דני פישמן: "מחירי הדירות בישראל הם אחת הבועות הגדולות ביותר כיום בעולם"
נראה כי דני פישמן נכנס לתחום הנדל"ן האמריקני בדיוק בזמן. איש שוק ההון שייסד את 'תמיר-פישמן' יחד עם אלדד תמיר (ובהמשך מכר לו את חלקו), הבין ב-2009 כי נקרתה בדרכו הזדמנות נדירה בשוק הנדל"ן האמריקני. כיום מחזיק פישמן בכ-17,000 דירות להשכרה יחד עם מבנים נוספים מסביב למנהטן, ומאות 'קונדואים' למכירה במנהטן. כל זאת באמצעות חברת 'גאיה נדל"ן', בה הוא בעלים ומנכ"ל שותף. בשיחה עם Bizportal התייחס פישמן למצב שוק הנדל"ן האמריקני כיום, מצב הכלכלה האמריקנית - וכמובן גן מחירי הדירות בישראל.
"ב-2009, שמנו לב כי כל העסקאות שביצענו היו לא רק במחירים נמוכים מהשיא, אלא גם נמוכים בהרבה ממחירי עלות רובם או כולם. זו הייתה תקופה בה בקושי בנו דירות, המשבר היא בשיא, האוכלוסייה גדלה והנחנו שהכלכלה תתאושש - הרי לא יכול להיות שאתה קונה דירות בחצי מהעלות. לא ידענו אם השוק הגיע לתחתית, אבל הוא בוודאי היה מספיק מרוסק כדי להכנס אליו. רוב הבעיות בתחום היו בניהול לא נכון, או בעיקר, במינוף של בעלי הדירות, שנכנסו לצרות ולא יכלו להשקיע בנכס שלהם. זה לא שהנכס לא היה טוב או שלא היו שוכרים, פשוט הבעלים הסתבכו בתוך המשבר, והיו צריכים למכור את הנכסים".
פישמן מספר כי הרעיון היה להביא את ההון שהיה חסר לבעלי הדירות, לבצע השבחה - ולנצל את עליית המחירים לכשתבוא: "זו האסטרטגיה גם היום. אנחנו קונים דיור שיש בו ערך מוסף, שמסביבו מקומות עבודה לדוגמא, מבצעים השבחה ואיזון, ואז או שנהנים מהנכסות השכ"ד, או שמוכרים. מימשנו כבר המון דירות: הקונים הגדולים הם קרנות, שמחפשות ערכים מניבים או כל מיני קרנות אחרות שלא רוצות להכנס להרפתקה, אלא רק ליהנות מהשכ"ד השוטף".
השוק האמריקני
פישמן מתאר את תהליך הבראתו של המשק האמריקני בשנים האחרונות, אותו הוא מרגיש בעיקר בתחום הנדל"ן: "מרגישים הרבה עוצמה. מבחינת התעסוקה ומקומות העבודה - לאנשים יש יותר כסף, כך שגם השכ"ד שהם מוכנים לשלם עולה. את ההתאוששות רואים טוב בסקטור הזה: קיים ביקוש הולך וגדל לדירות המשופצות (מטבח משופץ, רצפה חדשה) ויותר מהביקוש לדירות הפשוטות והזולות. זו מגמה שלא הייתה בשנים 2010-2011. ככלל, יש ביקוש כללי לדירות להשכרה לעומת דירות לקניה אנשים מעדיפים שכירות הן בגלל הגמישות, והן בגלל המשבר הקודם".
את זה אתה מרגיש בכל ארה"ב?
"במנהטן זה מעט שונה, קורה שם תהליך מאוד מעניין. מנהטן הפכה לבירת העולם ב-3 השנים האחרונות. היא כמובן תמיד הייתה בינלאומית, אבל לדעתי לא כמו היום: נראה כאילו כמעט כל משפחה עשירה בעולם רוצה דירה במנהטן: אנשים עשירים מסין ומברזיל מגדילים את הביקוש, רוצים לעבור למנהטן, או לפחות שהילד שלהם יעבור לשם. דור ההורים ה'זרים' נמצאים על הקו לארץ המוצא שלהם, אבל הילדים כבר לא יחזרו לארץ שלהם".
זו מגמה שתשנה את הדמוגרפיה? איך הצעירים האלו יישארו בארה"ב?
"כן, זה עשוי לשנות את הדמוגרפיה. מבחינת הישארות במדינה, בעלי וויזת סטודנט יכולים להישאר שנה אחרי הלימודים. בסוף, מי שיש לו השכלה, כסף ועבודה יוכל להסתדר. בארה"ב תמיד קולטים עלייה והגירה. רואים את זה טוב מאוד בקמפוסים, כששיעור המהגרים באוניברסיטאות פשוט עצום, גם שיעור הישראלים גדל".
אתה נשמע אופטימי לגבי הכלכלה האמריקנית, אבל בכל זאת - היא עוד לא בריאה לגמרי.
"הצמיחה שם תהיה איטית יותר, אבל קיים מגוון רחב של תעשיות שמניעות את הכלכלה, היא לא מותנית בדבר אחד: מגזר ההייטק פורח בניו יורק ומחליף קצת את וול סטריט. האמריקנים מתחילים להיות עצמאים בתחום האנרגיה, ומתחילים אפילו להיות יצואני אנרגיה. היופי בארה"ב, לעומת אירופה- הוא היזמות. הכל מתחדש: תעשיות גדלות, שיעור הצמיחה, עסקים קטנים שגדלים - זה מניע את הכלכלה, וזה היופי פה.
"בכלל, אני מאוד מאמין בכלכלה הזו: זה מודל שמאוד מוכיח את עצמו - יש הרבה מקום לעסקים קטנים וליזמה מקומית: אנשים לא יושבים ומחכים שקונצרן מכוניות ישכור עובדים הם מקימים בעצמם, יוצרים אותו. מנהטן היא דוגמא מדהימה: ההייטק שם היה כלום לפני 4-5 שנים. פתאום יש אזורים שלמים שעוסקים בזה, ויש בהם מאות סטארט-אפים. העיר מעודדת אותם לכך. נוצרה אוכלוסייה של מהנדסים ומתכנתים צעירים".
ועדיין, יש איומים על הכלכלה הגדולה בעולם.
"האיום הכי גדול מבחינה כלכלית, זה כמובן סין. הבעיה העיקרית היום בארה"ב זה המעמד הבינוני- נמוך, שלא משתלב בכלכלות המסורתיות, שעברו לסין. מעמד הביניים נשחק - העבודה הולכת לבעלי השכלה, והתעשיות המסורתיות נשחקות. אלו שנפלטו מהעבודה, אנשים מבוגרים יותר - קשה להם לחזור".
איך יתשלבו המעמדות האלו שנפגעים מהמגמה?
"ההתפתחות של ההייטק תשפיע גם עליהם: אם העסקים האחרים מצליחים כלכלית, הם יצטרכו את כל מה שמסביב - מלונות, בתים, חקלאות - זה יחלחל מטה. תחומי ההייטק, הבריאות, האנרגיה התקשורת, המדיה והבידור כל אלו צומחים ומושכים את כל מה שמאחורה".
אבל זה מה שיגדיל את הפערים בין האזרחים.
"הפערים גדלים ויגדלו, זה נכון. אבל זה לאו דווקא בא על חשבון מישהו אחר. צריך להסתכל על המעמדים הנמוכים-בינוניים, ומצבם רק משתפר".
אחד הסיפורים הגדולים כיום בבורסות הוא צניחת מחיר הנפט. איך אתה מרגיש את זה בארה"ב?
"קח לדוגמא את טקסס. יש שם המון תעשיות נפט: בירת האנרגיה היא יוסטון שם, במשבר האחרון, 75% מהכלכלה היה אנרגיה, היום, זה 35% בלבד. זה לא קצת כמובן, זה עדיין המקום שהכי מושפע מסקטור האנרגיה. המדינה הזו צמחה ב-25% בעשור האחרון, כשעשור לפני זה הצמיחה עמדה על 35%. מדובר במאות אלפי מקומות עבודה חדשים. השנה, צופים לראשונה עליה קטנה בלבד, אבל לא פיטורים.
"ירידת מחיר הנפט פוגע בתעשיות החדשות של האנרגיה בתחום הפצלים, והקידוחים, המחיר הזול מוציא אותם מהמשחק. מתבצע תהליך של קונסולידציה: החברות הגדולות סוגרות את הקטנות, ומעבירות אותן למשרדים גדולים יותר. מפטרים מהנדסים מבוגרים, בני 50-60, ומשאירים את הצעירים - בשכר נמוך יותר. זה תהליך שבהחלט רואים אותו. הדבר ידחוף את הוותיקים באנרגיה לחפש אלטרנטיבה. זה כמובן עצוב לראות את זה, אבל זו בעיה גלובאלית".
בעבר אמרת שמחירי הדירות בארץ הן בועה, איך אתה רואה כעת את המצב?
"הנדל"ן בישראל הוא לדעתי אחת הבועות הגדולות בעולם. יש בישראל 2 בעיות גדולות: צד ההיצע: קרקעות וכו' מדברים על זה, אבל לא עושים מספיק בנושא. בעיה אחרת לדעתי היא התרבות שלנו, שנהייתה ספורט לאומי - לקנות דירות. עם ישראל משתמש ברוב החיסכון שלו לנדל"ן, קונה דירה שניה, לוקח משכנתא.. אנשים חושבים שהמחירים יעלו לנצח".
אתה יכול לפרט על 2 הבעיות האלו?
"לגבי ההיצע, קח את יוסטון לדוגמא: כשהחלה התאוששות בכלכלה, במכה אחת החלו לבנות אלפי יחידות דיור. מהרגע שאתה קונה קרקע, תוך שנה וחצ- שנתיים יש לך דירה, כולל התכנון וכולל הכל. זה שוק משוכלל, שמגיב מאוד מהר לדברים האלה. לגבי ריצת הישראלים לקניית דירות - בנסיון של 25 שנה: בועות הדוט.קום, הנדל"ן, הקלינטק - כל בועה סופה להתפוצץ. למחירים בארץ אין שום קשר הגיונ, במיוחד כשמשקללים את מספר המשכורות שצריך לכך. קח את ת"א כנכס להשקעה: מקבלים היום 2% תשואה, עם שיפוצים ותיקונים זה אפילו פחות מכך, זה מחיר יקר מדי. מי שקונה היום דירה לא עושה את זה בשביל בשביל 2% תשואה, אלא רק כי הוא חושב שזה יעלה".
יש בזה הגיון: ת"א מוגבלת בגודלה, ויותר ויותר אנשים רוצים לגור בה.
"אם ישחררו דירות גם בפריפריה, זה ישפיע על ת"א. השוק זה לא רק שדרות רוטשילד. השאלה היא לגבי האלטרנטיבה. אם בפריפריה הדיור יהיה משמעותית זול יותר - ירידת המחירים תגיע. אם דירה בראשל"צ תעלה חצי מהמחיר בת"א, כולם כבר יחשבו אחרת לגבי כדאיות מגורים בת"א, ולבסוף המחירים ירדו גם שם".
אילו שינויים יטיבו עם מגזר הנדל"ן בארץ?
"אני חושב שצריך להתחיל לבנות להשכרה: סקטור מסודר להשכרה, כעסק: לא רק אנשים פרטיים שמשכיר לסטודנטים, אלא 'מפעל שלם' להשכרה. אני מחזיק 17,000 יחידות דיור עם תפעול, עובדים, זה עסק מניב. בישראל זה פשוט לא קיים. כשהדבר מוגדר כעסק ומתנהל כמו עסק, יש גם הוגנות לבעלים, במידה ולא משלמים לו, וגם הדיירים מקבלים חוזים מאוד הוגנים, סטדנטריים, עם הזכויות שלהם, שורת תחזוקות שהבעלים חייב לתת להם, וכו'. על פני השנים היו רעיונות לעשות את זה בארץ, אבל זה מעולם לא קרה".
פישמן קורא לשינוי בשוק הנדל"ן בישראל, ותומך בהגדרת כללי המשחק: "יש סקטור באמריקה (הנדל"ן) שעובד עשרות שנים בצורה מעולה. זה לא סקטור קטן, כ-36% מהאוכלוסייה משכירה בארה"ב. מגדירים שם מהי דירה, מה הגודל המינימלי שלה, גודלו של חדר, הימצאות חלונות, יחידת מיזוג בלי כל אלו זה פשוט לא נחשב דירה - וזה בא לטובת הדיירים. עם זאת, התיקון צריך להיות לא רק חוקי, אלא גם כלכלי עם תמורה ליזם. התיקון צריך לבוא לשני הצדדים: לא רק מה אסור, אלא גם מה מותר. המודל הזה פועל באמריקה עשרות על עשרות של שנים - וצריך להעתיק את המודל הזה, אין צורך להמציא את הגלגל מחדש".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
24.כל עוד אין פיקוח על רווחי השכירות, ההשקעה והסיכון משתלם (ל"ת)מוטי 12/01/2016 17:02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
23.מתי הזוגות הצעירים יתחילו לשמוח ?גק 12/01/2016 13:02הגב לתגובה זו2 1פישמן: "מחירי הדירות בישראל הם אחת הבועות הגדולות ביותר כיום בעולם"סגור
-
22.בארה"ב התשואה 8% על דירה להשכרהבישראל התשואה 3% 12/01/2016 00:54הגב לתגובה זו2 5דני פישמן תגלה את האמת .... אם יוכפלו מחירי השכירות בישראל, ייוקמו גם בישראל מקבצי דיור להשכרה כמו בארה"ב ... בינתיים הישראלים קונים כמו משוגעים מקבצי דיור להשכרה בברצלונה, בברלין ובארה"ב ... בקרוב, המחסור בדירות להשכרה יגרום להכפלת מחירי שכ"ד בישראל ואז דני פישמן יבנה מקבצי דירות להשכרה בישראלסגור
-
הנתונים שלך לא נכוניםדוד 12/01/2016 10:11הגב לתגובה זו3 2תשואה של 8 אחוז זה רק במקומות נידחים שאפשר להשוות אותם לטבריה ויש בהם סיכון של שוכרים בעתיים .בניו יורק התשואה היא 4 אחוז ברוטו והבעלים משלמים את כל מיסי העיריה והם לא נמוכים לכן הוא נשאר נטו עם 2.5 אחוז כמו בתל אביב. תבדוק בGLOBAL PROPERY GUDE בגוגלסגור
-
תלמד על הרווחיות של חברות הנדל"ן מחו"ל המגיסות בישראלבקרוב המחאה הבאה 14/01/2016 00:07הגב לתגובה זו2 0הישראלים משקיעים מיליארדים ברכישת מתחמי דירות להשכרה בחו"ל ... התשואה שמציגים חברות הנדל"ן מחו"ל המגייסות מיליאדים בבבורסה בתל אביב הם פנטסטיים ... רק מטומטם ימשיך להשקיע בדירות להשכרה בישראל ...סגור
- טען עוד
-
21.שימו לב לאינטרסיםקורא בין השורות 11/01/2016 19:12הגב לתגובה זו3 9לאדון פישמן הנכבד יש אינטרס מובהק שאנשים ימכרו את הנדלן שלהם בארץ וישקיעו בחברה שלו בארהב.לכן הוא מנסה להפחיד עם סיסמאות לגבי הבועה הכי גדולה בעולם.הוכחה פשוטה? בכל הערי בירה של המדינות הגדולןת התשואה היא 2 אחוז וגם פחות מכך ובטח ובטח במנהטן שהוא מדבר עליה(לונדון פריז מוסקבה וכו,) ואגב המחירים של הדירות מחוץ למעגל של "לב תל אביב"-( מה שמתחיל מרוטשילד ועד פארק הירקון ודרך נמיר במזרח,)ואני מתכוון דרום תל אביב חולון בת ים פתח תקווה והלאה הם תמיד חצי מהמחיר במרכז תל אביב .תבדקו.סגור
