הנה דרך שבה הקבלנים עושקים אותנו - וזה יכול להגיע להרבה כסף

דירות רבות בישראל אינן רשומות בטאבו כדרך להזרמת כספים על גבם של הרוכשים, מה עושים במקרה הזה?
 | 
telegram
(9)

חיפשתם דירה הרבה זמן, חתמתם על חוזה רכישה ו והבנק סירב לאשר את המשכנתא? ייתכן והסיבה לכך היא אי רישומו של הנכס בטאבו. בישראל קיימות אלפי דירות שטרם נרשמו בלשכת רישום המקרקעין והדבר הניע את מנהל מקרקעי ישראל כבר לפני מספר שנים להיאבק בחומרה נגד קבלנים המוגדרים כ-"סרבני רישום בטאבו", המפרים בין היתר את חוזה הפיתוח עליו הם חתומים מול מנהל מקרקעי ישראל ו/או משרד הבינוי והשיכון.

בד בבד עם פעולות מנהל מקרקעי ישראל, לא מעט דיירים בבניינים משותפים הגישו תביעה בבית המשפט כנגד הקבלן שבנה את הדירה ו"התמהמה" ברישום הבניין והדירות בטאבו.

ישנם לא מעט קבלנים שפיתחו מנגנון משני להזרמת כספים לחשבון הבנק שלהם על גבם של רוכשים תמימים רבים. בעת קניית הדירה, הקבלן גובה מראש את שכר הטרחה של עורך דינו הנועד לרישום הדירה בטאבו ומתחייב בהסכם ביניהם לרשום אותה בתוך "פרק זמן סביר".

פרק זמן סביר לרישום - כשנתיים מהאיכלוס
בעבר פרק זמן זה היה מפורש על ידי בתי המשפט כתקופה של עד 5 שנים מאיכלוס הבניין. לאחרונה צמצם המחוקק את משך הזמן והבהיר כי "פרק זמן סביר" מוגדר כשנתיים מאיכלוס. בפועל במקרים רבים הקבלן אינו מעביר את שכר הטרחה לעורך הדין וכתוצאה מכך הדירה איננה נרשמת. כאשר אותו קונה ירצה למכור את הדירה בעתיד, יהיה עליו לשלם שוב לעורך דין על מנת "להעביר" את זכויותיו לקונה החדש, ושוב ישולם סכום מיותר עבור פעולה שבכלל לא הייתה אמורה להעסיק את הקונים לולא הדירה הייתה רשומה בטאבו כפי שהיא הייתה אמורה להיות.

בלא מעט הסכמי מכר קיים מנגנון פיצוי במקרה של הפרת ההסכם. כאשר הקבלן חורג מפרק הזמן הראוי לרישום הבניין בטאבו, הרי שמדובר בהפרת ההסכם המזכה בפיצוי המוסכם שנקבע. באחד המקרים שהגיעו לפתחו של בית המשפט, הקבלן התחייב כי ירשום את הדירות בתוך פרק זמן של עד 5 שנים מיום הכניסה לדירה, במקרה זה הרישום התבצע לאחר 7 שנים – בית המשפט פסק שמדובר בהפרת ההסכם המקנה פיצוי מוסכם לכל דייר בסך של 15,000 דולר כפי שנקבע בהסכם.

"למרות ניסיונות המחוקק להילחם בתופעה, ותיקון חוק מכר דירות בשנת 2011 בסוגיה זו, עדיין המצב רחוק מלהיות סביר. אלפי בעלי דירות שאכלסו את דירותיהם לפני שנים רבות טרם נרשמו כבעלי הדירה בטאבו", אומר עו"ד עמנואל יוזוק מומחה למקרקעין מהמשרד יוזוק, מלכין & אשל.

דרשו 13 אלף שקל עבור רישום בטאבו
יוזוק מוסיף "במצב זה, כאשר בעלי הדירות מבקשים לבצע פעולות הכרוכות במסמכי הטאבו, הם צריכים לפנות לחברה המשכנת אשר אמונה מטעם הקבלן על מרשמי הבניין ובעצם מתפקדת כמעין טאבו, מה שהופך את בעלי הדירות לקהל שבוי של החברה המשכנת אשר לא פעם מנצלת את המצב ודורשת שכר גבוה, ובניגוד להוראות הדין, עבור ביצוע פעולות דרושות".

עו"ד עמנואל יוזוק; קרדיט: יח"צ
יוזוק מדגים: "אם בעסקת מכר דירה הרשומה בטאבו משלמים הצדדים אגרות שונות בסך של מאות שקלים בלבד, אם מדובר בחברה משכנת, למרות שהחוק מגבילן בעמלות הזהות לטאבו, חלק מהחברות דורשות ואף גובות סכומים גבוהים ביחס לטאבו ואף נתקלתי בחברה שדרשה סך של כ-13,000 שקל. חוק המקרקעין קובע שעסקה מסתיימת ברישום ומשכך העסקה טרם הסתיימה, ולעיתים העניין מונע קבלת משכנתא כאשר מבקשים למכור את הדירה הבנקים מסרבים להעניק משכנתא מאחר וטרם בוצע הרישום כאמור בעיקר בבניינים שחלפו למעלה מ-10 שנים ממועד אכלוסן".

יוזוק מסביר כי אם טרם נחתמה עסקת מכר, מומלץ לציין בהסכם כי במידה והקבלן לא ירשום את הבניין בטאבו בהתאם להוראות החוק, הדבר יהווה הפרה יסודית של ההסכם ויזכה את רוכש הדירה בסכום הפיצוי המוסכם - "במידה והבניין טרם נרשם בטאבו למעלה מ-5 שנים ממועד אכלוסו, יש לבדוק להגשת תביעה כנגד הקבלן לצורך חייבו ברישום הבניין בטאבו ואף בתשלום פיצוי מוסכם או נזק לפי תחשיב שמאי".

Bizportal פנה להתאחדות בוני הארץ, נציגי הקבלנים, אך תשובה טרם נתקבלה.



תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    כותרת חצופה ומסיתה - דיי להסתה!
    משה נ 19/06/2014 10:12
    הגב לתגובה זו
    1 6
    הכותב חצוף ומסית נגד ציבור שלם של קבלנים. העובדה שהכותב שמע על מקרים כמפורטים בכתב אינה מעידה על כך שהקבלנים עושקים את לקוחותיהם אלא על העובדה שישנם בקרב ציבור הקבלנים גם קבלנים שאינם פועלים בצורה חוקית והולמת. בדיוק כפי שאי אפשר להאשים את הציבור כולו כרוצח במקום בו נתגלו בקרבו רוצחים. ולא פחות חשוב: הרבה פעמים העכובים ברישום נובעים דווקא מרשלנותם של עורכי הדין שמקבלים כספם ואינם פועלים בעד הרישום, או בשל ארכיטקטים שאינם מכינים את תשריטי הבית המשותף כנדרש בדין ולפקידי לשכות הרישום פוסלים בסיטונות. אני קבלן שבאופן אישי תבע 3 עורכי דין כאמור ורק בעקבות התביעה הושלם רישום הזכויות של הדיירים.
    סגור
  • 4.
    הישראלים הם פשוט עם של גזלנים
    ד 18/06/2014 10:02
    הגב לתגובה זו
    8 2
    אחד גונב גוזל ומרמה את השני בכל דרך איזו מדינה הפכנו להיות איזה עם זה???
    סגור
  • היהודים הם עם מתועב בצע, רמאים, חמדנים, נוכלים (ל"ת)
    סתם שונאים אותנו???? 18/06/2014 10:54
    הגב לתגובה זו
    3 2
    סגור
  • לא מותק, אתה פשוט שונא את מי שמצליח ובגלל זה הגעת לפה
    נתן 20/06/2014 10:25
    הגב לתגובה זו
    0 2
    ואתה אוכל את הלב.....
    סגור
  • 3.
    חברת מנרב כדוגמא - 15 שנה של מאבקים וללא רישום.
    אביבי ט"ו באשדוד 18/06/2014 10:01
    הגב לתגובה זו
    9 0
    חברת מנרב דורשת 3700 ש"ח לדירה.
    סגור
  • טען עוד
  • אז במשך 15 שנים אתם סובלים במקום לשלם 3700?
    החכם באמת 05/07/2017 20:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לפעמים צריכים להיות קצת חכמים יותר, מאשר צודקים. רק "קצת"... בחיי אתם הזויים.
    סגור
  • 2.
    לא תפקיד הממשלה להגן על האזרחים מעושק ? (ל"ת)
    תוהה 18/06/2014 09:22
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
  • 1.
    5 שנים?? למה לא שבועיים?
    איגור בראז 18/06/2014 09:18
    הגב לתגובה זו
    9 2
    ולדעתי אני עף על עצמי, ואפשר לעשות את זה ביומיים.
    סגור
  • איגור, אתה בישראל. אלופת העולם בבירוקרטיה!!!
    תגובה 18/06/2014 17:51
    הגב לתגובה זו
    2 1
    פ
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות