
3 מיליון ישראלים בלי דירה - האם יש להם סיכוי לדירה?
עשרות גופים ציבורים ממשלתיים מטפלים במשבר הדיור וזאת בדיוק הבעיה - אין אחריות לגוף אחד, ברגע שכולם מטפלים אז ...אף אחד לא מטפל. האם זה יכול להשתנות? בימים האחרונים התבשרנו כי שר הבינוי והשיכון, הרב יעקב לייצמן, מקבל לידיו משרד מוגדל עם סמכויות נרחבות ביותר. לאחר ששר האוצר הקודם, משה כחלון, סיפח למשרדו את רשות מקרקעי ישראל(רמ"י) את מטה הדיור ואת חברת דירה להשכיר, חוזרים אלה בשעה טובה לאכסנייה המקורית שלהם, משרד הבינוי והשיכון. הכוח של משרד הבינוי והשיכון גדל ובהתאמה גם האחריות של המשרד. עכשיו זה לא האוצר שמוביל את המהלכים ואת תוכנית מחיר למשתכן שכנראה תגווע לאיטה. עכשיו זה משרד השיכון והבינוי - כמו שצריך להיות. יש לזה משמעות גדולה, אבל הדרך עד להורדת מחירים עדיין ארוכה.
לכאורה, בידי שר הבינוי והשיכון הנכנס, הרב יעקב ליצמן, נתונה כעת עוצמה שהיתה בעבר הרחוק רק לשרי שיכון מיתולוגים דוגמת דוד לוי, אריאל שרון ופואד בן אליעזר. ביכולתו, וביכולת אנשי המטה של משרדו, לקבוע כעת את מדיניות שוק הדיור, ללא תלות מירבית במשרדי ממשלה אחרים, כפי שהיה עד לאחרונה.
אולם, וזה אולם גדול, השמחה מסתבר הינה מוקדמת מידי. שוק הדיור ימשיך גם בקדנציה של ליצמן, כפי שהיה עשרות בשנים, להיות מפוצל בין משרדי ממשלה שונים, בין וועדות שונות, החל מהוועדה הארצית לתכנון ובנייה, דרך המחוזיות וכלה בוועדות המקומיות שבאחריות מאות רבות של עיריות, רשויות מקומיות ואזוריות, שלא לדבר על מנהל התכנון שחזר ממשרד האוצר לכור מחצבתו, משרד הפנים, לידי ידיו אמונות של השר אריה דרעי.
דיכוטומיה בלתי אפשרית זו היא, היא הגורם העיקרי לכך שהרפורמה בחוק התכנון והבנייה, המדברת על קיצור משמעותי ופישוט הליכים ביורוקרטים, לא יושמה עד כה, לא מניה ולא מקצתיה. היא גם הגורם לכך שחולפות שנים רבות, לעיתים אף עשרות, מראשית תחילת תכנון הקרקע ואישורה ועד לשיווק ולבניית הפרויקט עצמו. היא גם המפתח לחידת החידות, איך זה ששוק הדיור איננו מצליח להתרומם ואיננו מצליח לחצות את תקרת הזכוכית של כ-50 אלף התחלות בנייה לשנה.
- הפסקת האש בין הקואליציה לאופוזיציה נגמרה: ח"כ גפני קורא: "גלו אחריות"
- המגמה נמשכת: לייטריקס הירושלמית מפטרת עובדים
דיכוטומיה בלתי אפשרית זו היא, היא גם הגורם העיקרי לכך שמחירי הדיור נוסקים כל העת מעלה, מעלה, שהמחסור בדיור הולך ועולה משנה לשנה ושכיום כשליש מתושבי ישראל אין להם דירה בבעלות, כלומר יותר משלושה מיליון ישראלים (!) זאת לעומת כרבע בלבד בשנות ה-80 של המאה שעברה (כמיליון מתוך כ-4 מיליון תושבי המדינה באותם הימים). הכשל הזה, אדגיש, הינו בראש וראשונה תוצאה של התנגשות בלתי נמנעת בין גופים מחליטים שונים ובעלי אינטרסים סותרים, המפוצלים בין משרדי ממשלה שונים ובין רשויות שונות.
קצת רקע היסטורי: במהלך כל שנות המדינה נעשו אי אילו ניסיונות לאחד את הסמכויות תחת קורת גג אחת. עד למהפך 1977 היה מדובר בתיק שיכון קטן שהוחזק בדרך כלל על ידי שותף קואליציוני זוטר דוגמת השרים מרדכי בנטוב וויקטור שם טוב ממפ"ם. לאחר המהפך קיבל לידיו דוד לוי תיק בינוי והשיכון נרחב, שכלל בתוכו גם את מינהל מקרקעי ישראל וגם את כל החברות הממשלתיות. אולם עקב האכילס היה מנהל התכנון, גוף קריטי בחשיבותו לתכנון שוק הדיור, שהיה בידי משרד הפנים.
גם אחר כך, בשנות ה-90, בתקופת שרי שיכון חזקים וכריזמטיים דוגמת אריק שרון ופואד בן אליעזר, נותר על כנו משרד שיכון מורחב, אולם ללא מנהל התכנון. בעיה לא פחות גדולה ממנהל התכנון, היתה מאד ומתמיד עצמאות היתר של רמ"י, רשות מקרקעי ישראל, או בשמה המקורי מנהל מקרקעי ישראל, שהיתה מאז ומתמיד מעין "קריית הוותיקן, סוס טרויאני בתוך משרד הבינוי והשיכון שיכל להשפיע לטוב ולרע, ובעיקר לרע, על שוק הדיור, זאת ללא שום יכולת של שרי השיכון למנוע זאת. לרמ"י, לדוגמא, אחריות כמעט מוחלטת על תדלוק מחירי הדיור כלפי מעלה, זאת בשל העובדה שהיא סרסרה, כן פשוט סרסרה , במחירי הקרקעות שהיו באחריותה, לא אפשרה בלימת מחירים והוציאה מכרזים שבהם זכו מעט קבלנים ובמחירים נוסקים והולכים כלפי מעלה.
- 7 שנים אחרי ההגרלה: דירות באור יהודה נמכרות כמעט כפול
- מחירי הדירות במודיעין בירידה חדה - הנה הסיבה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לכן, ה"בשורה", כביכול, של מעבר רמ"י ממשרד האוצר בחזרה למשרד השיכון, הינה לטעמי חסרת משמעות לחלוטין. נהפוך הוא: אם שר "חזק" דוגמת משה כחלון, שהיה לא רק שר אוצר, אלא גם שר על לנושא הדיור, לא הצליח כלל ועיקר לנטרל את כוחה של רמ"י,, כיצד יצליח בכך הרב יעקב ליצמן, שר שיכון טרי ונטול ניסיון מוחלט בנושא מדיניות הדיור במדינת ישראל? וכיצד יוכל מטה הדיור, שהיה כפוף ישירות לכחלון, לפעול במסגרת משרד השיכון מול רמ"י?
הזכרנו קודם את נושא הוועדות המחוזיות, המקומיות וכו'. כאן אנחנו נכנסים לטריטוריה לא פחות בעייתית, והיא העדר התיאום, ולעיתים קרובות גם הקונפליקטים, בין השלטון המרכזי לבין הרשויות המקומיות בנושא מדיניות הדיור. באנגלית קיים ביטוי נחמד NINBY (NOT IN MT BACK YARD) כלומר "לא בחצר האחורית שלי", ואכן כל ההיסטוריה של קידום פרויקטים נדל"ניים ויישום מדיניות הממשלה בשוק הדיור, רצופה אינספור עימותים חריפים מאוד בין השלטון המרכזי ומשרד השיכון ויתר משרדי הממשלה הרלוונטיים לבין העיריות והרשויות המקומיות.
דוגמא מובהקת לכך, אחת מיני רבות, הינה נושא התמ"א 38. כשהוכרז על התמ"א, ב-2005, היה צפי שתוך שנים אל רבות ימוגנו כל בנייני מדינת ישראל כנגד רעידות אדמה ובד בבד תשמש התמ"א כזרוע אפקטיבית להתחדשות עירונית מאסיבית. בשלב מסוים דובר אף על כ-800 אלף יחידות דיור שיקודמו במסגרת התחדשות עירונית תוך כ-20 שנה, ובמילים אחרות כ-40 אלף דירות בהתחדשות עירונית מידי שנה בשנה.
המציאות, כידוע, שונה בתכלית. אם אמרנו קודם שרמ"י מהווה "קריית הוותיקן" בתוך משרד השיכון, הרי שבמקרה של התחדשות עירונית בכלל, ותמ"א 38 בפרט, כל עיר וכל רשות מקומית הפכה להיות "מדינה בתוך מדינה" כשכל רשות תופסת צד אחר. אחת בעד התמ"א, האחרת נגדה, השלישית באיזשהו מקום באמצע. מתחלף ראש עיר בבחירות מוניציפאליות? מתהפכת לה גם מדיניות ההתחדשות העירונית.
ומה עם העדר תכנית פינוי בינוי לאומית מקיפה? האם זה מקרה שחלק גדול מהפרויקטים הפוטנציאלים כלל לא יצאו לדרך, חלקם הגדול תקוע זה עשרות שנים ומדינת ישראל מלאה וגדושה עם עצם היום הזה, לאורכה ולרוחבה, באינספור שיכונים מתפוררים שנבנו לפני 60 שנה ויותר וממתינים עד בוש לגואלם? מישהו עשה פעם את החישוב הכלכלי של איזה הפסד(מיליארדים רבים) נגרם למשק הישראלי כתוצאה מכך? ואיזו משמעות חברתית ותודעתית יש למפגע הזה?
ושלא נשכח חלילה: בשנים האחרונות פועלת לצד משרד השיכון הרשות להתחדשות עירונית, רעיון מאוד מבורך ללא ספק. מישהו פעם בדק מול מי עובדת רוב הזמן רשות זו. מול משרד השיכון? מול משרדי ממשלה אחרים? שמא דווקא מול העיריות והרשויות המקומיות שלהן נתונה, לשבט או לחסד, זכות ההחלטה הסופית האם פרויקט כזה או אחר יקודם?
ולא הזכרנו, מלבד משרדי השיכון, הפנים והעיריות והוועדות השונות ורמ"י ומטה הדיור ורמ"י והרשות להתחדשות עירונית וכל היתר, גם משרדי ממשלה נוספים שלהם חלק ונחלה ביישום מדיניות הדיור. מה עם משרד האוצר ובראש וראשונה אגף התקציבים? ומשרד הכלכלה והתעשייה? ומשרג התחבורה? ומשרדים נוספים שיש להם נגיעה כזו או אחרת, במישרין ובעקיפין לקידום פרויקטים נדל"ניים בכלל ויישום מדיניות שוק הדיור בפרט.
לסיכום, איננו רואה לצערי, כל עוד תוותר על כנה הדיכוטומיה הזו, כל עוד ימשיך משחק הכיסאות המוזיקליים של מקבלי ההחלטות בשוק הדיור בין משרדי הממשלה השונים וכל עוד יינתנו לגופים ארכאיים דוגמת רמ"י סמכויות בלתי סבירות להשפיע עתידם של אזרחי ישראל, אינני רואה כל סיכוי לשינוי מהיסוד של המצב הקיים. כך או אחרת, נאחל מכל הלב הצלחה לשרה שיכון הנכנס, הרב יעקב ליצמן, מי ייתן ויקרה הנס והוא יצליח במה שלא הצליחו כל קודמיו.
*כותב המאמר ארז כהן, הינו שמאי ומשפטן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין
- 39.מנחם 08/06/2020 15:26הגב לתגובה זואף אחד לא קונה או שוכר, צעירים חוזרים להורים, ואנשים מתאגדים ומשכירים דירה 8 שוכרים כמו שהאריתראים חיים, ועוד כל הדירות של BNB שעומדות ריקות, זה לא נראה טוב, מורידים מחירים ואף אחד עדיין לא לוקח, כבר יש שלטים למכירה/השכרה - דהיינו לא משנה העיקר תקחו ממני את זה.
- 38.ישראל 07/06/2020 10:30הגב לתגובה זומישהו כתב כאן בתגובה" ישראל היא מספר 1 בילודה בעולם המערבי". והוא אומר שצריך להביא פחות ילדים. אז אני טוען שישראל - לא עולם מערבי. לא שונים בהרבה ממצריים, למשל.
- 37.אלכס 06/06/2020 19:46הגב לתגובה זורמי היא הגוף הכי בעייתי במדינת ישראת
- 36.בר 04/06/2020 14:46הגב לתגובה זוליצמן הליצן ידאג רק לחרדים. השחורים
- 35.משכיר 03/06/2020 18:33הגב לתגובה זוומתוקתקות בשכ"ד כמה שיותר נמוך... ואין פרופורציה בכלל ליכולת הכלכלית שלהם. יש לי תחושה של דור שהתרגל ש"יפנקו" אותו ולא עושה יותר מידי חשבון ולא מעריך זכות מגורים.
- אדי 16/11/2020 14:55הגב לתגובה זותמיד קל להאשים את הקורבן. אתה לא מכיר את הנתונים כנראה. תראה מגש הכסף בשביל לקבל ריענון למה שקורה פה במדינה. ובלי קשר זכות מגורים זאת זכות בסיסית
- מעניין כמה דירות יש לך שאתה מדבר ככה (ל"ת)זיו 06/06/2020 11:54הגב לתגובה זו
- מחיר למשתכן 05/06/2020 11:44הגב לתגובה זועובדה שבאיזור שלי על דירות יד 2 מעופשות וישנות דורשים יותר מאשר מחיר למשתכן....אז מה הטעם לרכוש יד 2 עם זקנים נרגנים ולקנות דירה "בסיסית" עם אוכלסיה צעירה ועוד בפחות מחיר...
