הדולר נחלש ב-1% לרמה של 3.776 שקלים: "הריבית בארה"ב צפויה לרדת לחצי אחוז"

פינוטק: בטווח הקצר יש לדולר רמת התנגדות משמעותית ב-3.90 אולם בטווח הארוך יותר "פריצה של 4 שקלים לכיוון מעלה זוהי רק שאלה של זמן"
 | 
telegram

שבוע המסחר במט"ח נפתח הבוקר ביציבות יחסית, תוך התחזקות קלה של השקל מול המטבעות המרכזיים. ואולם, בהמשך היום התחזק השקל משמעותית מול הדולר, במקביל להחלשות הדולר והיין בעולם.

השער היציג נקבע בירידה של 1.05% לרמה של 3.776 שקלים ואילו האירו נחלש בחצי אחוז לרמה של 4.872 שקלים לאירו. היין היפני נפל ב-2.7% לרמה של 3.81 שקלים ל-100 יין, במקביל להחלשותו של המטבע היפני בעולם.

מחברת פינוטק נמסר כי "השוק והמטבע הישראלי אמנם שומרים על יציבות יחסית לטלטלות ברחבי העולם אך אין להיכנס לשאננות, הייצוא לארה"ב ואירופה מהווה מרכיב מרכזי בתוצר, עם ירידה בביקוש מאיזורים אלה עשוי גם התוצר הישראלי לרדת.

תחזיות הצמיחה לשנת 2009 נעות בין פסימיות של 1.0% לבין אופטמיות של 2.9%. בחינה של הנתונים המאקרו כלכליים מלמדת כי האבטלה נמוכה, מסגרת התקציב נשמרת והכלכלה הריאלית לא נפגעה אך עדיין חשופה. כמובן שאין סיבה לפאניקה אך 2009 תהיה שנת מבחן וכעת זהו זמן מתאים מאוד לבחינה של פיזור נכון של התיק הפיננסי בעבור החודשים הבאים".

"בשבועיים האחרונים זה נראה כאילו הצמד דולר-שקל לא תפס כיוון מגמתי חד משמעי ובחר לתעתע במשקיעים. עבור הסוחרים בטווחי זמן קצרים יש לקחת בחשבון את התנודתיות הגבוהה, תיקון לכיוון מטה עשוי למצוא ריצפה ברמה של 3.70, כשלון פריצה יהווה איתות קניה משמעותי. לכיוון מעלה רמת ההתנגדות ניצבת על 3.90 שקלים. עבור הסוחרים לטווחי זמן ארוכים יותר, פריצה של 4.0 שקלים לכיוון מעלה זוהי רק שאלה של זמן, סיכויי גבוה שהתשובה תגיע עוד לפני סוף 2008".

בארץ ובעולם מצפים להמשך תהליך הורדת ריביות. בישראל, שיתפרסם ביום שישי, צפוי לרשום עלייה מתונה של 0.1%-0.3% , כשבעקבותיה צפוי להמשיך בתהליך הורדת הריבית בסוף החודש.

בעקבות הטלטלה שעוברת על השווקים, עדכן היום רפי גוזלן, סמנכ"ל השקעות ראשי בפריזמה, את תחזיתו לגבי הצמיחה במשק ופעילות בנק ישראל בתקופה הקרובה. גוזלן מעריך כעת כי "בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית בחודשים הקרובים באופן חד יחסית עד לרמה של 2.5%. הקיצוץ בריבית נובע בין היתר מכיוון שההידרדרות הריאלית תהיה מהירה יחסית ותיתן את אותותיה כבר בחודשים הקרובים. תסריט זה נתמך על ידי סקר החברות של בנק ישראל המצייר תמונה עגומה מאד בדבר קצב ההזמנות לרבעון הרביעי הן ליצוא והן לשוק המקומי".

"מהלך הפחתת הריבית של הבנק במקביל להאטה משמעותית בצמיחה (הרעה החשבון השוטף לצד ירידה בהשקעות הזרות) צפויים לתמוך בהיחלשות השקל. כמובן שקשה להעריך את עוצמת הפיחות, אך אם השקל יישר קו למהלך אותו חוו רבית המטבעות המתעוררים הוא עשוי להיחלש בכ-10%-15% נוספים לכיוון של 4.2 שקל לדולר בחודשים הקרובים. פיחות זה לא יהווה גורם מעקב משמעותי בשיקולי הבנק להורדת הריבית, עקב התמסורת הנמוכה בין שע"ח לאינפלציה כתוצאה מהקיטון החד בחלקם של חוזי השכירות הנקובים בדולר, כך שהפיחות הנומינאלי יתורגם לפיחות ריאלי".


כלכלני בנק לאומי מעריכים כי "בטווח הקצר, המסחר בדולר יושפע מן ההחרפה במצב הכלכלי העולמי במיוחד במדינות אירופה, המחייבת כפי שראינו בשבוע החולף התאמה ואפילו חדה של המדיניות המוניטארית למצב החדש. מנגד, כפי שעולה מן החוזים על הבנק הפדראלי, לדעת המשקיעים צפויים קיצוצי ריבית נוספים גם בארה"ב מה שצפוי לכרסם במידה מסוימת בביקושים לדולר.

באשר לטווח הארוך יותר, אומרים בלאומי, "יש לצפות כי מגמת התחזקות הדולר, שהחלה באמצע השנה, תימשך. התחזקות זו של הדולר תיתמך בעיקר בעובדה שהדולר נסחר עדיין נמוך משוויו על פי שוויון כוח הקנייה, בציפיות לקיצוצי ריבית באירופה ובצמצום הצפוי בגירעונות הסחר, על רקע הפיחות המשמעותי אותו רשם הדולר עד לאחרונה וצמצום בביקושים למוצרי ייבוא בתגובה להאטה החריפה המורגשת בכלכלה האמריקנית".

כלכלני חטיבת המחקר של בנק אגוד מציינים בסקירה השבועית כי "התחזקות הדולר מול השקל בשבועות האחרונים מגיעה במקביל להתחזקותו מול מטבעות שונים בעולם, למעט מול היין היפני. התנודתיות בשוק המט"ח מוסיפה להיות גבוהה אם כי היא מעט נחלשה בימים האחרונים. עיקר המסחר התנהל בצל הבחירות של אובמה לנשיאות וההתאוששות המקבילה בשווקי ההון.

האופטימיות הזהירה שאחזה במשקיעים תמכה גם בדולר לאורך השבוע. עם זאת, עדיין לא ניתן לקבוע כיוון מוגדר בדולר שקל ונראה כי אנו צפויים להמשיך להיסחר ברמות הנוכחיות בתנודתיות גבוהה עד שהשוק ימצא כיוון להמשך. כאשר מצד אחד מציינים את התגלגלות המשבר גם למשק הישראלי כגורם מחליש לשקל, הרי שמצד שני, מצבה של הכלכלה האמריקאית לא טוב יותר והמעמסה של גירעון כפול, מסחרי ותקציבי, כמו גם הצפיות להורדה מהירה יותר של הריבית הדולרית מקשה על הדולר לתפוס תאוצה. מאידך, המשך ירידה במחירי הסחורות, המשך המיתון שכבר נראה בנתונים מלפני שבוע והתגלגלותו ליתר חלקי תבל, עשויים להחזיר דולרים הביתה
ולתמוך בדולר בעולם ומשם להקרין גם על שערו מול השקל".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות