משלמים יותר על תחזוקה: העלות החודשית לדיירים הוכפלה בעשור האחרון

מנתוני משרד הבינוי והשיכון עולה כי העלות לכל דייר הגיעה לכ-500 שקל בחודש, במקביל לעלייה משמעותית בבניית מגדלי מגורים; הנחיות תכנון עדכניות ינסו להוזיל את העלויות ובדרך גם את מחירי הדיור
 | 
telegram
(4)

עלות התחזוקה החודשית בבנייני מגורים הכפילה את עצמה בעשור האחרון לכדי כ-500 שקל לכל דייר, זאת במקביל לעלייה משמעותית בבניית מגדלים המייקרת את העלויות. כך עולה מנתוני משרד הבינוי והשיכון, שמפרסם היום מדריך לתכנון מוטה תחזוקה במטרה לנסות להביא להוזלה בעלויות.

לפי נתוני המשרד, בעשור האחרון נרשמה עלייה של כ-70% בבניית מגדלים ועלייה של 25% במבנים הדורשים ניהול חברת תחזוקה חיצונית. עוד עולה כי בעשור הקרוב שני שליש מכלל יחידות הדיור שייבנו עתידות להיבנות במסגרת בניינים רבי קומות. 

המדריך המוצע מלווה את הבנייה עד שלב האכלוס וכולל פתרונות למרכיבי התכנון לפי מידת השפעתם אך יש לציין כי הוא אינו מחייב. כהסבר לגיבוש ההנחיות נכתב כך: "עם ציפוף האוכלוסייה בישראל והגידול במספר בנייני המגורים הגבוהים ורבי הקומות, גדלה חשיבותו של תכנון מוטה תחזוקה במבנים אלה הנועד על מנת להגן על הבניין מפני מים, מזג אוויר, ונדליזם ופגעי סביבה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"עולם התכנון והבניה בישראל נעדר כיום מערכת של חוקים, תקנות והנחיות המחייבות אחזקה של בנייני מגורים. כתוצאה מכך מבוצעת כיום ברב הבניינים בארץ "אחזקת שבר" בלבד המטפלת בבעיות זמן רב לאחר הופעתן. אי ביצוע אחזקה מונעת, טיפול לקוי או חוסר טיפול גורמים לפגיעה בתשתיות הבניינים ורכיבי הבניין מתכלים ונהרסים עם הזמן, דבר הגורר עלויות גבוהות ביחס לעלות תיקון הכשל בתחילתו. תכנון מראש של הבניין תוך שימת דגש על נושא התחזוקה, תוביל לעלויות נמוכות יותר המתרחשות לעיתים רחוקות".

מה כולל המדריך?
בין היתר מתייחס המדריך לנושאים כגון שמירה על יחסים נכונים במידותיה של המבואה  בבניין למטרת העברת ציוד וריהוט בקלות ומבלי לפגוע במבנה, התקנת גופי תאורה בגובה של עד 3 מטר שצפויה לחסוך כ-800 שקל עלות הזמנת פיגום להחלפת תאורה בלובי גבוה, צביעת חדרי המדרגות באופן שאינו מצריך צביעה מחודשת בעתיד.

עוד מגדיר המדריך עדיפות לניצול חללים משותפים להשכרה (משרדים, מסחר או מגורים) למטרת הגדלת ההון הנצבר לתחזוקת הבניין, העדפת חנייה קונבנציונלית ללא מתקני חניה היקרים לתחזוקה ובעדיפות של עד 40% מתקנים לצד מיעוט בחניות חצי אוטומטיות ואוטומטיות, תכנון ניקוז מהיר במקומות בהם צפויים משקעים רבים בזמן קצר וכו'. 

בני דרייפוס, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "אנו רואים חשיבות רבה בתכנון מוקדם ויעיל של הבניין תוך שיתוף פעולה עם גופי התכנון בענף הבניה. הוזלת מחירי הדיור טמונה גם בנושאים אלו ובתשלומים השוטפים אותם נדרש האזרח לשלם בכל חודש. משרד הבינוי והשיכון רואה לנגד עיניו את עתיד ענף הבניה בישראל ופועל רבות על מנת לקדם אותו, בין היתר באמצעות פרסום מדריכים ושירותים ללא עלות לגורמי התכנון בענף".

טלי הירש שרמן, מנהלת אגף תורת הבניה ופיתוח הנדסי במשרד הבינוי והשיכון: "אנו רואים את גורמי התכנון, בעלי יכולת השפעה, כבר היום, על תחזוקת המבנים בארץ בין אם באמצעות הדיירים עצמם ובין אם באמצעות גורמים אחרים וככל שתיקבע אסדרה רגולטורית פורמלית בעניין ומקווים כי ממצאי המדריך יאפשרו הסקת מסקנות ויביאו להפנמת החשיבות הגדולה של תכנון מוטה תחזוקה על תפקוד מבני המגורים לשנים רבות ועל יצירת האפשרות לתחזק מבנים אלה בצורה המיטבית ביותר".

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    קבלנים מושחתים
    עומר 29/01/2020 22:23
    הגב לתגובה זו
    1 0
    קושרים את הדיירים בחוזים מול חברות אחזקה שהם שותפים בהם ... "הרצחת וגם ירשת ... ???"
    סגור
  • 3.
    פריפריה דירות שיכון לשיפוץ
    תקנו זול 29/01/2020 19:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כל החדשות קטנות ויקרות
    סגור
  • 2.
    הכוונה יפה אבל הקבלנים מצפצפים על הכל גם ככה.
    בעל דירה 29/01/2020 17:57
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אם בונים שלא לפי התקנים ומחפפים בביצוע, למה שיקפידו על ההנחיות האלה? אצלנו בפרוייקט מתוך 11 בניינים חמישה חוו החורף חתיכות מהחיפוי החיצוני שהתנתקו מדפנות הבניינים והתרסקו על הקרקע, חלקם בתוך חצרות של דירות הגן. הקבלן: עברו 7 שנים, לא באחריותי.
    סגור
  • 1.
    זו בדיוק הסיבה שאיאלץ למכור את הדירה שקניתי
    זוהר 29/01/2020 16:53
    הגב לתגובה זו
    2 1
    העלויות האלה מוטרפות. מי חשב על זה כשקניתי את הדירה לפני 4 שנים? מישהו צריך להתעורר שם למעלה כי אם לא נוטלי המשכנתאות יקרסו תחת הנטל. ההוצאות גבוהות מאוד ועל אף שהריבית נמוכה זה מתחיל להיות קשה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות