הצעת חוק: קשישים יוכלו לדרוש העברה לדיור מוגן בפינוי בינוי

לפי הצעת חוק שאושרה היום בוועדת הרפורמות, תינתן שורת הטבות כגון פטור ממס לקשישים, שמטרתן מניעת סרבנות בפרויקטי פינוי בינוי
ערן סוקול | (3)

ועדת הרפורמות, בראשות ח"כ רחל עזריה, אישרה היום (ד') פה אחד לקריאה שניה ושלישית את הצעת חוק פינוי בינוי-עידוד מיזמי פינוי ובינוי, אשר נועדה להסדיר את היחסים שבין היזם לדיירים מתוך מטרה להגביר את האמון ואת שיתוף הפעולה ביניהם בקידום פרויקטים של פינוי בינוי.

מיקוד הדיונים עסק באוכלוסייה המבוגרת ובהגדרת דייר סרבן, כאשר במהלכם החוק עבר שינויים מהותיים ביחס לנוסח שאושר בקריאה ראשונה, שבאים לידי ביטוי גם בשם החוק שיקרא מעתה "עידוד מיזמי פינוי ובינוי" במקום "פיצויים ופינוי בשל סירוב בלתי סביר". החוק נועד לחולל שינוי בפרויקטים של פינוי בינוי, על ידי חיוב היזמים להציע לקשישים חלופות פטורות ממס, יציאה מהפרויקט או קבלה של חלופות מותאמות לצורכיהם.

הטבות לקשישים בפרויקטי פינוי בינוי רשות המיסים נענתה לבקשת יו"ר הוועדה וקבעה פטור ממס וממס רכישה לקשישים מעל גיל 70 שימכרו את דירתם ליזם או לצד ג', על מנת לאפשר את התקדמות פרויקטים של פינוי בינוי. יזם שירכוש את הדירה מהקשיש, יוכל למכור את הדירה בפטור ממע"מ, למעט מע"מ על הרווח שהיזם יפיק מהעסקה. הפטור יינתן גם לחלופות אחרות מותאמות שיוצעו לקשישים, כגון דירה קטנה בתוספת מזומן, שתי דירות קטנות או מעבר לבית אבות.

בנוסף, היזם יחויב להציע לקשיש מעל גיל 80 חלופות לעסקה הרגילה, כך שבמקום לקבל דירה בבניין החדש, הקשיש יוכל לבחור בין מעבר לדיור מוגן, דיור חלופי שהיזם ירכוש עבורו בתמורה למכירת ביתו של הקשיש ליזם, או קבלת תמורה כספית בגין הנכס.

בנוסף, בפרויקט תמ"א 38 של חיזוק מבנים, היזם יחויב להציע לקשיש או לאדם שמרותק לביתו דיור חלופי לתקופת העבודות בבניין.

הגברת האמון בין הדיירים ליזמים על מנת למנוע החתמת הדיירים מדלת לדלת בשיטת "הפרד ומשול", ועל מנת להגביר את האמון בין הדיירים ליזמים, היזם יחויב לכנס את דיירי הבניין ולהציג את פרטי העסקה בפומבי. לפחות שבועיים ממועד החתימה על ההסכם, היזם ימסור לבעלי הדירות מסמך אשר בו יפורטו עיקרי הצעה, הבטוחות שהוא מציע לבעלי הדירות, וכן פרטים אודות ניסיונו המקצועי. המסמך ייכתב בשפה המובנת לכל דייר ובמידת הצורך המסמך יתורגם לשפתו של הדייר.

על פי הצעת החוק, במידה והיזם לא יכנס אסיפה או לא ימסור את פרטי ההצעה, הדיירים יוכלו לבטל את העסקה, כל עוד לא חתמו 40% מבעלי הדירות. בנוסף, תינתן סמכות לממונה על הדיירים ברשות להתחדשות עירונית, לבטל עסקאות שנחתמו בשפה שלא מובנת לדיירים.

התיקון צפוי להפחית משמעותית את תופעת הסרבנות יו"ר הוועדה ח"כ רחל עזריה (כולנו) אמרה "אנחנו משנים את כל תפיסת הפינוי בינוי בהתחדשות עירונית. הצעת החוק הגיעה לוועדה בשיטה אחרת לגמרי, שאומרת יש לנו דייר סרבן בוא נראה איך נלחמים בו. שינינו את כל השיטה, כדי לא להילחם בדיירים, אלא לקדם פרויקטים ולדאוג להקל על הדיירים לשתף פעולה. יש לנו פרויקט לאומי של פינוי בינוי והתחדשות עירונית. אנחנו חייבים לצופף את הערים אבל בדרך טובה. מנהטן יותר צפופה מירושלים וגם פריז, אבל זה נעשה נכון."

עו״ד זיו כספי, שותף מייסד במשרד גינדי כספי, אשר היה מעורב בדיוני הוועדה המיוחדת להצעת החוק מטעם לשכת עורכי הדין, מסר כי לדעתו מדובר בהצעת חוק שתוביל לעידוד מיזמי פינוי ובינוי. "במהלך הדיונים הבאנו מניסיוננו בשטח בטיפול בפרויקטים של אלפי יח״ד את הדרישות של הדיירים, רבים מהם קשישים, שזקוקים לטיפול שונה ורגיש בכל הנוגע לפינויים. כמו כן, כל נושא התקשרות הדיירים בפרויקטי פינוי בינוי יהפוך לשקוף בהרבה עבור בעלי הדירות - יגביר את האמון של הדיירים ביזם, ויגן על הדיירים במקרים רבים. הערכתנו היא כי התיקון לחוק צפוי להפחית באופן משמעותי תופעות של סירובים ויסייע בפתיחת צוואר הבקבוק לקידום פרויקטים״, אמר כספי.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    יניב 12/07/2018 11:28
    הגב לתגובה זו
    קבלנים מתעמרים באזרח הותיק ומאלצים אותו לחתום. עכשיו יהיה חוק מפורש ש יאפשר לגרש קשישים מביתם .הוא לא חל על פרויקטים בהם כבר יש אחוז מאוד קטן של חתימות. סבל ופגיעה באלפי קשישים
  • 2.
    סוף סוף חזרנו להיות בני אדם (ל"ת)
    יובל 11/07/2018 20:29
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    נחמד, קודם חותמים, ורק אז מקבלים את פירוט עיקרי ההצעה (ל"ת)
    סימפל 11/07/2018 17:42
    הגב לתגובה זו