איילון: מלכת ההוסטינג, ללא קרנות משמעותיות בניהול עצמי

איילון בית השקעות הוא ספק שירותי ההוסטינג הגדול בישראל, אבל גם מנהל בעצמו קרנות נאמנות; התקשנו למצוא קרנות שמשאירות רושם כלשהו בשוק הקרנות הישראלי, לטוב או לרע; הצד החיובי: דמי ניהול נמוכים, וכמה קרנות נישה ייחודיות
 | 
telegram

איילון בית השקעות הוא אחד מבתי ההשקעות הגדולים בישראל. החברה מחולקת לשתיים, מחלקה אחת עוסקת בניהול תיקים והשנייה בקרנות נאמנות, בניהולה של קרן עמרם.

גם החלק האמון על קרנות הנאמנות של החברה הוא, על פניו, אחד מהגדולים בישראל. לאיילון ישנן לא פחות מ-218 קרנות שונות בהיקף 26 מיליארד שקל (על פי אתר החברה), כ-180 לא כולל הקרנות המחקות, אבל הרוב המוחלט של הקרנות וגם של הנכסים המנוהלים לא נמצאים תחת הניהול הישיר של איילון אלא בבתי ההשקעות המשתמשים בשירותי ההוסטינג שלו. הרשימה מגוונת: הורייזון, קבין, ב. אלטרנטיב, אביב, פסטרנק שהם ועוד ועוד. איילון היא ספקית שירותי ההוסטינג הגדולה בישראל. אם נוריד את הקרנות המתארחות נגיע ל-66 קרנות בלבד בניהולה הישיר של איילון, מעט יותר ממה שראינו בשבוע שעבר ב-אי.בי.אי. (לפני עסקת הרכישה של פסגות).

ניגשנו לבדוק את הביצועים של הקרנות של איילון לפי הקריטריונים שקבענו בשבוע שעבר – קרנות עם לפחות 60 מיליון שקל נכסים מנוהלים, ולפחות 3 שנות פעילות, וגילינו להפתעתנו שכמעט ואין קרנות כאלה. הרוב מוחלט של הקרנות שבניהולה הישיר של איילון הן קרנות קטנות של כמה מיליוני שקלים בודדים או לכל היותר כמה עשרות מיליוני שקלים, מתחת ל-50 מיליון שקל, או כאלה שנפתחו לפני פחות משלוש שנים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כך, מרשימה של 180 קרנות הגענו ל-10 בלבד, שתיים מהן הן קרנת ממונפות על הנאסד"ק וה-SP500 וקרן נוספת היא קרן כספית. גם "תיק אג"ח חול נקובה $" פועלת בסגמנט מאד קטן של אג"ח בחו"ל עם 10% מניות עם 3 קרנות בלבד שמתחרות איתה ישירות.

 קרן נוספת היא היא "איילון מניות בנקים" (הגדולה ביותר למעט הקרן הכספית) שמנהלת כ-650 מיליון שקל. מדובר בסגמנט מאד מצומצם ללא תחרות של ממש (אולי זו הסיבה לכך שהקרן כל כך גדולה - אין כמעט אלטרנטיבות למי שרוצה קרן אקטיבית בתחום הבנקים בישראל). ישנה קרן נוספת של אילים באותו סקטור, וכמה קרנות נוספות שמתמקדות בענף הפיננסים – הראל מניות פיננסים ונדלן, וקרן נוספת של איילון – מימון ואשראי חוץ בנקאי (עם 4.1 מיליון שקל בלבד) שתיהן לא מהוות תחרות ישירה לקרן הנ"ל, כך שגם את הקרן הזו אין כל כך למה להשוות. 

אז עם מה נשארנו? שתי קרנות מניות בחו"ל – "איילון מניות גלובלי" ו"איילון ארה"ב חייבת" – ו-3 קרנות מעורבות: "איילון עוקבת תיק 3 הבנק הבנלאומי", איילון 7525 כשרה, ואיילון אג"ח + 10%. כך שבסופו של דבר לאיילון יש 5 קרנות בלבד שעומדות בקריטריונים להשוואה, שכולן נכנסות לטבלה אחת:

 
נקודה חיובית שבולטת לעין מהטבלה היא שבית ההשקעות איילון, לפחות בקרנות המשמעותיות שלו, כלומר אלו עם מעל 60 מיליון שקל, מציע קרנות זולות עם דמי ניהול ברף הנמוך ביותר בקטגוריה. גם הקרן האחרונה שאיננה "ירוקה", כלומר היא לא בין ה-20% הזולות ביותר, לא רחוקה משם (25%). בולטת לטובה בתחום הזה "איילון ארה"ב חייבת" שהיא קרן מניות בחו"ל שגובה פחות מ-1% דמי ניהול – יש רק 5 קרנות נאמנות ישראליות המשקיעות במניות בחו"ל (קרנות מכל הסוגים) שגובות פחות מ-1% דמי ניהול.

בצד הביצועים, מצד שני, אין שום דבר מרגש בקרנות של איילון. כפי שניתן לראות לאותה קרן, "איילון ארה"ב חייבת" הייתה שנה לא טובה במיוחד בהשוואה למתחרות, אם כי התשואות לא מאד גרועות. נציין ש-5 מתוך ה-8 באותה קטגוריה לא הגיעו ל-23% בשנה האחרונה, וכשמסתכלים לטווח ארוך ביותר היא מתמקמת כבר באמצע.

אפשר לומר ש"אמצע" זה המקום שמאפיין את איילון בדיוק כמעט מתמטי. רוב הקרנות שלה נמצאות פשוט בדיוק באמצע הטבלה.

קרנות ייחודיות
לאיילון כנראה לא בוער, או לא כל כך מצליח, להתחרות באזורים הצפופים של שוק הקרנות הישראלי, ולכן, אולי, היא מציעה כמה קרנות ייחודיות בנישות פחות מאוכלסות. 

ראשית, כפי שהזכרנו לעיל, איילון מפעילה את שתי הקרנות הממונפות פי 3. מדובר כמובן בהשקעה בסיכון גבוה, שלעיתים יכולה להניב תשואות גבוהות בפרק זמן קצר. איילון פי 3 על הנאסד"ק הניבה קרוב ל-100% מתחילת השנה, וזו על ה-SP500 עלתה ב-66% באותו פרק זמן. קרן נוספת מהסגנון הזה היא "איילון אקסטרים דולר פי 3" שמעניקה חשיפה לתנודות הדולר כפול 3. מדובר כמובן בקרנות שעלולות גם לגרום להפסדים חדים בפרק זמן קצר. עם זאת בתחום זה ניתן למצוא לא מעט אלטרנטיבות בקרנות המחקות. 

הסוג השני דומה לקרן הבנקים שציינו לעיל – קרנות ממוקדות בנישות מסוימות בשווקי המניות, בארץ ובחו"ל. קרנות אלו מקוטלגות כקרנות מנייתיות לפי ענפים, ובארץ אין שפע של קרנות מנוהלות מהסוג הזה.

מבין קרנות מניות חו"ל שמתמקדות בנישות מסוימות שמנהלת איילון אפשר למצוא קרן שמשקיעה ב"להיט" של השנה האחרונה – "איילון מניות בלוקצ'יין וכרייה", שגם הניבה מעל 150% בשנת 2023, אבל מדובר בתחום מאד ספקולטיבי, ששנה קודם לכן הפסיד יותר מ-65%.

עוד מקרנות חו"ל יש לאיילון קרן שמשקיעה בתחום הקנאביס, גם פה מדובר בתחום מאד תנודתי והקרן הפסידה בשלוש השנים האחרונות כמעט 70%, אם כי מתחילת שנה נרשמת התאוששות (27.75%).

בתחום המניות בארץ יש לאיילון קרנות שמשקיעות באנרגיה ירוקה, בבנקים, ובמימון ואשראי חוץ בנקאי. חוץ מהבנקים מדובר בקרנות מאד קטנות עם כמה מיליוני שקלים בודדים, אבל די ייחודיות בנוף הקרנות הישראלי, ומעניקות חשיפה לנישות ספציפיות, למי שמעוניין בכך.

ישנה קרן נוספת שמציעה שילוב יחודי של הארץ וחו"ל – "מניות צמיחה ישראליות בארה"ב". מדובר בקרן חדשה יחסית שקשה לבחון את ביצועיה והיא מנהלת 3.6 מיליון שקלים בלבד. 

 

 
 

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות