משקיע השקעה חיסכון
צילום: David McEachan pexels
קרנות נאמנות

בתי השקעות קטנים 4: הקוטן לא תמיד מעניק יתרון - כוון, ברומטר ואלפא טק

בתי השקעות קטנים רבים פועלים בשוק הקרנות הישראלי ועד כה בחנו כמה מהמוצלחים שבהם, אבל לא תמיד היתרון לקוטן מאפשר לבתי ההשקעות הקטנים להוביל, כמה מהם מציגים גם תוצאות גרועות
גיא טל |

ראינו בשבועות האחרונים כמה מבתי ההשקעות הקטנים שהניבו תשואה עודפת על הגדולים, בחלק גדול מהמקרים שנבדקו. המיקוד במספר קטן של קרנות, המקצועניות של חלק מבתי ההשקעות הקטנים שמובלים על ידי שועלים וותיקים בשוק ההון הישראלי שהחליטו לקחת את הניסיון והכשרון שלהם לדרך עצמאית אחרי שנים רבות של עבודה בבתי ההשקעות הגדולים, יחד עם העובדה שהם בדרך כלל מתמודדים עם סכומים נמוכים יותר, מאפשרים להם לא פעם להשיג תשואות עדיפות על ענקי ההשקעות הישראליים.

לקריאה נוספת: >>> בית ההשקעות הקטן שמוביל את שתי הקטגוריות המנייתיות החשובות ביותר >>> בתי השקעות קטנים 2: האם כדאי להשקיע באמצעות דולפין, פורטה ופרופאונד? >>> בתי השקעות קטנים 3: שני בתי השקעות נוספים שכדאי לשקול

אבל לא מדובר בכלל גורף, ולא כל בתי ההשקעות הקטנים תמיד מוצלחים להשיג תשואות עודפות. למעשה כשם שבין המובילים ניתן למצוא לא מעט בתי השקעות קטנים, לא פעם אלו מככבים גם בין האחרונים. כמובן, לפעמים הם לא נמצאים למעלה או למטה, חלקם סתם נמצאים באמצע. הפעם נראה כמה בתי השקעות מן הסוג הזה. 

כוון בית השקעות

בדומה לבתי השקעות אחרים שראינו גם בכיוון עוסקים בניהול תיקי השקעות ובקרנות נאמנות. החברה פעילה כבר שלושה עשורים, כלומר היא בין הוותיקות בשוק הישראלי. בית ההשקעות הוקם על ידי בני מוזס שמשמש כמנכ"ל משותף יחד עם אבי מאיר. 

בית ההשקעות מנהל 8 קרנות נאמנות. כרגיל אנחנו מתמקדים בקרנות הנאמנות שפועלות בשוק הישראלי, מה שמשאיר אותנו עם 7 קרנות נאמנות. הנה הביצועים שלהן ביחס למתחרות לפי קטגוריה:

מבט חטוף בטבלה כבר נותן לנו את התובנה הכללית החשובה - כוון לא עושה עבודה טובה, לפחות לא בשנים האחרונות, ולפחות לא בהשוואה לאלטרנטיבות שעומדות בפני המשקיע הישראלי. הדבר בולט במיוחד בקרנות המעורבות. בכל 4 הקרנות המעורבות (מניות ואג"ח) הקרן של כוון נמצאת בין ה-20% או ה-10% הגרועים ביותר בקטגוריה בשלושת טווחי הזמן שבדקנו - שנה, שלוש שנים וחמש שנים. גם הקרן המנייתית והאג"חית עם ביצועים גרועים מאד. הקרן היחידה שהיא לא ממש גרועה זו הקרן הגמישה שלפחות בשנה האחרונה נמצאת בחצי העליון של הטבלה, אבל לא בשלוש וחמש שנים. 

למרות שהקרן פועלת, כאמור, כבר שלושה עשורים, הקרנות שלה לא צברו הרבה נכסים, או לפחות בשנים האחרונות הן לא מנהלות סכומים גבוהים. כרגע לא נראה שיש סיבה להפקיד את כספכם בידיהם של מנהלי כוון, לפחות עד שנראה שינוי משמעותי בתוצאות. 

ברומטר

ברומטר הוא עוד בית השקעות וותיק שפעיל כבר כמעט שלושה עשורים, ומנהל כעת 5 קרנות נאמנות בנוסף לתיקי השקעות. אלי צחור, היו"ר הנוכחי, הוא גם המייסד ואמיר חדד הוא המנכ"ל שגם מנהל תיקי השקעות ומשמש כאנליסט הראשי של החברה. 

גם במקרה זה התעלמנו מהקרן הגלובלית, מה שהותיר אותנו עם 4 קרנות נאמנות. הנה הביצועים שלהן בטווחי הזמן של שנה, 3 ו-5 שנים:

קיראו עוד ב"קרנות נאמנות"

ברוב המקרים ברומטר נמצאת באמצע. נראה שהשנה האחרונה הייתה פחות מוצלחת, כשכל 4 הקרנות נמצאות בחצי התחתון של הטבלה, ובשני מקרים הקרנות של ברומטר ב-10% הגרועות. בטווח הזמן הארוך יותר הביצועים טובים בהרבה. חוץ מבמקרה אחד הקרנות של ברומטר נמצאות בחצי העליון, ובמקרה אחד בקטגוריה הקטנה יחסית של 85\15 היא בין השלוש הטובות בטווח הארוך. האם מדובר רק בשנה אחת פחות מוצלחת, או בשינוי מגמה? ימים יגידו. 

הקרן הזאת של ברומטר, 85\15, גם זוכה לאמון המשקיעים, שמפקידים בידיה קרוב למיליארד שקל, הקרן הגדולה בקטגוריה. אם אתם שוקלים להשקיע בקרן הזו כדאי שתיקחו בחשבון את דמי הניהול החריגים יחסית - השלישיים בגובהם בקטגוריה. 

אלפא טק

לסיום, לא ממש בית השקעות קטן, אלא שלוחה של אחד מענקי ההשקעות במשק הישראלי. אלפא טק היא חברת ניהול השקעות בתוך הראל פיננסים. על פי אתר החברה מטרתה היא "לייצר עבורך אלפא (תשואה עודפת) באמצעים טכנלוגיים...

מדובר, כך על פי האתר, במודלים ממוחשבים, המבוססים על נתונים חשבונאיים כלכליים שמנטרלים את האלמנט האנושי בניהול ההשקעות. לאלפא טק יש 4 קרנות, שתיים מהן ממוקדות בהשקעות בחו"ל, ושתים בישראל. האם המודלים האלו עובדים? על פי הטבלה התשובה היא כן ולא. כלומר לפעמים כן ולפעמים לא, לפחות בישראל. הנה התוצאות של הקרנות הישראליות:

הקרן הגמישה של אלפא טק היא בין הטובות בישראל עם המקומות הראשון השני והשלישי בטווחי הזמן שנבדקו. הקרן המנייתית (שגם עובדת לפי עקרונות ההשקעה של ESG) היא בין הגרועות מבין הקרנות המנייתיות. המדגם קטן מדי בכדי להחליט לגבי יעילות המודלים הממוחשבים של אלפא טק, אבל נכון לעכשיו ניתן לומר שהם לכל הפחות לא מספקים עקביות. 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה