הבונים חיוניים, המתכננים נשארו בחוץ: "שיתוק המערכת אינו הכרחי"
ביצוע יש, תכנון אין. בעוד ענף הבניה הוחרג מתקנות החירום שאושרו בסוף השבוע האחרון, המתכננים נשארו בחוץ לאחר שלא הוכרזו כחיוניים למשק.
כבר בתחילת השבוע שעבר הכריז מינהל התכנון על הקפאת פעילות מוסדות התכנון הארציים והמחוזיים עד להודעה חדשה בעקבות האיסור על התקהלות למניעת הידבקות בוירוס הקורונה, אלא שבאיגוד המתכננים טוענים כי מדובר בברירת מחדל שכן כלל לא נבחנה האפשרות להמשך העסקתם מרחוק על אף שמרביתם ערוכים לכך טכנולוגית, לרבות אפליקציות כדוגמת ZOOM. עוד הם טוענים כי דווקא הושקעו משאבים בשנים האחרונות במטרה להפוך את תחום התכנון לדיגיטלי וכי ההחלטה האחרונה תביא להשבתת הפעילות בתחום שהינו איטי ממילא. עוד רמזו באיגוד לשיקולים כלכליים שעומדים מאחורי ההחלטה.
לפיכך, העביר האיגוד מכתב בהול לגורמי הממשלה בקריאה "למנוע פגיעה אנושה במערכת התכנון, שתיווצר כתופעת לוואי לא הכרחית של משבר הקורונה".
"מדובר במערכת חיוניות וחשובה למשק"
לדברי מתכננת תמי גבריאלי, יו"ר משותפת של האיגוד ופרופ' נורית אלפסי ופרופ' ערן רזין, סגני יו"ר איגוד המתכננים, "לצד טיפול במשבר הבריאותי והכלכלי, עלינו לוודא שאיננו יוצרים משברים נוספים. פנייתנו, בעיצומו של המשבר, מיועדת להתריע על הנזק הצפוי ולהציע לסייע בהתמודדות עם האתגר, ולא פחות מכך לסייע להכנת המשק להתמודדות עם הקושי הכלכלי והחברתי הצפוי עם סיום מצב החירום". לצד ועדות התכנון הם טוענים, כי גם מרבית הרפרנטים לתכנון במשרדי הממשלה הוצאו לחופשה. "משמעות הדבר היא עצירה כמעט מוחלטת של פעילות חשובה ומרכזית בחברה ובכלכלה, שהייתה אחראית לתנופה הכלכלית ולפיתוח המדינה בשנים האחרונות.
"כאשר ועדות התכנון פוסקות מלפעול, נעצרת גם עבודת התכנון שנעשית במשרדי התכנון הפרטיים ונפגעת מאד היכולת של יזמים פרטיים וציבוריים לקדם פיתוח והקמה של תשתיות. הפסקת הפעילות אינה מחויבת המציאות. מערכת התכנון הישראלית מצוידת היום בכלים וטכנולוגיות מהמובילים בעולם. קליטת תוכניות נעשית באמצעות מערכת ממוחשבת; תוכניות בתהליך ותוכניות מאושרות ניתנות לאיתור קל ומהיר באמצעות האינטרנט, לרבות בכלים של ממ"ג (GIS). 'עבודה מרחוק' של עובדי הממשלה והרשויות המקומיות בתחום התכנון יכולה להתנהל באופן רציף וכמו בחלקים אחרים במשק, ניתן גם בתחום התכנון לקיים דיונים בעזרת טכנולוגיות ישיבות מקוונות. אנו קוראים לכם לעצור את שיתוק מערכת התכנון, ולאפשר לנו להמשיך לפעול, מתוך הבנה כי מדובר במערכת חיוניות וחשובה למשק בימים אלה".
במבט קדימה מסבירים באיגוד כי ייתכן שכרגע הכיוון הוא להתמקד בתהליכים קיימים שכבר נמצאים בשלבי ביצוע ופחות בהיבט התכנון בעקבות חוסר הוודאות הקיים – אבל זו טעות. " זו שגיאה קשה מפני שיש חשיבות גדולה לתהליכי תכנון בטווח הארוך – בסופו של דבר צריך להגביר ודאות בכל הכאוס שנוצר, ותהליכי תכנון אורכים שנים ממילא. חשוב לשמור על השגרה כי אחר כך יווצר פקק ויהיה קשה מאוד להתניע - מדובר בספינה גדולה", נמסר מהאיגוד. "מה שיקרה זה שלא יעמדו בעומס אם לא יאשרו תכניות מפני שהמדינה ממשיכה להתרבות ומצוקת הדיור לא תיעלם".
ממינהל התכנון נמסר כי הנושא מוכר ונמצא בטיפול.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה