רותי הרשקוביץ: "אבסורד שדייר המקבל 1.2 מיליון שקל בפינוי בינוי מתנגד"

כך אומרת האדריכלית ל-Bizportal. "יש יותר מדיי דמוקרטיה בתחום". באיזה עיר העסק דווקא זז?
לירן סהר | (30)

ישראל נמצאת במבוי סתום בתחום ההתחדשות העירונית היתרונות של תוספת דירות מודרניות ובטוחות במרכז הערים ידועים לכולם, אך הבירוקרטיה המתישה, הדיירים סרבנים, אי הכדאיות הכלכלית ברוב חלקי הארץ וסתם חוסר האכפתיות של רשויות השלטון, מונעים מיוזמות מסוג זה לצאת לפועל. Bizportal שוחח עם האדריכלית ומתכננת הערים רותי הרשקוביץ, הפעילה במייזמי התחדשות עירונית בעיקר בגבעתיים, על הנושא.

תופעת הדייר הסרבן תוקעת פעמים רבות מקלות בגלגלים של ההתחדשות העירונית, איך פותרים את הבעיה? "דיירים רבים מפחדים מפינוי בינוי וחושדים לא פעם שעובדים עליהם, לכן ברגע שהרשות המקומית מעורבת (כפי שקורה בגבעתיים) ויוזמת את הפרויקט - נוצר אמון רב יותר בקרב הדיירים. הדרך הנכונה לביצוע התהליך היא ביצוע מכרז על ידי הדיירים שמתארגנים ובוחרים בין מספר חברות, בליווי של אדריכל."

"אני באמת לא מבינה מדוע דיירים מסרבים. בפינוי בינוי בתל אביב למשל מקבלים מתנה של 40 מ"ר, זה כמו לתת 1.2 מיליון שקל, ואף יותר כי מדובר בבניין חדש עם מעלית וחניה. אני חושבת שהיום דיירים מתחילים להבין את הרווח ופחות מתנגדים. הבעיה היא שיש עודף דמוקרטיה בהתחדשות עירונית, צריך לדאוג להפחית את הרוב לביצוע תמ"א 38 ופינוי בינוי לרוב רגיל של 51% ולא של 75% ו-80% בהתאמה כפי שקורה כיום. לא ייתכן שהרוב יהיה שבוי על ידי מיעוט, צריך להגיע להידברות עם הדייר הסרבן."

במקום לפעול בצורה פרטנית בכל בניין או מספר חד ספרתי של בניינים, מדוע לא לוקחים מאסה של בניינים, לדוגמה במרכז פתח תקווה, ומחזקים אותם במקביל? "בפרויקט שאני מבצעת כיום ברחוב ההסתדרות בגבעתיים העבודה נעשית בשלבים, 80-90 דירות בכל שלב ומספר יזמים מעורבים. פרויקט ערבי נחל בגבעתיים יכול היה להיות מוקם מזמן אם היו פועלים שם מספר יזמים. אחד הדברים שאפשרו לנו לבצע את החיזוק בהסתדרות הוא יחס של 3.4 קומות לקומה, כאשר ברחוב ערבי נחל היחס הוא 4.2 קומות לקומה. בתל אביב נרעשים מיחס של 3 קומות לקומה שהורסים, לכן פרויקטים לא זזים, העירייה מתחשבנת ונכנסת לכיס של היזם, אוי ואבוי אם הוא ירוויח."

ומה לגבי הפריפריה? באזורים הכי מועדים לרעידות אדמה אין כרגע כל פתרון "בפריפריה המדינה חייבת לחזק בעצמה, ניוד זכויות ליזמים, כלומר חיזוק תמורת קרקעות באזורי הביקוש יהיו כל כך מסובכים, הערכות השווים יהיו מורכבות והתוכניות לא ייצאו לפועל כלל."

מהי הדרך הטובה ביותר לביצוע פינוי בינוי? "לדעתי על ידי ביצוע של הדבר ההפוך - כלומר ביצוע של בינוי ואז פינוי. במילים אחרות, בניית הבניינים החדשים על קרקע עירונית, כגון קרקע של בית ספר או פארק. לאחר תום הבנייה יפנו להריסת השיכונים באותו האזור ודיירי השיכונים יעברו לבניינים שכבר נבנו. במקום השיכונים הורסים, יבנו את בתי הספר וכו'. זו הדרך האידאלית, כפי שמבצעת יהוד, העיר הכי יצירתית בתחום. אך בעייתיות רבה טמונה בריבוי הרשויות המקומיות בישראל - לדוגמה, בגבעתיים, היכן שנמצא שלט הכניסה לגבעתיים, על דרך השלום, רציתי לבצע בינוי פינוי באמצעות הקמת בניין במקום הגינה של השלט ולאחר מכן הקמת גינה חלופית במקום הבניינים הישנים, אך גיליתי שהשלט בכלל נמצא על קרקע של תל אביב ולא יכולתי להרשות לעצמי לבזבז 3 שנים בבירוקרטיה של החלפת שטחים בין הרשויות. זה כל כך טיפשי שלא מקימים רשות מקומית אחת בלבד בכל גוש דן."

הרשקוביץ מתייחסת לנושא עירוב השימושים כפתרון להתחדשות עירונית - "צריך לבצע הצרכה, כלומר עירוב של תעסוקה ומגורים. מדוע לא לקחת אזורי תעשייה נטושים, כמו חלק ניכר מאזור התעשייה של בני ברק מול קניון איילון, ולהעביר אליהם את תושבי שיכוני פרדס כ"ץ הסמוכה, ואז במקום השיכונים הישנים להקים שם שכונה חדשה? הבירוקרטיה בתחום הזה כל כך מתישה. כדאי מאוד שמשרד הפנים יתחיל לחייב רשויות מקומיות לחזק X בניינים בשנה, אחרת שום דבר לא יזוז, דיברנו מספיק כבר על הנושא. סנקציה מול רשויות שלא יעמדו בחיזוק, בצורה של קיצוץ בתקציבים המועברים היא פתרון, או לחילופין תגמול על עמידה ביעדים."

קיראו עוד ב"נדל"ן"

את מאמינה שהממשלה הנוכחית תצליח סוף כל סוף להצעיד קדימה את ההתחדשות העירונית? "מאמינה שצריך לתת לשר הבינוי והשיכון אורי אריאל את הקרדיט, צריכה להיות פתיחות של הגופים המתכננים, הם חייבים לשמוע את מה שיש לאנשים לומר. חייבים לייעל משמעותית את הבירוקרטיה, תהליך של אישור תמ"א 38 יכול לארוך חצי שנה בלבד מהתחלת החתמת הדיירים ועד לקבלת היתר הבנייה, בתוכנית פינוי בינוי ניתן תוך שנה ליצור תב"ע כך שתוך גג שנתיים תוכנית תוכל לזכות להיתר בנייה. המחסור כל כך חמור והלחץ אדיר לטפל במחסור בדירות כך שגם בממשלה מבינים כעת שאין דרך אחרת מלבד התחדשות עירונית."

כתבות מעניינות נוספות: דנוס: "מי שהקשיב לממשלה בעניין מחירי הדירות בשנתיים וחצי האחרונות הפסיד סכום עתק - 250 אלף שקלים" שווה קניה? הבית הכי יקר בכרכור מוצע למכירה - צפו בתמונות

