"מוסר התשלומים הלקוי בענף הבנייה מגדיל את הסיכוי לקריסת חברות"
ניתוח הסיכונים בענף הבנייה של BDI מציג החמרה במוסר התשלומים - צפו בגרפים
ענף הבנייה הציג יציבות יחסית בפעילותו הכלכלית ברבעון השני של 2016 ביחס לרבעון הקודם, אך ישנה החמרה במוסר התשלומים, כך עולה מנתוני מדד דירוג הסיכונים ומוסר התשלומים של חברת המידע העסקי BDI Coface. על פי הנתונים בתתי הענפים הסיכון הגבוה שנמדד הינו בקרב קבלני התשתיות ולאחריהם קבלני הבנייה.
נראה כי בשנה האחרונה חלה החמרה במוסר התשלומים בישראל בענף הנדל"ן. בחודש מאי 2016 עומדים ימי האשראי בפועל על 101 יום (93 ימים בהסכמה ועוד 8 ימי פיגור) לעומת 97 ימים במאי אשתקד (91 ימים בהסכמה ועוד 8 ימי פיגור). בהסתכלות על הרבעון הנוכחי ביחס לרבעון הקודם ישנה יציבות יחסית בענף.
אייל ינאי מנכ"ל Coface מגיב על הנתונים: "מוסר התשלומים הלקוי בענף הבנייה והתשתיות יחד עם מצוקת האשראי בענף מגדילים את הסיכוי לקריסת חברות. בין הענפים בהם מוסר התשלומים הוא הרע ביותר הוא ענף הבנייה עם 110 ימי אשראי בפועל מתוכם 15 ימי פיגור כאשר בקרב קבלני התשתיות ימי האשראי בפועל מגיעים ל – 111 ימי אשראי מתוכם 12 ימי פיגור".
לדבריו, בענפים רבים הפיגור בתשלומים מבוצע בעיקר על ידי משרדי הממשלה, גופים ציבוריים ורשויות מקומיות, כאשר פיגור זה גורר אחריו פיגורים לספקים נוספים. "בענף הבנייה לדוגמא יש חברות רבות שהגיעו לקשיי נזילות ואף לחדלות פירעון בשל חובות של חברות ממשלתיות. חברה שלא מקבלת את התשלום בזמן מגוף ממשלתי גוררת את מוסר התשלומים הלקוי לספקיה ולקבלני משנה. השילוב של מוסר תשלומים לקוי יחד עם מחנק האשראי בענף מגדיל עוד יותר את הסיכוי לקריסת חברות בענף".
נתוני המדד על פי ענפים מדד הסיכון העסקי של החברות והעסקים משקלל בתוכו, בין היתר, את הפרמטרים הבאים: הכנסות, ותק, פעילות, פרויקטים, מוסר תשלומים, מגמת רווחיות, מבנה פיננסי, נזילות, הון עצמי, מצב עסקי של חברות קשורות ועוד פרמטרים שונים.
- מחיקת רישום BDI שלילי ושיפור נתוני האשראי – האם פעולות אלו אפשריות?
- צפי לגידול של 50% בשיעור החברות שיקרסו בישראל לעומת 25% בעולם
מבט על מוסר התשלומים הממוצע של חברות מתחום התשתית ברבעון הנוכחי, מעט טוב יותר ממוסר התשלומים ברבעון הקודם. מספר ימי הפיגור בין ימי האשראי אשר ניתנו בהסכמה לבין מספר ימי התשלום בפועל, עומד על כ-12 ימים, בעוד שברבעון הקודם ימי הפיגור עמדו על כ- 13 ימים.
מוסר התשלומים הממוצע של חברות מתחום תשומות הבניה ברבעון הנוכחי, הוטב ביחס למוסר התשלומים ברבעון הקודם. מספר ימי הפיגור בין ימי האשראי אשר ניתנו בהסכמה לבין מספר ימי התשלום בפועל, עומד על כ-8 ימים, בעוד שברבעון הקודם ימי הפיגור עמדו על כ- 13 ימים.
עוד עולה מן הנתונים כי ישנה מגמת ההרעה במוסר התשלומים הממוצע של חברות מתחום קבלני הבניה שנמשכה גם ברבעון הנוכחי. מספר ימי הפיגור בין ימי האשראי אשר ניתנו בהסכמה לבין מספר ימי התשלום בפועל, עומד על כ-15 ימים, בעוד שברבעון הקודם ימי הפיגור עמדו על כ-14 ימים.
מוסר התשלומים הממוצע של חברות מתחום נדל"ן מניב ברבעון הנוכחי, הורע אף הוא ביחס למוסר התשלומים ברבעון הקודם. מספר ימי הפיגור בין ימי האשראי אשר ניתנו בהסכמה לבין מספר ימי התשלום בפועל, עומד על כ-21 ימים, בעוד שברבעון הקודם ימי הפיגור עמדו על כ-12 ימים.
מוסר התשלומים הממוצע של חברות מתחום אחזקות בניה ברבעון הנוכחי, זהה למוסר התשלומים ברבעון הקודם. מספר ימי הפיגור בין ימי האשראי אשר ניתנו בהסכמה לבין מספר ימי התשלום בפועל, עומד על כ-14 ימים, בדומה לרבעון הקודם.
- 7.אלי 15/07/2016 12:22הגב לתגובה זואיך קורה שענף שנתפס כריווחי ביותר חברות קורסות בו? זה לא מסתדר.
- 6.צביקה 14/07/2016 13:58הגב לתגובה זומריח כמו 2007 וצולע כמו 2007- אז מה זה?
- 5.כחלון כישלון מהדהד (ל"ת)רפאל 14/07/2016 11:35הגב לתגובה זו
- 4.הכל שקרים על גבי שקרים לא להאמין לעיתון (ל"ת)לא מאמין 14/07/2016 10:53הגב לתגובה זו
- 3.ל1 14/07/2016 10:01הגב לתגובה זולא יהיה שום ירידות במחיר הנדל"ן.וזה לא קשור עם שר האוצר גמר בגרות או שהוא פרופסור...
- 2.צדק 14/07/2016 09:40הגב לתגובה זונמצא בהורדת ימי תשלומים של ממשלה לספקיה. זה יוריד מחנק אשראי, יבטל ריביות אינסופיות לבנקים שמשלמים ספקים כדי לשלם על חובות ממשלה, יגביר מהירויות בניה ועוד ועוד
- 1.כחלונית 14/07/2016 08:38הגב לתגובה זוכחלון אם לא יוריד את מחירי הדיור .אז מ10 מנדטים הוא ירד ל אפס מנדטים .....אין לי בדל של ספק {ושלא תטעו לביבי זה מאוד מתאים שכחלון יכשל }