מיטב: האם משתלם להשקיע בקרנות של בית ההשקעות הוותיק?

לפני מעט יותר משנה בדקנו את ביצועי בית ההשקעות מיטב - האם משהו השתנה מאז? מה נקודת החוזק ומה נקודת החולשה של בית ההשקעות הוותיק?
 | 
telegram
(6)

מיטב הוא אחד מבתי ההשקעות הוותיקים בישראל עם מעל 40 שנות פעילות בשוק ההון הישראלי. בית ההשקעות עבר לא מעט גלגולים במהלך השנים עם מיזוגים עם חברות כמו דש, גאון ועוד, וכעת הוא נקרא פשוט "מיטב בית השקעות". החברה מנהלת קרנות נאמנות, קופות גמל, קרנות פנסיה, תיקים אישיים ועוד. 


לפני מעט יותר משנה סקרנו את פעילות בית ההשקעות בתחום קרנות הנאמנות, והגענו למסקנה שהוא מצטיין בקרנות המנייתיות, ובעל תוצאות סבירות בקרנות האגחיות והמעורבות. האם משהו השתנה בשנה האחרונה? שבנו לבדוק את הביצועים והנה המסקנות. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

למיטב 90 קרנות נאמנות אקטיביות הפעילות כעת. הוותיקה שבהן פעילה עוד משנת 1991 והצעירה ביותר הוקמה אך לפני מספר חודשים. נסקור את ביצועי הקרנות של בית ההשקעות בדומה לגופים האחרים. תנאי הסף להשוואה: פעילות של 3 שנים לפחות והיקף נכסים של 60 מיליון שקל, לא כולל קרנות כספיות. גם הקרנות אליהן השוונו את הקרנות של מיטב צריכות לעמוד בשני הקריטריונים האלו. 

לאחר הסינון הראשוני עדיין נשארנו עם 45 קרנות שונות – הרבה יותר משאר הגופים שנבדקו עד כה. המשמעות היא שלמיטב יש הרבה קרנות וותיקות מספיק עם כמות מכובדת של נכסים מנוהלים. כלומר, המשקיעים מאמינים במיטב, ומפקידים את כספם בקרנות שלה לאורך זמן. 

לא כל 45 הקרנות נכנסו לבדיקה. הורדנו את אלו הפעילות בנישות ללא הרבה מתחרים שלא ניתן להשוות לאחרים.

קרנות מנייתיות

8 קרנות שונות עומדות בקריטריונים שהצבנו - 3 שנים פעילות ו-60 מיליון שקל (הקרן "מיטב מניות צמיחה" שמנהלת 59.5 מיליון שקל גם נכנסה). שתיים מהן בקטגוריית הקרנות הגמישות ו-6 ב"מניות לפי שווי שוק". כל הקרנות פעילות יותר מ-5 שנים. להלן התוצאות:

במבט ראשון התוצאות נראות טוב. אף קרן לא נמצאת בין האחרונות. ברוב מוחלט של המקרים הקרן של מיטב נמצאות ב-50 הטובות, על פי רוב בשליש הראשון. 

בטווחי הזמן הארוכים מיטב עדיין נהנית מהצלחות העבר, בעיקר בטווח הזמן של 3 שנים, והקרנות שלה מגיעות מדי פעם ל-20% או 10% הטובות ביותר. בשנה האחרונה לעומת זאת אף קרן של מיטב (מאלו שנכנסו להשוואה) לא מגיעה למקמות האלו. ובכל זאת, מיטב מצליחה להיות בחצי הנכון של הטבלה, לעיתים קרובות בשליש העליון. מדובר בהישג טוב בטווח רחב יחסית של קרנות, שמנהלות לא מעט כסף.  

דמי הניהול של מיטב בקטגוריית הקרנות המנייתיות נמצאות פחות או יותר בטווח המקובל בתחום ואינם בולטים כלפי מעלה או כלפי מטה. 

קרנות אג"חיות

לא פחות מ-13 קרנות אג"חיות נכנסו להשוואה. שתי קרנות בקטגוריית אג"ח מדינה, 4 נוספות באג"ח כללי ו-7 באג"ח חברות והמרה. פה מתקבלת תמונה שונה לחלוטין.

שתי הקרנות של מיטב בקטגוריית אג"ח מדינה כללי הן בין האחרונות בכל טווחי הזמן שנבדקו, בשלוש מהמקרים הן האחרונות ממש. 

