לאחר שלוש שנות הקפאה: תכנית המתאר להוד השרון תצא לדרך
התכנית כוללת הוספת 27 אלף דירות. בתום מאבק ממושך מצד התושבים נגד התכנית, אליו הצטרפה בהמשך העירייה, בג"צ אישר ביצוע התאמות כך שהיא תכלול פתרונות תשתית ותחבורה מתאימים לבנייה המאסיבית
בתום מאבק ממושך של תושבי הוד השרון נגד תכנית המתאר המתוכננת בשטחה, אליו הצטרפה בהמשך גם העירייה, בג"צ אישר את עדכון התכנית לשנת 2050, כך שתכלול הגבלות והתניות חדשות לבניה למגורים בעיר.
תכנית המתאר שאושרה ביולי 2017 בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז כוללת תוספת של כ-27 אלף דירות, הצפויה לתת מענה ליעד אוכלוסיה של כ-150 אלף איש. תושבי העיר הגישו התנגדותם לתכנית בטענה שהיא אינה כוללת פתרונות תשתית ותחבורה מתאימים שיתנו מענה לבניה החדשה המתוכננת בעיר - אך היא נדחתה על ידי הוועדה המחוזית. זו גם היתה הטענה המרכזית ב-1,830 התנגדויות שהוגשו בסך הכל.
בהמשך, בפסק דין תקדימי, קיבל בית המשפט המחוזי את עתירת התושבים נגד החלטת המחוזית וקבע כי ראוי לקיים דיון נוסף בוועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית בנושא התחבורתי.
על פסק הדין הזה הוגשו שני ערעורים לבית המשפט העליון - המדינה ערערה על התערבות בית המשפט בהחלטתה של הועדה המחוזית ודרשה לאשר את התכנית כפי שהיא, ואילו ועד התושבים טען כי היה מקום להעביר לועדת המשנה לעררים את הדיון בכל התכנית הכוללנית ולא רק בהיבטי התנועה והתחבורה.
שינוי מדיניות מצד העירייה
בשלב זה התחלפה הנהגת העיר ולאחר כמה דיונים בנפרד מול ועד הפעולה של תושבי העיר והועדה המחוזית, הנחה ראש העיר המכהן, אמיר כוכבי, את הצוות המקצועי להודיע לבית המשפט העליון בתגובה רשמית של העירייה על הצטרפות העירייה לעמדת התושבים ועל תמיכתה המלאה של העירייה בעמדה זאת.
בחודשים האחרונים פעל כוכבי לקיום שיח משותף של כל הצדדים כדי למצוא פיתרון מחוץ לכתלי בית המשפט. ההזדמנות לכך נוצרה לאחרונה, בעקבות דינמיקה חיובית בין ראש העיר למ"מ יו"ר הועדה המחוזית, דוד לפלר שנכנס לתפקיד זה לאחרונה, וליו"ר מטה הדיור, זאב בילסקי. בהנחייתו של בילסקי כונס למספר פגישות צוות בהובלת לפלר.
ביום שלישי האחרון, לאחר כשלוש שנות הקפאה, ורגע לפני הדיון בבג"צ, הושג הסדר בין פרקליטות המדינה, ועד הפעולה, הועדה המחוזית ועיריית הוד השרון להכנסת התניות תכנון ובניה בתחומי תשתיות, תחבורה ועוד כתנאי לאישורה הסופי של תכנית המתאר הכוללנית של הוד השרון. ההסדר הובא לאישור בג"צ שהעניק לו תוקף מחייב.
ראש העיר: "יצרנו את ההזדמנות להוביל תיקון לשנים ולדורות הבאים"
במסגרת ההסכמות בין הצדדים הוחלט להוסיף מספר מגבלות לתכנית כדוגמת חובת עריכת בדיקות תחבורתיות מקיפות לכל תכנית מעל 200 יחידות דיור. בנוסף, מאפשר התיקון לייצר הגבלות והתניות שלביות במסגרת קביעת תכניות מפורטות ומסמכי מדיניות על ידי הועדה המקומית.
כמו כן, הוחלט לאפשר לעיריית הוד השרון לייצר מסמך יישום לתכנית המתאר, שיקבע סדרי עדיפויות, עקרונות ושלבים לפיתוח העיר, מה שיאפשר למעשה ליצור שינויים נוספים בתכנית גם לאחר אישורה, וזאת בשיתוף עם ועד הפעולה.
ראש העירייה, אמיר כוכבי, מסר כי "עצמאות הועדה המקומית וחוסנה קריטיים לעיצוב העתיד של הוד השרון. יצרנו פיתרון שסיפק את התושבות והתושבים שהתנגדו לתכנית המתאר והשארנו במסלולה תכנית, שגם אם תשתנה בהמשך, תיתן לועדה המקומית את הכח שהיא צריכה מול גופי תכנון ארציים במאבק על העצמאות התכנונית ושימור המרקם העירוני.
"אני מודה לזאב בילסקי ודוד לפלר על האמון והסיוע בהובלת התהליך המורכב הזה מול פרקליטות המדינה ובג"צ. זהו הישג משמעותי לועד הפעולה ואני רוצה להודות לכל תושבת ותושב שתרמו מזמנם, כספם ומרצם לקידום המאבק על אופייה של העיר. זהו כוחה של קהילה ועם אישור ההסכם הזה, יצרנו ביחד את ההזדמנות להוביל תיקון לשנים ולדורות הבאים".
עו"ד ענת בירן, המייצגת את התושבים במאבקם מאז הגשת ההתנגדויות לתכנית ועד היום, ציינה כי היא "שמחה על התוצאה שהתקבלה וסבורה כי המאבק בהוד השרון הוכיח שיש לתושבים כוח לשנות, וכי תושבים שמתארגנים ופועלים בנחישות לטובת מטרות ראויות וחשובות, יכולים להגיע להישגים".
קובי חנוך, ממובילי ועד הפעולה, מסר כך: "תושבי העיר הוכיחו כי ניתן להשפיע במאבק ציבורי. הצלחה מרכזית של המאבק היתה החלפת ראש העיר בראש עיר שתומך בעמדת התושבים והכנסת חברים מועד הפעולה למועצת העיר, מה שאפשר לנו להביא את הועדה המחוזית לדיוני פשרה ולתת לוועדה המקומית את הכוח לדרוש תשתיות הולמות לפני שמאשרים תכניות בניה. אני רוצה להודות לראש העיר אמיר כוכבי על המהלך שהוביל. ועד הפעולה ימשיך ויעקוב אחרי תכניות הבניה בעיר מתוך כוונה לשתף פעולה עם הועדה המקומית בשאיפה שהוד השרון תהיה עיר שכיף לחיות בה גם אחרי שתגדל ותצמח".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה