אחרי הברזל והעץ גם המלט מתייקר – כיצד הדבר ישפיע על מחירי הדירות?
כאשר חומרי גלם המשמשים לבנייה מתייקרים, מובן מאליו שהדבר יתבטא גם במחירי הדיור. מעבר לכך, ההתייקרות של חומרי הגלם משתקפת גם במדד תשומות הבנייה – כיצד הוא משפיע על המחירים שאתם משלמים?
לאחרונה הודיעו יבואני המלט על העלאת מחירים של כ-15%. זמן לא רב לאחר מכן הודיעה גם חברת נשר, שחולשת על כ-40% משוק המלט הישראלי, על העלאת מחירים של 11.2%-12%, שתיכנס לתוקף החל מה-1.9. כל זאת קורה לאחר התייקרות של הברזל והעץ כך שבסך הכל נרשמה לאחרונה התייקרות לא מבוטלת של חומרי הגלם לבנייה.
כמו בכל תחום, גם בשוק הדיור ניתן לצפות כי עלייה במחירים של חומרי הגלם תוביל בסופו של דבר לעלייה במחירי המוצר עצמו. אך מחירי הדיור רק הולכים ועולים ממילא, ממגוון סיבות נוספות, כך שמחירי חומרי הגלם למעשה רק "מצטרפים לחגיגה".
את השפעת התייקרות חומרי הגלם על מדד תשומות הבנייה, לעומת זאת, ניתן להרגיש היטב, והיא מצטרפת למגמת העלייה הכללית והחדה של המדד, שעלה ב-12 החודשים האחרונים ב-4% ומתחילת 2021 ב-3.6%.
מה זה מדד תשומות הבנייה וכיצד הוא משפיע על הכיס שלכם
מדד תשומות הבנייה הוא מדד המפורסם מדי 15 לחודש על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, במטרה להעריך את עלויות הבנייה, כלומר את ההוצאות של הקבלנים. כיוון שתהליך הבנייה עצמו נמשך מספר שנים, ובמהלכו עשויים להיות שינויים בעלויות הבנייה, נוהגים רוב הקבלנים להצמיד את מחיר הדירה למדד תשומות הבנייה, וכך אם המדד עולה, נדרש הקונה להוסיף למחיר הדירה את אחוז העלייה של המדד.
חשוב לציין שמדד תשומות הבנייה משפיע רק על רוכשים של דירה חדשה, מקבלן, ורק על יתרת התשלומים שעדיין לא שולמו. לדוגמה, אם קניתם דירה בשניים וחצי מיליון שקלים וכבר שילמתם לקבלן חצי מיליון, רק השני מיליון הנותרים יוצמדו למדד תשומות הבנייה. אם באותה השנה המדד יעלה באחוז, תצטרכו להוסיף לשני המיליון שאתם חייבים עוד אחוז מהסכום, כלומר עוד 20 אלף שקלים. כשבשלב זה של השנה אנחנו נמצאים בעלייה של 3.6% במדד, ניתן להבין שהתוספת למחיר עשויה להגיע לסכומים לא מבוטלים.
לאן זה הולך ואיך בכל זאת אפשר לשלם פחות?
כמו במגוון נושאים אחרים, גם כאן אחד האשמים העיקריים הוא משבר הקורונה, אשר גרם לשיבושים ועיכובים רבים באספקת חומרי הגלם ולפערים עצומים בין ההיצע לביקוש, אשר הובילו, לצד גורמים נוספים, לעליות ניכרות במחירים. על פי כל התחזיות, יש לצפות שגם בהמשך השנה תימשך עליית המחירים, ובעקבותיה גם העלייה במדד תשומות הבנייה.
מה בכל זאת אפשר לעשות כדי לנסות לשלם פחות? ראשית, לנהל משא ומתן עם הקבלן ולנסות לשכנע אותו לא להצמיד את יתרת התשלום למדד תשומות הבנייה. קחו בחשבון כי הסיכויים שזה יקרה נמוכים מאוד, אך אולי ניתן לבקש להצמיד למדד רק חלק מהסכום, ולנכות את החלק היחסי של מחיר הקרקע, שהוא הרי לא מושפע מהתייקרות חומרי הגלם.
עצה נוספת היא לנסות לשלם חלק גדול ככל האפשר ממחיר הרכישה של הדירה – כמה שיותר מהר. אמנם זה עלול לדרוש הקדמה של המשכנתה וחשוב לבחון היטב את כל ההיבטים של צעד כזה, אך בהחלט ייתכן שהריבית שתשלמו עבור המשכנתה תהיה בסופו של דבר נמוכה יותר מאשר התוספת במחיר שאותה תדרשו לשלם בעקבות ההצמדה למדד תשומות הבנייה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה