
עוד חוזר הניגון: היחסים המורכבים בין מס הרכישה למחירי הדיור
אחרי שהעלאת מס הרכישה גרמה לקיפאון בשוק והפחתתו בחזרה תרמה לעליית מחירי הדיור, נשמעים שוב קולות שקוראים להעלאה מחודשת של מס הרכישה. מה יהיו ההשלכות ואיך בסופו של דבר, כך או כך – כולנו מפסידים?
מחירי הדיור, על פי נתוני הלמ"ס, עלו בשנה האחרונה בקרוב ל-8%, נתון מאוד לא מעודד, בייחוד בהתחשב בכך שכל התחזיות מכל הכיוונים צופות המשך עלייה במחירים. הסיבות לעליות המחירים הן לא מעטות, ויש הרבה דברים שהממשלה הנוכחית (וכנראה גם אלו שיגיעו אחריה) יצטרכו לתקן על מנת להצליח לבלום את העלייה ואולי בעתיד הרחוק יותר אפילו להביא לירידה במחירים, אך אחת הנקודות בה מתרכזים לאחרונה חלק מהקולות העוסקים בנושא היא דווקא מס הרכישה למשקיעים.
כבר לפני מספר שנים החלה הממשלה להתייחס למשקיעי הנדל"ן כאל גורם משמעותי לעליית מחירי הדיור. על מנת לנסות למתן את כניסת המשקיעים לשוק, החליט שר האוצר לשעבר כחלון, ב-2015, להעלות את מס הרכישה על רכישת דירה שניה מ-5 ל-8 אחוזים. כמות המשקיעים בנדל"ן אכן ירדה ואף הובילה לקיפאון בשוק הדיור, ולכן לפני כשנה בלבד, החליט שר האוצר לשעבר, ישראל כ"ץ, להפחית חזרה את מס הרכישה למשקיעים ל-5%.
המשקיעים חזרו לשוק ואיתם העלייה במחירים
עוד כשהצהיר השר לשעבר כ"ץ על כוונתו להפחית בחזרה את מס הרכישה למשקיעים, נשמעו מכל עבר אזהרות בנוגע לתדלוק מחודש של שוק הדיור ועלייה חדה במחירים, וכך אכן קרה – המשקיעים חזרו בגדול, כמות הדירות שנרכשו על ידי משקיעים זינקה בצורה משמעותית והדבר בהחלט תרם לעליית המחירים הנוכחית.
לאחרונה החלו להישמע קולות חדשים מתוך הממשלה הנוכחית אשר קוראים להעלאה נוספת של מס הרכישה למשקיעים, על מנת לנסות לבלום באמצעותה את עליית המחירים. מול קולות אלו נשמעות לא מעט טענות של מתנגדים, אך עוד לפני שנלקחה החלטה וננקטו צעדים ממשיים, ניתן כבר להבחין בתגובה של השוק.
העיקר הכוונה? אפילו רמזים וכוונות משפיעים על מחירי הדיור
כן, מסתבר שעצם הרמיזה, הכוונה או אפילו הבעת הדעה של אנשים בכירים מספיק בממשל הישראלי מספיקה על מנת לייצר תגובה של ממש בשוק הדיור. במקרה של מס הרכישה, ניתן היה לראות כי החשש מפני העלאה מחודשת של מס הרכישה, גרם למשקיעים למהר ולבצע רכישות בדחיפות, לפני שהמחירים יעלו, דבר שכמובן רק ממשיך ללבות את הפער בין ההיצע לביקוש ואת טירוף המחירים.
נקודה נוספת לרעת העלאת מס הרכישה היא שככל שמשקיעים חדשים יתרחקו משוק הנדל"ן, כך צפויה עלייה במחירי השכירות, כיוון שככל שיותר דירות נרכשות על ידי משקיעים, כך גדל היצע הדירות להשכרה ועמו נוצר מיתון טבעי ואף ירידה של המחירים. בשיח הנוכחי תשומת הלב הציבורית והמדינית נתונה אמנם בעיקרה למחירי הרכישה של דירות, ולא למחירי השכירות, אך חשוב לזכור שהשניים קשורים זה בזה ומשפיעים זה על זה.
למעשה, ככל שמחירי השכירות יעלו, כך יבינו יותר ויותר זוגות צעירים שאם כבר לשלם את מיטב כספם על דירה – לפחות יעשו זאת על דירה שתהיה שלהם, ויעדיפו לרכוש דירה מאשר לשכור. כך, שוב נחזור לאותו מעגל הקסמים של עלייה בביקוש ובעקבותיה, כמו תמיד – עליית מחירים. עד שלא נראה פתרון ממשי לבעיית היצע הדירות, ולעוד שורה של גורמים שמשפיעים על מחירי הדיור, נמשיך כנראה לשבור שיאים, ולצערנו אלו שיאים שאיש מאיתנו לא מרוויח כשהם נשברים.
- 10.שלומי 03/02/2023 06:53הגב לתגובה זולמי שיש חלומות על ירידת מחירי הדיור.........המחירים לא ירדו, מאחר ולמדינה אינטרס כלכלי בעלית המחירים, חלק נכבד מהתקציב נמצא בהכנסות מעסקאות נדל"ן, חשבון פשוט מביא אותנו להכנסה מפלצתית שהממשלה נשענת עליו בתקציב המדינה.
- 9.חזי 12/06/2022 09:46הגב לתגובה זובושה בושה בושה שמתווכים סוחטים כאלו סכומים ומנצלים את מצוקת הדיור כדי להעלות מחירים מצד אחד ולגבות את מקסימום העמלה מצד שני. וגם אנחנו אשמים העצלנות שלנו פוגעות בנו ובאחר. המדינה צריכה להגביל את ההוצאה הזאת ולהציל אותנו מעצמנו לא ייתכן שנשלם על השטות הזאת כל כך הרבה.
- 8.שהצעירים ירכשו את הדירות במקום המשקיעים (ל"ת)דורי 02/09/2021 07:52הגב לתגובה זו
- 7.ארי 01/09/2021 13:38הגב לתגובה זושרוצים להמשיך לעשוק ולגזול את הזוגות הצעירים שיהיו עבדים נרצעים לכל חייהם
- 6.יה 01/09/2021 07:47הגב לתגובה זוכמו לפני 9 שנים הורדה אפילו זמנית של מס שבח תשחרר הרבה דירות לשוק ההיצע יגדל והמחירים ירדו. יש הרבה מחזיקי דירה נוספת שנמנעים מלמכור בגלל גובה מס שבח
- חניב 01/09/2021 21:36הגב לתגובה זורציתי לקנות דירה חדשה במקום זאת שיש לי עכשיו ואז גיליתי שיהיה לי יותר זול והרבה יותר משתלם לקנות דירה נוספת. בזיון
- 5.ויקטור 01/09/2021 01:40הגב לתגובה זוכך ירדו הביקושים והמחירים ירדו בנוסף לעשות הגבלות על שכירות ומדרגות מס גבוהות לדירות בשכירות מעל 4000
- 4.יניב 31/08/2021 19:26הגב לתגובה זוברצוני לידע את מי שאחראי. כי כבר כמה שנים. לפחות מאז שהחלה הגרלת מחיר למשתכן ישנם מספר רב של קבלנים אשר לא מוכנים למכור את דירות השוק החופשי. והם משאירים אותם בבעלותם. אני מכיר מספר קבלנים שבקשותם מאות אם לא אלפי דירות. והמדינה עוש מעודדת אותם באמצעות חוק עידוד השקעות הון בהקלות מס. כך שנוצר מצב שהדירות של מחיק למשתכן לא יכולות להימחר במשך 7שנים מהזכיה. והקבלנים לא מוכקים שום דירה בשוק החופשי. מדובר בקבלנים הגדולים. ומשובק בחברות פקטיות כך שאף אחד לא יודע עליהם כלום. הם הפכו לקרטל. אשר שולטים בברז. אך אין להם שום סיבה למכור.
- 3.דניאל 31/08/2021 16:58הגב לתגובה זואם יהיו פחות משקיעים המחירים ירדו ויותר אנשים יוכלו לקנות דירה ראשונה ולא לשכור ממשקיע מה שיוריד את מחירי השכירות בשונה ממה שכתוב בכתבה
- יוסי 31/08/2021 18:41הגב לתגובה זואם האוצר יחליט לעלות את הריבית לחסכונות משקיעים לא יקנו דירות להשקעה דירה להשקעה נותנת מכסימום 3% . הבנקים לא נותנים כלום לא כולם בנויים להכנס לבורסה.
- 2.שי 31/08/2021 16:03הגב לתגובה זוככל שיותר זוגות יקנו יצטרכו פחות דירות להשכרה
- 1.הכנסות המדינה מ מס רכישה עלו גם ב 8 אחוזים מה רע בכך . (ל"ת)יוסף 31/08/2021 13:36הגב לתגובה זו