"אפשר להפחית את זמן הבנייה, רק גוזרי הקופונים יפגעו מזה"

כך אמר שר השיכון יואב גלנט שמתעקש כי מחירי הדיור הגבוהים אינם גזרת שמיים
 | 

מחירי הדיור המאמירים עומדים היום במרכז כנס כלכליסט לנדל"ן שמתקיים בת"א כאשר הדרג הפוליטי ממשיך לפזר הבטחות בדבר האפשרויות להורדת מחירי הדיור. לאחר עלייה של עוד 8% במחירי הדיור בשנה האחרונה, בכירי המשק מצידם מזהירים כי גם עליית הריבית לא תביא לירידת הביקוש לדירות בישראל.

יאיר סרוסי, יו"ר דירקטריון בנק הפועלים אמר היום בכנס 'כלכליסט': "ישנו קושי לשנות הרגלים והביקוש לדירות לא יירגע גם אם הריבית תעלה, ותרחיש זה לא יקרה בעתיד הקרוב. יש להבין שאין תהליך של זנבג וגמרנו. אם אכן יוגדלו התחלות הבנייה ל-60 אלף בשנה, תהיה ירידת מחירים וזוהי דעתי האישית".

סרוסי הוסיף כי "בעתיד נצטרך לבחון מחירי פרויקטים והשפעה בגישה אזורית, אם אתם מאמינים בירידת מחיר? אל תעודדו משכנתאות ל-90% כי היא תהפוך עד 100% בקרוב. סקטור הנדל"ן מהווה מנוף צמיחה ויש למצוא דרכים למציאת שיתוף פעולה וחשיבה לטווח הארוך ולא הקצר".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אביגדור יצחקי, יו"ר קבינט הדיור, בפתח דבריו ציין כי "המשבר מציג כי יותר אנשים גרים אצל ההורים, החרדים סוגרים חניות בשביל לגור. אנחנו מנסים היום להגדיל את היצע הדירות במדינת ישראל ועובדים על הבעיה".

רוני בריק, נשיא התאחדות בוני הארץ, אמר מוקדם יותר בכנס כי הממשלה לא פועלת להבאת עובדים בענף: "בסוגיית העובדים, הממשלה החליטה על מכסה של 20 אלף עובדים ולא עמדה בכך. יושב כאן ידידי אביגדור יצחקי יו"ר קבינט הדיור, ששותף למיונים של העובדים. אנחנו יודעים להביא 2,500 עובדים בחודש ותתנו לנו לבצע את המיונים, רק צריך שיפתחו את השמיים. לא יכול להיות שממשלת אוקראינה מוכנה לשלוח עובדים וממשלת ישראל לא מוכנה לחתום על הסכמים. באוקראינה יש 45 מיליון תושבים ו-40% אבטלה – הם יודעים לעבוד ואפשר להביאם. סין יצאה מהתמונה ונשארנו רק עם מדינות מזרח אירופה". 

על מצוקת העובדים בענף השיב יצחקי כי "לא תהיה ברירה, נצטרך להביא עובדים. לא יודע מאיפה. בלי עובדי ייצור אין סיכוי שמחירי הדירות במדינת ישראל יירדו. בינתיים אנו פועלים במחיר למשתכן, כשמטרת התוכנית להוזיל לרוכשי דירות ראשונות. עשינו טעות ולא לקחנו בחשבון שהם לא רוצים לקחת אשראי מהבנקים כי יש להם 100% פריסייל".

עוד הוסיף יצחקי: "נכון שמחיר למשתכן מוסיף לביקוש ונכון שזה פונה לפלח אחד, אבל זה מה שאני עושה. אני דואג לאלה שאין להם דירה. אם היו דירות לכולם הייתי נותן לכולם. 350 דירות נקנו תוך 4 ימים במחיר למשתכן בלוד במפרט טוב יותר מהשוק הפרטי, פרויקט של המדינה והמדינה לא תתן לאף דייר ליפול". 

צורך במיליון דירות ב-20 שנים הקרובות
ח"כ יואב גלנט, שר הבינוי והשיכון, תיאר בפתח דבריו התהליכים הארוכים של בנייה בישראל שאורכת כ-15 שנה בממוצע לבניית שכונה, אך הוא מציין כי ישנה בעיה נוספת: "60% מהאוכלוסייה היהודית בישראל חיה בין חדרה לאשדוד וזוהי בעיה גיאו-אסטרטגית. הבעיה היא שאנחנו זקוקים למיליון דירות ב-20 השנים הקרובות. זהו מצב הפתיחה שאיתו התחלנו וזוהי לא גזרת שמיים. זה נולד ונוצר ע"י האדם ויכול להיפתר ע"י האדם".

גלנט בהסבר איך המחירים עלו ועלו: "איך הגענו למצב שמחירי הקרקעות הגיעו לכאלה שיאים? אתה בא נניח לעיר כמו קרית מוצקין ושואל למה דירה עולה שם 1.5 מיליון שקל. אתה מבין שהמנהל משווק קודם 200 יח"ד בקרקע, ואח"כ עוד 200, וכל פעימה מובילה לעלייה נוספת במחיר. כך למעשה, הקבלנים והיזמים מרוויחים ע"י החזקת הקרקע והם רגילים שהיא עולה כל שנה. אנחנו נשווק את הקרקע במחיר נמוך והקבלן ירוויח 15% ולא יותר".

"במקומות בהם קיימת תכנית מחיר למשתכן יש ירידה של מחירים. יש כבר 27 אלף יח"ד באזורים שונים והמחיר נחתך בכ-25%. אני רואה התקפות על שר האוצר ומבין שהוא מצליח, מי שלא מצליח – לא מותקף".

"היעד שלנו הוא לתת דיור לזוגות צעירים שאין להם - ויש מאות אלפים כאלה בישראל. אני זוכר שחזרתי ממבצעים צבאיים שהחיילים נשארים במקום ולא חוזרים הביתה - כי אין להם לאן. יש 130 אלף משפחות שמקבלות סיוע בשכ"ד כי אין להן. כשחיינו ב-1948 ולאף אחד לא היה זה היה בסדר, אבל כשמנקה בבניין מרוויח 4,000 שקל והאדם שגר בקומה למעלה מרוויח הון – יש יכולת לשנות".

"הביצוע הינו שלב קריטי, אני רגיל בחיי לאופרציות גדולות בהיקפים גדולים ותמיד היה שם מפקד ומתחתיו מפקדי משנה. בחודש הראשון בתפקידי באתי לבקר בפרויקט בראש העין, כ-8,000 יח"ד בכ-10 מיליארד שקל. אז אתה יודע שהדירות יעלו 8 מיליארד והשאר פיתוח כמו כבישים ובית ספר. ראיתי בתים שעומדים, בתי ספר מרוחקים ובאמצע ערמות עפר. במקומות בהם יש כבר אבן משתלבת בפרויקט היא נפתחת ע"י קבלן אחר שצריך להניח ביוב".

גלנט: קבלן יבנה הכל מא' עד ת'
גלנט הציג כי "משרד השיכון בונה את התשתיות באמצעות מכרזים וכל קבלן בונה בקצב אחר. בראש העין בנו שנתיים בלי מים זורמים אלא ממכליות, כי אף אחד לא הסדיר את הנושא. לבסוף לקח בדיוק שבוע לסדר והיו מים. אח"כ כשהפרויקט מתקדם משרד החינוך יוזם הקמה של בתי ספר, משרד התחבורה דואג לגישה וכיוצ"ב. ככה 8 שנים לא ברור מי אחראי למה".

"שאלתי את עצמי למה זה שיש מקומות שמצליחים להקים שכונה בשנתיים או שלוש בלבד. סיירתי בסין ושאלתי אותם כמה זמן לוקח להם לבנות שכונה, והם ענו ששנתיים. אם נתכנן אחרת, יהיה פה משהו אחר. אין יותר מצב של בנייה בשכבות. אם יש לקבלן יכולות מוכחות בבנייה ורקע פיננסי הוא יבנה הכול, מהתחלה ועד הסוף בשכונה שלמה. אנחנו מוסיפים תנאי – שותף זר שיביא את העובדים לפרויקט והם יסיימו לבנות ויחזרו למדינתם".

"המצב הוא שאנחנו צריכים לבנות בשיטה אחרת.  שבפרויקט של 10-20 אלף יח"ד, כמו בקרית גת, בעכו ובאופקים, קבלן אחד יהיה אחראי על כלל הפרויקט, כלל המדשאות, בתי הספר וכיוצ"ב. זה יהיה 3 שנים במקום 8 שנים, ומי שיפסיד הוא מי שגזר קופונים בדרך".

