"בונים משרדים בלי כל בדיקה - רמת הסיכון בתחום גבוהה ונראה ירידת מחירים"
"המצב היום בשוק הנדל"ן המסחרי הוא מתקפת תעסוקה אזורית במרכז הארץ", כך אמרה רינה דגני, מנכ"ל גיאוקרטוגרפיה, בוועידת הנדל"ן העסקי של מידע כנסים היום בתל אביב. "מדיניות הממשלה משחררת קרקעות תחת הסכמי גג, אבל המדיניות הזו גורמת לעיוות שוק המשרדים והתעסוקה בישראל. היא מרכזת את כל הבנייה במרכז הארץ ויוצרת עיוות, ומסיטה את הביקוש מהפריפריה למרכז הארץ. המדיניות הזו יוצרת מדינה בגבולות גדרה חדרה בלבד".
דגני הסבירה כי כתוצאה ממדיניות הסכמי הגג וקרקעות גורמים לכך שמתוך 55 אלף יח"ד יבנו 35 אלף במרכז בלבד. "בנייה זו גורמת להגדלת שטחי התעסוקה רק במרכז הארץ, וכל עירייה רוצה 2 מיליון מ"ר כי מיליון אחד לא מספיק. אנחנו מחסלים כך שטחים ירוקים ומקטינים את הפעילות העסקית. בשורה התחתונה אם לא נעצור את זה יהיה אסון. חסר שטחי תעסוקה במדינת ישראל, אבל לא במרכז. השכונות החדשות והערים החדשות שנבנות הן צמודות לכביש 6 והרכבת, אבל אילו ערים ללא תעסוקה".
על פי הנתונים שהציגה דגני עולה כי בניית שטחי תעסוקה חזרה לרמה של שנות ה-90. "40% משטחי התעסקה בישראל ריק. אם יימשל ריכוז שטחי התעסוקה במכרז הארץ בשנים הקרובות תיווצר בעיה בעיקר בפריפריה".
ג'קי מוקמל, מנכ"ל ובעלים של מאן נכסים, שנכח אף הוא בכנס מתח ביקורת חריפה על הבנייה הנוכחית בשוק המשרדים: "יש בתל אביב כ-250 אלף משרדים שמטים ליפול. ראינו את זה בבית אל על ויש עוד רבים אחרים. בעולם המפותח נותנים היתר לבעל הבניין לשפץ ולהפוך את הבניין הישן לבניין מגורים. זה קורה בהמבורג, פריז וניו יורק - אבל לא בישראל. הבניה פה היא אדירה. יש בישראל יחס של 15 מ"ר לתושב. לשם השוואה, בניו יורק היחס עומד על 4.9 מ"ר לתושב, בברלין זה 4.7 מ"ר לתושב. אז בונים בלי בדיקה, בלי סטטיסטיקה, בקצב בנייה הולך וגדל – והמצב הוא שאזור המרכז יקבל בערך מיליון מ"ר של שטחי משרדים עד לשנת 2018".
- ליד הבורסה, בהשקעה של 400 מיליון שקל: מגדל של 45 קומות בר"ג
- הראל ומגדל משכירות משרדים במגדל אלון ב-130 מיליון שקל
מוקמל הבהיר כי הבנייה בהיקפים הנוכחיים אינה תואמת את המגמות והביקוש בשוק. "עד לשנת 2008 ראינו עלייה של ביקושים, חברות גדלו והתפתחו, הצריכה היתה 200 אלף מ"ר בשנה לכל השוק – מתוכם כ-80 אלף מ"ר שדרוג של שטחים קיימים וכל היתר שטחים חדשים. אבל היום יש ביקוש ל-130 אלף מ"ר בלבד בשנה ומתוכם כ-100 אלף הם שדרוג של שטחים קיימים – כלומר אין התפתחות, אין ביקוש אמיתי מצד שחקנים חדשים, אבל בונים עוד ועוד - ואני שואל למי? זה מאותת על ירידה במחירים בשוק הזה, או אולי על רמת סיכון מאוד גבוהה שתהיה ליזמים בשוק".
- 1.יש שפע קרקעות 29/04/2015 12:47הגב לתגובה זואז פעם הבאה שמסבירים לכם שהדירות בישראל נורא יקרות כי כבר אין קרקעות במרכז הארץ, ובטח לא בגוש דן, ובטח ובטח לא בתל אביב - תבינו שזה קשקוש. פתאום קרקע בלוקיישן הכי טוב נמכרת לבניית משרדים בזיל הזול. ואם עלות הבניה היא 7,000 שקל למ"ר כולל רווח יזמי, אז בעצם הקרקע למשרדים נמכרה ב 11,000 למטר וקרקע למגורים ב 33,000... כנראה שכשהעירייה להוטה לתת היתרי בניה בגלל הארנונה השמנה שתקבל ממשרדים, פתאום יש שפע קרקעות בישראל...