תגובות לכתבה(30):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    משה 11/11/2013 16:32
    הגב לתגובה זו
    היזם הוא בסך הכל איש נחמד וחייכן שרוצה לעזור לדיירים מסכנים , הוא איננו חוצפן הוא בסך הכל רוצה לעבוד ולהתפרנס ולהרויח כמה שיותר מיליונים מכל קומבינה אפשרית בפרויקט של כמה דיירים חצופים , גם המאכר שבדרך שמארגן את הפרוייקט גם לו מפריעים כמה דיירים חצופים שלא רוצים להגדיל את דירתם , גם העורך דין הקבלן וכל שאר המתפרנסים צריכים לשכנע את החצופים שזה בסך הכל לטובתם
  • משה 12/11/2013 13:16
    הגב לתגובה זו
    להרוויח הוא לא מתאמץ ומתרוצץ בשביל העיניים היפות שלך ואתה יושב על הספה בסלון ומקבל דירה חדשה עם תוספת חדר ממד, מעלית, מרפסת שמש, בניין משודרג, שכונה מתוכננת עם שירותים קהילתיים ובד"כ כמה שנותנים לא מספיק ומנסים לסחוט. הסחטנות הזו חייבת להפסק בחקיקה ממשלתית. מה לעשות, לא כול אחד מבין מה טוב.
  • 10.
    אהוד 11/11/2013 13:26
    הגב לתגובה זו
    ביצוע פינוי בינוי בשכונת התקווה יכול לפתור כמה בעיות במקביל: א.מניעת סכנת התמוטטות השכונה - חידוש השכונה שבנויה בסטנדרטים ירודים ביותר מתחייב לפני כל שיקול אחר שום בנין לא יעמוד ברעידת אדמה בינונית שלא לדבר רעידה חזקה. ב. פתרונות דיור לת"א - השכונה ברובה בתים בני 1 עד 3 קומות כך שניתן על השטח שלה לישב לפחות עוד 10000 משפחות ע"י בניה לגובה של 5 - 6 קומות ג. שינוי תדמית הדרום - ע"י בניה חדשה ואוכלוסיה חדשה שתגיע תשתנה כל התדמית של דרום ת"א ד. רישום אדמות השכונה - במקביל לתת פתרון לרישום מסודר של אדמות השכונה.
  • 9.
    אפרים 11/11/2013 09:24
    הגב לתגובה זו
    מדוע צריך לקחת שנתיים כדי שהוועדות ישאשרו לא מספיק שישה חודשים בכל מקרה אין מומחים בוועדות אלאה חברי מועצה דייר סרבן זה דייר חמדן נקודה אקסיומה סימן קריאה!!!
  • 8.
    מרקו פולו 10/11/2013 19:34
    הגב לתגובה זו
    אשמה בכל המתרחש מאשימים כרגיל את האזרח הפרטי החופשי
  • אבי 10/11/2013 23:59
    הגב לתגובה זו
    פחות מ-40% מהדיירים חתמו. יש אנשים שצריך להכניס להם שכל עם פטיש ולא עם הסברים הגיוניים.
  • 7.
    יופיטר 10/11/2013 19:32
    הגב לתגובה זו
    לא מבינה את המהות של זכות האדם על קניינו. אי אפשר לכפות על אף אדם כיצד ומה לעשות עם רכושו. היומרנות של הגברת להבין יותר טוב מהשני מה שטוב לרכושו הוא. גב' הרשקוביץ או ברקוביץ, באמת לא משנה, כל אדם זכאי לעשות ברכושו הוא כרצונו, והוא היחיד המבין מה טוב לו ומה טוב לרכושו. והמשכורת שאת מקבלת מהבירוקרטיה הממשלתית היא משכורת טפילית הנלקחת מהכסף שנעשק מאותם אנשים שעכשיו את מתכוונת לכפות עליהם מה לעשות. המורשת הבולשביקית ממשיכה להרוס את העולם החופשי ואת חירות האדם. בקרו באתר קו ישר
  • ונוס 14/11/2013 11:11
    הגב לתגובה זו
    מה קשור בולשביזם? היית פעם ברעידת אדמה? אני חוויתי - מפחיד ברמות! כל המרכז בנוי על קרקע חולית ומועד לאסון. אם את גרה בבית בודד שיערב לך, אחרת השכנים שלך לא בני ערובה של הגחמות האישיות שלך . . .את חסרת ההבנה כאן
  • אבי 11/11/2013 00:01
    הגב לתגובה זו
    ואינך יכול לעשות בו מה שבא לך כמו שלא תקיים מסיבת סמים פרועה בו באמצע הלילה רק כי הוא רכושך. כנ"ל לגבי בניין שמהווה חלק תכנון סביבתי, ומה לעשות שיש עוד כמוך שמילא שלא מבינים מה טוב להם,, אלא גם מפריעים לאחרים, וחובה לתבוע אתכם.
  • 6.
    אייל 10/11/2013 19:11
    הגב לתגובה זו
    אגב בצעירותי הסתובב בראשל"צ סיפור אמיתי על סנדלר בדמי מפתח שיזם רצה לבנות סופרמרקט גדול בשטח לידו והציע לו סכום חביב, הסנדלר סירב והתמקח, הקבלן חזר עם הצעה גבוהה יותר והסנדלר שוב סירב וכל כמה פעמים עד שהקבלן לא חזר יותר. הוא הוציא רשיון לבניה כמעט מסביב לסנדלריה והשאיר מעבר צר להולכי רגל. כשבנה, הסנדלריה הייתה כבר גמורה, אף אחד לא רצה להדחק לשביל הצר והחשוך והסנדלר נטש את המבנה בחוסר כול ואז צירפו את הבמנה למתחם ובעל הבית הודה לקבלן על זכיה כפולה, גם נפטר מדייר עלוקה וגם הרוויח כסף. תזהר שמרוב התנפחותך להיות שותף ליזמות לא תשאר סנדלר ברחובותעזוב מרצונך בלית ברירה. אפשר לבנות גם בלעדיך ויהיה לך הרבה יותר קשה.
  • 5.
    יוסף 10/11/2013 17:06
    הגב לתגובה זו
    אין שקיפות לגבי הרווח היזמי והרווח הקבלני ולכן הדיירים חשדנים בצדק , למה שמישהו אחר פרט לבעלי הנכס יגזור קופון שמן מאוד , בעלי הנכס צריכים להשתתף ברווחים , בכל זאת גם הדיירים לוקחים סיכון באם היזם ואו הקבלן פושט רגל !
  • אבי 11/11/2013 00:04
    הגב לתגובה זו
    מוכנה עוד לפני שהורסים את דירתך. בנושא ריווחי היזם זה לא עיניינך, אינך שותף לרווחים או להפסדים, אתה מקבל דירה חדשה במתנה וזה הרבה מאד.
  • משה2323 11/11/2013 08:01
    אתה מאד פעיל בתגובות שלך אבי..מעניין..כי לא נראה שיש לך הבנה מרובה בתחום הפינוי בינוי...מה שמשאיר רק סיבה אחת לתגובות שלך...
  • אייל 10/11/2013 19:01
    הגב לתגובה זו
    על הדירה החדשה שאתה מקבל. פתאום כול פוץ רוצה להיות שותף!
  • 4.
    עובד אדמתו 10/11/2013 16:45
    הגב לתגובה זו
    כי הועדה המחוזית קבעה שהם פוטנציאל ל"שימור". יד ימין לא יודעת מיד שמאל, 90% מר"ג תתמוטט עם רעידת האדמה הראשונה. המדינה צריכה לחוקק חוקים אגרסיווים לפינו בינוי מואץ...
  • 3.
    קבלן 10/11/2013 16:13
    הגב לתגובה זו
    אפשר גם לשלוח אותם לעבודות כפיה בבנית התנחלויות ושמירה עליהן.
  • או לקולאגים בסיביר לשם חינוך מחדש (ל"ת)
    יופיטר 10/11/2013 19:33
    הגב לתגובה זו
  • אם אתה כותב שטויות, לפחות תלמד לכתוב אותן נכון-גולאגים! (ל"ת)
    מישה 13/11/2013 20:36
  • אבי 11/11/2013 13:00
    ויש מספיק מה להפעיל החל ממחלקת פיקוח וכלה במחלקת הנדסה, ואז גם ישלמו , מה שלא נדרש מהם כעת.
  • 2.
    מתווך 10/11/2013 16:00
    הגב לתגובה זו
    רמת גן זו העיר עם הכי הרבה פוטנציאל בארץ, הן בגלל המיקום הן בגלל האוכלוסייה והן בגלל שאר היתרונות של העיר כגון חינוך מעולה, מקומות עבודה, פארקים ירוקים , הבעיה שהעירייה לא משחררת פרויקטים של תמ"א 38 כפי שהיה בזמנו של צבי בר, נותנים לקומץ צעירים -הירוקים - להגיש ערר בבית המשפט למניעת תמ"א 38 עקב "צפיפות" וכך הורסים לתושבים הותיקים את איכות החיים, צריך להעיף את ההתנגדויות ולהאיץ את התמ"א 38 כמה שיותר מהר, חבל עיר מעולה.
  • מישה 13/11/2013 20:39
    הגב לתגובה זו
    מכול הבחינות הציבוריות. אבל יש תמא 38/2 שזה פינוי בינוי, או בינוי פינוי, וזו התקווה האמיתית של כול עיר במרכז להצלת המרכז המתפורר שמהווה מוקד ריקבון ופשע. תכנון שכונתי מחודש עם פארקים ושירותים קהילתיים ומרחק מתאים בין בניין לבניין, זו התשובה העירונית למחסור בדיור ותכנון עירוני נכון.
  • כולם בורחיןם מרמת גן שמסתמנ כבר היום כסלמס הבא. (ל"ת)
    אייל 10/11/2013 19:02
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אייל 10/11/2013 15:32
    הגב לתגובה זו
    מפתח אחיד של תוספת חדר ממד והדיירים מקבלים חניה, מרפסת שמש, מעלית ובנין חדיש בשכונה חדישה ומתוכננת. יש באמת להצמיד ליווי מהעיריה להבהרת הנושא והפגת חששות ובנוסף לקבוע לו"ז להצטרפות. דייר שיצטרף במועד מאוחר יותר ישלם "קנס" בהתאם לתקופת ההצטרפות. בכול מקרה 51% מספיק להתחיל תהליך ובמידה ואין אפילו את זה חובת הרשות לדרוש מהדיירים שיפוץ ושיקום הבתים המשותפים, עם קנסות ואפילו הכרזה על הבנין כמבנה מסוכן. אפשר להתחיל בבתים המסכים לתהליך ומשיראו השאר שהם ישארו בצל המגדלים מסביבם, כבר יבקשו מעצמם להצטרף. אין ברירה, חייבים מקל וגזר למי שלא מבין. יש אנשים שפשוט אומרים תמיד לא ופוחדים מכול שינוי ואין להכנע לריפיון הידיים. בנוסף יש אפשרות ששאר הדיירים יתבעו אותם בבית משפט על ירידת ערך, הזנחה וסיכון מגורים ונזקים של בנין ישן.
  • פרשן 10/11/2013 16:15
    הגב לתגובה זו
    אבל מישהו שעבד קשה וחסך וקנה לעצמו פנטהאוז בקומה רביעית ועכשיו אתה מציע לו "מפתח אחיד" והשווי של הדירה שלו יהיה כמו שווי של דירה בקומה ראשונה יבעט אותך מכל המדרגות, יתבע וגם יזכה ובצדק! כדי לסבר את האוזן, אף קבלן/יזם לא יוותר על מכירת הפנטהאוז לדיירים חדשים, כי הרווחים הגדולים הם בדירות הפרמיום.
  • אייל 10/11/2013 19:03
    יותר בזול מקונה ראשונה הופכת לפנטהאוס?, תקבל דירה בקומה רביעית ותגיד תודה.
  • אנונימי 10/11/2013 17:43
    על מי אתה עובד? המחיר של דירה כזאת, על הרטיבות, הבידוד המעפן וללא מעלית, נמוך בהרבה מאותה דירה קומה ראשונה..
  • כלכלן 10/11/2013 17:38
    לא מכיר פנטהוז בקומה 15 עם מעלית שרוצים לעשות פינוי בינוי