"הקבלן עיכב לי את מסירת הדירה ב-7 שבועות כי ביקשתי עוד 5 נקודות חשמל"

פשוט מרגיז! קבלנים מחפשים כל דרך לא לשלם פיצוי על עיכוב במסירת הדירה. Bizportal בדק מתי בכל זאת תקבלו החזר כספי
לירן סהר | (13)

עונת הקיץ הינה תקופת מעבר הדירות של הישראלים, עם סיום שנת הלימודים של הילדים. מרבית הקבלנים מבטיחים במועד החתימה על החוזה כי הדירה תימסר בדיוק בתקופה המיוחלת. אך למרבה הצער הבטחה זו כמעט ואינה מתממשת והרוכשים המתוסכלים נאלצים להמשיך לגור בשכירות בתקופת הביניים, ואף להסיע את ילדיהם לגנים ובתי הספר בשכונה החדשה הרבה לפני המעבר, לא פעם במרחק ניכר ממקום המגורים הקודם.

"הייתי אמור לקבל את הדירה ב-16 ביוני 2013, אך בפועל קיבלתי אותה רק ב-16 בדצמבר, למעלה מחצי שנה מיום המסירה שהובטח", אמר ל-Bizportal רוכש דירת 5 חדרים באחד הפרויקטים החדשים בשכונת 'אם המושבות' בפתח תקווה.

7 שבועות עיכוב בגלל נקודות חשמל לדברי הרוכש, לפי החוזה לחברה ניתנה תקופת חסד ("גרייס") של 90 יום מה-16 ביוני, כלומר עד ה-16 בספטמבר. אולם החוזה קבע גם כי על כל שינוי במפרט הדירה מוסיפים את תקופת העבודות.

"הצטברו לי 7 שבועות נוספים בגלל תוספת של 5 נקודות חשמל, הזזת 4 נוספות, החלפת האמבטיה מרגילה לאקרילית והוספת נישה של 90 ס"מ למקרר במטבח", הוסיף הרוכש. "מרבית השינויים נעשו עוד בטרם נבנתה הקומה הראשונה ולא הצריכו כל תוספת זמן לבנייה, זה פשוט מרגיז. על כל חודש עיכוב הייתי אמור לקבל 850 דולר לפי החוזה."

זאת ועוד, הקבלן טען כי עיריית פתח תקווה לא אפשרה לתת טופס אכלוס לדירה (טופס 4) בגלל שלא הסתיימה סלילתו של כביש ליד הפרויקט, לכן מאחר והעיכוב באכלוס לא היה באשמת הקבלן לא היה זכאי לפיצוי.

"מושכים הרבה מאוד דיירים באף ומחתימים אותם על ויתור" "למרבה הצער עמידה בזמנים היא לא תכונת ההיכר של עולם העסקים הישראלי בכלל ושוק הנדל"ן בפרט, אין בארץ נכסים שנמסרים בזמן ומושכים הרבה מאוד דיירים באף ומחתימים אותם על ויתור", אומר עורך דין רם א. גמליאל. "נראה כי כל תאריך יעד אינו אלא סוג של תקווה או שאיפה ופרויקטים רבים סובלים מאיחורים במסירת הנכס, לעיתים שבועות ולעיתים חודשים. אף קבלן לא באמת אומר מתי ימסור את הדירה, 6-8 חודשים זה זמן שלרוב כלל לא נספר." לפי גמליאל, הסעד הראשון והזמין ביותר הקיים לזכות הרוכשים מקורו בחוק המכר דירות, בתיקון 5 מ-2011, בדמות סעד סטטוטורי לרוכשי דירות המעניק להם פיצוי:

אם יש איחור של למעלה מ-60 ימים (מהמועד הקבוע בהסכם המכר) זכאים הרוכשים לפיצוי מבלי שיידרשו להוכיח נזק כלשהו. את סכום הפיצוי מחשבים לפי עלות דמי שכירות של דירה דומה, בגודלה ובמיקומה והסכום מחושב רטרואקטיבית לפי מועד המסירה המקורי:

קיראו עוד ב"נדל"ן"

o עבור שמונת החודשים הראשונים זכאים הרוכשים לסכום הנ"ל במכפלה של 150%. o החל מהחודש התשיעי זכאים הרוכשים לסכום הנ"ל במכפלה של 125%. "יש לשים לב כי החוק מתיר למוכר, ורוב הקבלנים והיזמים עושים זאת, להתנות דחייה במסירת הנכס בנסיבות שאינן בשליטתו. פעמים רבות אף נקבעת דחיית מסירת הנכס בשל שינויים ותוספות ולא תמיד צריכים הרוכשים להסכים לכך ובפרט כאשר אין בשינויים ובתוספות כדי להביא לדחייה אמיתית של מסירת הנכס (לדוגמא: שינויים ותוספות שמבוצעים תוך כדי הבנייה)", מסביר גמליאל. מתי תקבלו את כל הכסף בחזרה? גמליאל מוסיף כי סעד נוסף שעומד לזכות הרוכשים, כאשר יש דחייה בלתי סבירה במסירת הנכס, לרוב של יותר משנה, הינו סעד של דרישת ביטול ההסכם, השבת הכספים ופיצוי בגין הנזקים שנגרמו לדיירים. "במסגרת נזקים אלו ניתן לכלול את תקופות השכירות וההמתנה לנכס, פערי מדדי עלויות הנדל"ן, הפסדים, עלויות משכנתא (ככול שהייתה) וכד'". במקרים קיצוניים, כאשר לא ניתן להגיע לדין ודברים עם הקבלן, ניתן אף לפנות לבנק המלווה שהעניק ערבויות חוק המכר לרוכשים ולדרוש חילוט ומימוש הערבויות (מבלי לגרוע מהתביעה הנזיקית כנגד המוכר).

"למרבה הצער מערימים הבנקים קשיים רבים על המבקשים לחלט את ערבויות המכר ואולם פעמים רבות זו תהיה דרכים היחידה של הרוכשים לקבל את כספם חזרה כאשר מסירת נכס אין", מסביר גמליאל. "חשוב מאוד כי הרוכשים יעמדו על זכויותיהם למן ההתחלה ויגבו את דרישותיהם בכתב (בדואר רשום ו/או בפקס) ולא יסכימו להסתפק בהבטחות בעל פה שפעמים רבות מוכחשות לאחר מכן".

תגובות לכתבה(13):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    אאא 26/03/2015 20:02
    הגב לתגובה זו
    האם יש פיקוח אובייקטיבי כלשהו על מספר שבועות עיכוב במסירת דירה שהקבלן קובע ערב שינויים שביקש הרוכש?
  • 8.
    המומחה 04/05/2014 19:39
    הגב לתגובה זו
    ואח"כ נדבר
  • 7.
    בא 04/05/2014 09:53
    הגב לתגובה זו
    צריך מחירים מנופחים .
  • 6.
    נפגע תמא 38 03/05/2014 22:02
    הגב לתגובה זו
    מי שנתקע עם הפרוייקט - יודע שאין שום פיקוח על הקבלן. העיריה מפקחת רק על בניה לפי התוכנית וללא חריגות, וקצת על הסדר באתר. כל גורם מקצועי שהרוכש מביא - יכול רק לכתוב נייר, אין לו שום סמכות מול הקבלן. איגוד הקבלנים אפילו לא שווה פניה אליו. ככה שהרוכשים נותרים לחסדי הקבלן. הוא יודע שרק מעטים יתבעו אותו (יש עלות גדולה) וממילא הקנס שיקבל שווה לו, הוא לא משמעותי וזו הוצאה מוכרת....
  • 5.
    בו אהרון 03/05/2014 21:23
    הגב לתגובה זו
    אם הדירה כבר לאחר שהחשמלאי סיים את עבודתו, עדיף לקבלן לא להתעסק עם שינויים כי זה כאב ראש אחד מאד גדול. זו דעתי האישית מנסיון בשטח.
  • 4.
    עמית 03/05/2014 19:49
    הגב לתגובה זו
    ששינויים לפני הבניה לא יכולים לעכב מסירת דירה?
  • גם אין סיבה לגבות תוספת תשלום על שינויים לפני הבניה (ל"ת)
    אבי 06/05/2014 12:15
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    מוטי 03/05/2014 18:25
    הגב לתגובה זו
    התחושה היא שישראל הופכת למדינה נוספת בהודו ואינה חלק מה-OECD
  • 2.
    אזרח 03/05/2014 16:19
    הגב לתגובה זו
    האם קבלן שבונה בית חדש, חיב לפי החוק/התקינה להתקין תאורת חירום בשטחים הציבוריים בבנין (לובי כניסה, חדרי מדרגות, לובי בין הדירות וכדומה) ???
  • גליה 04/05/2014 09:40
    הגב לתגובה זו
    כן. זה קשור לבטיחות. ולמעשה כיבוי אש אמורים לא לתת אישור איכלוס במקרה כזה. אפשר לפנות לכיבוי אש האחרית על אותה העיר והם יתנו תשובה מדויקת
  • 1.
    עמית 02/05/2014 09:53
    הגב לתגובה זו
    מה יותר חזק החוק או החוזה. הקבלן רושם שיש גרייס של 60 יום. פלוס 90 יום שינויים. ואומר שאם הוא מאחר הוא צריך לשלם רק ממועד האיחור. בחוק רשום שהוא צריך לשלם רטרו. מה יותר חזק בבית משפט ?
  • תל אביבי 03/05/2014 23:38
    הגב לתגובה זו
    מספיק סעיף אחד בחוזה המפר את החוק בכדי לקבוע שהחוזה אינו חוקי. בשביל זה קיימים עורכי דין שיבדקו את החוזה בטרם חותמים עליו.
  • דונגל בונגל 04/05/2014 16:52
    גם אם חתמת על חוזה כזה, בעזרת עורך דין אפשר עדיין לקבל פיצוי. וכי מה, אם אני חותם שעל כל איחור של הקבלן אני צריך לתת לו שקל - הוא יקבל ? נעל בעין הוא יקבל.