
העברת נכס לילדים – למה כדאי לבחור בירושה ולא במתנה?
בהמשך לאייטם מעורר המחלוקת - מה עדיף – להעביר דירה לילדים במתנה או להוריש בצוואה? כמה סיפורים מהחיים שממחישים למה יותר נכון לבחור באפשרות השנייה
ההחלטה על הדרך להעביר נכסים לדור הבא הופכת יותר ויותר למרכזית בחייהן של משפחות רבות. מדובר בשאלה לא פשוטה שמעסיקה לא רק את מי שיש לו נכסים מרובים, אלא גם משפחות עם דירה אחת בלבד, שמתלבטות אם להקדים את העזרה לילדים לעכשיו או להמתין לזמן הנכון במסגרת ירושה מסודרת. על פניו, שתי האפשרויות – מתנה או ירושה – יכולות להיות טובות, אבל כשצוללים פנימה, מתברר כי שמירה על הנכס במסגרת צוואה וירושה עדיפה ברוב המקרים.
מתי ואיך לתת את הכסף לילדים?
בשנים האחרונות, רבים בישראל מתמודדים עם יוקר מחיה גובר, והורים רוצים לסייע לילדים לקנות דירה או לפחות להקל עליהם את נטל המשכנתא. באופן טבעי, האפשרות של הענקת דירה או סכום כסף גדול לילדים במהלך החיים, נראית קורצת. היתרונות ברורים: הילדים יכולים להיעזר עכשיו בכסף, להימנע ממשכנתאות כבדות, ויש אפילו הטבות מיסוי מסוימות, כמו פטור חלקי או מלא ממס שבח. גם הסיכון לסכסוכים עתידיים בין היורשים נראה קטן יותר כאשר הכל ברור כבר היום.
אך כשבוחנים את המציאות, מתגלה תמונה מורכבת יותר. ברגע שהנכס מועבר לילד במתנה, השליטה של ההורים על הנכס נפגעת משמעותית. הילד יכול למכור, לשעבד, או לקחת הלוואות על בסיס הדירה, גם אם ההורים עדיין חיים שם. בנוסף, אם הילד נקלע לחובות או מתגרש, הנכס יכול להיפגע באופן בלתי הפיך. זהו סיכון ממשי. יתרה מזאת, מי שבחרו להעביר את הדירה רק לאחד מילדיהם מסתכנים ביצירת מתחים ותחושות קיפוח מול שאר הילדים.
> מה עדיף – להעביר דירה לילדים במתנה או להוריש בצוואה?
- השופטת: "כשהיה מדובר באינטרס כלכלי, הצלחת להגיע לדיונים"
- הדירה חולקה ל-18 יורשים, אחד מבני המשפחה ערער - מה החליטה השופטת?
שליטה וביטחון: היתרונות הברורים של ירושה
היתרונות של העברת הנכס במסגרת ירושה הם ברורים וחד-משמעיים. ראשית, ההורים ממשיכים להחזיק בשליטה מלאה בנכס כל עוד הם בחיים. הם יכולים להמשיך לגור בו או להחליט למכור, להשכיר או לשנות את תנאי הירושה לפי הצרכים המשתנים שלהם ושל הילדים. זה נותן ביטחון נפשי משמעותי. שנית, לאחר מות ההורים, הנכסים עוברים לילדים כמעט ללא חיכוך בירוקרטי משמעותי – ללא מס ירושה בישראל, ורק עם אגרות מינוריות יחסית. חשוב מכך, הירושה מאפשרת להורים לחלק את הנכסים באופן מדויק והוגן, אחרי שהם מכירים לעומק את מצבם הכלכלי של ילדיהם ואת הדינמיקה המשפחתית שהתפתחה במהלך השנים. הנה למשל כמה מקרים אמיתיים שמחזקים את הטענה.
סיפורים מהחיים: למה ירושה היא הבחירה הנכונה?
מקרה ראשון מתייחס למשפחה שבה ההורים העבירו דירה במתנה לבנם הבכור, במטרה לעזור לו להימנע ממשכנתא. הבן אכן נמנע ממשכנתא, אך לאחר שנתיים נקלע לקשיים כלכליים והחליט למכור את הדירה ולעבור לגור בשכירות. ההורים נשארו ללא נכס נוסף לסייע לשאר ילדיהם, והמתיחות המשפחתית שפרצה בעקבות זאת הייתה קשה. אם ההורים היו משאירים את הנכס כעל מנת להעניקו לאחר מותם במסגרת ירושה, היו יכולים להגן עליו ולהימנע מפגיעה במשפחה כולה.
במקרה שני, זוג מבוגר החליט להעביר את הדירה במתנה לבתם היחידה, תוך שהם ממשיכים לגור בה. מספר שנים מאוחר יותר, הבת התגרשה, והגרוש שלה דרש את חלקו בנכס. בית המשפט הכריע כי הדירה היא רכוש משותף, וההורים נאלצו למכור את הנכס כדי לשלם לגרוש. אם הדירה הייתה מועברת לבת במסגרת ירושה, ההורים היו מוגנים לחלוטין מפני תרחיש כזה.
- נאות שמיר, יבנה - היצע גדול של מוכרים, ירידות מחירים של כ-5%
- ההשקעה הכי טובה בעשור האחרון - דירה להשקעה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
במקרה נוסף, הורים מבוגרים העבירו דירה במתנה לשני ילדיהם, מתוך מחשבה שזה ימנע סכסוכים בעתיד. בפועל, הילדים הסתכסכו כבר אחרי כמה חודשים, כי אחד מהם רצה למכור והשני העדיף להשכיר. ההורים מצאו את עצמם בלב הסכסוך, בלי יכולת אמיתית להתערב, מאחר והם כבר לא היו בעלי הנכס.
לעומת זאת, במקרה אחר שבו ההורים החליטו לשמור על השליטה בנכס עד למותם, הם יכלו להחליט במהלך השנים, לפי המצב המשפחתי והכלכלי המשתנה, למי להוריש וכיצד בדיוק לחלק את הנכסים. הילדים קיבלו את הירושה בצורה מסודרת ומדויקת לאחר פטירת ההורים, ללא סכסוכים ועם הבנה מלאה של ההחלטות שהתקבלו.
בשורה התחתונה, ירושה עדיפה
למרות הפיתוי הגדול לסייע לילדים כבר עכשיו ולחסוך מהם את העול הפיננסי של עמידה בהחזרי משכנתא, הדרך הבטוחה, השקולה וההוגנת ביותר להעביר נכסים לדור הבא היא באמצעות ירושה מסודרת במסגרת צוואה. ראשית, מבחינה טכנית. בישראל, שבה אין חוק ירושה, ההליך פשוט בהרבה לעומת העברה של דירה במתנה. אבל יותר מכך, כאשר מעבירים את הדירה בירושה, ההורים שומרים על שליטה, מגינים על הנכסים מפני סיכונים שונים, ומונעים סכסוכים משפחתיים כואבים. אמנם הילדים ייאלצו להמתין מעט יותר, אך בסופו של דבר – הביטחון והיציבות המשפחתית יהיו גדולים יותר, וזה מה שחשוב באמת.
- 4.אנונימי 10/04/2025 00:57הגב לתגובה זוקונים את הדירה מההורים בשקל מעבירים את הדירה על שם הילדים וזהו . ומי שמעוניין יכול גם לקחת משכנתא בשביל קניית הדירה ולשמור את הכסף לצרכים אחרים .
- 3.אנונימי 09/04/2025 09:34הגב לתגובה זוכשההורים חיים הם יכולים לכפות הסכם ממון שיגן על הדירה במקרה גירושיןאם להורים שתי דירות על שמם כשהיורשים ימכרו את הדירות לא יקבלו פטור ממס שבח על אף לא אחת משתי הדירות
- 2.חיים 09/04/2025 08:40הגב לתגובה זובחיים שבא המוריש משאיר בידו את השליטה והדרך להתנהלות גם לאחר מותו
- 1.אילן אשל 09/04/2025 07:12הגב לתגובה זוירושה יכולים לשנות בכל רגע. אי אפשר לרשום הערת אזהרה על סמך ירושה עתידית. אם אבא נשאר בחיים אחרי שאמא נפטרה תמיד יכולה לצוץ מאהבת כלשהי שתשפיע אם יש העברה במתנה ונכון שיש מס שבח ניתן לרשום בטאבו מיידית.