אי.בי.אי: בית השקעות ותיק, עם תשואות ממוצעות
IBI בית השקעות הוא אחד הגופים הוותיקים בשוק ההון הישראלי. החברה הוקמה עוד בשנת 1971 על ידי צבי לובצקי ודוד וויסברג, ובהמשך הצטרף עמנואל קוק. שלושת המייסדים עדיין פעילים בדירקטריון החברה, שכיום מנוהלת בפועל על ידי דייב לובצקי, בנו של צבי לובצקי אחד משלושת המייסדים.
החברה פעילה בתחומים נוספים בשוק ההון, אך עניינו של טור זה הוא קרנות נאמנות בלבד. סך הכל מנהלת החברה 52 קרנות נאמנות לא מחקות. מדובר בכמות לא גדולה במיוחד ביחס לחברות אחרות, מה שמעיד על מיקוד בפעילות.
לחברה שלוש קרנות כספיות עם יותר מ-2.9 מיליארד שקל בכל אחת מהן. בנוסף, 4 קרנות מסורתיות מנהלות בין חצי מיליארד למיליארד שקל, 11 קרנות בין 100 מיליון לחצי מיליארד שקל, 9 קרנות נוספות עם מעל 50 מיליון שקל, ורק 7 קרנות עם מתחת ל-10 מיליון שקל.
כדי לבחון את פעילות החברה השוונו כרגיל בין קרנות החברה לקרנות המקבילות בשוק. לא בדקנו את כל הקרנות של אי.בי.אי. אלא רק אלו שעמדו בקריטריונים הבאים: קרנות מסורתיות (לא כספיות), הפעילות לפחות 3 שנים ומנהלות מעל 80 מיליון שקל. סך הכל ישנן 17 קרנות העונות על הקריטריונים האלו, מתוכן 3 קרנות שייכות לקטגוריות קטנות מדי להשוואה, כך שאף הן נותרו בחוץ. את הקרנות הנותרות חילקנו למנייתיות (2), אג"חיות (5) ומעורבות (7), ובדקנו את הביצועים ביחס לקרנות המתחרות באותן קטגוריות בשנה, שלוש שנים וחמש השנים האחרונות.
הוספנו טור נוסף בטבלה בנוגע לדמי הניהול. דמי הניהול, כפי שכתבנו כמה פעמים בעבר, הם אחד הגורמים המשפיעים ביותר על תשואה לאורך זמן וצריכים להיות אחד השיקולים המרכזיים בבחירת קרן נאמנות. יחד עם זאת קשה להגדיר באופן מוחלט מה נחשב יקר ומה נחשב סביר, שכן דמי הניהול משתנים בהתאם לאופי ההשקעה ותלויים בין השאר בכמות המשאבים הנדרשת מהמנהלים ובפוטנציאל התשואה בקטגוריה בה הקרן פעילה. זו הסיבה שעל פי רוב קרנות מנייתיות יהיו יקרות יותר מקרנות אג"ח וכדו'.
לכן, לצד הטור על דמי הניהול הוספנו את מיקום גובה דמי הניהול ביחס לשאר הקרנות בקטגוריה. אם לדוגמה ישנן 20 קרנות בקטגוריה והקרן אותה אנחנו בודקים גובה את דמי הניהול הגבוהים ביותר נרשום בטור הזה 1 מתוך 20. באופן דומה רק הפוך סימנו גם בצבעים. ה-10% היקרות ביותר באדום כהה, ה-20% באדום בהיר, וההיפך בירוק.
מניות
אי.בי.אי. מנהלת שתי קרנות מנייתיות בלבד שעונות על הקריטריונים של זמן פעילות והיקף נכסים מנוהלים – אי.בי.אי. מניות ואי.בי. אי. גלובל אקוויטי. הראשונה שייכת לקטגוריית "מניות All Cap", השניה לסגמנט ה"מניות כללי בחו"ל חשופת מט"ח". הכנסנו להשוואה רק קרנות שעונות על שני הקריטריונים שהצבנו לעיל – מינימום של 60 מיליון שקל נכסים מנוהלים ושלוש שנות פעילות, מה שמצמצם מאד את כמות הקרנות בהשוואה, אך מאפשר השוואה הוגנת יותר שכן קרנות מאד קטנות נהנות מהיתרון לקוטן, בנוסף ישנן קרנות ש"מככבות" בשנים הראשונות לפעילותן אך דועכות לאחר מכן. הדרך הנכונה לבחון היא בביצועים לאורך זמן, בקרנות שמנהלות מינימום מסויים של נכסים.
בקטגוריה של מניות All Cap נותרנו עם 27 קרנות בלבד לאחר הסינון. הקרן של אי.בי.אי. בתחום הזה לא מוצלחת, וגם מאד יקרה. בקטגוריה של מניות בחו"ל אי.בי.אי. מגיעה למקומות האמצעיים פחות או יותר בטווחי הזמן השונים, בכל מקרה ב-50% התחתונים. מבחינת דמי ניהול היא בשליש העליון.
אג"ח
חמש קרנות עמדו בקריטריונים של 60 מיליון שקל ו-3 שנות פעילות, והן פעילות ברוב הסגמנטים המרכזיים של קרנות אג"ח ללא מניות – אג"ח מדינה, אג"ח כללי ואג"ח קונצרני. לאחר צמצום לקטגוריות משנה - אג"ח מדינה ללא מניות, חברות והמרה עם ובלי סימן קריאה ואג"ח כללי - הגענו לקבוצות השוואה קטנות למדי, בין 14 ל-22 מניות בכל קבוצה. הנה הביצועים של אי.בי.אי. ביחס לקבוצות הללו:
הדבר הראשון שבולט לעין הוא שאי.בי.אי. מתמחרת את קרנות האג"ח שלה בטווח הגבוה של המחירים בקטגוריה. בשני מקרים היא גובה את דמי הניהול היקרים ביותר בתת הקטגוריה. יחד עם זאת באף מקרה לא מדובר ביותר מ-1% דמי ניהול, כך שנראה שמדובר אמנם בקרנות יקרות אבל לא באופן קיצוני.
מבחינת ביצועים המצב מעט טוב מאשר בקרנות המנייתיות. שתי קרנות בולטות לטובה – אי.בי.אי. תיק קונצרני שאף מובילה בתשואות לשלוש שנים, וגם קרן אג"ח המדינה, שלמרות שלא נמצאת ב-20% העליונים הסיבה היא שיש מעט יחסית קרנות בתחום.
מצד שני אג"ח חברות מדורג עם ביצועים גרועים למדי – היא בין האחרונות בתשואות לשלוש וחמש שנים. גם הקרן בתת הקטגוריה של האג"ח הכללי עם תשואות נמוכות בכל טווחי הזמן.
סך הכל ב-7 מהמקרים הקרנות של אי.בי.אי. היו ב-50% הגרועות, 7 פעמים ב-50% הטובים ופעם אחת בדיוק ב-50%. כמעט ההגדרה המילונית ל"ממוצע".
קרנות מעורבות
גם במקרה זה לאי.בי.אי. נציגות בכמעט כל אחד מהסגמנטים החשובים מ-10% ועד 30% מניות, סך הכל 7 קרנות שונות שעומדות בקריטריונים של היקף נכסים מעל 60 מיליון שקל ו-3 שנות פעילות.אג"ח כללי בארץ עד 10% מניות היא אולי תת הקטגוריה הפופלריות ביותר בקרנות המסורתיות בישראל, וגם לאחר הסינון נשארנו עם 46 קרנות שונות. בשאר המקרים מדובר על 11 עד 29 קרנות.
התמחור פה נוטה יותר לממוצע לעומת הקטגוריות הקודמות, למעט בשתי הקרנות עם אחוז המניות היותר גבוה (25% ו-30%). גם התוצאות באופן כללי טובות יותר, אם כי יש הבדל בין טווחי הזמן השונים.
בטווח הזמן של 5 שנים אף אחת מהקרנות של אי.בי.אי. לא נמצאת בין המובילות. 6 נמצאות בין ה-50% הגרועות, ורק אחת במחצית העליונה של הקרנות מבחינת התשואות.
כשבודקים את טווח הזמן של 3 שנים התוצאה משתנה ל-5 קרנות שנמצאות בין המובילות (50% עליונות) ורק 2 בין האחרונות, וישנן אף 2 קרנות שנמצאות ב-20% הטובות.
בשנה האחרונה התוצאות דומות – 5 קרנות ב-50% הטובות ו-2 ב-20% הטובות.
כמה מילים על קרן נוגה 7525 – מדובר באחת הקרנות הוותיקות ביותר בשוק הישראלי עם יותר מ-40 שנות פעילות (מאז 1981) ללא החלפת מדיניות. נדיר למדי. הביצועים שלה בטווחי הזמן שנבדקו לא רעים ביחס למתחרות, אך יש לציין שהיא היחידה בקטגורית ה-7525 שיש לה סימן קריאה בשם, כלומר אגרות החוב בקרן מוגדרות ככאלה עם סיכון גבוה, מה שאומר שיש גם פוטנציאל רווח גבוה יותר. דמי הניהול גבוהים מאד יחסית לקרן מעורבת (היא הקרן היחידה של אי.בי.אי. בין כל הקרנות האג"חיות והמעורבות עם מעל 1% דמי ניהול) אך ההתמקדות באגרות חוב בסיכון גבוה ובמניות אכן דורשת יותר משאבי אנליזה, וגם בעלת פוטנציאל תשואה גבוה יותר. האם בכל זאת מדובר בהגזמה? נשאיר לקורא להחליט.
מסקנה
קשה לאפיין את קרנות הנאמנות של בית ההשקעות אי.בי.אי. בצורה כוללת כמקשה אחת. בצד החיובי נציין שבאי.בי.אי. לא מגזימים עם מספר הקרנות ולא מציפים קטגוריות עם הרבה קרנות שעושות את אותו דבר כפי שנוהגים בתי השקעות גדולים אחרים.
מבחינת דמי ניהול: באי.בי.אי. נוטים לצד היותר יקר בספקטרום אבל על פי רוב לא בצורה חריגה או קיצונית.
מבחינת תשואות: למעט מקרים בודדים, נתקשה למצוא את הקרנות של אי.בי.אי. בין המצטיינות אבל גם לרוב לא נמצא אותם בין האחרונות (למעט הקרן המנייתית). נראה שהמילה "ממוצע" יכולה לאפיין את הנושא הזה.
לסיכום, אי.בי.אי. נראית בחירה סולידית אם אתם לא מצפים לתשואות יוצאות דופן אלא לניהול מתון ואחראי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.נונהמטרה שהקרנות יעשו יותר מהמדד (ל"ת)אנונימי 29/04/2024 13:02הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.דור המייסדים עשה חיל, דור ילדיהם כחול ברוח (ל"ת)א 29/04/2024 12:33הגב לתגובה זו2 1סגור