-
20.זה לא נורא אם יתרסק.מפני שאנחנו משלמים מיסוי גבוהה. זה (ל"ת)יוסי 11/01/2016 14:13הגב לתגובה זו1 0סגור
-
19.דני פישמן תותחTZRJ 11/01/2016 14:02הגב לתגובה זו6 1האיש תותח עם קבלות .סגור
-
18.ביום שתתפוצץ הבועה הלא מוסרית הזו ארקוד ברחובות. (ל"ת)וואצ'ר 11/01/2016 12:37הגב לתגובה זו17 2סגור
-
על מה תרקוד ... על האבטלה שתהיה בישראל (ל"ת)בקרוב המחאה הבאה 14/01/2016 00:08הגב לתגובה זו4 0סגור
-
17.כתבה מוזמנת- ראו הכותרת ותבינו,מדוע הדוד סם? הוא ישראלי (ל"ת)avi 11/01/2016 12:26הגב לתגובה זו1 9סגור
-
16.יצא טל מוסרי (ל"ת)שש 11/01/2016 12:17הגב לתגובה זו3 0סגור
-
15.מה הוא כבר מבין?עדי 11/01/2016 11:51הגב לתגובה זו4 6כותרת בשביל לפוצץ כתבה...סגור
-
ראו את קרן תמיר נדלן (ל"ת)יקי 11/01/2016 13:11הגב לתגובה זו1 0סגור
-
כן תשואה של 14 אחוז בחמש שנים בהחלט "מרשים" (ל"ת)דוד 12/01/2016 10:06הגב לתגובה זו1 1סגור
-
14.בועה שיוצרים אותה המשקיעים יחד עם התקשורת (ל"ת)אלעד 11/01/2016 11:46הגב לתגובה זו16 1סגור
-
13.יעשו לך מה שעשו לסקטור הגז.ימשכו אותך להשקיע ואחרייאיר 11/01/2016 11:41הגב לתגובה זו9 1שתשקיע עשרות ומאות מליונים בבניה להשכרה, ישנו את הכללים ואתה כבר לא תשיג את התשואה שחשבת שתשיג, או שבכלל תפסיד מהעיסקה. לכן תתמקד בארה"ב ובאירופה ועזוב את המדינה הזו והרגולטורים הקנאים שלה.סגור
-
12.ראש ממשלה עלוב שבטח מחכה לקריסה ואז יקנה הוא ומשפחתו (ל"ת)תום 11/01/2016 11:35הגב לתגובה זו2 3סגור
-
11.משוה ארץ ענקית כמו אמריקה לישראל? תשוה לרצועת החוףאלי 11/01/2016 11:32הגב לתגובה זו6 8באירופה בים התיכון ותבין כמה שזול פה. אנחנו חיים בריביירה של מזרח הים התיכון.סגור
-
10.ראיון מעניין מאוד (ל"ת)ג'רי 11/01/2016 11:01הגב לתגובה זו0 1סגור
-
9.מסכים. אבל עדין למה מחירי הדירות לא יורדים זה שנים? (ל"ת)ישוע 11/01/2016 10:59הגב לתגובה זו4 0סגור
-
8.הכול מתרסק התרחקו מדירות כמו מאש מתווך מהשטח זה מתפוצץאבי 11/01/2016 10:48הגב לתגובה זו22 5מתווך מהשטח הכול יורד שלושים אחוז ולא מוכרים מלא שלטים ואין מכירה זה כבר מתפוצץ התרחקו כמו מאש מדירות זה יפול חזק יותר ראו הוזהרתם גם הקבלנים אומרים לי את זה בסתר הכי אמיתי אני רואה מהשטח יש שלושים אלף דירות לא מכורות מאה אלף בבניה מיתון רבית תעלה מחיר למשתכן מטרה ועוד יש המון הכול מתרסק והיה יותר לברוח מדירות יפול עד חמישים אחוז מה שיקנה שם המון כסף על קרן הצבי ואני הכי רציני ומאוד אזהרה לכם ורצינית הזהרו לכם רואה הכול מהשטח אל תאמינו לשמאים ולקבלנים ולאנטרסנטים למינהם יפילו אותכם בפח זה מה שהם רוצים שתקנו ראו הוזהרתם המתווךסגור
-
תמשיך לשכנע אולי פעם תגיע גם אתה לדירה (ל"ת)בקרוב המחאה הבאה 14/01/2016 00:09הגב לתגובה זו0 0סגור
-
7.ירידת מחירי דיור ומיתון באים ביחד ואין לבחור (ל"ת)מהבאסטה של העגבניות 11/01/2016 09:51הגב לתגובה זו10 1סגור
-
6.הריבית תעלה ואז...ריבית 11/01/2016 08:58הגב לתגובה זו25 6מחירי הדירות ינשרו כמו עלים בסתיו!!!סגור
-
הריבית בעולם תמשיך להיות בסביבות 0בקרוב המחאה הבאה 14/01/2016 00:10הגב לתגובה זו1 0בנק ישראל הודיע שעד סוף 2016 הריבית תישאר 0.1% ... בארופה הריבית שלילית ... בארה"ב רק חולמים על עליות ריביתסגור
-
מדקלם את סיסמת הריבית בלי להבין, אם הריבית תעלה לגובהקלקלן 11/01/2016 12:20הגב לתגובה זו10 11שיגרום לירידת מחירי הדיור הדאגה שלך תהיה לא רכישת דירה אלא מקום העבודה שלך.סגור
-
בינתיים הדאגה שלי היא רכישת דירהבינתיים 12/01/2016 09:06הגב לתגובה זו2 0לך בטח ישסגור
-
5.כתבה של מבין.וגם עושה. (ל"ת)אזרח 11/01/2016 08:52הגב לתגובה זו7 2סגור
-
4.אין עשן בלי אש,היום למעלה מחר למטה ,אל תמהו למכוריוסי 11/01/2016 08:45הגב לתגובה זו6 21גם אם קיימת ירידת מחיר הנדל"ן לאורך השנים תמיד עולה אז שנתיים שלוש ירד ואז ימריא שוב מעלהסגור
-
3.כאן זה לא ארה"ב,יש עלייה מוגזמת של מחירים אולםיורם 11/01/2016 08:42הגב לתגובה זו7 26כולם מבינים שהמחירים יורדים אבל להגיד בועה ושכל הסיפור עומד להתפוצץ ניראה לי מוגזם מידי,לא מאמין שחירי הדירות יפלו מעל 15 אחוזסגור
-
סילחו ליורם הוא קנה דירה (ל"ת)xx 11/01/2016 09:50הגב לתגובה זו8 3סגור
-
לא הגזמת..אולי 30 (ל"ת)מבין עניין 11/01/2016 08:47הגב לתגובה זו14 1סגור
-
סלחו ליורם הואקנה דירה (ל"ת)שש 11/01/2016 09:51הגב לתגובה זו2 1סגור
-
תסלחו ליורם אבל לא לשלוםשלום 11/01/2016 12:36הגב לתגובה זו2 0שלום קנה 4 דירות ואם יהיה דירה בשקל יקנה תחמישיתסגור
-
2.מישהו מרגיש שבשבועיים האחרונים כולם כבר מדברים על ירידתדוד 11/01/2016 08:39הגב לתגובה זו30 4בועה וכדומה,השיח השתנה וניראה כאילו כולם כבר הסכימו שהמחירים יורדים,השאלה בכמה והאם עכשיו זה הזמן לצאת מהשוקסגור
-
שנים שמדברים על בועה וירידות, הבעיה היא בשכר הנמוךצוות קרקע 11/01/2016 15:43הגב לתגובה זו0 3נדלן תמיד עולה (נומינלית) אבל השכר נשאר קפוא בשנים האחרונות ולכן הקושי ברכישת דירה וחוסר הסיכוי לירידת מחירים כי אלה מחירים ריאליים. כדי להוזיל האוצר צריך לחלק מתנות לחלק מהציבור על חשבון כלל משלמי המיסים.סגור
-
1.בועות בסוף מיתפוצצות אחת אחר השנייהיש עתיד 11/01/2016 08:36הגב לתגובה זו23 5ולנו יש זמן לדמור כסף ליום הזה ורק אז לקנות נדל"ן.סגור
-
אפילו "יש עתיד" שינתה את השם ל"אין עתיד" (ל"ת)בקרוב המחאה הבאה 14/01/2016 00:12הגב לתגובה זו0 0סגור