"מצידי שיהיו 10 קבלנים טובים שיבנו 30% מהבנייה בישראל באיכות הולמת ובמחיר זול יותר, אני חושב שניתן לבצע זאת, וכשאני רואה את עוצמת ההתנגדות, אני מבין שאנחנו מצליחים".

אשל ארמוני, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "אם נדבר על ציבור המשתכנים, המכרזים הצליחו. כנראה יש מספיק קבלנים שמאמינים בכך. לגבי הרוכשים, כמעט 30 אלף זוגות נרשמו לזכאות. כמעט 20 אלף נרשמו להגרלות על הדירות".

בהתייחס להסכמי הגג אמר ארמוני כי "הסכמי הגג הינם כסף שמוזרם לצורך צמצום הפערים והבעיות שהממשלות לא טיפלו. ממבני ציבור, תשתיות, חשמל ודברים שלא היו ברשויות ולא היו מגיעים לכך ללא הכסף הזה".

יגאל דמרי, מנכ"ל י.ח דמרי, ציין כי "הממשלה לא רוצה להוריד את מחירי הדירות", ולכך השיב ח"כ אלי כהן כי "תמיד יש אינטרסנטים כמו ידידי דמרי, וכל הבנקים שמתנגדים. אביגדור יצחקי ואשל ארמוני הם האנשים הנכונים בזמן הנכון".

כהן הוסיף ואמר לדמרי "אל תזרה חול בעיני האנשים. תכנית מחיר למשתכן אומרת שיש מחיר מקסימום ומשם המחיר יכול גם לרדת. קיבלנו ירושה "נפלאה" של שנים שבונים רק 35 אלף בשנה ויש ביקוש ל-60 אלף. השינוי יגיע, אנחנו נפתור את זה ואנשים עובדים בוקר עד לילה להגדלת ההיצע. כרגע עד להגדלת ההיצע אנו פועלים לסייע לפלח האוכלוסייה שאין לו יכולת. יש היום 3 מוקדים לדירות חדשות – קרקעות המנהל, בנייה על קרקעות פרטיות והתחדשות עירונית".

עו"ד אליאב בן שמעון, מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, התייחס לדברי כהן ואמר כי "מה שצריך לעשות הוא להפסיק לדבר על מחירי הדיור אלא על פרמטרים כלכליים הקשורים למשבר הדיור. אני לא בטוח שגלנט רואה ומכיר את התמונה המלאה. אנחנו מדברים על חסמים בתכנון ובעובדים המהווים חלק עיקרי מההוצאות. בחודש האחרון הגיעה לישראל חברת נדל"ן שמכרה 1,025 יח"ד וגייסה כאן כסף – קוראים לה אורבנקרופ והיא בקריסה".

ומה דעת הכלכלנים?
נראה שבדומה לדעת חלק גדול מהדוברים בועידה, גם גיא יהודה, כלכלן בכיר בפסגות, מעריך שהבעיה העיקרית היא קצב הבנייה הנמוך. בסקירתו טוען יהודה כי בשנה האחרונה נוספו רק 43 אלף דירות ושלא נראה כי קצב התחלות הבניה צפוי לגדול משמעותית בקרוב.

"על מנת לא לייצר לחצים נוספים לעליית מחירי הדיור, כמות התחלות הבנייה הנדרשת, כבר היום, היא 55-60 אלף יחידות דיור לכל הפחות. כל עוד התחלות הבנייה לא מגיעות לרמות אלה ניתן לומר כי ההיצע לא גדל בקצב גבוה מספיק ולכן מייצר לחץ נוסף, בטווח הזמן הבינוני, לעליית מחירים בשוק הדיור. סביר גם מאוד להניח, לאור כמות התחלות הבנייה הנמוכה בעשור הקודם, כי שוק הדיור עדיין סוחב לחצים מהעבר ולכן כמות התחלות הבנייה צריכה להיות גבוהה אפילו מהכמות הניטראלית", מוסיף יהודה.

תגובות לכתבה(12):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    סופבועה=שנים מונופול נדלניסט+תקשורת פסיכו-הרצה עם טיפש!
    קבלן,בנק,ממשל=גנבים 05/05/2016 16:23
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שנים מונופול לפסיכו-הרצה= תירוץ החזירות הנדלניסטים למנועה פיצוץ סופבועה להגנת על הבנקים= שקר חזירי באישור הממשל ובנק ישראל להמשך ניצול עם טיפש שיהיה משועבד לבנקים ולממשלה במשכנתאות מטורפות של מיליון+( 70-90% )= הבנקים בישראל היו תמיד מפוקחים ל-% קטן למשכנתאות בנדל"ן=פישר ברח + עם פלוג יצרו סופבועה=אפילו פישר לאחר שברח הודע בפרסום לא מזמן שיש בישראל בועה =הם סיכנו את עתיד המדינה יצרו עדר של העם הטיפש הצעיר והוריהם לעבדות של דורי דורות! .... בושה וחרפה של מדינה שמנצל ושעושק את אזרחיה לעבדות, לטובת הלוביסטים,הבנקים והטייקונים =זה סיכון קיום המדינה!
    סגור
  • 10.
    למי ישנה הצעה טובה יותר היכן להשקיע כסף?
    אורח 04/05/2016 08:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל המצוטטים למעלה נגועים באינטרסים, הקשקשן גלנט מוביל אותם, וכי אינך מבין מה אתה אומר? תפתרו בעיית הכסף להשקעה פרט לרכישת דירה. תשאלו את דמרי איך עובדים על כולם ביצירת עבירות בניה בעזרת חיבור בין בניינים בקומה ה12,
    סגור
  • 9.
    הישראלים חארות רוצים להיות בעלבתים (ל"ת)
    אז הביקוש גבוהה 04/05/2016 08:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 8.
    כדי להוריד את מחירי הדירות
    המומחה 03/05/2016 22:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    1. להעלות את הריבית 2. להוזיל את מחירי הקרקעות ע"י - ע"י הגרלות ולא מחיר מקסימום, 3. בקרה והוזלה מחירי חומרי הבניה 4. לשחרר אישורי עבודה לפלסטינים התרומה תהיה כפולה עדיף מאשר סינים
    סגור
  • 7.
    בקרוב הביקוש יעצור, קבלנים יקרסו והממשלה תעצור בניה כדי
    כלכלן 03/05/2016 13:08
    הגב לתגובה זו
    2 1
    למנוע החרפה של עודף הדירות של ירידות המחירים הקיצוניות. 60,000 יחידות בשנה? חחח. השוק יחזור לשפל גדול, ויבנו פה 25,000 בשנה למשך כמה שנים רצופות, עד ששוב יהיו עליות מחירים.
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    לדבר הם יודעים
    קובי 03/05/2016 13:05
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מאז מונה גלנט לשר הבינוי הוא משמיע את המנטרה "צריך לבנות מיליון דירות"! בפועל..... הכל דיבורים, אפס מעשים!!
    סגור
  • 5.
    יואב גלנט והקישקושים
    אפי 03/05/2016 12:59
    הגב לתגובה זו
    2 0
    גלנט מפרסם פירסומים וסיפורים על ימים ועל שמאל אבל במעשים כלום לא השתנה אפשר זה ואפשר ההוא אבל בפועל קשקוש בניה קצור ועדות כלום נגה אין אחיזה במציאות למה שהוא אומר בקיצור ללשון אין עצם
    סגור
  • 4.
    הצפיפות במרכז הארץ היא גדולה מאשר בר״ע
    שועלy 03/05/2016 12:37
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בריבוע שתחום על ידי בת ים - שפיים - כפר סבא - שוהם - בת ים, גרים מליון וחצי איש יותר מאשר ברצועת עזה על פני שטח זהה, 320 קמ״ר.אפקטיבית במרכז השטח קטן יותר, כי יש מתקנים ארציים.
    סגור
  • 3.
    לבנות לבנות לבנות
    שלום 03/05/2016 12:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לבנות לבנות לבנות
    סגור
  • 2.
    הפסק קשקשת ברשת (ל"ת)
    כמה דיבורים ךלא מעשי 03/05/2016 12:13
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    תביאו סינים ותבנו דירות ב300000שח גג כמו שהיה פעם
    רפי 03/05/2016 12:10
    הגב לתגובה זו
    5 0
    זה לא חלום דירה לא צריכה לעלות יותר מ300000שח ויש הרבה מקום לבנות אין בעיה של מקום בארץ גם חומרי הבניה זולים ביום לבצע מכרזים גם על החומרים
    סגור
  • אם הכל יעשו הסינים למי יהיה שלוש אלף
    קפה טורקי 03/05/2016 12:26
    הגב לתגובה זו
    0 1
    דירה חדשה בברלין בין 5000 ל 7000 אירו למ״ריש הרושם שישראלים פשוט הוזים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות