קרנות מעורבות: בתי ההשקעות הקטנים שעושים בית ספר לגדולים

הקרנות המעורבות פופלריות מאד בישראל, עם מאות קרנות שונות; מיהן הבולטות ברבעון הראשון ומי בטווח הארוך יותר? מצאנו כמה שמות מעניינים שחוזרים על עצמם בין הקרנות המובילות
 | 
telegram
(3)

בשבוע שעבר ראינו את ביצועי הקרנות המנייתיות ברבעון הראשון של שנת 2024, והשבוע נעבור לקרנות המעורבות, ללא ספק הקרנות הפופולריות ביותר בשוק הישראלי. ישנן לא פחות מ-139 קרנות בקטגוריית 90 10 על שלוחותיה השונות, ומעל 150 בשתי הקטגוריות המעורבות האחרות - 80 20 ו-70 30, והיקף הנכסים המנוהלים בקרנות הללו הוא הגבוה ביותר בשוק הקרנות למעט הקרנות הכספיות.

במסגרת הסיכומים הרבעוניים לא נרד לרזולוציות גבוהות של תתי קטגוריות אלא נתייחס לכל אחת משלוש החלוקות כקטגוריה אחת. אז מה עשו הקרנות המעורבות ברבעון הראשון? גם הפעם, מלבד הרבעון הראשון, הוספנו גם את ההשוואה לטווח של 5 שנים. הסיכומים נעשים עם מבט לכיוון הסיכומים של סוף שנה שעברה - האם הקרנות המובילות התחלפו? האם יש שמות שחוזרים על עצמם בעקביות? הסיכומים, בעיקר ל-5 שנים, מגלים שתי בתי השקעות קטנים עם תוצאות יפות מאד. 

נזכיר שהרבעון הראשון היה רבעון טוב מאד בכל האפיקים. ת"א 90 עלה ב-11%, ה-SP500 בכ-10%, ת"א 35 והנאסד"ק בכ-8%. בשוק האג"ח תל בונד גלובל עלה ב-4.74%, תל בונד 100 ב-2.17% ותל בונד 60 ב-1.56%, כך שניתן לומר שלמנהלי הקרנות בהחלט היה עם מה לעבוד. ניתן היה לצפות שבקרנות מעורבות עם 10% מניות נראה תשואה של לפחות 2%, ויותר באלו עם 20% או 30%. זהו לא תמיד המצב.
 

קרנות 9010

הרבעון המוצלח בשווקי ההון בא לידי ביטוי בכך ש-138 מתוך 139 קרנות ה-9010 הציגו תשואה חיובית ברבעון, אם כי לא מעט עם תוצאות מאכזבות למדי. 18 קרנות עם תשואה של פחות מ1%, ו-7% עם פחות מ-2%. כלומר ברבות מהקרנות רכיב המניות לא הצליח לתת תשואה עודפת משמעותית למרות העליות החזקות בשווקי המניות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בצד החיובי נציין שישנן 7 קרנות עם מעל 4% ו-24 עם מעל 3%. עודף סיכון בבחירת האג"ח סייע לחלק מהקרנות להציג תשואה עודפת. 15 מתוך 24 הקרנות עם מעל 3% הן קרנות עם (!) בשם, מה שמעיד על סיכון גבוה יותר, אבל 9 קרנות הגיעו לשם בלי הסיכון העודף. 4 מתוך ה-5 הראשונות הן קרנות שמתמקדות בפלח השוק של אג"ח בסיכון גבוה. הנה המובילות והאחרונות בקטגוריה:


כרגיל סימנו את הקרנות שנמצאות ב-10% הטובים ביותר (ירוק כהה), ב-20% (ירוק בהיר), וכן את 10% הגרועות ביותר (אדום כהה) ו-20% (אדום בהיר). 

כמעט אף אחד מהשמות שמופיעים בסקירה שעשינו לרבעון הרביעי ולשנת 2023 לא מופיע בטבלה הנוכחית.

איילון מלכות מהדרין תיק 9010 ממשיכה להיות אחת הקרנות הגרועות בשוק הישראלי כפי שהייתה בסקירה הקודמת. כמעט בכל תקופת זמן שתבחרו היא בין האחרונות. ברבעון הרביעי של השנה שעברה אמנם היה לה רבעון טוב באופן יוצא דופן, עם מקום חמישי, אך בשנת 2023 כולה היא הייתה אחת לפני אחרונה, ובטווח הארוך של חמש שנים היא גם אחת לפני הסוף. אז היה לה רבעון אחד טוב בסוף 2023, אבל ברבעון הראשון של שנת 2024 היא חזרה לסורה והגיע למקום האחרון. נראה שהרבעון הרביעי של שנת 2023 הוא היוצא מן הכלל שאינו מלמד על הכלל.

מגדל מופיעה 3 פעמים בטבלה, פעמיים בין המובילות ופעם אחת בין האחרונות. הקרנות הטובות של מגדל הן אלו אלו שמשקיעות באג"ח בסיכון גבוה, שלעיתים מכונות אג"ח זבל. אלו אג"ח של חברות בקשיים, מה שבא לידי ביטוי במחירי אגרות החוב שצונחים בגלל החששות האופפים את החברות הללו. במקרה שהחברות מוצאות דרך להתאושש אגרות החוב האלו יכולות להניב תשואות גבוהות מאד. הסיכון הוא כמובן שהחברה תפשוט את הרגל ואז המשקיע יפסיד גם את הקרן.

מגדל מציגה שתי קרנות שהן שתי הראשונות בטווח חמש השנים, שעשו עבודה טובה גם ברבעון הראשון של שנת 2024. שתי הקרנות האלו לא הופיעו בטבלאות שלנו בשנה שעברה. נציין שגם הקרן הפחות טובה של מגדל נושאת "סימן קריאה" בשמה, מה שמעיד שגם שם הסיכון גבוה ושם היא כמעט אחרונה בטווח הזמן של חמש שנים, וגם ברבעון הראשון היא לא מציגה תוצאות מרשימות. הקרנות של מגדל, גם המצליחות וגם זאת שלא, גובות דמי ניהול מאד יקרים לקטגוריה, דמי ניהול שמזכירים קרנות מנייתיות. אז למרות ההצלחה כדאי לחשוב פעמיים לפני שמשקיעים בקרנות אלו.

קרן נוספת שמצליחה גם בטווח הקצר וגם בארוך, הקרן של אלטשולר שחם גובה דמי ניהול גבוהים אף יותר, של כמעט 2%.

נציין שני שמות נוספים שנפגוש גם בהמשך – כוון ופסטרנק – הראשונה בין הגרועות והשניה מופיעה שוב ושוב בין המובילות.
 

קרנות 8020

בקטגוריית ה-8020 אין אף קרן עם תשואה שלילית, ורק קרן אחת עם פחות מ-1%. מתוך 79 הקרנות בקטגוריה 70 השיגו יותר מ-2%. מהצד השני נציין שרק קרן אחת השיגה יותר מ-6%, 5 יותר מ-5% ו-39 יותר מ-3%. כלומר תוספת 10% המניות השתלמה במקרה זה למשקיעים שלקחו קצת יותר סיכון, בחלק לא מבוטל מהקרנות.

כשמשווים את הקרנות המובילות והגרועות ביחס לאלו של הרבעון הרביעי של שנת 2023 והשנה כולה לאלו של הרבעון הראשון של שנת 2024 ושל חמש השנים האחרונות יש כמה שמות שחוזרים. הקרן של סיגמא בקטגוריית ה-8020 מציגה תוצאות טובות באופן עקבי בשלוש מתווך טווחי הזמן האלו, אם כי היא עדיין לא השלימה חמש שנות פעילות. בכל המקרים היא בין ה-5 הראשונות. השם הנוסף הוא הקרן של אימפקט שהשיגה תוצאה טובה בחמש השנים וברבעון הרביעי של השנה הקודמת.

מצד שני אלטשולר שחם אג"ח מדינה שהייתה מהמובילות בשנה שעברה השנה היא בין האחרונות, כמו גם בטווח הזמן של חמש שנים. נציין שמדובר באג"ח מדינה עם תחולת רווח נמוכה יותר, אך גם בהשוואה לקרנות אג"ח מדינה אחרות התוצאות אינן מרשימות.

שם נוסף שבולט לטובה הוא הקרן של הורייזון שמובילה בחמש השנים האחרונות וגם הרבעון השנה היה טוב למדי. גם בקטגוריה הבאה היא בולטת לטובה. פסטרנק שוב מופיעה בין הקרנות המובילות וכוון בין האחרונות כמו בקרנות ה-9010.

ההובלה בקטגוריה נתונה כמעט לחלוטין לבתי ההשקעות הקטנים. למעט אילים אין אף קרן של בית השקעות גדול בין המובילות. מצד שני הם כן ממלאים את המקומות האחרונים – הראל (פעמיים), מגדל, קסם, אלטשולר – לכולם נציגות בין הקרנות האחרונות. נציין עם זאת שבתי ההשקעות הקטנים לא פעילים על פי רוב בקרנות אג"ח מדינה, כך שיש הטיה מסוימת מהבחינה הזו. ובכל זאת לא כל הקרנות שנכנסו למקומות האחרונים הן של אג"ח מדינה דווקא.
 

קרנות 7030

כשמעלים מעט יותר את רמת הסיכון עם 30% מניות התוצאות מעט יותר גבוהות בסיכום הרבעון. אף קרן לא השיגה פחות מ-1%, ורק 4 פחות מ-2%. בצד העליון כבר יש 9 קרנות עם מעל 5% ברבעון הראשון ורוב מוחלט של 59 מתוך 74 עם יותר מ-3%.


ההבדל בין בתי ההשקעות הגדולים לקטנים בתשואות הרבעון הראשון בולט גם פה. שלוש מתוך 4 הקרנות המובילות שייכות לבתי השקעות קטנים (הרביעית, שוב לאילים), ושתיים מהארבע הגרועות להראל וילין לפידות.

בטווח הזמן הארוך יותר של חמש שנים בתי ההשקעות הגדולים יותר בולטים, ייתכן שבגלל שפחות מהקרנות הקטנות פעילות זמן ארוך כל כך. כך, 3 מתוך 4 הקרנות המובילות ברבעון הראשון, כולן שייכות לבתי השקעות קטנים לא פעילות 5 שנים.

מי שכן פעיל 5 שנים, ושוב מוביל בטווח הזמן הזה, היא הורייזן עם התוצאות הטובות ביותר בחמש שנים. זהו הישג מרשים ביותר שאותו בית השקעות קטן יחסית מוביל בטווח הזמן הארוך של חמש שנים בשתיים מהקטגוריות החשובות ביותר בשוק הקרנות הישראלי – 8020 ו-7030.

כוון, שוב, בין הגרועות, ופסטרנק שהם, שוב, פעם שלישית בין המובילות. כך שניתן לומר שפסטרנק והורייזן הן בתי ההשקעות הטובים ביותר בתחום הקרנות המעורבות. 

בסיכום שלושת הקטגוריות של הקרנות המעורבות ניתן לומר שמי ששוב בולטת לרעה, בדומה לשנה שעברה, היא הראל, שמופיעה 9 פעמים באדום כהה (10% הגרועות) ורק פעמיים בירוק כהה (10% הטובות). עוד בולטת לרעה כוון עם 5 הופעות בין הגרועות ביותר.

מגדל מופיעה 4 פעמים בטובות ו-2 בגרועות.

בולטת לטובה, כאמור, הורייזון עם 4 הופעות בין הטובות ופסטרנק עם שלוש.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    עדיין ברבעון הראשון אג"ח קונצרני הפגיז גם בלי סיכון גדו
    דני 15/04/2024 14:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בגלל הנפילות שנה וחצי קודם...לא נקודת זמן שאפשר להסיק לגביה מסכנות...30 אחוז ב5 שנים מאידך אכן מרשים.
    סגור
  • 2.
    רק בתי השקעות קטנים
    תבדקו תשואות בתי השקעות הורייזן,אקורד,פסטרנק שוהם 15/04/2024 12:10
    הגב לתגובה זו
    1 0
    תבדקו תשואות בתי השקעות הורייזן,אקורד,פסטרנק שוהם ודומיהם. ליגה אחרת בניהול הן אגח הן מניות והם מעורבות אגח מניות. הן קרנות קטנות שקל להם להגיב לשינויים יומיים מול הגדולות המקובעות והמסורבלות והמדושנות.
    סגור
  • 1.
    מה עם אקורד? קבין? דולפין? (ל"ת)
    אבי 15/04/2024 11:30
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות