יו"ר מטה הדיור: "עד סוף 2017 כ-100 אלף דירות במחיר למשתכן; כל 36 אלף הנרשמים עד כה - יזכו"

יו"ר מטה הדיור על המחסור בגורמי הייצור בענף ועל הפעולות להורדת מחירי הדירות
 | 
telegram

בכירי ענפי הנדל"ן, הקמעונאות והפיננסים נפגשו היום (ב') בוועידת הנדל"ן השנתית של EY ישראל בשיתוף משרד עו"ד שטיינמץ הרינג גורמן ושות' שהתקיימה בתל אביב, ודנו בסוגיות הבוערות בענף ובהם עליית מחירי הדיור, המחסור באשראי וכן בעיית העובדים שטרם הגיעו לפתרונם.

בפתח הוועידה דיבר אביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, והציג את בעיית המחסור בענף שמובילה לעליית המחירים: "תפקידה של מדינה לאפשר קורת גג לכל אחד מאזרחיה ובשנים האחרונות לא כ"כ מצליחים לעשות זאת. הגידול במשקי בית כל שנה הינו כ-50 אלף, ויש היום חוסר של כ-135 אלף דירות בשוק. מדובר במחסור של כ-5% במשק בישראל. כתוצאה מכך, אנשים גרים יותר עם ההורים ומפצלים דירות ומוצאים פתרונות אחרים להתגבר על המחסור. אנו בבעיה גדולה ולכן הדרך להתמודד עם המשבר היא הגדלה מהותית של ייצור הדירות במדינת ישראל".

"בכלכלה צריך 3 תנאים על מנת ליצר משהו – אדמה, עבודה והון, ויש לאפשר כל זאת על מנת שכוחות השוק ייצרו יותר דירות. בינתיים יש כמות מוגבלת של דירות שאנו יכולים לייצר. השאיפה היא שנגיע ל-65 אלף דירות בכל שנה, ובינתיים צריך לעשות משהו עד שנגיע למצב הזה. לכן, הדירות שלנו על קרקעות מדינה אנו מייעדים למחוסרי הדיור. אנו נותנים הנחה של 80% ובפריפריה, מסבסדים את הפיתוח ב-40 אלף שקל ונותנים מענקים של 40-60 אלף שקל, כך שההנחה המינימאלית היא של כ-200 אלף שקל ובחוזים שיש בהם כבר זוכים יש גם הנחה של כ-400 אלף שקל לדירה. זוהי למעשה הורדה משמעותית וזה מתאפשר כי שר האוצר הכניס את ידו לכיס וויתר על הכנסות המדינה מקרקע. בנוסף, אנו מקווים לשווק עד סוף 2017 כ-100 אלף דירות במחיר למשתכן והכוונה היא כי כל 36 אלף הנרשמים עד כה - יזכו".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"אנו מדברים על זוגות צעירים שמשתתפים בהגרלות. כרגע פתוחה ההגרלה בקרית מוצקין והסיכוי שם הוא 1 ל-2 שבני המקום יזכו. בירוחם יש על 140 דירות לא פחות מ-2,000 נרשמים וכל מי שנרשם בירוחם בהחלט יזכה בפועל בדירה כי יש שם מספיק שיווקים לכולם. בדימונה נפתחו שלשום ההגרלות ויש 152 נרשמים על 54 דירות. בלוד יש 27% בנים מקום שזוכים בהגרלות. יש להבין כי כל בוקר אנו מקבלים עדכון מה קורה בפרויקטים של מחיר למשתכן. אנו כעת מטפלים במיליון יח"ד ויש לנו מלאי ביד של 20 לא יח"ד נוספות שמאושרת ב-2016. בנוסף, אנו כבר יודעים כי ב-2017 נאשר 67 אלף יח"ד נוספות", ציין יצחקי.

"לצערנו יש גם חסמים והגדול שבהם הוא התחבורה, אך ישנה גם בעיית התשתיות ואנו פועלים יום ולילה בכדי להתגבר על כך. אנו עושים ככל הניתן על מנת להגדיל את הקרקע. נתייחס בהמשך לעבודה, אך בנושא הכסף גם כן יש בעיה. הבנקים הגיעו למגבלת האשראי בענף שהינו 20% מכספי הציבור, כ-6% מכך הולך למגורים והכסף הזה בעייתי ובשבוע הבא השר וכלל הגורמים יעסקו במחסור האשראי".

על מחסור העובדים בענף אמר יצחקי "אין מספיק עובדים במדינה הזו ואנו לא מצליחים לייצרמצב שיגיעו עובדים זרים. אנו מביאים כ-45 אלף פלסטינים לעבוד בבניין, ועד סוף החודש יתווספו כ-17 אלף פלסטינים ומקווים שמערכת הביטחון תסכים להכנסת עובדים פלסטינים מעזה. יש כיום כ-4 הסכמים להבאת עובדים זרים מרומניה,הונגריה ומולדובה. לצערנו עדיין יש לנו בעיה עם הסינים שלא מוכנים לשלוח עובדים".

"קהל הרוכשים הפוטנציאלי רוצה דירה עכשיו"
חן שיין, שותף בכיר וראש תחום הנדל"ן ב- EY ישראל, ציין כי "נראה שהממשלה הנוכחית נחושה להפוך מילים למעשים ונוקטת בצעדים מעשיים". לדבריו, הסיבה המרכזית לכך שהשוק אינו מגיב לצעדי הממשלה עשויה להיות בעיית עיתוי. "קהל הרוכשים הפוטנציאלי רוצה דירה עכשיו. הוא היה אולי מוכן לחכות שנה שנתיים אם היה משוכנע שהמחיר אכן ירד בצורה משמעותית, אבל כולם יודעים שהסיכוי לכך נמוך מאוד. אישור תכניות הינו שלב חשוב, אבל ניסיון העבר מלמד שיחלפו שנים ארוכות עד שדירות אלה יגיעו לשלב ביצוע, אם בכלל. פחות מ- 30% מהדירות שאושרו לפני 3 שנים עברו לשלב ביצוע ו-30% מהתכניות שאושרו לפני 11-15 שנה, טרם יצאו לפועל. גם במתחמים שכבר שווקו לקבלנים ייקח שנתיים שלוש עד שיקומו דירות. לכן, ברור שמסת הדירות שמאושרת היום תשפיע אולי בעוד 5 עד 10 שנים, אז מי מוכן לחכות?"

עו"ד דני הרינג, שותף וראש מחלקת הנדל"ן במשרד עורכי הדין שטיינמץ הרינג גורמן ושות' התייחס גם כן להחלטות הממשלה ואמר "השנה הראשונה לאחר בחירות לכנסת נושאת עמה שינויים. אח"כ באות בחירות ועוסקים רק בהבטחות. שינויים כאמור, לא פסחו גם על ענף הנדל"ן". 

לדבריו "במהלך השנה האחרונה נחשפנו ליוזמות של שר האוצר, בניסיון להוריד את מחירי הדיור ולהגדיל את ההיצע של הדירות. יוזמות אלו גם אם מבורכות, ספק אם הן לבדן יצליחו לבלום את עליית המחירים בתחום הדיור. לצד היוזמות שנוקטת הממשלה, חווה ענף הנדל"ן השנה, גם טלטלות שערערו ביטחון רוכשים שביקשו לרכוש דירות בפרויקטים של קבוצות רכישה או לחילופין, ברכישת קרקעות חקלאיות. אלו הותירו את הציבור עם סימני שאלה רבים. פרשיות כמו: "ענבל אור" ו"אדמה", מהוות לכאורה, קו פרשת מים בעניין הזה. משכך, לצד היוזמות והניסיונות להוזלת מחירי הדיור והגדלת היצע הדירות, על הממשלה לפעול במקביל, גם במישור הרגולטורי, להגנה על אזרחים הפונים לאפיקי רכישה אלו ונכון שתעשה כן בדחיפות ראויה".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות