"לא יתכן שמשרד הבינוי יסגרו תנאים מול גינדי על גבם של הזוכים"
פרויקט מחיר למשתכן בית בפארק באור יהודה, בו זכה היזם גינדי החזקות זכה לסיקור נרחב בשל שורה של תקלות ותקדימים. כעת, הפרויקט הגיע לבית המשפט, בשל סוגיה אחת מרכזית המהווה שיטה "עקומה" לביצוע מכרזי מדינה, לפיה היזם מגיש הצעה למכרז בו מוגדר כי יש להשלים את הפרויקט תוך תקופה קצובה (22 חודשים במקרה זה) למרות שאין לו כל כוונה לעמוד בהתחייבות.
מועד המסירה הנוכחי של הדירות בפרויקט בית בפארק הינו תוך 36 עד 42 חודשים (במקרה הטוב), וגם תנאים אלו הושגו לאחר המתקת תנאי הפרויקט נוכח מחאת הזוכים, התאגדותם והפעלת לחץ בכל מישור אפשרי. עם זאת, הזוכים המיוצגים על ידי עוה"ד ליאור לוי ואבי גולדהמר, טוענים כי המועדים הנקובים במכרז מול רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מהווים תנאי מהותי.
ראשית, לטענת הזוכים המועדים הקבועים במסמכי המכרז אינם בגדר המלצה. מדובר במועדים מחייבים. בהיותו של ההליך מכרזי, אין מקום לסטות מהמועדים, שכן כל סטייה מהווה פגיעה בזכות השוויון של אותם מועמדים שלא ניגשו למכרז בגלל שלא יכלו לעמוד במועדים אלו.
בנוסף, טוענים הזוכים כי "מן הראוי היה, בטרם אישר משרד הבינוי והשיכון לגינדי הקלות והארכות, להביא בחשבון גם אם את האפיון המיוחד של העותרים. לא ייתכן שמשרד הבינוי והשיכון יסגרו תנאים מול גינדי על גבם של הזוכים ומבלי שייקחו בחשבון את האינטרסים שלהם", נכתב בעתירה.
הזוכים נרשמו להגרלות מתוך אמונה שתנאי המכרז יקוימו, כלומר שידרשו לשאת בהוצאות שכירות של כ-22 חודשים בלבד מרגע מסירת המגרש. לכן, מעבר לכל הפגמים החוקיים שכנגדם יוצאת עתירת הזוכים, מבקשים העותרים מבית המשפט "להתחשב גם בהיבט האנושי ובעוול הכבד שעלול להיגרם לזוכים, שהמתינו חודשים ארוכים בציפייה להתקדמות הפרויקט, ולא רכשו דירה בשוק החופשי או נרשמו להגרלות אחרות".
ממתינים לדירה כבר 9 חודשים
ההגרלה האמורה התקיימה בחודש נובמבר 2017, כאשר מי מבין הזכאים שביקש לדלות מעט פרטים אודות הפרויקט, יכול היה למצוא את פרטי המכרז באתר של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מהם עולה כי על היזם להשלים את בניית הפרויקט תוך 22 חודשים ממועד מסירת המגרש.
אלא שלאחרונה, עם קבלת פרטים ראשוניים מהיזם אודות הפרויקט, התגלו לזוכים שורה של בעיות שונות, הכוללות תמהיל דירות בעייתי, עם דירות כלואות בעלות כיוון אוויר אחד, דירות הכוללות מבואה חסרת תועלת בכניסה לדירה, בגודל של כ-12 מ"ר (יותר גדול מחדר סטנדרטי) ובעלות מיותרת של כ-100 אלף שקל, 40% מהדירות בפרויקט, בנות 6 חדרים ובעלות של מעל שני מיליון שקל, ואם לא די בכך, לכל "התענוג" הזה נדרשו הזוכים להמתין 5-6 שנים, כולל הצמדה למדד תשומות הבניה, באופן אשר מאיין לגמרי את כל "ההנחה" על מחיר השוק, בה הם "זכו".
שיפור מהותי בתנאים בזכות ההתאגדות בפייסבוק
הזוכים ההמומים התאגדו, והחלו להיאבק ברוע הגזירה, הם יצאו להפגין, הגישו ערר ועשו רעש בתקשורת. כתוצאה מכך, באופן תקדימי עבור פרויקטי מחיר למשתכן, בגינדי הגיעו לפשרה עם חלק מהזוכים (אלו שחתמו על הערר) והציעו להם כ-20 אלף שקל לכל אחד תמורת הפסקת התהליך. אלא ששאר הזוכים לא היו ממש מרוצים מהמהלך שהותיר אותם עם כל הבעיות והמשיכו לעשות גלים, עד שכל הגורמים המעורבים, המדינה, עיריית אור יהודה וגינדי, גיבשו מתווה להמתקת התנאים.
כך, לאחר סבב פגישות, הוסכם כי עיריית אור יהודה תספק לפרויקט היתר חפירה באופן מיידי, המשקף הקדמה של כחצי שנה (אבל עדיין לא ניתן), כאשר מדובר כרגע רק עבור הגרלה 400, כלומר רק עבור מגרש אחד הכולל 10 בניינים (מתוך ארבעה מגרשים בפרויקט), מסירת הדירות תבוצע תוך 3-3.5 שנים (כל הפרויקט של "בית בפארק" כולל 27 בניינים שיושלמו בהדרגה תוך פרק זמן שאנו ברור כרגע) תמורת הקלות שהעירייה העניקה לגינדי בשווי מיליוני שקלים.
בנוסף, נקבע כי הצמדת התשלומים למדד תהייה עד לפברואר 2021, לכל הדירות במסגרת הפרויקט, כאשר מועד זה יידחה בהתאמה ככל וקבלת היתר החפירה ידחה.
נקבע כי 13 דירות גן גדולות (הכוללות מרתף) מתוך הדירות שהוצגו כדירות מחיר למשתכן יוחלפו ב-13 דירות 5 חד', בשטח של כ-125 מ"ר, מתוך הדירות שיועדו תחילה לשוק החופשי.
מתן אפשרות להקדמת תשלומים – לרוכשים תינתן אפשרות להקדים תשלומים על חשבון מחיר הדירה עד ליום 31.12.18, ללא צורך בקבלת הסכמת היזם מראש.
הטבה לדירות 6 חד' ומעלה – תישמר הזכות לרוכשי דירות 6 חד' ומעלה לבחור בין האפשרות לקבלת הנחה בגובה 20 אלף שקל, לבין האפשרות של פריסת התשלומים כך ש-50% מהתשלום יהיה במועד מסירת הדירות.
אין קשר בין תנאי המכרז למציאות
למרות שבמצב העניינים הנוכחי מדובר בתנאים משופרים יחסית למצב המוצא, הזוכים מבחינתם פנו למדינה בדרישה לקבל את הדירות לאחר 22 חודשים, בהתאם לתנאי המכרז. אלא שהמדינה הבהירה לזוכים שאין כל קשר בין תנאי המכרז, שהינם לטענת המדינה בין היזם למדינה, לבין התקשרות היזם מול הזוכים. כלומר, זה שהיזם זכה במכרז לפיו יש להשלים את הפרויקט תוך 22 חודשים, לא אומר שיש לו כוונה כלשהי לעמוד בתנאים, כך המדינה פועלת. כראיה לכך, הקבלן המבצע בפרויקט הצהיר כי הבניה תימשך 39 חודשים, כחצי שנה לפני קבלת האישור מוועדת החריגים של רמ"י.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.כנראה השחיתות נוגעת שם ומסריחה עד השמיים (ל"ת)תום 16/08/2018 13:54הגב לתגובה זו0 0סגור