שיא במספר ההרוגים בענף הבנייה ב-2019; מי החברות הקבלניות שבלטו לשלילה?
ענף הבנייה ממשיך להוביל בהיקף תאונות העבודה הקטלניות בישראל. בשנת 2019 נהרגו 40 פועלי בניין - 48% משיעור ההרוגים במשק, כך עולה מדו"ח שנתי שפירסם מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד העבודה והרווחה, אם כי נתונים לא רשמיים מדברים על מספר גבוה יותר. מדובר בגידול של 15% בהשוואה למספר ההרוגים בענף בשנת 2018 ו-25% לעומת 2017. יתרה מכך - מדובר במספר ההרוגים הגבוה ביותר שנרשם בעשור האחרון.
איך זה קרה? לפי הדוח, מרבית התאונות הקטלניות בשנה החולפת (19) נגרמו כתוצאה מנפילה מגובה, נתון שנקשר עם אופי הבנייה בישראל - בה ניתן דגש על בנייה לגובה וזו מתבצעת בהיקפים גדולים, זאת לאור קצב גידול האוכלוסין הגבוה ומחסור הולך וגדל בקרקעות לבנייה, בייחוד באזורי הביקוש. כחלק מהטיפול בתופעה ציין המשרד את התקנות החדשות לפיגומים שמחייבות את הקבלנים להשתמש בפיגומים בעלי תקן אירופי.
סיבות נוספות שהביאו למותם של העובדים הן התמוטטות מתקן או קריסת קירות, פגיעת חפץ נופל והתחשמלות.
עוד צוין הקשר שבין מספר ההרוגים לבין הרחבת היקף התחלות הבנייה לדיור - עלייה של 26% בעשור האחרון לפי הלמ"ס, שכפועל יוצא ממנו עלה מספר המועסקים בענף באופן עקבי בשנים האחרונות.
להמחשת השפעת תנופת הבנייה דווח כי בשלוש השנים האחרונות, כמחצית מהתאונות הקטלניות בענף התרחשו בשטח שבין גדרה בדרום לחדרה בצפון, שהתאפיין בבנייה מרובה. בשנים 2017-2018 הובילה תל אביב יפו בהיקף התאונות, עם 5 הרוגים בכל אחת מהשנים הללו.
מגמת התאונות הקטלניות ביחס להתחלות בנייה בעשור האחרון:
מקור: משרד העבודה והרווחה
רמי שבירו בין החברות המובילות במספר ההרוגים
בבחינת החברות הקבלניות, שבאתריהן התרחשו התאונות, מעלה כי חברות הבנייה שבלטו לשלילה בהיקף התאונות הקטלניות ב-3 השנים האחרונות הן רמי שבירו ונאות שמיר, אלקטרה בניה, שיכון ובינוי, אשטרום, אשכול פרוייקטים, דונה חברה להנדסה ובנין, ש.שטרית ות.ע.ן עבודות עפר.
לפי הנתונים, 58% מההרוגים ב-2019 מצאו את מותם באתרי בניה של חברות קבלניות בעלות הסיווג הגבוה ביותר במרשם הקבלנים של משרד השיכון, 8 מהתאונות הקטלניות התרחשו באתרים של יזמים או חברות קבלניות החסרות רישום וסיווג - מתוכם בשישה מקרים מדובר בעבודות מטעם רשות מקומית ובמקרה נוסף מדובר במפעל שביצע בשטחו עבודה להחלפת גג.
מרבית העובדים שנהרגו תושבים ישראליים
על פי הנתונים, מרבית ההרוגים בתאונות עבודה בענף הבינוי בשנים האחרונות היו תושבי ישראל: 19 בשנים 2019 ו-2017 ו-18 בשנת 2018. אחריהם נמצאים תושבי איו"ש עם 14 הרוגים ב-2019, עלייה של כ-35% לעומת שנת 2017. עוד נהרגו 7 עובדים זרים ב-2019, ללא שינוי משמעותי ביחס לשנים קודמות.
למרות האמור, צוין כי על אף ייצוגם הנמוך יחסית של תושבי איו"ש ושל עובדים זרים המועסקים בענף מקרב כלל המועסקים, הסיכון להיפגעות קטלנית בתאונות במהלך עבודה בענף הבינוי גבוה באופן יחסי עבור אוכלסיות אלו. עוד נמצא כי חלקם של העובדים המשתייכים למגזר הערבי מקרב העובדים הישראלים שנהרגו בענף הבינוי הצטמצם בכ-15% בשנת 2019 בהשוואה לשנים הקודמות.
"2019 - שנת הדמים"
בהתייחס לנתונים מסר ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ כי "שנת 2019 הייתה שנת דמים בענף הבניה. כל עובד שנהרג או נפצע קשה בענף הוא עולם ומלואו ואסור לנו, יזמים, קבלנים ועובדי הענף לתת לנתונים הללו לחזור על עצמם. העבודה שעשתה עד כה ההתאחדות, יחד עם עשייה חיובית ופרודוקטיבית של המדינה משנים כבר כיום את התרבות בענף. מרגישים את זה באתרים. זהו תהליך הדרגתי והוא יביא תוצאות.
"לצד אלה, כמי שכל אירוע עם פצוע והרוג מדווח לו, אני דורש מכל העוסקים בעניין להפסיק להציג נתוני שווא ובהפרחת האשמות שבמקרים רבים אינן מבוססות. די בהצצה לדוח של משרד העבודה ולמולו נתונים שמציגים פורומים ציבוריים או כאלה שמתחזים לפורומים ציבוריים, כדי להבין שחייב להיות כאן סדר בהליכי הבחינה, למידה, מניעה ואכיפה בנושא התאונות בעבודה בענף הבניה. יש כאן גופים שאין להם כלל את הכלים לתחקר תאונות ומפרסמים נתונים לא מבוססים ואמירות מתלהמות שבחלק לא קטן ממקרי התאונות אין בינן סיבות המקרה כל קשר. אנחנו נמשיך לפעול ולא נשקוט עד שנראה הפחתה דרמטית במספר הנפגעים בענף שלנו".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.כל אתר בו פיגומי עץ חייב להיסגר מיידית (ל"ת)יובל 13/01/2020 09:37הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.שום תירוץ לא יכול לכבס את הזילזול בחיי אדם (ל"ת)ירון 11/01/2020 22:50הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.כל זה והם לא בכלאצדק 11/01/2020 19:50הגב לתגובה זו2 0מה אופייני למדינת היהודים החאפריםסגור
-
1.תאונות עבודה בבניין (ל"ת)משה 11/01/2020 15:24הגב לתגובה זו1 0סגור