מסלול השקעה בקרן הפנסיה – מה זה, מה המסלול שמתאים לכם ואיך משנים מסלול?

איך להתנהל נכון בחיסכון הפנסיוני - למדריכים קודמים
 | 
telegram
(4)

קרן הפנסיה היא המסלול ה'קלאסי' לחיסכון הפנסיוני. יש גם את 'ביטוחי המנהלים' - שזה בסופו של דבר שם מכובס לאותו דבר, רק עם שם יותר מפוצץ (ועם דמי ניהול גבוהים יותר בדרך כלל, לפחות בתוכניות החדשות). החיסכון הפנסיוני הוא זה שאמור לאפשר לנו לשמור על רמת החיים שהתרגלנו אליה גם אחרי הפרישה מהעבודה. בשלב הזה, יכול להיות שאנחנו מאבדים את הקורא הצעיר, שלא מתעניין במה שיקרה לו בעוד 30-40 שנה. אבל זאת בדיוק הבעיה - החיים ממשיכים והפנסיה תגיע. מי שלא חושב על הפנסיה בגיל צעיר יקבל הרבה פחות מאשר מי שכן דאג לכך מגיל צעיר, בגלל שתי סיבות: 1. אפקט הריבית דריבית (כסף שצובר כסף) משפיע בצורה חזקה יותר ככל שיש יותר שנים לחיסכון. כלומר: מי שמטפל בפנסיה שלו כבר מגיל צעיר - מרוויח ובגדול. החשיבות לחיסכון נבון היא חשובה בכל גיל, אבל היא קריטית בגיל צעיר. 2. דמי ניהול - מי שלא יתמקח על דמי הניהול פעם ב-5 שנים ישלם ככל הנראה את דמי הניהול הגבוהים ביותר - והמשמעות היא שהפנסיה תקטן בעשרות אחוזים.

מה משפיע על קצבת הפנסיה?
ככל שהסכום שנצבר הוא גבוה יותר, כך קצבת הפנסיה תהיה גבוהה יותר. שלושה דברים משפיעים למעשה על גובה הסכום שהצטבר בקרן הפנסיה: הדבר הראשון הוא גובה ההפקדה, שנגזר למעשה מגובה ההכנסה: ככל שהיא גבוהה יותר, כך ההפקדות החודשיות תהיינה גבוהות יותר והסכום שיצטבר יהיה גבוה יותר. הגורם השני שמשפיע על הצבירה הוא מסלול ההשקעה שנבחר על ידי החוסך - לקחתם מסלול עם סיכון גבוה יותר? (כלומר יותר מניות) הסיכוי לצבור יותר כסף עולה דרמטית. נכון, גם הסיכון לנפילות, אבל בטווחים הארוכים הבורסה בדרך כלל עולה- הנה התשואות במסלולים השונים. הגורם השלישי הוא דמי ניהול: ככל שדמי הניהול נמוכים יותר - כך יישאר לכם יותר כסף בכיס. 

מהו מסלול השקעה ואיך בדיוק זה משפיע על הפנסיה שלי
כאמור, מלבד ההפקדה החודשית של העובד ושל המעביד לקרן הפנסיה, מה שמשפיע בסיכומו של עניין על הצבירה החודשית הוא מסלול ההשקעה שאותו בחר החוסך. כשמדברים על מסלול השקעה, לא מדברים בהכרח על בחירה ספציפית של מניות. מדובר אך רק בבחירת רמת הסיכון שהמסלול הזה משקף. ההיגיון פשוט – ככל שרמת הסיכון גבוהה יותר, כך הרווחים הצפויים עשויים להיות גבוהים יותר. מצד שני, גם ההפסד במקרה של ירידות בשוק המניות יהיה משמעותי יותר. מנגד, ככל שרמת הסיכון נמוכה יותר, הרווח הצפוי יהיה נמוך יותר, ואיתו גם רמת הסיכון להפסד במקרה של ירידות בשוק המניות. כל חוסך בקרן פנסיה, רשאי לבחור בעצמו באיזה מסלול השקעה הכסף שלו יושקע, ומה מידת הסיכון שהוא מוכל ליטול על עצמו. חוסכים שלא בוחרים, נכנסים באופן אוטומטי למסלול השקעה שבו ככל שהם מתקרבים לגיל הפנסיה, כך יורד הסיכון במסלול ההשקעה שלהם.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

איך בעצם מוגדרת מידת החשיפה לסיכונים
לכל אחת מקרנות הפנסיה יש זכאות לתשואה מובטחת. התשואה הזאת מושגת באמצעות אגרות חוב ייחודיות, שאותן מנפיקה המדינה. באגרות החוב הללו, התשואה המבוטחת עומדת על 4.86% לשנה, צמוד למדד. נכון להיום, 27% מהכספים בקרנות הפנסיה השונות חשופים לתשואה המבוטחת. יתרת הכספים מושקעת בשוק ההון. כל חוסך בקרן הפנסיה יכול לבחור את מידת הסיכון הרצויה לו. למשל – חשיפה של 80% לשוק ההון ו-20% בלבד לקרנות ייעודיות, 50-50 או כל צירוף אחר. כאמור, יש כאן שיקול של עלות מול תועלת – סיכון גבוה יותר, פירושו סיכוי לרווחים גבוהים יותר.

מה קורה למי שלא בוחר?
מי שלא בוחר באופן אקטיבי במסלול השקעה ספציפי, נכנס באופן אוטומטי למסלול השקעה תלוי גיל. המשמעות היא שככל שהחוסך מתקרב יותר לגיל הפנסיה, כך החשיפה שלו לשוק ההון היא קטנה יותר. המטרה ברורה – למנוע מצב שבו אדם יחווה הפסד משמעותי קרוב לתקופת הפנסיה, שלא יהיה זמן לתקן אותו לפני הפרישה. מאחר שמרבית החוסכים בקרנות הפנסיה לא ממש מבינים ולא ממש חשופים לנושא, הרי שרובם מתנהלים גם לפי המסלול תלוי הגיל. אבל חשוב לדעת שאפשר גם אחרת, וניתן להגדיל או להקטין את החשיפה למניות באופן פרטני, ואין שום גזירה משמים בנושא הזה.

היתרון והחיסרון של מסלול השקעה תלוי גיל
היתרון של מסלול השקעה תלוי גיל הוא לכאורה ברור. ככל שהגיל עולה, הסיכון פוחת. המעבר בין מסלולי ההשקעה מתבצע באופן אוטומטי, והחוסך לא צריך להיות מוטרד ממנו או לבצע כל פעולה על מנת לעבור מסלול. כך, כשהוא יגיע לגיל הפנסיה, הוא אכן יוכל להנות מפרי עמלו ומהכספים שחסך לאורך שנים.

אבל אל מול היתרון, יש גם חיסרון שלא בטוח שמי שיצר את השיטה הזאת חשב עליו לעומק. מדובר במצב תיאורטי, שבו הכספים של חוסך בקרן פנסיה היו מושקעים במסלול בחשיפה גבוהה למניות. סמוך לגיל 50, שזה הגיל שבו מסלול ההשקעה משתנה באופן אוטומטי, היתה ירידה משמעותית בשוק המניות. בהגיעו לגיל 50, הוא מועבר אוטומטית למסלול ההשקעה במינימום סיכון. במקרה הזה, הכוונות הטובות דווקא יזיקו לחוסך. אם היה סיכוי שבהמשך הדרך, כשתהיינה עליות, הוא יחזיר לעצמו את ההפסדים, הרי שברגע שהוא עבר למסלול השקעה סולידי, האפשרות הזאת למעשה נלקחה ממנו. במקום ליהנות מהרווחים ואז לקבע אותם, הוא מקבע את ההפסדים, בלי שום אפשרות להחזיר לעצמו את מה שאיבד.

הממונה על הפנסיה מוביל לאחרונה שינוי בנושא הזה כך שייפתחו יותר מסלולים מותאמי גיל. כלומר, יהיו יותר זמנים שבהם הסיכון יילך ויירד וכך הסיכון שלכם ליפול בדיוק על תקופה מבאסת כזו של נפילות ללא התאוששות - תקטן. ועדיין: האחריות בסופו של דבר תמיד תישאר שלכם.

שינוי מסלול בקרן הפנסיה והמשמעויות שלו
אחד הפתרונות האפשריים למצב שתואר לעיל, הוא לשנות באופן יזום את מסלול ההשקעה של קרן הפנסיה. למען הסר ספק – כל חוסך יכול לבחור מסלול השקעה כאוות נפשו, ואף אחד לא יכול לכפות עליו מסלול השקעה בניגוד לרצונו. למשל – חוסך שהיה במסלול מנייתי, וסמוך למעבר למסלול סולידי היו ירידות בבורסה, יכול לשנות מסלול ולהמשיך להיות חשוף לבורסה, לכל הפחות עד שיחזיר לעצמו את ההפסדים. אז נכון, הוא מגדיל את הסיכון, אבל הוא גם מגדיל את הסיכויים שלו להחזיר לעצמו את הפסדים שנבעו מיהרידות. לחילופין – חוסך יכול להחליט בשלב מוקדם יחסית להפחית את הסיכונים, שזה אומר להפחית את החשיפה שלו למניות.

איך משנים מסלול השקעה
שינוי מסלול ההשקעה בקרן הפנסיה יתבצע אחרי שהחוסך בקרן ימלא טופס ייעודי וישלח אותו לגורמים המתאימים בקרן הפנסיה שלו. במרבית המקרים, אפשר למלא את הטופס הזה בצורה מקוונת ולהעביר אות ישירות לקרן. במקרים אחרים, ההעברה היא באמצעות מייל, או בדואר. מבחינת הקרן מילוי הטופס הוא הכרחי, בעיקר אם החוסך בחר מסלול שנה מזה שמיועד לו על פי מתווה הגיל. כאמור, אם ההתנהלות של החוסך היא בהתאם לגיל, הוא לא צריך לעשות דבר, והמסלול שלו ישתנה באופן אוטומטי.

מסלולי השקעה אפשריים
כאמור, יש מגוון רחב של מסלולי השקעה אפשריים. עם המסלולים הללו ניתן למנות מסלולי השקעה במניות בארץ או במניות בחו"ל. בנוסף, אפשר לבחור מסלולי השקעה מחקי מדד – שזה אומה שכספי הקרן יושקעו בתעודות סל ולא בהכרח במניה ספציפית. כמו כן, קיימים מסלולי השקעה לטווח הקצר, שבהם פוטנציאל התשואה נמוך, אבל גם החשיפה של החוסך למניות מסוכנות ובכלל היא מינימלית לחלוטין. בנוסף, בחלק מקרנות הפנסיה ניתן למצוא גם את המסלול הכללי – מסלול שבו החשיפה למניות היא עד 35% והיא איננה משתנה לאורך כל תקופת החיסכון. האם המסלול הזה טוב יותר משאר המסלולים? לגמרי לא בטוח. עבור הצעירים, החשיפה שלו למניות היא נמוכה מדיי, ועבור המבוגרים – גבוהה מדיי. ועדיין, יותר ממחצית מהחוסכים נמצאים דווקא במסלול הזה. ייתכן שהדבר נובע מהעדר רצון להחליט על הכיוון הרצוי וייתכן שבגלל העדר מודעות לנושא.

אז מתי כדאי לעבור מסלול?
זאת שאלת השאלות, ותשובה עליה היא פשוטה – ההחלטה היא בידי החוסך לבדו. אם הוא מרגיש מסיק בטוח, הוא יכול לעבור למסלול מנייתי גם בגיל מבוגר. לחילופין, אם הוא רוצה פחות כאבי ראש, הוא יכול לעבור למסלולים סולידיים כבר בגיל מוקדם יחסית. יחד עם זאת, בגלל שמדובר בסכומי כסף משמעותיים, כדאי בהחלט להתייעץ עם איש מקצוע לפני שעושים צעד שגוי שעלול לגרום לא מעט הפסדים. 

ומה לגבי דמי הניהול?
באופן כללי, ככל שאתם משלמים יותר דמי ניהול - כך החיסכון הפנסיוני שלכם יהיה בסופו של דבר קטן יותר. זו מתמטיקה פשוטה: ככל שבתי ההשקעות יוכלו לנגוס לכם נתח גדול יותר מהפנסיה באמצעות דמי ניהול גבוהים הם יעשו את זה, ואתם תישארו עם פחות כסף בכיס. זו לא גזירת גורל. אתם יכולים להתמקח עם חברות הפנסיה ולמעשה לחייב אותם להוזיל לכם את דמי הניהול, כך שלא תשלמו את המקסימום (6% מההפקדות ו-0.5% מהצבירה, מה שיכסח לכם מאות אלפי שקלים! מהפנסיה) אלא הרבה פחות. איך? מוזמנים ללחוץ על הקישורים למטה.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    העלאת % מניות
    לרון 24/07/2022 13:03
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בקרן הפנסיה שני צדדים לה סיכוי וסיכון וראוי להדגיש זאת,רוב האנשים אינם מבינים רבות בשוקי ההון
    סגור
  • 3.
    בקרנות ברירת המחדל יש 0.1% דמי ניהול
    מבין2 24/07/2022 12:41
    הגב לתגובה זו
    6 0
    אז למה בקופות גמל להשקעה החגיגה עם 0.8% נמשכת? למה לא עושים קופות גמל להשקעה ברירת מחדל ב 0.1%, עובדה שגם זה משתלם לחברות.
    סגור
  • 2.
    המילניאלים
    לרון 24/07/2022 12:36
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כבר הבינו שפנסיה כבעבר ספק אם תהיה להם
    סגור
  • 1.
    מסלול פנסיה
    רוברטו 24/07/2022 11:52
    הגב לתגובה זו
    1 0
    זה המסלול שאפשר להעמיס בו הרבה אפיקים משתלמים לקרנות ולא לחוסכים ומניות לא סחירות, בתקווה שיהיה בסדר !
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות