
למקסם את ההטבות לפנסיה בלי לפרוש? כך עושים זאת
פרישה מדומה היא אסטרטגיה שבה עובד שהגיע לגיל הפרישה פורש באופן רשמי, אך ממשיך לעבוד באותו מקום או במקום אחר. בכך הוא יכול להתחיל למשוך את הפנסיה החודשית שצבר לאורך השנים, תוך שהוא נהנה מהטבות מס משמעותיות. כך תוכלו לבדוק אם זה אפשרי - וכדאי - עבורכם.
מדריך ביזפורטל
במציאות הכלכלית של היום, שבה תוחלת החיים עולה ועלויות המחיה בישראל רק מאמירות, יותר ויותר עובדים מחפשים דרכים כדי למקסם את החיסכון הפנסיוני שלהם. אחת הדרכים המוכרות פחות לכך אך היעילות ביותר היא פרישה מדומה. מדובר במהלך חוקי שמאפשר להתחיל לקבל קצבת פנסיה תוך כדי המשך עבודה, ובכך לנצל הטבות מס ולשפר את ההכנסה החודשית.
פרישה מדומה היא אסטרטגיה שבה עובד שהגיע לגיל הפרישה (67 לגברים, 62 לנשים נכון להיום בישראל), פורש באופן רשמי, אך ממשיך לעבוד באותו מקום או במקום אחר. בכך הוא יכול להתחיל למשוך את הפנסיה החודשית שצבר לאורך השנים, תוך שהוא נהנה מהטבות מס משמעותיות. למה זה כדאי? מכיוון שמדינת ישראל מעניקה לפורשים פטור ממס על חלק מקצבת הפנסיה – סכום שיכול להגיע עד 791 אלף שקל (נכון ל-2024), בהתאם לגובה הקצבה ולזכויות הנצברות.
לקראת הפרישה, הגוף הפיננסי שמנהל את החיסכון הפנסיוני עורך חישוב מורכב, שמטרתו היא הערכה של השנים שבהן הוא יצטרך לשלם קצבה לחוסך עד לסוף ימיו. החישוב מבוצע על בסיס מספרים ממוצעים של תוחלת חיים, גיל, מצב משפחתי, בן או בת זוג, דמי ניהול ועוד. התוצאה שמתקבלת נקראת "מקדם המרה לקצבה". את כל הכסף שנצבר בקרן מחלקים באותו מקדם המרה - וזה הסכום החודשי שאותו צפוי החוסך לקבל. מבלי להיכנס למשקל של כל מאפיין בחישוב, ניתן לומר כי פרישה מוקדמת מגדילה את המקדם (ומקטינה את הקצבה), ואילו פרישה מאוחרת עושה את ההפך. מלבד העלייה בקצבה במקרה של פרישה מאוחרת, תוצאה נוספת היא שאת הקצבה נקבל פחות שנים. לכן יש מצבים שבהם גם מי שכן מעוניין להמשיך לעבוד, ירוויח משמירה על מקדם המרה לקצבה גבוה - לטובת קבלת הקצבה ליותר שנים.
באופן עקרוני, בזמן הפרישה האמיתית או המדומה, הפורש יכול לבצע קיבוע זכויות – תהליך שמאפשר לקבע את הפטור ממס המגיע לו עבור קצבת הפנסיה. נניח שלעובד יש פנסיה חודשית של 10,000 שקל. ללא הפטור, הוא עשוי לשלם 20%-30% מס על חלק מהסכום, כלומר בין 3,000-2,000 שקל מס בחודש. אם הוא מבצע קיבוע זכויות, ניתן להפחית את חבות המס על הקצבה, כך שבמקום לשלם 3,000 שקל מס, הוא עשוי לשלם מס אפסי או סכום נמוך מאוד.
- מענקי הפרישה מרצון הנדיבים באינטל - כמה כסף קיבלו עובדים ותיקים?
- פרישה מוקדמת - איך עושים את זה נכון?
האם ניתן להמשיך לעבוד אחרי פרישה מדומה?
התשובה היא כן – ואין מניעה חוקית לכך. למעשה, ניתן אפילו להמשיך לעבוד אצל אותו מעסיק, כל עוד יש הפסקת עבודה קצרה (לרוב מדובר בהפסקה של חודש לפחות). בפועל, עובדים רבים מבצעים את הפרישה המדומה וממשיכים לעבוד אצל אותו מעסיק עם אותו שכר - או אף גבוה יותר.
מה היתרונות של פרישה מדומה?
- הגדלת ההכנסה החודשית – ניתן
למשוך את קצבת הפנסיה תוך כדי קבלת משכורת, מה שמביא להגדלת ההכנסה הכוללת.
- ניצול מקסימלי של הפטור ממס – מס הכנסה מאפשר לקבל פטור על חלק משמעותי מהפנסיה, מה שמקטין את המס הכללי.
- המשך הפקדות לקרן הפנסיה – מכיוון שהעובד ממשיך לעבוד, ההפרשות הפנסיוניות שלו נמשכות, כך שהחיסכון הפנסיוני עשוי להמשיך לגדול.
- שמירה על תחושת יציבות כלכלית – עובדים רבים חוששים מפרישה בעקבות
אובדן ההכנסה החודשית הקבועה. פרישה מדומה מאפשרת לעבור בהדרגה לחיים שלאחר הפרישה בלי פגיעה כלכלית חדה.
מה החסרונות של פרישה מוקדמת?
- הקטנת
הקצבה העתידית – ככל שמתחילים למשוך פנסיה מוקדם יותר, הקצבה החודשית נותרת נמוכה יותר, מכיוון שהסכום מחולק על פני יותר שנים.
- הסתמכות על המשך עבודה – עובדים שלא בטוחים ביכולתם להמשיך לעבוד לאורך זמן,
עלולים למצוא את עצמם תלויים בקצבה נמוכה יותר בעתיד.
- תכנון מס מורכב – יש לבצע את המהלך באופן נכון כדי למקסם את ההטבות.
- דוח פנסיה שנתי: מה חשוב באמת לבדוק?
- "העמלה השקופה שמכרסמת בפנסיה שלכם - ואין עליה משא ומתן"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הנה שתי דוגמאות מחיי היומיום שימחישו מי יכול להרוויח
מפרישה מדומה:
מיכאל, מהנדס בחברת הייטק, הגיע לגיל 67 אך רוצה להמשיך לעבוד. אם יפרוש לחלוטין, הוא יקבל פנסיה של 12 אלף שקל בחודש, אך ייאלץ לשלם עליה מס גבוה. לאחר שהתייעץ עם יועץ פנסיוני, הוא ביצע פרישה מדומה: הוא התחיל למשוך את הקצבה ולקבל גם
משכורת של 20 אלף שקל מהעבודה, תוך שהוא מנצל את הפטור ממס על הפנסיה. כעת, במקום לשלם 4,000-3,500 שקל בחודש עבור מסים, הוא משלם רק 1,000 שקל, ובכך חוסך כ-36 אלף שקל בשנה.
רונית היא מורה בת 62, שמגיעה לגיל הפרישה הרשמי אך רוצה להמשיך
ללמד עד גיל 67. אם לא תמשוך את הפנסיה, היא תקבל אותה בגיל 67, אך תשלם עליה מס גבוה יותר. במקום זאת, היא מבצעת פרישה מדומה ומתחילה למשוך קצבה של 7,000 שקל בחודש ללא מס, תוך שהיא ממשיכה לעבוד ולקבל שכר של 12 אלף שקל.
איך מתכננים פרישה מדומה?
בדיקת הזכויות הפנסיוניות – צריך לבדוק מול קרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל כמה ניתן למשוך והאם חלים מסים.
תכנון
קיבוע זכויות – יש להגיש לרשויות המס בקשה לקבלת הפטור המגיע על הקצבה.
התייעצות עם מומחה פנסיוני – כדי למקסם את ההטבות, מומלץ לפנות ליועץ פנסיוני מורשה או רואה חשבון שמומחה בתחום.
הגשת הודעה למעסיק – במקרים מסוימים יש צורך בהפסקת עבודה זמנית (לרוב כחודש) כדי שהפרישה המדומה תיחשב חוקית.
סכום כסף נוסף שאליו ניתן לקבל גישה בעת פרישה מדומה הוא קצבת האזרח הוותיק שמציע המוסד לביטוח לאומי. כדי לקבל את הקצבה צריך להגיע לגיל הפרישה הרשמי, ובמקביל נבדקת ההכנסה של האזרח. אדם צריך להרוויח פחות מ-9,208 שקל בחודש כדי להיות זכאי לקצבת אזרח ותיק מביטוח לאומי, וישנם תנאים נוספים המאפשרים לקבל את קצבת אזרח ותיק התלויים גם בהכנסות נוספות שיש מחסכונות ו/או שכר דירה, וכן הכנסות בן/ת הזוג. בכל מקרה, בגיל 70 זכאים לקצבת האזרח הוותיק ללא תלות בהכנסות. במסגרת תכנון נכון של פרישה מדומה, השכר מהמשרה המלאה או החלקית, בצירוף הקצבה הפנסיונית, ולעתים גם זכאות מוקדמת לקצבת אזרח ותיק של ביטוח לאומי, יכולים לשפר את ההכנסות.