מסלול המניות בפנסיה עם תשואה אדירה ב-5 שנים האחרונות - מי בראש?
כולם יודעים שבטווח הארוך מניות עולות. זאת לא עובדה גמורה, אף אחד לא יודע מה יהיה בעתיד, אבל בהינתן היסטוריה של עשרות רבות של שנים, ומחקרים על התנהגות המניות לעומת אפיקים אחרים יש מסקנות - מניות לאורך זמן מספקות תשואה עודפת על פני הנכסים הסולידיים. ההסבה לכך הוא מאוד פשוט - משקיעים מוכנים לשים את הכסף שלהם על מכשירים מסוכנים בתמורה לפיצוי בתשואה. מניות הן מסוכנות יותר מאגרות חוב ולכן התשואה שמשקיעים מבקשים בעבור השקעה בהן היא גבוה יותר.
הצטרפו לעדכונים שוטפים על האירועים המשמעותיים היום בבורסה - בערוץ הטלגרם של ביזפורטל
הכלל הזה, חשוב להדגיש תלוי מקום וזמן. זה לא נכון לטווחים קצרים וזה לא נכון בכל מקום. זה נכון באופן כללי לטווח ארוך. קרנות הפנסיה הן החיסכון לטווח הארוך ביותר של אזרחי ישראל ולמרות זאת, מסלול המניות בקרנות הפנסיה מנהלות ביחד 7.7 מיליארד שקל. אלו מהווים כ-3%-4% בלבד מהענף הפנסיוני.
לשם השוואה, מאז ינואר 2016, עלו מסלולי הפנסיה בשיעור ממוצע של 37%. קרנות הפנסיה במסלול הכללי לעמיתים בגילי עד 50 השיאו תשואה בשיעור של 26.3%. מדובר על הבדל של כמעט 11% לאורכו של כחצי עשור או 2.2% לשנה. אלו מתורגמים לבסוף להבדל של מאות אלפי שקלים עם היציאה לפנסיה.
מספר העמיתים שבוחרים במסלול המנייתי בקרן הפנסיה גדל עם הזמן. אינדיקציה לכך היא הצבירה נטו שהמסלול גייס בשנה האחרונה והצמיחה שהיא מעבר למסלולים האחרים. הקרנות הגדולות במסלול הן של הראל שמנהלת כ-1.5 מיליארד שקל, מגדל כ-1.5 מיליארד שקל ומנורה מבטחים עם 1.2 מיליארד שקל. מבין הקרנות שמנוהלות בבתי ההשקעות הגדולה היא אלטשולר שחם עם סכום של 1 מיליארד שקל.
מבחינת תשואות, כלל פנסיה היא זו שרשמה את התשואה הטובה ביותר מאז ינואר 2016, עת אימוץ המודל הצ'יליאני בענף הפנסיה. המסלול המנייתי של כלל השיא תשואה של 47.3%. הקרן עם תשואה ממוצעת של 7% לשנה במשך שלוש השנים האחרונות.
הפניקס הניבה תשואה של 43.3% ונמצאת במקום השני. תשואתה הממוצעת בשלוש השנים האחרונות עומדת על 6.7% ובחמש השנים האחרונות הניבה תשואה ממוצעת של 7.25% (התשואה הגבוהה ביותר בענף). הפניקס רכשה לאחרונה את הלמן אלדובי, כך שקרן הפנסיה של האחרון אמורה להיות ממוזגת עם הקרן של הפניקס. המסלול המנייתי של הלמן אלדובי מנהל כחצי מיליון שקל.
הראל נמצאת במקום השלישי עם תשואה של כמעט 38% מאז ינואר 2016 ותשואה ממוצעת של 6.1% בשלוש השנים האחרונות. במקום הרביעי נמצאת הקרן של מנורה מבטחים עם תשואה של 36.8% ותשואה שנתית ממוצעת של 6.4% בשלוש השנים האחרונות. קרן הפנסיה של מנורה מבטחים היא הקרן הגדולה בישראל, למרות שההון המנוהל במסלול המניות הינו שלישי בגודלו. מסלול המניות של מגדל הניב תשואה של 36.1%. איילון מיטב עם תשואה של 34.2% תשואה שעברה את המסלול המנייתי הפאסיבי של החברה שעלתה 31%. סוגרת את הענף הקרן של פסגות עם תשואה של 29.6%.
קרן הפנסיה של אלטשולר שחם. קרן זו הושקה ביוני 2018 ותשואת הקרן מאז השקתה עומדת על 23.3% ומנהלת 1.1 מיליארד שקל. מדובר בתשואה שנתית העולה על 7%, כך שגם היא למעשה אחת מהקרנות המובילות בדירוג.
כמו כן בשנה האחרונה גם הפניקס וגם הלמן אלדובי השיקו קרן פנסיה שמחקה את תשואות מדד המניות האמריקני S&P 500. מדובר במגמה שמחלחלת גם לתחום הפנסיוני - מעקב אחרי מדדים. מדובר במכשירים שבהגדרה דמי הניהול שלהם נמוכים יחסית כי אין בהם ניהול אקטיבי אלא ניהול פסיבי בלבד - מעקב אחרי מדדים ושהרציונל שלהם ברור וחזק - אי אפשר להכות את השוק לאורך זמן ולכן השקעה במדדים עדיפה. בפועל, אין מנהלי השקעות שמצליחים להכות את השוק לאורך זמן ממושך ואם פה ושם יש כאלו הסיכוי של משקיע/ חוסך לבחור בהם הוא נמוך מאוד. ולכן - בשביל מה "לשבור את הראש" עם אפשר להשקיע בממוצע/ בבנצ'מרק - במדד עצמו.
מסלול מנייתי - לא לכל אחד
המסלול המנייתי אמנם אמור להניב תשואות גבוהות יותר לאורך זמן, אבל הוא לא נכון ולא מתאים לכל אחד. שוק המניות הוא שוק תנודתי. יש עליות ויש ירידות, והירידות יכולות להיות כואבות וחזקות. כאשר אתם משקיעים לטווח של 30 שנה אז לפחות על סמך העבר, צפוי שהשוק יתקן אם יהיו ירידות. גם אם רגע אחרי שפתחתם את קרן הפנסיה יש ירידות, אז מה? יש לשוק הרבה שנים לתקן והוא לרוב מתקן. אבל, אם אתם בני 60 ויש לכם קרן פנסיה מנייתית, אתם עלולים להיות בבעיה, מפולת שנמשכת תקופה, תפגע בתשואות ובהיקף הנכסים שלכם בקרן ואין לכם הרבה זמן לחכות לתיקון, אתם אוטוטו מתחילים להשתמש בקרן הפנסיה.
על רקע זה ברור כי קרן פנסיה מנייתית היא תלויה בגיל החוסך. ככל שהחוסך צעיר יותר כך נראה שעדיף לו להחזיק בקרן מנייתית, אבל על פני השנים צריך לעשות שינויים. ככל שמתבגרים יש להפחית את הסיכון המנייתי בתיק.
תשואת המסלול המנייתי בקרנות הפנסיה מינואר 2016 עד נובמבר 2020
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.זהירותאבי 1 11/01/2021 08:28הגב לתגובה זו2 2אין שום בטחונות לתשואה אלא ההיפך הבורסות בעולם לפני קריסה .סגור
-
5.תשןא מרשימה?אבי 10/01/2021 15:54הגב לתגובה זו6 1התשואה עלובה, אנשים שמעבירים למסלול מנייתי מצפים לסיכון גבוה, תמורת תשואות גבוהות בשנים של עליות. התשואות שסיפקו כל הקרנות פנסיה עלובות. תלמדו מקרנות של ARC כיצד לנהל אקטיבית את הכסף. צריך להכריח את כל הקרנות לספק לחוסכים מסלולים פסיביים נוספים.סגור
-
4.קרן השתלמותחוסך 10/01/2021 11:42הגב לתגובה זו3 0האם המידע נכון גם בהקבלה לקרנות ההשתלמות?לגבי הלמן אלדובי ...האם בהמשך יעלם שם החברה כליל והחוסכים ,הקרנות והגמולים ינוהלו ישירות בפניקס?סגור
-
3.מקדם התשואה הוא אחיד לכולם כך שזה לא רלוונטי לתשואה שהושגיא 10/01/2021 11:19הגב לתגובה זו7 2מה שרלוונטי הם העמלות...והניהול..סגור
-
2.למס' 1, תנסה בעברית. ללא הגהה קשה מאוד לעקוב אחרי דבריךההוא 10/01/2021 10:35הגב לתגובה זו11 0מה המריץ אותך ללחוץ על ENTER לפני שקראת מה שכתבת? הרעיונות עצמם, ממה שכן ניתן להבין, נראים נכונים.סגור
- טען עוד
-
1.מקדם הקצבה חשוב יותר מהתשואה הזמנימאיר 10/01/2021 09:15הגב לתגובה זו2 6מקדם הקצבה קובע כמה שקליל צריכים חהיות בקרן כדי לתת למבוטח פנסיה של 1 שקל. מקדם זה חשוב הרבה יותר כיוח שאיני משתנ כמעט. קיימת אמנם מערכת התאמה של המקדם בכפוף צהיכחת שינויי גיל התנוצה אבת היא די שוחית ומתכדכנת רק כל כמה שנים. אבל תשואות זה דבר המשתנה מיום ליום. מי שבדק תשואות לפני חודש ממא כ5 אחוז פחות על כל התיק לכח לא צריך להתתהב יוצר מידי כשהתשואה עולה ולא להכנס לחרדה כשהתשואה יורדת.. מקדם התשואה והגית האקטוארמ אקוטיים הרבה יותר. ולדאבוננו בשנים האחרונות המקדם רק גדל וכך גם הגיל האקטוארי. שני הנתונים האלה שוחקיל את הךנסמה מכד. צריך תשואוצ מטורפות של 8אחוז לשנה הרבה שניל כדי שזה יעזור לפנסיה באמתסגור
-
מאירנורית 10/01/2021 10:15הגב לתגובה זו4 0הידע לא רע אך מה לגבי האיבוד בדרך להדפסה הקלוקלת???סגור
העמוד