בנייה חדשה נדל"ן מנוף
צילום: Istock
משבר הקורונה

שוק הדירות חולה - אין עסקאות, יש דחיות, יש ביטולים, יש פיצויים - והבנקים ממשיכים לחגוג

בכמה התייקרה המשכנתא, האם אתם חייבים לפנות את הדירה שמכרתם אם לא קיבלתם את הדירה שרכשתם, והאם אתם יכולים לסגת מחוזה שכירות?
מורן ישעיהו | (33)
נושאים בכתבה מחירי הדירות

הקורונה פוגעת בשוק הדירות למגורים. אף אחד עוד לא יודע איך ומתי זה ייגמר והאם המחירים ירדו או יעלו בהמשך, אבל דבר אחד ברור - קיים קיפאון גדול בשוק. לא בונים מספיק, דוחים מסירות דירות, רוכשים מנסים לדחות או לבטל עסקאות. לצד זאת, הבנקים מאפשרים דחייה במשכנתא כי המדינה הכריחה אותם, אבל הם לוקחים על זה ריבית על ריבית. בינתיים חודש מארס התברר כחודש עם פעילות כמעט אפסית בשוק הדירות וגם אפריל יהיה קשה, אם כי מסבירים לנו שלאחר הפסח תהיה חזרה הדרגתית (מאוד הדרגתית) לפעילות.    אז מה צריך לדעת כשרוכשים דירה בתקופה הזו? קניית דירה היא תהליך מורכב, עם או בלי קורונה, והשיקולים התקפים בימי השגרה רלוונטיים גם עתה בליווי נורות אזהרה שחשוב לשים לב אליהן. בין אם התחלתם כבר תהליך לרכישת דירה או שבכוונתכם לעשות זאת דווקא עכשיו – הנה התשובות לסוגיות הבוערות כעת.

נתחיל מהמשכנתא. כמעט כולם רוכשים דירה עם משכנתא. אז חשוב לדעת - הבנקים החליטו לייקר את המשכנתאות. מדובר בהעלאה של 1% בריבית על המשכנתאות, הן הריבית המשתנה והן הריבית הקבועה. העלאת הריבית מוסברת בהעלאת הסיכון במשק - ברגע שהסיכון של הלווים גדל, המלווים (הבנקים) דורשים פרמיה על הסיכון - משמע ריבית גבוהה יותר. העלאה של 1% היא דרמה גדולה, היא מתבטאת בתוספת של כמה מאות שקלים לכל משפחה (הרחבה כאן). כלומר, הדירות התייקרו בדלת האחורית. העלאת ריבית המשכנתא, משמעה עליית התשלומים השוטפים על הדירה, והמשמעות על רכישת דירה ממוצעת היא התייקרות של כמה אחוזים בודדים ביחס למצב הקודם. 

בנוגע לדחיית התשלומים שהבנקים מאפשרים כעת, יש לציין כי מדובר בצעד מקובל במצב שלקוחות נקלעים למצוקה כלכלית, אך חשוב לזכור כי בהתאמה גם התוספת החודשית לתשלום המשכנתא תגדל לאחר ריבית והצמדות ולכן עדיף להימנע באם המצב אינו מחייב זאת. להלן סוגיות נוספות שעל הפרק:

הקלות בתשלומי משכנתא, אך מה עם שכר הדירה?

מה האפשרויות בפני רוכשים שצריכים לפנות את דירתם הישנה בעוד החדשה טרם נמסרה להם בשל עיכובי בנייה?   "ככלל חוזים יש לקיים", מסביר עו"ד אבירם גולדשטיין, ראש תחום התחדשות עירונית במשרד יהודה רוה ושות'. "מוכר דירה קיימת (בעסקת יד שנייה) בדרך כלל מתחייב למסור את הדירה במועד ידוע וקבוע מראש בין הצדדים וזאת כמובן בכפוף לתשלום מלוא התמורה על ידי הקונה. ככל ואין בהסכם המכר סעיף המאפשר למוכר לדחות את מסירת הדירה מכל סיבה שהיא בהתראה מראש, על מוכר הדירה למסור את הדירה במועד החוזי שנקבע. אם לא יעשה כן, מסתכן המוכר בהפרת ההסכם והסנקציות הכרוכות בכך (בדרך כלל מדובר על פיצוי מוסכם בלא הוכחת נזק בשיעור של 10% משווי העסקה, וזאת מבלי לגרוע מיתר הזכויות והסעדים העומדים לזכות הצד המקיים)".

האם חוק המכר קובע פיצוי במצב של איחור במסירת דירה חדשה מצד הקבלן?  "בהתאם לחוק המכר (דירות), ליזם זכות לאחר במסירת חזקה לתקופה של עד 60 ימים, מכל סיבה שהיא", מציינת עו"ד שגית שחמון, שותפה בקבוצת הנדל"ן במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ. "איחור העולה על 60 ימים יחייב את היזם בפיצוי הקבוע בחוק, החל מהיום הראשון לאיחור".

אמנם, החוק מחריג נסיבות שאינן תלויות ביזמים. לפי שחמון, "בחוק נקבע חריג לפיו הצדדים לחוזה המכר רשאים להסכים כי האמור לא יחולו על איחור במסירה שנגרם כתוצאה מנסיבות שאינן בשליטת המוכר ושהסיכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו. בכל מקרה, על היזם שיבקש לדחות את מועד המסירה בשל נסיבות הקשורות בקורונה, יהיה להוכיח כי האיחור במסירת החזקה בדירה אכן נעוץ בנסיבות המצדיקות את דחיית המסירה (כדוגמת מחסור בכח אדם, חומרי עבודה וכיוצ"ב) וכי נסיבות אלה לא היו בשליטת היזם.

מה משמעות המונח "כח עליון" בהסכמי מכר והאם המחסור בחומרי בנייה נכלל בתוכו? לפי גולדשטיין "אין הגדרה מדויקת בחוק הישראלי ל-'מה זה כח עליון'. יחד עם זאת, כל מי שחתם על חוזה לרכישת/מכירת דירה או חוזה מסחרי אחרי מכיר סעיפים הכוללים את המונח בניסוחים שונים ורבים. אני בספק אם רוב סעיפים אלו קובעים מפורשות כי מגיפה או מחלה בהיקף כזה או אחר תיחשב כח עליון. חשוב לציין שוב כי אין סנטנדרט או הגדרה מדוייקת הקובעת מה ייחשב כח עליון והכל בדרך כלל תלוי בנסיבות המקרה. אירועים כמו טרור, אסונות טבע ומגיפה כלל עולמית יכולים להיחשב במקרה מסוים ככח עליון ובמקרה אחר לא". משרד האוצר לא רואה בקורונה כח עליון, אך הוא הקים צעקה של מתנגדים והסוגיה עדיין לא פתורה סופית. 

קיראו עוד ב"נדל"ן"

"הוראת החוק הקרובה ביותר ל"כח עליון" (הידוע גם כ-Force majeure) היא ההוראה בדבר 'סיכול' חוזה הקבועה בסעיף 18 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשכ"ט-1969, שכותרתו: 'פטור בשל אונס או סיכול החוזה'. יחד עם זאת חשוב לזכור כי בתי המשפט בישראל מפרשים סעיף זה (וכן סעיפי "כח עליון" בחוזים) בצמצום רב, ורק במקרים ומצבים חריגים ביותר הם מאפשרים לצד לחוזה לא לקיים את התחייבויותיו החוזים".

מה צריך לדעת לגבי חוזים שנחתמים בימים אלה? אפשר להכניס סעיף "קורונה", ואם כן מה זה אומר? לדברי שחמון, "בימים אלה ולאור התפשטות וירוס הקורונה הרחיבו עורכי הדין של היזמים את סעיף 'כח עליון' הקיים בהסכמי מכר, באופן שהוא יכלול גם מגפה ו/או התפשטות המונית של מחלה ו/או נגיף ו/או הוראות לסגר ו/או לבידוד מטעם השלטונות, הן בישראל והן במדינות המספקות חומרי ו/או פריטי ו/או אביזרי בנייה לפרויקט וכיוצ"ב. יש לבחון כל חוזה לגופו, אך נראה כי גם במקרה בו לא מופיע סעיף 'קורונה' בהסכמי המכר שנחתמו עובר למגיפה, יוכלו היזמים לטעון לנסיבות של כח עליון, ככל שיוכיחו כי אכן התקיימו נסיבות כאלה".

על מי חובת ההוכחה והתיעוד שעבודות הבנייה אכן הופסקו – על הרוכש או הקבלן? "יזם אשר יבקש לדחות את מועד המסירה, תחול עליו החובה להוכיח שנסיבות הקורונה הם אלה שהובילו להפסקת עבודות ולתעד את הפסקת העבודה (יומני עבודה וכיוצ"ב)", מסבירה שחמון. "יזמים רבים כבר הוציאו מכתבים לרוכשי דירות המתריעים על דחיית מועדי המסירה, לאור מחסור בכח אדם, בחומרי עבודה, צמצום פעילות של הרשויות וכיוצ"ב".

יש חברות שמציעות היום כל מיני הטבות כדוגמת תשלום מקדמה כעת וחתימת חוזה אחרי המשבר – למה צריך לשים לב ואיך אפשר להבטיח את מימוש העסקה? "ראשית, הכלל שלי הוא שיש  לקרוא הכל - כולל האותיות הקטנות", אומר גולדשטיין. "שנית – בכל עסקה מומלץ לשכור את שירותיו של עו"ד המתמחה בתחום ולא לבצע את העסקה ללא ייעוץ משפטי מתאים. שוב וכאמור דלעיל, במסגרת המו"מ לכריתת ההסכם יש לדון בכל הסוגיות הכרוכות בהצעות החברה וכיו"ב".   בכל הנוגע להבטחת העסקה הוא מציין כי "ככל ומדובר ברכישת דירה חדשה מקבלן, אזי החוק בישראל מחייב את הקבלן להבטיח את כספי הקונה (בדרך כלל ערבות בנקאית). באופן כזה, כספו של הקונה בעסקת רכישת הדירה החדשה מובטח".

בעסקאות יד שנייה - האם ניתן לבטל חלק מההתחייבות בחוזה? לפי גולדשטיין, "במידה וישנה הוראה מפורשת לכך בהסכם המאפשרת לבטל חלק מההתחייבות אזי ניתן לעשות כן. ככל ואין הוראה כזו, יש לבחון את השאלה האם וירוס הקורונה והמצב כיום מגיע לכדי מצב של 'סיכול' חוזה כמפורט דלעיל".

מה לגבי חוזי שכירות? האם נתונים רק לחסדי בעל הדירה להתחשבות? כאן מסביר גולדשטיין כי "בהסכמי שכירות למגורים, בשונה מרכישות דירה מקבלן, החוק שחל עליהם חוק 'השכירות והשאילה', ובו אין סעיף המאפשר לשוכר להשתחרר מהתחייבותיו כל עוד בעל הנכס מקיים את התחייבותיו שלו. כלומר, שוכר דירה המעוניין לבטל את ההסכם השכירות (ואין שום סעיף בחוזה שמאפשר לו לעשות זאת) עליו לפנות לבעל הדירה ולמעשה הוא נתון לחסדיו".

