קרנות האג"ח מביסות את מדד הייחוס באופן עקבי; מי המובילות?

מה התשואה בקרנות אג"ח, מהם דמי הניהול ואיך כדאי להשקיע - ישירות באג"ח או דרך מנהל קרנות נאמנות?
 | 
telegram
(5)

בשבוע שעבר גילינו שמנהלי הקרנות האקטיביות, שמדד הייחוס שלהם הוא ת"א 125, מציגים באופן עקבי למדי ביצועים טובים משל מדד היחס. כפי שציינו בכתבה (וכפי שהעירו גם בתגובות), מדובר בקרנות ששרדו, כך שישנה הטיה מסוימת. כלומר ייתכן שהיו קרנות אחרות שהפסידו באופן עקבי למדד, וכתוצאה מכך נסגרו או שינו מדיניות השקעה, ולכן נראה כאילו כל הקרנות הצליחו מול המדד, מה שבפועל לא קרה. נוסיף לכך שלהשוואה נכנסו רק קרנות עם תנאים מסוימים של זמן פעילות ומינימום נכסים מנוהלים, כך שייתכן שלא מדובר בהישג כל כך סוחף.

אבל גם לאחר ההערות האלו עדיין מדובר בהישג מרשים. הנחת היסוד ברחבי העולם היא שמנהלי השקעות אקטיביים יתקשו להציג ביצועי יתר באופן עקבי אל מול מדד הייחוס, והנה לא מעט מנהלים בישראל הוכיחו שזה לא נכון (גם אם היו אחרים שנכשלו), לפחות בהשוואה למדד ת"א 125. אין לי הסבר מניח את הדעת לתופעה הזו, שהיא דיי יחודית בתחום הנכסים המנוהלים.

 

מנהלי קרנות נאמנות מכים את מדדי האג"ח

<

כותרת ראשית

- כל הכותרות

השבוע רצינו לבדוק אם האנומליה הזו מתקיימת גם בשוק האג"ח וקיבלנו תשובה מהדהדת.

<

נציין תחילה, כי סגמנט קרנות האג"ח הכללי הוא הרבה יותר גדול עם הרבה מאד קרנות ועשינו סלקציה בדומה לשבוע שעבר. התנאי מבחינת שנות פעילות זהה לשבוע שעבר – לפחות 5 שנים פעילות רציפה ללא שינוי מדיניות. לגבי המינימום הקשחנו מעט את התנאים בגלל שיש כל כך הרבה קרנות, ולכן המינימום הוא 100 מיליון שקל של נכסים מנוהלים.  מדד הייחוס הוא All Bond כללי שכולל את כל אגרות החוב הנסחרות בתל אביב, בין הממשלתיות ובין הקונצרניות, שקליות או צמודות, ובכל המח"מים. הקטגוריה של קרנות הנאמנות היא "אג"ח כללי ללא מניות". אמנם, גם בקטגוריה הזו לא כל הקרנות מתייחסות ל-All Bond  כללי  כמדד הייחוס. לאחר הסלקציה, עדיין נותרנו עם 15 מתוך 38 קרנות שנמצאות בקטגוריית אג"ח כללי ללא מניות, מתייחסות ל-All Bond כמדד הייחוס, ועומדות בשני התנאים הנוספים של 5 שנות פעילות ו-100 מיליון שקל נכסים מנוהלים. חלקן קרנות גדולות מאד ביחס לשוק הישראלי עם מעל חצי מיליארד שקל.


מה התשואה בקרנות אג"ח?

<

התשואות במדד ה-All Bond כללי לא מרשימות. בחמש השנים האחרונות הוא עלה בסך הכל ב-2.46% - בכל חמש השנים ביחד, ובשלוש השנים האחרונות במשותף הוא איבד 2.24%. למרות הביצועים החלשים של המדד נראה שהרבה מאד כסף מרוכז בקטגוריה הזו. השאלה היא האם בשוק חלש כזה מנהלי הקרנות הצליחו לתת ערך מוסף לאחר גריעת דמי הניהול. התוצאות? השאירו אותי פעור פה - הצלחה פנומנלית.

הנה הטבלה:

כמו במקרה של המניות נתחיל מהסוף - כל הקרנות שעמדו בתנאים היכו את המדד, רובן ביותר מ-5%. גם פה, כמו בשבוע שעבר, הקרן שעשתה זאת בצורה הטובה ביותר היא הקרן של אילים, אבל גם הקרנות הסולידיות יותר (ללא סימן קריאה) הניבו יותר מאשר מדד הייחוס, למרות דמי הניהול (שלפחות במקרה של קסם אקטיב אג"ח מוגזמים). 

