לא יהיו בני ערובה: רוכשי דירה מקבלן יוכלו לרשום את הנכס על שמם

ועדת הכספים אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק שתאפשר לרוכשי דירות לרשום את הנכס על שמם ללא קשר למצב הקבלן מול הבנק
לירן סהר | (2)

ועדת הכספים אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית, הצעת חוק שנועדה להגן על רוכשי דירות מקבלנים. עפ"י ההצעה, רוכשי דירות אשר סיימו לשלם את מלוא התשלומים בגין הנכס, לרבות השלמת כל הסידורים הביורוקרטיים הנדרשים בהם, יוכלו לרשום על שמם את הנכס, גם אם הקבלן ממנו רכשו, טרם סיים את כל חובותיו מול הבנק המלווה את הפרויקט שבו נרכש הנכס.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי, אמר: "חוק חשוב, בייחוד כיום כשמחירי הדירות כל-כך גבוהים ורכישת דירה כרוכה בעלויות יקרות וטרחה רבה, חשוב להגן על הרוכשים מפני עיכובים וכאבי ראש מיותרים, בוודאי כשאלו אינם נוגעים אליהם".

"כדי שרוכשי הדירות לא יהפכו לבני ערובה" יוזם הצעת החוק, ח"כ יריב לוין (הליכוד-ביתנו) הסביר את מטרת החוק: "להגן על רוכשי דירות, כך שלא יהפכו לבני ערובה במחלוקות וויכוחים בין הגורמים המעמידים אשראי לפרוייקטי בנייה לבין היזמים/הקבלנים. פעמים רבות בעקבות המחלוקות עם הקבלן, הבנק המלווה, נמנע מהסרת השעבוד על הנכס והדבר מונע מהרוכשים לרשום אותו על שמם בטאבו. זאת למרות ששילמו ועמדו בכל מה שהם מחויבים עפ"י הסכם הרכישה. במצב כזה, מניעת רישום הכנס על שם הרוכשים עומדת בניגוד להסכם הרכישה והדבר מונע מהם מליהנות מכל הזכויות בדירה כשהיא נקייה משעבוד".

לוין הוסיף, כי הצעת החוק באה "להסדיר 'מכתבי החרגה' הקובעים כי כאשר רוכש נכס, מילא את כל חובותיו בגין הנכס, לרבות תשלום מלוא התשלומים עבורו, הנכס יוחרג מהשעבוד שלקח הקבלן לצורך בניית הפרויקט. על-מנת שהוויכוח המתנהלים בין הקבלן לבנק לא יעכב את מסירת הנכס. מבחינה פרקטית פירוש הדבר; החרגת הדירה הספציפית מכלל הפרויקט". עוד ציין לוין, "הצעת החוק קובעת שמכתב ההחרגה יהיה מעוגן בחוק וללא עלות. לצורך כך יש גם ניסוח שנקבע בגוף הצעת החוק. ברוב המקרים כשהרוכשים אינם דורשים מכתב החרגה מראש, גובים מהם עמלות בשיעור משמעותי עבורו. לעיתים הרוכש נותר חשוף ללא מכתב ההחרגה ועל-כן יש לעגן את העניין בחוק".

הקבלנים: "המחוקק לא צריך להתערב כשמדובר בנכס עסקי" יועץ משפטי של התאחדות בוני הארץ, עו"ד אהוב נדב: "אנחנו בעד המנגנון הזה חרף הפטרנליזם שקיים בהצעת החוק. יחד עם זאת, לדעתנו, המחוקק לא צריך להתערב כשמדובר בנכס עסקי ולא של אדם פרטי הרוכש דירה. גם חוק הגנת הצרכן לא קיים כשמדובר בגוף עסקי".

ועדת הכספים דחתה את בקשתו של נדב. ח"כ לוין: "גם מי שרוכש נכס עסקי אין סיבה שלא יהיה מוגן. זו דרך המלך, מי ששילם ועשה הכל כנדרש, לא צריך להיות חלק בוויכוחים שיהיו אחר-כך. הנכס שלו צריך לצאת מזה. הערבות הבנקאית מבטיחה לא רק שהנכס ייבנה ויימסר אלא גם על שמירת זכויות".

כתבות מעניינות נוספות: שווה קניה? הבית הכי יקר בכרכור מוצע למכירה - צפו בתמונות דרשו 1.45 מיליון שקל על דירת 3 חד' בהוד השרון, כמה קיבלו בסוף?

קיראו עוד ב"נדל"ן"

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    המלש 04/11/2013 17:06
    הגב לתגובה זו
    כל הכבוד ליוזם החוק. אני מקווה שהחוק יעבור ויהיה מי שיפקח כי החוק ייושם במלואו. ושוב תודה ליוזם החוק.
  • 1.
    כל הכבוד (ל"ת)
    המחשב 04/11/2013 17:02
    הגב לתגובה זו