 

תגובות לכתבה(33):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 19.
    בעלי דירות 06/04/2020 15:22
    הגב לתגובה זו
    המדינה חייבת להתערה כמו בכל העולם ולאםשר בטול חוזי שכירות למי שמעוניין. הודעה חודש מראש כמו שהיה לפני ה"בום"
  • 18.
    איש 06/04/2020 12:36
    הגב לתגובה זו
    זה לא יהיה אותו הדבר. אם עד עכשיו אנשים חגגו על הלוואות ומשכנתאות בלי חשבון היום רובם מבינים שאין ערבות להכנסות ולא יקחו התחייבויות לתקופות כאלה ארוכות וסכומים כאלה
  • 17.
    כאשר יזרקו לשוק עו כ60_70 % מהדירות במחירים מגוחכ 06/04/2020 09:31
    הגב לתגובה זו
    כאשר יזרקו לשוק עו כ60_70 % מהדירות במחירים מגוחכים הכל יחזור למקומו !!קוראים/ קורעים לזה חוק הכלים השלובים !!! כל זמן שהמדינה מרויחה ! הכל בסדר!
  • אלפי דירות ייזרקו 06/04/2020 15:23
    הגב לתגובה זו
    מי יחדש חוזה?????
  • 16.
    ד.א. 06/04/2020 09:19
    הגב לתגובה זו
    להערכתי דירות ירדות 20-35% בשנה הקרובה. נחכה ונראה
  • 15.
    מחירי הדירות והשכירות בישראל הם מההזויים בעולם רק הפגנות יעוררו את הממשלה ויפסיקו את עושק המחירים. (ל"ת)
    נדל"ן הזוי 05/04/2020 21:44
    הגב לתגובה זו
  • אתה גר פה? צא לעולם, רק מחכים לך לתת דיור בחינם... (ל"ת)
    אז למה 06/04/2020 13:54
    הגב לתגובה זו
  • 14.
    זה לא שוק חולה. שוק הדירות הוא בועה לפני פיצוץ (ל"ת)
    ישראל ישראלי 05/04/2020 21:43
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    לרון 05/04/2020 19:36
    הגב לתגובה זו
    לא פעם והתרסקו,היו פרומו להתרסקות הענף!
  • 12.
    אכן, שוק הנדל"ן חולה. ניתן להבריאו בחיתוך של 50% לפחות (ל"ת)
    אדם 05/04/2020 18:59
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    טיפש מי שלא יצטמצם בשכירות ובכלל כשעוד מעט לא יהיה אוכל (ל"ת)
    גלית 05/04/2020 17:57
    הגב לתגובה זו
  • תהיה אופטימי 06/04/2020 06:01
    הגב לתגובה זו
    נכון שייקח זמן עד שתהיה התאוששות מלאה, אבל ברור שימצאו חיסונים ותרופות וציוד כדי להתגבר על הקורונה (=שתהפוך כנראה למגיפה עונתית כמו שפעת, שגם היא גובה מחירים בנפש כל שנה)
  • 10.
    לוי 05/04/2020 17:00
    הגב לתגובה זו
    שוק הדירות היה חולה הרבה שנים מאז שביבי ראש ממשלה ושיחק בו כמו ברולטה הרבה הימורים וכסף שחור ממש לאס ווגאס הוא לא התאים לא למדינה ולא לאזרחיה הוא שימש לא יותר מקופה ומסחטת כספים רושמת עבור האוצר ולמעשה הכל היה מעוות מיסודו
  • עוד טיפש בלי דירה ובלי הבנה כלכלית. (ל"ת)
    pz 12/05/2020 21:04
    הגב לתגובה זו
  • בום טרח הבלון התפוצץ הבלון הצטמק זה סופו של כל בלון (ל"ת)
    ישראל ישראלי 05/04/2020 22:23
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    גד 05/04/2020 15:28
    הגב לתגובה זו
    האריכו בחצי שנה - קשה להאמין שיספיק
  • לרון 05/04/2020 19:39
    הגב לתגובה זו
    אין מדינה ולבטח אין ממשלה,או שליטה,אנרכיה מוחלטת!שאלו את מי ש"הבטיחו" לו סיוע והיגיעה הביורוקרטיה במקום
  • 8.
    האם יש לשלם במועדי התשלום למרות שהיזם לא יעמוד ביעד? (ל"ת)
    אלי 05/04/2020 13:02
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    הבנקים תמיד ממשיכים לחגוג. (ל"ת)
    אני 05/04/2020 11:42
    הגב לתגובה זו
  • תשובה מישהו? (ל"ת)
    רון 06/04/2020 08:52
    הגב לתגובה זו
  • אבי 05/04/2020 14:18
    הגב לתגובה זו
    יכול להיות שהם משדרים "עסקים כרגיל" אבל החשש האמיתי זה משני גורמים: 1. קריסה של קבלנים 2. קריסה של עשרות אלפי משקי בית שלא יוכלו לעמוד בהחזרי המשכנתא
  • 6.
    לעיין בחוזה שכירות 05/04/2020 11:04
    הגב לתגובה זו
    מרבית בעלי הדירות מבינים ומפחיתים 15% בפרט חדייר טוב ואיכותי. פוחדים מהעתידשלא יעזוב לטובת דירה אחרת
  • עמי 05/04/2020 14:26
    הגב לתגובה זו
    לך תגור ברחוב. או אצל ההורים. אהה... בעצם אצל ההורים אסור עכשיו. אז ברחוב
  • 5.
    איפה המדינה 05/04/2020 10:59
    הגב לתגובה זו
    בהודעה חודשמראש היתה בזמנו אפשרות חוקית לצאת מחטזה שכירות. לאחרונה הוחתמו הצעירים על בטול חוזה בתנאי שיביאו שוכר חלופי. מאיםה נביא שוכר חלופי. מדינה כמו בכל העולם חייבת להתערב לטובת צעירים חסרי נסיון והבנה.תפיצו לכולם בבקשה
  • 4.
    הגיע הזמן שמחירי הדירות המנופחים ירדו ב 50 אחוז כי אין הצדקה לעליית המחירים ב 15 שנים האחרונות - וזה יקרה (ל"ת)
    אריאל 05/04/2020 10:30
    הגב לתגובה זו
  • השטח לא משתנה 06/04/2020 06:03
    הגב לתגובה זו
    זוגות צעירים, אנשים שמתגרשים, יהודים מחו"ל...הביקוש למגורים רק עולה.
  • משה 05/04/2020 13:23
    הגב לתגובה זו
    הבנקים יפגעו קשות עקב ההפקרות לנתינת משכנתאות ענקיות בלי בטחונות מתאימים
  • 3.
    זה ברור שהנדלן יקרוס. בגלל מחירים הזויים. ובגלל המ 05/04/2020 10:28
    הגב לתגובה זו
    זה ברור שהנדלן יקרוס. בגלל מחירים הזויים. ובגלל המצב הכלכלי הקשה שיהיה. מי יקנה עכשיו דירה או רכב? אף אחד.
  • מה יקרוס בדיוק? ואיפה כולנו נגור? באוהלים?! (ל"ת)
    פיזדץ 06/04/2020 02:15
    הגב לתגובה זו
  • לרון 05/04/2020 18:37
    הגב לתגובה זו
    הנדל"ן עוד לא "יקרוס" הקורונה אולי תיגמר והמצב בהדרגה יחזור לקדמותו---
  • 2.
    שמיר 05/04/2020 10:28
    הגב לתגובה זו
    צריך לבטל את כל תשלומי הריבית בהלוואות ומשכנתאות של הבנקים לפחות לששה חדשים. כולם סובלים ורק הבנקים מרויחים...
  • לרון 05/04/2020 18:40
    הגב לתגובה זו
    מסחרי וככזה יבוא "לקראת" רק בלית בררה ובצורה יחידנית!
  • 1.
    תומר 05/04/2020 10:27
    הגב לתגובה זו
    אף אחד לא חסין