גם באג"ח הכללי מיטב לא ממש בולטת לטובה, במיוחד בשנה האחרונה. יחד עם זאת נציין שהקרנות של מיטב שנכנסו להשוואה בקטגוריה הזו הן אלו בלי סימן הקריאה, כלומר כאלה עם פונציאל רווח נמוך יותר. ובכל זאת, העובדה ש-3 מתוכן מאכלסות את המקומות האחרונים ברוב המקרים, וגם זו שלא, נמצאת בחצי התחתון על פי רוב, היא בעייתית. הצלחה דומה לקרנות המנייתיות וודאי שלא ניתן למצוא פה.  

גם הביצועים בקטגוריית חברות והמרה לא מרשימים, אם כי פחות גרועים. קרן אחת עם ביצועים חיוביים באופן יחסי - "מיטב (!) נבחרת קונצרני". קרן אחת עם ביצועים גרועים מאד - "מיטב מדורגות A ומעלה", והשאר די באמצע. על כל פנים הסך הכל של מיטב בתחום קרנות האג"ח נראה שלילי. 

דמי הניהול בחלק מהמקרים גבוהים למדי (בקרנות המדינה ובחלק מקרנות האג"ח חברות), ושאר המקרים בינוניים. קרן אחת יכולה להיחשב כזולה (מיטב עוקבת תיק מרכיב נזילות הבנק הבנלאומי). 

קרנות מעורבות

במיטב מציעים קרנות מעורבות רבות בכל סוגי היחסים בין אג"ח למניות, מ-5% מניות ועד 50% מניות וכל מה שבדרך. בכל הקטגוריות יש למיטב מספר קרנות, לע מעט מהן קרנות גדולות עם מאות מיליוני שקלים כל אחת, ובשני מקרים אף מעל מיליארד שקל. סך הכל נציג 12 קרנות, אך למיטב ישנן עוד קרנות אחרות שלא נכנסו לטבלה כי הן צעירות מדי, קטנות מדי, או בקטגוריות שאין מספיק מתחרים (עד 5% מניות לדוגמה). 

אז אם מיטב מצליחה יחסית בהשקעה במניות, פחות מצליחה בהשקעה באג"ח, מה יתן עירוב של שני הסוגים? כנראה שתוצאות מעורבות: 

בשתי הקרנות עם חשיפה גבוהה יחסית למניות מיטב מצליחה להתברג יחסית בין המובילות. זה נראה הגיוני לאור העובדה שהשקעה במניות היא כנראה נקודת החוזק של החברה. בשאר המקרים התוצאות נעות על כל הטווח שבין מצויין לגרוע, ולכן קשה לתת "ציון" אחיד. כך לדוגמה, בחלוקה של 8515 מיטב עם תוצאות מצוינות בקרן אחת לפחות, ומובילה את הקטגוריה בחמש שנים, ועושה זאת תמורת דמי ניהול נמוכים, בעוד בקרן אחת של 7030 היא בין האחרונות, ועושה זאת תמורת דמי ניהול גבוהים יחסית. כאמור, ניתן למצוא בקטגוריה הזו שלל מיקומים נוספים לכל אורך הסקאלה, ואין מאפיין ברור לתוצאות, כך שככל הנראה בקרנות המעורבות כדאי לבדוק כל קרן לגופה, ובכל מקרה מיטב לא מצליחה להצטיין בקטגוריה הזו.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    פספסת את הבסיס
    יהושפט 03/06/2024 21:34
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אם לחברה יש כל כך הרבה קרנות אז ההתפלגות שלהן אמורה להיות של פעמון גאוס. כי גם גוף עלוב כל כך אמור במזל מטורף להביא קרן מצטיינת. היא כמובן תהיה היוצא מהכלל. מזל נטו. פוקס טהור אבל אמורה להיות כזו. העובדה שאין כזו היא נס סטטיסטי. הם כל כך גרועים שחוקי הסטטיסטיקה התכופפו. חחחח
    סגור
  • 3.
    דוגמא
    סו"ס 03/06/2024 11:56
    הגב לתגובה זו
    2 1
    קבין לאורך זמן מצטיין אך לא כל הזמן,כנ"ל ורדן ,לפיכך אין לדעת מ ר א ש איזו כן ואיזו לא,לכן ג"כ מפזרים כי אין יכולת לנתח עתידית,גם לא זיו סגל וגרינבוים סליחה גרינברג
    סגור
  • 2.
    יש להבין
    סו"ס 03/06/2024 11:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אין העבר מוכיח ואינו צופה עתיד,ניתוחי אדון גיא מ י ו ת ר י ם ומטעים
    סגור
  • בעזרת השם
    בואו נסכם 04/06/2024 08:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    !!!!גיא הרי איש מאמין!!
    סגור
  • 1.
    הצבע השליט-אפור (ל"ת)
    אנונימי 03/06/2024 08:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • זה הצבע שצריך לשלוט בהשקעות. (ל"ת)
    אלטשולר שחם 20/07/2024 09:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות