האוצר: 7,000 איש יהרגו ברעידת אדמה קשה, 300 אלף בניינים ייפגעו

כך אמר סגן הממונה על הביטוח באוצר. גיאוקרטוגרפיה: "ערך הנדל"ן המצוי בסכנה במרכז בלבד - 1.25 טריליון שקל
לירן סהר | (3)

"כ-28 אלף בניינים צפויים להיפגע בצורה קשה, וכ-290 אלף בניינים צפויים להינזק בצורה קלה עד בינונית במקרה של רעידת אדמה קשה שתתרחש בישראל", כך אמר היום (ג') פיני שחר, סגן בכיר לממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, בכנס אלמנטר השנתי של עדיף.

לפי האוצר, במקרה זה, צפויים להיות כ-7,000 פגיעות בנפש, כ-8,600 פצועים קשה, כ-37 אלף פצועים קל, כ-9,500 לכודים, וכ-170 אלף עקורים. "זהו תרחיש הייחוס אליו המדינה נערכת", אמר שחר. זאת, בניגוד לתרחיש אותו צפה האוצר ב-2004, לפיו רעידת אדמה בעוצמה של 7.5 בסולם ריכטר תביא לכ-16 אלף הרוגים, כ-90 אלף פצועים וכ-400 אלף עקורים.

דגני: רעידת אדמה עלולה לגרום לקריסה כלכלית של חברות הביטוח פרופ' אבי דגני, נשיא גיאוקרטוגרפיה, הציג את ממצאי המחקר שערך לפיהם רעידת אדמה חזקה בישראל עלולה לגרום לקריסה כלכלית של חברות הביטוח שלא יוכלו לעמוד בתשלומים למבוטחים בגין הנזקים. במסגרת המחקר נבחן היקף הנזק שעלול להיגרם לנכסי נדל"ן, בחלקים השונים של המדינה, במקרה של רעש אדמה חזק.

מהמחקר עולה כי הנזק שייגרם ברדיוס של 25 ק"מ ממוקד הרעש צפוי להיות כה גדול, ובבחינת אסון לאומי, שאף אחת מחברות הביטוח לא תוכלנה לעמוד בתשלום הפיצויים בעקבותיו, בעיקר באזור גוש דן. בכל המקרים חישב המחקר רק נזקים למבני נדל"ן, עליהם יש להוסיף נזקים אחרים, בלתי נמנעים - לתכולת דירות, מרכזי מסחר, בתי עסק וכדומה.

מפת נזקי הנדל"ן הפוטנציאליים מסמנת 5 רמות של היקפי נזק מהרס נדל"ן, שעלול לקרות ברדיוס של 25 ק"מ סביב כל נקודה בכל אזור, אם מוקד הרעש יהיה בה. מהמפה עולה שבכל גוש דן חולון, בת ים, לוד, רמלה, ראשון ציון, הרצליה, רעננה והוד השרון, ערך הנדל"ן המצוי בסכנה נאמד למעלה 1.25 טריליון שקל. בת"א העיר בלבד תעמוד למבחן שרידותם הפיזית של נכסי נדל"ן ששווים המצרפי מסתכם בכ-426 מיליארד שקל.

"שווי נכסי מגורים של מדינת ישראל עומד על כ-3.5 טריליון שקלים, וביטוח משני עולה למעלה מ-2 מיליארד שקל בשנה, רק עבור נכסי מגורים", אמר דגני.

"חברות הביטוח נערכות לנזקים שעלולים להתרחש אחת לאלף שנה" להצעתו של דגני להקים קרן משנה לביטוח כנגד רעידות אדמה, השיב שחר - "פרופ' דגני הרשה לעצמו להיות נאיבי, ואני מרשה לעצמי להיות ציני. הרי לשיטתו צריך להקים קרן לשפעת עופות ולנזקי סביבה, וזה לא יעלה על הדעת. חברות הביטוח אינן מדאיגות מבחינת יציבות, שכן הן נערכות בפועל לנזקים שעלולים להתרחש אחת ל-1,000 שנה. עם זאת, מבחינה תפעולית יש מקום לשיפור".

אריה הרמן, מנכ"ל חברת ביטוח חקלאי, אמר: "אני פחות מוטרד ממצב חברות הביטוח, כיוון שכיום - בעידן הטכנולוגי והיקף הרגולציה אנו מפוקחים היטב ויודעים לעשות שימוש במודלים להרצת סימולציות של תרחישים. באוצר מזכירים מספרים רצים, אבל המציאות תהיה קשה הרבה יותר. הסטטיסטיקות לא תעמודנה, אבל חברות הביטוח תעמודנה. עם זאת, יש סיכוי שהעניינים יצאו מכלל שליטה, ואז נהיה חשופים לוויכוחים בין משרד הביטחון להגנת העורף בנוגע לשאלה מי אשם".

קיראו עוד ב"נדל"ן"

לדברי הרמן, חברות הביטוח מגנות על עצמן היטב מפני קטסטרופות, בשל ריתוק ההון נוסף על כך שחלק ניכר מהסיכון מועבר למבטחי משנה. "מבטחי המשנה הצליחו לצלוח את 3 השנים האחרונות שריפות, שיטפונות ונזקי הענק בעקבות הצונאמי ביפן עדיין היו בבחינת מכה קלה בכנף עבורן", אמר הרמן. "החברות היחידות שקרסו או נסגרו הן בשוליים, ואינן עובדות עם מדינת ישראל. כבר נעלמו ההפסדים של התקופה הקשה, וכל מבטחות המשנה שבו להיות רווחיות".

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    ואז יהיה פינוי בינוי בלי ביורוקרטיה!:) (ל"ת)
    פינוי בינוי 04/02/2014 13:49
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    ממשלה ישנה 04/02/2014 13:35
    הגב לתגובה זו
    האחראים שיתנו את הדין על חוסר המעש וזה כולל חברי כנסת ראשי עיר וועדות דיור למינהם אלה שתוקעים הכל ולא מרשים לבנות אלא שעושים תמא עלוב שלא יעמד ברעידת אדמה שהם יתנו את הדין
  • 1.
    הממשלה אשמה 04/02/2014 13:33
    הגב לתגובה זו
    ברור שבמקרה של רעידה לא יקבלו המבוטחים שקל. לא יהיה כסף