דירה למכירה
צילום: איציק יצחקי

מה עדיף – להעביר דירה לילדים במתנה או להוריש בצוואה?

הילדים צריכים עזרה כלכלית - האם לתת להם אותה עכשיו דרך דירה במתנה או לחכות והם יקבלו אותה בירושה, האם מה שחשוב זה השליטה שלכם בנכס, וכמה יורשים מסתכסכים ביניהם בגלל ירושות?

עמית בר | (11)
נושאים בכתבה ירושה דירה במתנה

העברת דירה מהורים לילדים – בין אם במתנה בחיים ובין אם באמצעות צוואה – הפכה בשנים האחרונות לא רק לשאלה משפטית, אלא לדילמה כלכלית רגשית, מורכבת ומלאת השלכות. מתי נכון יותר להעביר את הדירה? היתרונות והחסרונות של כל בחירה.


למה לשקול העברת הדירה במתנה?

העברת דירה במתנה בעוד ההורים בחיים נראית במקרים רבים כמו מהלך הגיוני – הילדים מקבלים את הדירה מבלי לחכות, הסיכוי לסכסוכים יורד, ויש גם יתרונות מס. לפי משרד המשפטים, 30% מהתיקים בבית המשפט לענייני משפחה עוסקים בסכסוכי ירושה – העברה בחיים יכולה לצמצם את זה משמעותית. גם אם הנושא לא הגיע לבית משפט, בכמות עצומה של משפחות יש ריבים-ויכוחים וניתוקי קשר בעקבות ירושות. 

מעבר לכך, מדובר בעזרה ממשית לילדים. על רקע עזיבת צעירים ויוקר המחיה בישראל – לא מעט הורים מעדיפים להעניק נכס עכשיו, כדי לאפשר לילדיהם להישאר בארץ, להקים משפחה או להיחלץ מהשכרה יקרה.

גם מבחינת מס – החוק הישראלי מקנה פטור חלקי או מלא ממס שבח כאשר מדובר בהעברה בין הורים לילדים, ובחלק מהמקרים גם מס הרכישה יהיה מופחת (0.5% בלבד). עם זאת בירושה לרוב מדובר על אפס מס רכישה. 

זווית נוספת שכדאי להכיר – שמירה על מגורים בארץ והון בארץ. צעירים לא מעטים שוקלים לעזוב את הארץ או שוקלים רכישת נכס בחו"ל, העברת דירה בישראל יכולה לשמש כנקודת עוגן כלכלית לדור הבא – נכס שניתן להחזיק, להשכיר, ובמידה ויידרש ניתן לממשו. אבל זה סוג של בלם למעבר צעירים לחו"ל. יכול להיות שזה לא הדבר הנכון לעשות מבחינת רבים, אבל אם ההורים רוצים שילדיהם יישארו בארץ, סיכוי שדירה במתנה תגדיל את הסיכוי להישאר בארץ. 


אבל יש גם צד שני למטבע

למרות היתרונות, יש בעיות מהותיות. קודם כל – אובדן שליטה. ברגע שהדירה נרשמת על שם הילד, הוא יכול, מבחינה משפטית, למכור אותה, לשעבד אותה, או לבצע בה שינויים – גם אם ההורים ממשיכים לגור בה. דו"ח של המועצה לשלום הילד מראה כי 15% מהתלונות של קשישים נגעו לניצול כלכלי מצד ילדים. בלי הגנה משפטית, זו עלולה להיות טעות כואבת.

בנוסף, אם הילד נכנס לחובות – הנכס חשוף לעיקול. לפי בנק ישראל, ב-2024 חלה עלייה של 14% בחובות פרטיים – וזה סיכון לא מבוטל. גם מבחינת מיסוי עתידי – הילד עלול להפסיד פטורים בעת רכישת דירה נוספת בעתיד.

קיראו עוד ב"נדל"ן"

ומה עם הדינמיקה המשפחתית? אם רק אחד הילדים מקבל דירה, ייתכנו מתחים – גם אם הכוונה הייתה טובה. חלוקה לא שוויונית עלולה ליצור סדקים ארוכי טווח בתוך המשפחה. ולבסוף, גם זוגיות הילד מושפעת – בית המשפט יכול לראות בדירה נכס משותף בגירושין, במיוחד אם אין הסכם ממון ברור.


העברה בצוואה: שליטה מלאה עד הסוף

אופציה אחרת היא להשאיר את הדירה בצוואה. כך, ההורים שומרים על שליטה בנכס לאורך כל חייהם – גרים בו, נהנים מהשכירות, או מוכרים אותו בעת הצורך. זה חשוב במיוחד על רקע עליית המחירים בישראל ורמת אי-הוודאות הכלכלית הנוכחית.

מעבר לכך, מדובר במהלך גמיש. כל עוד ההורים בחיים – הם יכולים לשנות את הצוואה בהתאם לנסיבות משתנות – בריאות, יחסים בין הילדים, או שינויים כלכליים.

העברה בצוואה גם מאפשרת חלוקה הוגנת יותר – במיוחד אם יש נכסים נוספים. במקום להעביר נכס בודד כעת וליצור תחושת אי שוויון, ניתן לחלק הכל בצורה מדויקת יותר בעתיד, לפי הערכת שווי עדכנית.

גם מבחינת הגנה משפטית – כל עוד ההורים בעלי הדירה, היא מוגנת מחובות של הילדים או מגירושין.


החסרונות של צוואה – ומה חשוב להבין

עם זאת, גם לצוואה יש את המחיר שלה. אם הילדים זקוקים לדירה עכשיו הם יצטרכו לקנות עם משכנתא, ורק אחרי מות ההורים הם יקבלו ירושה. המתנה מעבירה את הקדמת הנכסים לדור הבא ולתקופה שהוא באמת צריך אותו. 

יש גם היבטים בירוקרטיים – עלויות ניהול עיזבון, תשלומי אגרות ושכר טרחה. למרות שאין בישראל מס ירושה, עדיין מדובר בהליך שיכול לקחת חודשים ואף שנים.


ומה עושים כשאין החלטה חד משמעית?

אחת הדרכים לשלב בין הגישות היא להעביר את הדירה לילדים כבר עכשיו – אך להשאיר בידי ההורים זכויות שימוש, כלומר מגורים או שכירות עד פטירתם. הסדר כזה, שמכונה "שימוש בנכס תוך שמירה על בעלות משפטית חלקית" אפשרי מבחינה חוקית בישראל, וניתן לעגן אותו בהסכם ודרך רישום הערת אזהרה בטאבו. מדובר בפתרון ביניים שיכול לתת שקט נפשי – אך צריך להיערך אליו בזהירות משפטית.


השאלה מתי להעביר את הדירה, הופכת בעצם לשאלה של כיצד לשמור על יציבות משפחתית וכלכלית בתקופה של שינויים עמוקים. במילים פשוטות – הדירה היא כבר לא רק קורת גג. היא כלי לתכנון כלכלי לכם ולצאצאים. 

בשורה התחתונה אין פתרון אחד נכון לכולם. כל משפחה והגישה שלה כשצריך לבחון את מספר השיקולים ולהבין מה חשוב לכם – שליטה? שוויון? סיוע מיידי לילדים? שימור נכס? בין אם תבחרו להעביר את הדירה כעת ובין אם תמתינו לצוואה - עשו זאת גם בהתחשב בעלויות הכלכליות והמיסויות. יש לזה עלות שהיא אמורה להיות די קרובה אם עושים זאת כמתנה או במסגרת ירושה, אבל צריך לוודא זאת כי זה תלוי בפרמוטרים נוספים - מספר דירות שיש לכם, נכסים אחרים, מצב הילדים והנכסים שברשותם ועוד.

תגובות לכתבה(11):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    אנונימי 05/04/2025 21:03
    הגב לתגובה זו
    אם יש להורים כמה דירות הסיכון להשאר הומלסים יורד אבל בדירה אחת אסור בתכלית האיסור כי אם הילדים מסתבכים בחובות הבתים יעוקלו כולם יהיו הומלסים עוד דבר חשוב בעל המאה בעל הגיעה אם להורים לא יהיה כלום הילדים יזרוק אותם לבית אבות כי ממילא אין להם אינטרס
  • 9.
    אנונימי 05/04/2025 20:50
    הגב לתגובה זו
    א. כשההורים בחיים הם יכולים לכפות הסכם ממון כתנאי למתנה. ב. אם להורים שתי דירות היורשים לא ייהנו מפטור מס שבח במכירה על אף אחת מהדירותג. היום אין מס ירושה. מישהו יודע מתי ממשלה חמדנית תחליט שכן
  • 8.
    עופר 05/04/2025 19:33
    הגב לתגובה זו
    אי אפשר לדעת מה ילד יום שימרו על הנכסים ואם יש אפשרות לעזור כספית עדיף. בבוא היום יקבלו את הירושה. נ.ב יש לקחת בחשבון שילדים יש בני זוג שמפנטזים על נתח מהעוגה לפעמים הנישואים הם לא אידיליה ולאחר שיש את הירושה הם מפרקים את החבילה ולוקחים נתח מהעוגה.
  • 7.
    קוקו 05/04/2025 19:06
    הגב לתגובה זו
    צוואה מסודרת וחכמה.הכי כואב לראות מלמעלה את צאצאיך רבים ומתנכרים זה לזה.
  • 6.
    וכמה שיותר מהר 05/04/2025 17:38
    הגב לתגובה זו
    השוק בהתמוטטות
  • 5.
    עדף בצוואה להוריש כי אז אם הבןת מתגרשים הרכוש נשאר לילד (ל"ת)
    יפית 05/04/2025 14:35
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    בלי טובות 05/04/2025 14:34
    הגב לתגובה זו
    זה לא נקרא לתת כלום . גם לא יוכל לקנות דירה משלו כי יצטרך לשלם מס רכישה כדירה שניה
  • 3.
    לרשום על שם הילדים ובינתיים להנות מהנכס (ל"ת)
    עצת אחיתופל 05/04/2025 14:28
    הגב לתגובה זו
  • רוני 05/04/2025 17:37
    הגב לתגובה זו
    רשום שאם הדירה נרשמת כמתנה וההורים חיים והבן יגיע לפשיטת רגל או עיקולים יוכלו לקחת מהוריו ולהוציאם מהדירה
  • 2.
    אנונימי 05/04/2025 13:36
    הגב לתגובה זו
    למה לא נתתם פה הסבר מבחינת מסכידוע לי הכי כדאי להעביר דירה בירושה ואין אף מס רכישה
  • 1.
    אלי יומיה 05/04/2025 12:17
    הגב לתגובה זו
    השאירו הנכסים בידיכם ועיזרו לילדים בחיים בצורה שוטפת. יותר הערכה של העזרה ופחות חיכוחים מיותרים.