אושרו תקנות חדשות ומחייבות שיפזרו את העשן במכירת קרקעות חקלאיות
התקנות יכנסו לתוקף בעוד כחודש ויחייבו מוכרי קרקע חקלאית לספק 7 ימים לפני העסקה נתונים על סבירות הפשרת הקרקע, ערכה הנוכחי ומידע נוסף שיסייע לקבל החלטה מושכלת
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, אישרה תקנות שהגיש משרד הכלכלה ונועדו לקבוע חובת גילוי של פרטים במקרה של מכירת קרקע שאינה זמינה לבנייה (לרוב קרקעות חקלאיות).
התקנות הוגשו לאישור הוועדה בין היתר על רקע דיון שקיימה בנעשה בקבוצות הרכישה, לנוכח פרשת ענבל אור ופרשת 'אדמה' של אורן קובי, והפגיעה בציבור בעקבותיהן, והן נועדו להגביר את השקיפות ולחייב לספק לרוכשים מידע על סיכויי הפשרת הקרקע לבנייה ומידע על העלויות הצפויות במקרה של הפשרה, זאת על מנת לאפשר לצרכנים לקבל החלטה מושכלת על בסיס כמה שיותר מידע ונתונים.
לפי התקנות שאושרו, מי שמפרסם קרקע שאינה זמינה לבנייה יגלה לצרכן בפרסומת, באופן ברור ובולט, כי היא אינה זמינה לבנייה. בפרסומת כתובה נקבע כי הגילוי יהיה באופן ברור ומובלט בגודל אותיות שלא יפחת מגודל אותיות הגדולות ביותר באותה פרסומת.
במסגרת התקנות נקבעה גם חובת גילוי פרטים במהלך מכירה, לפיה המוכר חייב למסור לרוכש שומה הכוללת את הפרטים הבאים בלבד: האם סבירות מימוש תוכנית שינוי הייעוד היא קלושה או לא קלושה; ייעוד הקרקע נכון למועד עריכת השמאות וייעודו לאחר תוכנית שינוי הקרקע; שווי הקרקע הנוכחי; שווי הקרקע המשוער במקרה של שינוי הייעוד; משך הזמן הצפוי לשינוי הייעוד וכך כל ההוצאות שצפוי הרוכש לשלם במהלך שינוי ייעוד הקרקע.
- אדמה מציגה שיפור ברווחיות למרות ירידה בהכנסות ברבעון השלישי
- אדמה: ההכנסות עלו ל-1.4 מיליארד דולר; הרווח הנקי זינק ב-20%
כמו כן נקבע כי המוכר ימסור את המידע הזה ללא תשלום ו-7 ימים לפני מועד החתימה על זיכרון הדברים או העסקה. התקנות יכנסו לתוקפן חודש לאחר פרסומן ברשומות ויחולו גם על פרסומות ושיווק שהחלו עוד לפני כניסת התקנות לתוקף בתנאי שהרוכש עדיין לא חתם על החוזה.
כלכלנית הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, בתיה גוטל, הסבירה כי כבר לפני 4-5 שנים זיהו ברשות את נושא הקרקעות החקלאיות כבעייתי. לדבריה, ברשות גילו שהרוכשים הם בעלי הכנסה ממוצעת של 9,000 שקל, בסביבות גיל ה-40 שאין בבעלותם דירה. היא הוסיפה כי רבים מהם בכלל לא מבינים שהם לא מבינים בעסקה ולמעשה רוכשים טופס הגרלה שאולי תצליח ואולי לא. גוטל השיבה כי מטרת התקנות הן להציג לרוכש את תמונת המצב של מועד הרכישה בצורה כמה שיותר ברורה.
כבר בפתח הדיון אמר היו"ר איתן כבל כי "כולם מכירים את מכירת החלום, את הפנטזיה שמוכרים לציבור כדי שירכוש קרקע חקלאית זולה ואוטוטו היא תופשר ואפשר יהיה לבנות עליה ולעשות קופה גדולה. אבל בלא מעט מקרים מתברר שהרוכש מקבל חלקה שהסיכוי שיראה עליה בית הוא כמעט ולא קיים, וכל מה שהוא נדרש זה רק להוסיף ולשלם מסים עבורה. מעשי המרמה האלה מתקיימים חדשות לבקרים ואין כמעט כביש בישראל שאין לידו שלט שמודיע על מגרשים למכירה. גם הרשתות החברתיות מלאות בהצעות כאלה, למרות שהדבר היחיד שקונה יכול לעשות זה לנקש בה עשבייה עד סוף ימי חייו, והתקנות תדענה לחסום את התופעה הזו".
- 3.ומה אתה מצפה שהמוכר יגיד לקונה, שאין סיכוי? (ל"ת)המזרח תיכון הפרוע 02/08/2016 13:11הגב לתגובה זו
- 2.י. 02/08/2016 10:54הגב לתגובה זוהשקר וההונאה מושלים בכיפה. הציבור בשר תותחים לכל קנוניה הן מגופים פרטיים והן מציבוריים. האם יבוא יום ונחיה במדינה ישרה והגונה. חוקים ותקנות יש לחוקק לפני שמתחילה הקטסטרופה.
- 1.שי 02/08/2016 09:28הגב לתגובה זוגם אם מחר מפשירים לך את השטח לא תרוויח מקרקע חקלאית כלום ולמה? בקרקע חקלאית יש הפקעה של 50% מהשטח לצרכי ציבור (הקמת בתי ספר גני ילדים כבישים וכו') כאשר אין שום פיצוי על ההפקעה הזו כלומר אם קנית חצי דונם נשארת עם רבע דונם וזה רק הסיפתח. לאחר שהקרקע מופשרת היא הושבחה ולכן יש היטל השבחה של 50% חשבתם שסיימתם? ממש לא. לקינוח קבלו מס שבח בגובה 25% ככה שמכל העיסקה הזו לא תרוויחו כלום גם אם מחר בבוקר יפשירו לכם את השטח...חייכו אכלתם אותה.
- זמבורה 02/08/2016 10:08הגב לתגובה זוהיחידי שהעדר היה צריך לרכוש זה זוג משקפיים וורודות