מעלות S&P על שיכון ובינוי: "מעבירים לתחזית שלילית, לאור חולשה בביצועים בניגריה"
חברת שיכון ובינוי נמצאת השבוע במוקד סערה, זאת בשל החשיפה המשמעותית של החברה לניגריה. המדינה שהינה הכלכלה הגדולה באפריקה הגישה לקרן המטבע העולמית בקשה רשמית לסיוע חירום - זאת בשל התרסקות מחירי הנפט (לכתבה המלאה בנושא). ביום שני הגיבה מניית שיכון ובינוי בנפילה של 8% והבוקר נכנסה לתמונה גם סוכנות הדירוג S&P מעלות שמעדכנת את תחזית הדירוג לשלילית, "לאור חולשה בביצועים בניגריה".
בעדכון הדירוג שפרסמה היום הסוכנות, נכתב כי "שינוי תחזית הדירוג לשלילית משקף את הערכתנו כי יחסי כיסוי החוב עלולים להמשיך ולרדת בהכנסות מפרויקטים בניגריה, המהווה אחד מאזורי הפעילות המרכזיים של החברה. כך שאם ימשיך להחריף המצב, עלולים יחסי כיסוי החוב של החברה שלא להלום את הדירוג הנוכחי". יחד עם זאת, כלכלני S&P ציינו כי "סיכונים אלה עשויים להתמתן במידה והחברה תבצע מימושים בהיקפים נרחבים ובזמן".
בהתייחס לרווחים הסופיים של השנה נכתב בעדכון כי "בשנת 2015, אנו צופים ירידה ב- EBITDA המתואמת (ללא רווחים ממימושים) בכ-20% לעומת שנים קודמות, מעבר למה שצפינו בתרחישים הקודמים שלנו. אנו צופים כי ה- EBITDA לשנת 2015 תסתכם לכ-800-850 מיליון שקלים, בהשוואה לכ-1 מיליארד שקלים בשנים קודמות, בעיקר לאור ההאטה בפעילות החברה בניגריה".
- שיכון ובינוי נדל"ן ותדהר נערכות להנפקה בתל אביב
- "יותר מדי חברות אומרות שהן בונות את הארץ; אנחנו יכולים לעמוד מאחורי זה"
סוכנות הדירוג מציגה שני תרחישים אפשריים. האחד הינו "התרחיש שלילי פעולת דירוג שלילית תיתכן במידה והחברה לא תשמור לאורך זמן על היחסים ההולמים את הדירוג הנוכחי. תרחיש זה אפשרי במידה ומימוש נכסים לא יבוצע בהיקפים ובעיתוי המתאימים, תוך שהמצב בניגריה אינו חוזר לקדמותו על בסיס קבוע ואף מחריף והחברה לא ייצרה מקורות חלופיים שיקזזו השפעה זו. התרחיש החיובי הינו שינוי תחזית הדירוג ליציבה יתכן במידה ויחסי כיסוי החוב יחזרו באופן קבוע לרמה ההולמת את הדירוג הנוכחי, קרי, חוב ל-EBITDA של מתחת ל-4.5x ו- EBITDA להוצאות מימון של מעל 2.5x לאורך זמן ומבלי שצפוי לחץ שלילי כלשהו מכיוון אפריקה".
האג"חים של שיכון ובינוי שחטפו מכה חזקה בימים האחרונים, דווקא מתקנים היום מעט מעלה. התשואה אג"ח ו' של החברה שפתחה את 2016 בתשואה של כ-3.25%, נסחרת כעת כבר בתשואה של עד 4%. שיכון ובינוי אגח 6 0.03%
באופן כללי יותר נכתב בדו"ח כי "הערכתנו לפרופיל העסקי של החברה נותרה ללא שינוי והוא נתמך במעמד תחרותי מוביל בכל תחומי הפעילות העיקריים שלה, פיזור סקטוריאלי וגיאוגרפי ויעילות תפעולית הודות ליתרון לגודל וסינרגיה בין תחומים. מנגד מוגבל בשל חשיפתה הגבוהה למדינות אפריקה בעלות סיכון גבוה. החברה ממשיכה להציג גידול מתמיד בצבר ההזמנות שלה בפרויקטי תשתיות, המשקף מחזור הכנסות של כ-3 שנים, קצב גבוה מהממוצע לענף. זאת בזכות התרחבות לשווקי פעילות חדשים בצפון ומרכז אמריקה, כחלק מהאסטרטגיה העסקית שלה להפחית חשיפה לאפריקה. כמו כן, בזכות זכיה בפרויקטים חדשים באפריקה ובישראל כחלק ממעמדה התחרותי המוביל. נכון להיום, חלק ניכר מצבר ההזמנות מיוחס לניגריה ואנו מעריכים אותו כפחות יציב ונתון לביטולים. לדעתנו, אסטרטגיית "GO WEST", על אף שצפויה להוריד את סיכון המדינה בטווח הבינוני, צפויה גם להביא לירידה בשיעורי הרווחיות. בתחום היזום למגורים בישראל, החברה ממשיכה לשמור על קצב מכירות יציב של כ-1,000 יחידות בשנה ומלאי הקרקעות שברשותה הרשום בערכים היסטוריים מקנה נראות גבוהה של הכנסות בטווח הבינוני-רחוק ומבטיח רווחיות גבוהה גם בתרחיש בו תחול ירידת מחירים".