קרנות כספיות סיכום רבעוני ושנתי: זהירות - לא תמיד זו השקעה סולידית

הקרנות השקליות עמדו בציפיות לתשואה סולידית נאה בסיכון נמוך ועם נזילות מלאה; הקרנות המטחיות לעומת זאת מציגות תנודתיות גבוהה והפסדים משמעותיים לעיתים, ולא יכולות להיחשב השקעה סולידית
 | 
telegram
(6)

נסיים את פרויקט סיכום שנת 2023 בקרנות הנאמנות הישראליות עם הלהיט של שוק ההון בשנה האחרונה – קרנות כספיות.

הקרנות הכספיות משכו אליהן השנה מיליארדי שקלים עקב היתרונת המובנים: נזילות סיכון נמוך והטבות מס. את קטגוריית הקרנות הכספיות ניתן לחלק באופן כללי לשני סקטורים - שקליות, ומט"ח. נראה שבשני המקרים הקרנות עמדו בציפיות ועשו עבודה לא רעה. הקרנות הכספיות השקליות עם תשואה סולידית נאה של מעל 4% ללא סיכון. הקרנות הכספיות במטבע חוץ אכן הניבו תשואות יפות, גבוהות בהרבה מהשקליות, למרות תשואות גבוהות, מדובר כבר בסיפור אחר לגמרי כפי שנראה בהמשך.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המשך כדאיות האפיק הזה תלוי בעיקר בהתנהגות בנק ישראל ביחס לריבית במשק. אם בנק ישראל יחל להוריד ריבית אז נראה תשואות נמוכות יותר, וייתכן גם בימים מסוימים אף הפסדים קלים. בכל זאת, נכון לעכשיו, מדובר ככל הנראה במקום הנוח ביותר להשאיר מזומן באופן שיהיה נזיל מצד אחד, ויניב תשואה סבירה מצד שני. 

כספיות שקליות

סף הכל 17 קרנות פעלו במשך כל השנה שעברה ו-19 ברבעון האחרון. מאז נוספו עוד כמה קרנות לתחום הלוהט שמשך אליו מליארדים רבים במהלך השנה האחרונה. כאמור, הקרן הגדולה ביותר, אחת מהקרנות של הראל, מנהלת יותר מ-14 מיליארד שקל. אין עוד אף קרן עם מספר דו ספרתי של מיליארדים אבל יש כמה וכמה קרנות שמנהלות יותר מ-5 מיליארד שקל. נציין, שבאף תחום אחר של קרנות הנאמנות אין קרן שמגיעה ל-3 מיליארד שקל נכסים מנוהלים, ואילו פה קשה למצוא קרן שמנהלת פחות מ-3 מיליארד שקל.

דמי הניהול המובאים בטבלה שלפניכם הם אחרי עדכון דמי הניהול בינואר האחרון. הקרנות יכולות לשנות את דמי הניהול פעם בשנה, ורבות מהן ניצלו את חלון ההזדמנויות להעלות את דמי הניהול באופן משמעותי, לאור הביקוש העצום לשירותיהן. כעת דמי הניהול נעים בין 0.09% ל-0.25%. אלו הבדלים שכדאי לקחת בחשבון בבחירת הקרן.

בטבלה שלפניכם הבאנו את כל הקרנות הכספיות השקליות, מסודרות לפי התוצאות של הרבעון הרביעי מהתשואות הגבוהות לנמוכות (אם כי ההבדלים זניחים). 

ברבעון הרביעי, כאמור, ההבדלים הם כמעט חסרי משמעות, כשהתשואות נעות בין 1.19% ל-1.14%, הבדל של 0.05% בלבד ברבעון שלם בין הטובות לגרועות.

בסיכום שנתי ההבדלים המצטברים קצת יותר משמעותיים ומגיעים לכשלוש עשיריות האחוז בין הקרן הטובה ביותר לגרועה ביותר. הקרנות המובילות הן של מגדל (ראשונה ושלישית) ואיילון, שהייתה הקרן הזולה ביותר בשנה שעברה, אך בינואר העלתה את דמי הניהול. גם פסגות וקסם עם תוצאות טובות.

סוגרת את הטבלה הקרן של אלטשולר שחם, שהיא ייחודית בכך שאין בה בכלל אג"ח קונצרניות, מה שאמור להוריד את הסיכון הנמוך גם כך, אך נראה שגם פוגע בתשואות. אנליסט כספית והראל נמצאות אף הן במקומות האחרונים. להראל שתי קרנות נוספות ולאנליסט קרן אחת נוספת, אף אחת מהן לא מה-7 המובילות. נציין שבשנת 2022 אנליסט הייתה המובילה, אך ככל הנראה העלאת דמי הניהול פגעה בה בתוצאות.
 

כספיות במטבע חוץ

את הקרנות הכספיות במטבע חוץ יש לחלק לשתי קבוצות: נקובות דולר ודולריות. יש הבדלים משמעותיים בין שתי הקבוצות. נקובות הדולר מציגות תוצאות טובות בהרבה ברבעון אך מעט פחות טובות בסיכום שנתי. כפי שנראה בהמשך הקרנות הדולריות הניבו הפסדים משמעותיים מאד ברבעון האחרון. 

דמי הניהול הן גורם משמעותי בהרבה בקרנות הללו. במיוחד במקרה של הראל. שתי קרנות של הראל גובות מעל חצי אחוז. בשאר הקרנות דמי הניהול כבר הגיוניים יותר ועומדים על פי רוב בין 0.15% ל-0.3%.

גם במקרה זה הקרנות בטבלה מסודרות לפי סדר התשואות ברבעון הרביעי, אך בסיכום השנתי חילקנו לשתי הקבוצות השונות כיון שהן בעלות מאפיינים שונים מבחינת תשואות.

ברבעון האחרון קיבלנו שיעור חשוב על ההבדל המהותי בין קרנות כספיות שקליות לבין קרנות כספיות במטבע חוץ. קרנות כספיות במטבע חוץ הן השקעה במטבע חוץ לטוב ולרע, וזהו סוג השקעה שונה לחלוטין מהרעיון של קרנות כספיות. מי שמחפש יציבות סולידיות ותשואה אולי נמוכה יחסית אבל בטוחה לא צריך להשקיע בקרנות כספיות במטבע חוץ. כשהשקל יורד הקרנות האלו יתנו תשואה עודפת משמעותית, אבל כשהשקל עולה, כמו שקרה לאחרונה, יגרמו הפסדים.

כך יצא שכל הקרנות הדולריות הפסידו יותר מ-4% ברבעון האחרון עקב התחזקות השקל. בנוסף, תנודות יומיות של אחוז למעלה או למטה אינן מחזה נדיר בסקטור זה. השקעה שיכולה להוביל להפסדים של 4% ברבעון, או שנתונה לתנודתיות כה חריפה, איננה יכולה להיחשב כהשקעה סולידית.

אולי בגלל זה הסקטור הזה היה קצת פחות פופולרי יחסית לקרנות הכספיות השקליות, אם כי גם במקרה זה ישנן כמה קרנות עם מעל מיליארד שקל, וקרן אחת (גם של הראל) עם יותר מ-5 מיליארד שקל.

להראל שוב נוכחות בולטת גם במובילות אבל במקרה זה גם באחרונות. בקרנות נקובות הדולר הקרן הטובה ביותר והשלישית היא של הראל. גם הקרן הטובה ביותר בקרנות הדולריות היא של הראל, אבל גם שתי האחרונות, כשההבדל בין הראשונה לאחרונה הוא כמעט אחוז שלם. כמעט חצי מהקרנות הדולריות (3 מתוך 8) היו של הראל. ורבע מהקרנות נקובות הדולר גם שלה.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    מלחמה בצפון פרושו דולר =5 שקלים (ל"ת)
    מה עם חיזבאללה ? 19/02/2024 11:24
    הגב לתגובה זו
    2 3
    סגור
  • 4.
    יש לציין שכספיות מטחיות
    זיו 19/02/2024 09:54
    הגב לתגובה זו
    5 0
    מתיימרות לתת ריבית הפד 5.5% לעומת 4.5% ריבית בנק ישראל בשקליות
    סגור
  • 3.
    מה תחליף לקרנות שקליות בריבית האינפלציה יורדת (ל"ת)
    עמך 19/02/2024 09:15
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 2.
    לא הבנתי את התלונה על המטחיות
    זה בסדר גמור 19/02/2024 09:01
    הגב לתגובה זו
    4 0
    הן נותנות הצמדה למטח ריבית טובה לטווח הקצר. אז כן, ברור שאם השקל מתחזק הן יורדות. אבל מי שרוצה הצמדה לדולר אמור לדעת שאם הדולר ייחלש ביחס לשקל הוא יפסיד כסף בשקלים.
    סגור
  • 1.
    שכחתם את ההבדל במסוי (ל"ת)
    העורב 19/02/2024 07:56
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • טען עוד
  • עוד מעט לא יהיה הבדל
    רוני 19/02/2024 10:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מהנדסים את המדד יופי יופי.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות