הקרנות היקרות בישראל - אג"ח: האם משתלם לשלם אקסטרה לקרן יקרה יותר?
בשבוע שעבר הצגנו את הקרנות היקרות בישראל מבחינת דמי ניהול, ומטבע הדברים כולן היו קרנות מנייתיות מסוג כזה או אחר. השבוע נבדוק את המצב בקרב הקרנות האגחיות, שבאופן כללי זולות יותר, אבל גם פה ישנן כאלה שזולות יותר וכאלה שפחות.
קרנות האג"ח מתחלקות באופן כללי לשלוש קטגוריות: חברות והמרה, אג"ח כללי ואג"ח מדינה. השקעה בתחום האג"ח אינה כל כך פשוטה, ולכן בפני מנהלי הקרנות עומדות החלטות לא פשוטות. יש לבחון את המצב המאקרו כלכלי כדי לנסות להעריך את כיוון הריבית, את מצב האינפלציה, ואת עקום התשואה כדי להחליט באיזה מח"מ לבחור, והאם לבחור בקרנות צמודות או שקליות, ממשלתיות או קונצרניות.
קרנות המשקיעות באג"ח קונצרני נדרשות גם לבצע ניתוח של החברות המנפיקות את אגרות החוב, כדי לבחון את החוסן הפיננסי, כלומר את יכולת החזר החוב, ולהעריך את הסיכוי אל מול הסיכון בהשקעה באגרות חוב של חברה מסוימת. לקרנות כאלה ישנן עלויות נוספות בניתוח החברות השונות, וזו סיבה שמטבע הדברים הן גם יקרות יותר מקרנות אג"ח מדינה. קרנות אג"ח כללי משקיעות גם באג"ח חברות וגם באג"ח ממשלתי, ולכן הן נדרשות להשקיע את אותם משאבי ניהול ואנליזה בניתוח השוק והחברות כמו קרנות חברות והמרה, ולכן לא אמור להיות הבדל גדול בדמי הניהול בין שתי הקטגוריות. קרנות אג"ח מדינה, לעומת זאת, אמורות להיות זולות משמעותית, והן גם אמורות להיות בעלות פוטנציאל תשואה נמוך יותר.
כפי שראינו בשבוע שעבר, על פי הנתונים של הרשות לני"ע דמי הניהול בארץ בקרנות הנאמנות ירדו באופן משמעותי מאז שנת 2008. התופעה קיימת גם בקרנות האג"ח. חשוב לציין עם זאת, שעיקר הירידה התרחשה בעשור הקודם, ומאז דמי הניהול דווקא טיפסו מעט.
בסקטור אג"ח חברות והמרה דמי הניהול ירדו מ-1.13% בממוצע בשנת 2011 (אז הוגדרה הקטגוריה) ל-0.63% בלבד בשנת 2018. שנה לאחר מכן הם כבר זינקו ל-0.94%. בשנת 2023 הם היו 0.88% בממוצע.
דמי הניהול בקטגוריית אג"ח בארץ כללי עמדו על 1.2% בשנת 2011. הם ירדו עד 0.72% בשנת 2017. בשנים האחרונות הם נעים באזור ה-0.7 – 0.75%, ובשנה האחרונה היו 0.75% בממוצע.
דמי הניהול בקרנות אג"ח מדינה הראו ירידה חדה מאד מ-1.26% בשנת 2008 עד 0.57% בשנת 2017. הם טיפסו מעד בשנים שלאחר מכן ובשנה האחרונה הם הגיעו ל-0.63% בממוצע.
בפרסום של הרשות לני"ע אין חלוקה בין קרנות אג"ח עם מניות לכאלה שלא (וחבל), אבל ניתן להניח שהקרנות המעורבות ששייכות לקטגוריות האלה מעלות את ממוצע דמי הניהול, כך שאם היו נתונים על קרנות אג"ח בלבד ללא מניות הממוצעים היו נמוכים יותר.