גם הטור של התשואות בשלוש השנים האחרונות צבוע בירוק, ורובו בירוק כהה (פער של יותר מ-5% מהמדד). יותר מכך, המדד הניב תשואה שלילית בשלוש השנים האחרונת, ובכל זאת כל הקרנות למעט אחת עם תשואה חיובית. 

איך הן עושות זאת? בכך שכל שנה הן מנצחות את המדד ב"מעט". למעט שני מקרים בכל שאר המקרים הפער השנתי מהמדד הוא פחות מ-5%, אך ברוב מוחלט של המקרים הקרנות עם תשואות שנתיות טובות מהמדד, בעיקר בשנתיים האחרונות. מתחילת השנה (2024) כל הקרנות היכו את המדד, כך גם בשנת 2023, ובשנת 2022 כל הקרנות למעט אחת. 
 

מהם דמי הניהול בקרנות האג"ח?

<

גם פה ניתן לומר שאולי היו קרנות אחרות שנסגרו. נכון, אבל 15 הקרנות שמנהלות כמות מכובדת של נכסים, ופעילות 5 שנים ברציפות מנצחות את מדד הייחוס כמעט מדי שנה, הן אלו בעלות הסיכון הגבוה יותר (עם סימן קריאה בשם), והן אלו עם רמת סיכון נמוכה יותר (ללא סימן קריאה) - זהו הישג מרשים. 

דמי הניהול מרוכזים על פי רוב בטווח של 0.65% עד 0.8%. יוצא דופן לרעה, כאמור, קסם אקטיב אג"ח עם 1.15% גבוהים מדי, והקרן המובילה, אילים, עם דמי הניהול הנמוכים ביותר - 0.59%. הקרן של אילים היא קרן עם סיכון מעט גבוה יותר (סימן קריאה). מדי שנה היא עוקפת את המדד בכמה אחוזים, ולאורך 5 השנים זה הצטבר לכ-17% הפרש ממדד הייחוס - תוצאה נדירה. 

כדאי לשים לב גם לקרן של הראל - גביש. מדובר בקרן ללא סימן קריאה, כלומר בסיכון נמוך יותר, ובכל זאת היא בין שלוש הראשונות גם ב-3 שנים וגם ב-5 שנים. כלומר היא מגיעה להישגים יפים בסיכון נמוך יותר. פוקוס אג"ח מאחוריה עם המקום החמישי והשישי, אף היא ללא סימן קריאה. 

לילין לפידות יש 4 קרנות ברשימה, אחת בולטת לטובה, והשאר בינוניות. קסם אקטיב עם שלוש קרנות ומיטב עם שתיים. הקרנות של מיטב הן בין החלשות בקטגוריה, אך שתיהן ללא סימן קריאה בשם. 

<

לאור התוצאותה אלו, נראה שלפחות בקטגורית אג"ח כללי עדיף לשלם קצת אקסטרה ולתת למנהלי הקרנות האקטיבים לנהל את כספכם, ולא להשקיע באמצעות קרנות עוקבות מדד. 

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    עדיף בתי השקעות קטנים
    התשואות גבוהות בהרבה בבתי ההשקעות הקטנים כמו אקורד 27/09/2024 13:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    התשואות גבוהות בהרבה בבתי ההשקעות הקטנים כמו אקורד,קבין,הורייזן וכדומה על כל הגדולים השבעים והמסורבלים
    סגור
  • 3.
    אלה שמכים את המדד
    אורי 24/09/2024 08:18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מדד הייחוס הוא תל בונד כללי, ואילו קרן ספציפית יכולה להחליט בין אג"ח ריבית למדדי. כל עוד האינפלציה יחסית נמוכה עדיף הכספי, אבל אם תהיה התפרצות אינפלציונית מה שבסיכוי לא רע, עדיף המדדי. בנוסף, הן יכולות להשקיע באג"ח בדירוג נמוך שהוא בסיכון גבוה יותר. עדיף להבין בדיוק איזו רמת סיכון אתם לוקחים. אז כמו תמיד, ביצועי העבר אינם צופים את ביצועי העתיד, והמסקנה של הכותב שגויה
    סגור
  • 2.
    בתנאי הריבית היום עדיפה קרן כספית (ל"ת)
    אנונימי 23/09/2024 09:02
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 1.
    אנליסט אגח, איילון אגח והנפקות וקבין אגח הן המובילות (ל"ת)
    יש טעות בכתבה 23/09/2024 08:28
    הגב לתגובה זו
    3 2
    סגור
  • אין טעות
    גיא טל 24/09/2024 03:23
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הקרנות הללו לא עומדות באחד מהקריטריונים הבאים: א. נכסים מנוהלים בגובה 100 מיליון שקל לפחות. ב. 5 שנות פעילות רציפה ג. מדד הייחוס הרשמי (מפורסם בדף הקרן באתר מאיה) הוא אול בונד כללי.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות