות לפי גודל שוק - מעל 10% מהקרנות בקטגוריה, כך שטבעי שהקרנות שלה מפוזרות על פני כל הטבלה. נציין רק שהקרנות המוצלחות הן לאו דווקא הגדולות.
אביב: רבעון שני מצויין לקרנות של אביב. שתי קרנות של החברה נמצאות במקום הראשון והשני. ("אביב שגב" שבקרנות הגמישות הוא בית השקעות אחר שאינו קשור לאביב). זהו בית השקעות שנוהג להוסיף שיקולים נוספים - דתיים או סביבתיים - לאנליזה שהוא עורך, וכך להגביל את האפשרויות של עצמו. לכן מופיעות בשמות הקרנות המילים "כשרה" או "ESG". ברבעון השני בתחום המנייתי זה לא פגע במשקיעים. בהמשך נראה שבקטגוריות אחרות זה עבד פחות טוב. נציין גם שבטווח הזמן של חצי שנה הקרנות שלה מגיעות למקומות ה-12 וה-31 - עדיין מקום מכובד למדי בתוך מעל 100 קרנות בקטגוריה.
קסם: גם קסם מחזיקה קרנות רבות בכל קטגוריה, אבל לפחות ברבעון הנוכחי היא לא הצליחה לבלוט לטובה, והצליחה מאד לבלוט לרעה. היא מחזיקה בשתי הקרנות הגרועות ביותר ברבעון האחרון והגרועה ביותר בחצי השנה האחרונה.
נתייחס בהמשך לשתי קרנות נוספות של חברות קטנות - קבין ודיאמונד, שהגיעו לתוצאות יפות, כיון שהשמות האלו עוד יחזרו בהמשך. פסגות ואלטשולר שחם ערכו כניסה ראשונה ולא אחרונה למקומות האחרונים בתחום הגמישות, גם אליהן נתייחס בהמשך.
אגרות חוב
כאמור, לא הכנסנו להשוואה קרנות שמוגבלות מבחינת זמן ההשקעה (מח"מ מסוים, לרוב מתחת ל-5 שנים), לא כאלה הממוקדות במטבע חוץ או כאלה העוקבות אחר תיק מסוים (התיק של הבנק הבנלאומי). כן הכנסנו רמות שונות של סיכון - מדורגות או לא, וכדו'. בקטגוריה של אג"ח מדינה נכנסות לעיתים גם קרנות שמשקיעות מלבד באג"ח מדינה גם באג"ח קונצרני בדירוג גבוה.
הערה כללית - נראה שדמי הניהול הממוצעים בקרנות אג"ח מדינה גבוהים יחסית לתשואה פוטנציאלית לא כל כך גבוהה, וכך, דמי הניהול אוכלים חלק מאד משמעותי מהתשואות. מטבע הדברים האנליזה באג"ח מדינה פשוטה הרבה יותר מאנליזה של אג"ח קונצרני וקשה לראות הצדקה לדמי ניהול שאוכלים עשרות אחוזים מהתשואה.
באג"ח מדינה כללי ישנן שתי קרנות שחולקות את המקומות הראשונים ברוטציה גם ברבעון וגם במחצית - הקרנות של מור ושל מגדל. מור גם מנהלת יחסית הרבה כסף.
פסגות: שולטת ללא עוררין במקומות האחרונים בקטגוריה של אג"ח מדינה. היא גם בין המקומות האחרונים בגמישות כפי שראינו בסעיף הקודם. הרבעון ומחצית השנה האחרונים לא היו טובים עבור קרנות הנאמנות של בית ההשקעות פסגות.
אביב: כפי שהערנו קודם לכן ההצלחה של אביב במניות לאו דווקא חוזרת בקטגוריות אחרות. היא האחרונה בקרנות אגח מדינה גם ברבעון וגם במחצית הראשונה, וגם באג"ח חברות היא האחרונה במחצית הראשונה של השנה.
אלטשולר שחם: בולטת לרעה באג"ח חברות עם שני המקומות האחרונים ברבעון השני בשתי קרנות שמנהלות ביחס מעל מיליארד שקל, זאת בנוסף לאי הצלחתה בגמישות.
ברק: מה שקורה עם הקרנות של בית ההשקעות הקטן ברק כבר מעורר רחמים. כמעט תמיד נמצא אותן בין המקומות האחרונים. המשקיעים כנראה הבחינו בכך וכל קרן של ברק מנהלת כמה מיליוני שקלים בודדים. הקרן אג"ח כללי בארץ שהגיעה אחרונה בקטגוריה גם ברבעון השני וגם במחצית הראשונה של השנה מנהלת 3.3 מיליון שקל בלבד. הקרן במעורבות עד 10% מניות שהגיעה אחת לפני אחרונה בשני טווחי הזמן הנ"ל מנהלת 2.7 מיליון שקל. זו שבעד 20% מניות, שהגיעה אחת לפני אחרונה ברבעון השני מנהלת 3.1 מיליון שקל. ברק זקוקה לשינוי כיון דראסטי אם היא רוצה לשרוד.
מעורבות
עד לא מזמן זו הייתה אחת הקטגוריות היותר פופלריות במה שנראה כתחליף לקרנות השתלמות וקופות גמל (ללא הטבות המס) עם השקעה שרובה בשוק הסולידי וחלק הקטן בשוק המנייתי, אולם בתקופה האחרונה, כמו כל שוק הקרנות האקטיביות למעט הכספיות, היא סובלת מפדיונות גבוהים. עדיין ישנן לא מעט קרנות גדולות בקטגוריה, אך אלו, כרגיל, לא בולטות לטובה או לרעה מבחינת התשואות. כל הקרנות שנכנסו לטבלה למעט אחת מנהלות פחות ממאה מיליון שקל, 10 מתוך 13 פחות מ-50 מיליון שקל, ו-4 מתוכן פחות מ-10 מיליון שקל.
אקורד: רבעון מצוין עבר על חברת ההשקעות הקטנה, והיא מובילה במספר רב של קטגוריות. נזכיר שלפני מספר חודשים בדקנו את בית ההשקעות הזה יחד עם כמה בתי השקעות בוטיק נוספים, ואז התוצאות היו אחרות לגמרי, אך מאז בית ההשקעות שינה כיוון ולפחות בחצי השנה האחרונה וברבעון האחרון התוצאות טובות בהרבה. בית ההשקעות מחזיק את המקום הראשון בלא פחות מ-4 קטגוריות וטווחי זמן שנבדקו: מעורבות עד 10% מניות ברבעון השני, מעורבות עד 20% מניות גם ברבעון השני וגם במחצית הראשונה ואג"ח חברות במחצית הראשונה. תוצאות מרשימות למדי בטווחי הזמן האלו.
קבין: בית השקעות קטן נוסף שבולט לחיוב בכמה קטגוריות שונות. לקבין הקרן השניה הכי טובה בטווח הזמן של חצי שנה בעד 20% מניות, וביצועים מרשימים מאד בקרן הגמישה. הקרן הצליחה להרוויח 31% בחצי השנה האחרונה - 10% יותר מאשר השניה בקטגוריה, והיא מקום ראשון גם ברבעון השני בגמישה. למרות ההצלחה היחסית החברה מנהלת מיליוני שקלים בודדים - כ-5 מיליון שקל בכל אחת מהקרנות שהוזכרו.
דיאמונד: חברה קטנה נוספת שהכניסה כמה קרנות לטבלאות המובילות. היא במקום השני במעורבות עד 10% מניות ברבעון ומקום שני בגמישות ברבעון (ומקום שלישי בחצי שנה).
איילון משחקת במיסטר ג'קיל ומיסטר הייד עם הקרן הגרועה ביותר במחצית וברבעון בעד 10% מניות וגם הקרן השניה הכי טובה באותה קטגוריה במחצית. לאיילון קרן נוספת במקום הראשון ברבעון באג"ח כללי בארץ ללא מניות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.קצת חובבניאייל 10/07/2023 16:47הגב לתגובה זו1 0להגיד שגוף עשה 180 מעלות לפי חצי שנה אחרונה? כנראה שהסיכון גבוה מאוד ובעליות עולה יפה ובירידות יורד יפה. אין פה שינוי וזה לא מקצועי להסתכל על זה ככה. מנהל תיקים אמיתי נבחן בכל עונות השנה, ירידות, עליות, מיתון, אינפלציה. בגלל זה מסתכלים על טווחים ארוכים יותר ולא על רבעון או חצי שנה (השם ישמור).סגור
-
הפוך גוטהבן 10/07/2023 17:45הגב לתגובה זו0 1הבדיקה הקודמת לקחה בחשבון תקופה מצומצת. כשאני בודק את הקרנות של אקורד מתחילת הפעילות הן טובות מאודסגור
-
5.לא רק אקורד טובים, גם ילין (ל"ת)ירון 10/07/2023 11:49הגב לתגובה זו0 0סגור
-
חחחח גדולאבי 10/07/2023 21:15הגב לתגובה זו0 0כמו להגיד- לא רק הוסטל אברהם טוב, גם קלאב מדסגור
-
4.אקורד מובילים ב 4 קטגוריות?יוגב 10/07/2023 10:44הגב לתגובה זו1 0יש להם 4 קרנות. כנראה שזה לא מקריסגור
- טען עוד
-
3.תגידו מה שתגידו אבל אלטשולר הכי תותח בשוק ההון הישראלי (ל"ת)משקיע חכם 10/07/2023 09:19הגב לתגובה זו1 1סגור
-
אדוני צודקלרון 10/07/2023 11:26הגב לתגובה זו0 0רק שאלטשולר עשה טעות עם פסגות ויקח זמן לתקנה,במדינה שלנו יש הרבה "מראית עין"סגור
-
2.קביןלרון 10/07/2023 08:47הגב לתגובה זו0 0נשאר קטן כי מצטייר כמסוכן יחסית ולא יורד בדמי הניהול,אמנם טוב לאורך זמן אך גם תנודתיסגור
-
1.מסקנהלרון 10/07/2023 08:24הגב לתגובה זו0 0לכו על האמצע,בינוניות לאורך זמן משתלמת,80/20 למשלסגור