כאמור, באופן טבעי דמי ניהול בקרנות אגחיות, בהן פוטנציאל התשואה נמוך יותר מאשר בקרנות המנייתיות, אמורים להיות גם נמוכים יותר מאשר באותן קרנות. אכן, בממוצע דמי הניהול בקרנות האגח נמוכים יותר כפי שניתן לראות בטבלה הנ"ל. אבל נמוכים יותר זה לא אומר נמוך באופן אובייקטיבי, ובממוצע זה לא אומר כולן. גם בקרב קרנות האג"ח ישנן כאלה שיקרות באופן שנראה על פניו מוגזם. אז האם משתלם לשלם יותר לקרנות היקרות?
בחרנו את רף ה-1% בקרנות האגחיות להגדרת "קרן יקרה". סך הכל ישנן 15 קרנות כאלה. נציין שכל התשואות בטבלה הם לאחר הורדת דמי ניהול. בטבלה שלפניכם מסוכמים הישגי הקרנות הללו מתחילת השנה, בשלוש השנים האחרונות ובחמש השנים האחרונות. כמובן, שטווחי הזמן החשובים יותר הם הארוכים, ולא החודשיים שעברו מתחילת השנה. כרגיל, סימנו באדום כהה את הקרנות שנמצאות בין ה-10% הגרועות בקטגוריה, אדום בהיר יותר את אלו שב-20% האחרונות. ירוק בהיר מסמן את הקרנות שב-20% הטובות, וירוק כהה אלו שהצליחו להגיע ל-10% הטובות ביותר. הנה התוצאות:
מבחינת קטגוריות באופן מפתיע גם בקרנות האג"ח מדינה ישנן קרנות שמנהליהם חושבים שזה לגיטימי לגבות מעל 1% דמי ניהול. קרנות המדינה מחולקות לשלוש קטגוריות - כללי, צמוד ושקלי, ובכל אחת מהן לפחות קרן אחת גובה מעל 1%. סך הכל שליש מהקרנות היקרות שייכות לקטגוריה הזו. 4 קרנות נוספות בקטגוריית אג"ח כללי, עם או בלי סימן קריאה, שתיים מהן הן היקרות ביותר מבין כל קרנות האג"ח. שאר 6 הקרנות הן קרנות חברות והמרה עם או בלי סימן קריאה.
שתיים מהקרנות היקרות הן די גדולות עם יותר מחצי מיליארד נכסים מנוהלים. קרן נוספת עם 400 מיליון ועוד 3 קרנות עם מעל 100 מיליון שקל.
במבט כללי ראשוני ניתן לראות שהצבע האדום שולט, במיוחד בטווחי הזמן הארוכים יותר. המשמעות המובנת מאליה היא שלאורך זמן קרנות יקרות יתקשו לעמוד בקצב ויפגרו מאחור ביחס למתחרות הזולות יותר. מתוך 15 קרנות אג"ח שגובות מעל 1% דמי ניהול, רק קרן הייתה בין ה-20% הטובות ב-5 השנים האחרונות בקטגוריה שלה. 8 קרנות לעומת זאת היו בין ה-10% הגרועות, 3 מתוכן היו האחרונות בקטגוריה שלהן, כלומר הגרועות ביותר בטווח הארוך. שלוש קרנות נוספות היו בין ה-20% הגרועות. כלומר, רוב מוחלט של ההקרנות היקרות נמצאות בין האחרונות בקטגוריה לה הן משתייכות. הטווח הארוך מוכיח שהתשובה לשאלה ששאלנו היא: לא, לא משתלם להשקיע בקרנות יקרות יותר.
גם בטווח הזמן של שלוש שנים המצב לא מזהיר, אם כי בכל זאת הוא מעט טוב יותר. יש קרן אחת שהצליחה להיכנס ל-10% הטובות ועוד שתים ב-20%. עדיין יש שתי קרנות שאחרנוות, 4 ב-10% הגרועות ועוד 3 ב-20% הגרועות. מתוך 5 הקרנות שלא בקצוות, 4 נמצאות ב-50% התחתונים.
דווקא קרן האג"ח היקרה ביותר מצדיקה מעט את דמי הניהול המופרזים שהיא גובה. הקרן הוותיקה אנליסט אג"ח נמצאת בין המובילות בטווח הארוך למרות 1.6% דמי ניהול, שנראים מתאימים יותר לקרן מנייתית. נציין עם זאת, שבבדיקות שערכנו בעבר הקרן הייתה הראשונה בקטגוריה וכעת היא רק הרביעית, כשגם הביצועים מתחילת השנה לא ברמה שאיפיינו אותה בעבר. עם זאת, את שנת 2023 היא סיימה בראש הקטגוריה.
עוד קרנות עם ביצועים סבירים ביחס למתחרות למרות דמי ניהול גבוהים הן הראל תיק אג"ח קונצרני כשרה (פעילה בקטגוריה קטנה למדי) וקסם אקטיב אג"ח מדינה. נזכיר, שמדובר בביצועים טובים ביחס למתחרות. אם השקעתם בקרנות הללו בחמש השנים האחרונות קיבלתם 6.57% ו-2.26% בהתאמה. בכל התקופה! כלומר קסם אקטיב לקחה יותר כסף לעצמה מהתשואה שהיא השיאה עבורכם.
בית ההשקעות הקטן כרמים הכניס שתי קרנות לרשימת הקרנות היקרות. מדובר בבית השקעות שמפעיל 5 קרנות בלבד, כולן בתחום האג"ח, אך מתאפיין בדמי ניהול מהגבוהים בכל הקטגוריות בהן הוא פעיל. והביצועים? שתי הקרנות שנכנסו לטבלה הציגו ביצועים לא רעים מתחילת שנה, אך מדובר בטווח זמן זניח. אחת מהן הצליחה לא רע גם בשלוש השנים האחרונות, אך שתי הקרונות עם ביצועים גרועים מאד בטווח הזמן של חמש שנים - בין שלוש הקרנות הגרועות בקטגוריה. בשני המקרים כרמים לקחה הבייתה יותר מהתשואה שהיא יצרה למשקיעים שלה.
פסגות היא ללא ספק עם הביצועים הגרועים מבין הקרנות היקרות, עם שתי הקרנות הכי גרועות ברשימה. פסגות מדינה מדדית היא האחרונה בכל טווחי הזמן שנבדקו, ופסגות פלטינום אג"ח מדינה אחרונה בשני טווחי הזמן הארוכים.
סיגמא עם שתי קרנות ברשימת היקרות, אחת האחרונה בטווח הזמן של שלוש שנים, ואחת בשלוש הגרועות. קסם עם שתי קרנות יקרות עם ביצועים לא מאד גרועים. וקרן נוספת מאותו בית השקעות "הפניקס קסם" שהיא בין הקרנות הגרועות בקטגוריה שלה.
הראל היחידה עם שלוש קרנות ברשימה שתיים מהן מהגרועות בטווח הארוך.
נחזור שוב על המובן מאליו. כשבוחרים קרן נאמנות אחד מהשיקולים המרכזיים חייב להיות דמי הניהול. דמי ניהול גבוהים הם במשקולת רצינית שמונעת ממנהלי הקרנות להצליח בטווח הארוך להשיג תשואות טובות למשקיעים. לכן, כמעט תמיד, קרנות יקרות לא יצליחו לבלוט לטובה בהשוואה למתחרות הזולות יותר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.קרנות נאמנות לתיקים מנוהלים - לצורך שאיבת כסף (ל"ת)אהרון 05/03/2024 13:59הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.עדיף קרן מחקה אינדקס. יש כאלה עם אפס דמי ניהול.משקיע 05/03/2024 06:03הגב לתגובה זו1 0לא מבין מה ההתלבטות בכללסגור
-
1.התשובה היא חד משמעית כן.רז 04/03/2024 13:43הגב לתגובה זו1 8דווקא בתחום של האג"ח, הכל כך מגוון, שווה לשלם על קרן נאמנות מנוהלת במקום מדד.סגור
-
זו לא השאלהגיא טל 04/03/2024 20:37הגב לתגובה זו1 0השאלה לא הייתה האם עדיף מדדים או קרן מנוהלת, אלא האם הקרנות המנוהלות היקרות נותנות תשואות טובות יותר מהקרנות המנוהלות הזולות. התשובה לזה היא די בברור לא על פי רוב.סגור