- 34.תומך ביבי 03/06/2020 13:50הגב לתגובה זולי יש דירה למי שאין זבש"ו
- 33.כותבי תרחישים 03/06/2020 10:45הגב לתגובה זואריק ש זל בנה 82000 ד בממוצע כשהיו 6 מליון תושבים בעשור האחרון::: בנו 47000 ד בממוצע - כשיש בהווה 9מליון תושב בשוויץ גרמניה ואוסטריה מחירי הדיור עלו ב33% --בעשור באותו הזמן - בישראל עלו ב124% לפי הנגידה זו ההונאה בהוראה- אל תגידו לא ידענו
- 32.גד 03/06/2020 09:32הגב לתגובה זוהון עצמי 100 אלף ויש לכם דירה ....ואולי סרטן ככה בקטנה.
- קרייתי 05/06/2020 11:45הגב לתגובה זושבקריות דורשים על יד שנייה יותר מאשר מחיר למשתכן החדשות שממילא לא נמכרות... שיורידו מחירים.
- 31.א 03/06/2020 08:49הגב לתגובה זונראה שכל מי שעוסק בנדלן ממש מבוהל מההתרסקות שמגיע ולכן כותבים כתבות מנותקות מהמציאות .התרסקות נדלן נעימה לכולם!
- 30.אדם 03/06/2020 07:38הגב לתגובה זוא. התאחדות האדריכלים דורשת מהממשלה לרכוש מהקבלנים כ80,000 דירןת מהקבלנים למנוע קריסת ענף הנדל"ן!! ב. חברת אאורה נותנת הנחות 300,000-500,000 ש"ח. ג.כ150,000 משפחות בקשו לדחות תשלומי משכנתא!! כרגעל, כתבת פימפום ריקה וחלולה שמנותקת מהמציאות!!
- 29.אביר 03/06/2020 06:36הגב לתגובה זושדרות דגניה השבחה עתידית
- בכל בית ברחוב שם = חולה סרטן ממיכלי הדלק הענקיים (ל"ת)אבני 03/06/2020 13:01הגב לתגובה זו
- סרטן? 05/06/2020 11:47מלאה בנפקניות עובדות ושכנים חסרי השכלה ומובטלים.
- וסרטן קטן ככה בכדי לפנק (ל"ת)גד 03/06/2020 12:51הגב לתגובה זו
- 28.בולו 02/06/2020 21:18הגב לתגובה זולמה לכתוב דברים לא נכונים?
- 27.תזכרו מה שאני אומר: 02/06/2020 20:10הגב לתגובה זוזאת הבעיה הכי קשה של החרדים ובגלל זה הוא לקח את השיכון. לחרדים אין איפה לגור. הוא ישחד את הקבלנים בכספי המיסים שלנו שיבנו לחרדים הצעירים. אין להם איפה לגור. בבני ברק לא רואים את ההבדל בין הבנינים מרוב שסוגרים מרפסות. ליצמן יבנה רק לחרדים הצעירים כי זה הבוחרים שלו ויזרוק כמה עצמות רקובות לחילונים שלא יגידו הוא לא נתן.
- 26.לארז כהן. כחלון החל לרסק את מחירי הדירות ואתה נבהלת אז (ל"ת)אריה 02/06/2020 20:05הגב לתגובה זו
- 25.יעקב 02/06/2020 20:05הגב לתגובה זולפי הנתון הזה אין גירה לאף אחד
- 24.חוקר 02/06/2020 19:33הגב לתגובה זוכל עוד משפחת נתניהו מחזיקה נדל"ן ב-47.1 מיליון תמשיכו יותר מ-12 שנים לחלום על ירידות
- 23.גרוס 02/06/2020 17:58הגב לתגובה זוגם בשנים 1998-2008 היה עודף ביקוש, לכוארה, של דירות, אולם המחירים ירדו. מדיניות ריבית אפס בכל העולם מאז משבר 2008 היא הסיבה היחידה לעליה במחירי הדירות. כשהריבית על המשכנתא נמוכה, ומנגד הריבית על פקדונות בבנקים אפסית, כל עם ישראל הסתער על שוק הדיור. 12 שנים של קרחנה. התקופה היחידה בה היתה ירידת מחירים היתה בשנת 2011. נהוג לשייך אותה למחאת האוהלים, אבל בפועל, זה היה הזמן היחיד למעלה מעשור בו פישר העלה את הריבית למעל 3%
- האומנם 02/06/2020 19:34הגב לתגובה זוריבית 0 25 שנים הנדל"ן מת !!!
- 22.צדק 02/06/2020 17:49הגב לתגובה זומיסי הממשלה 60% הקבלנים חזירים שודדים את האזרח בהייטק עובדים מרוויחים ₪20000 ונעובד הרגיל ₪7000
- 21.אדם 02/06/2020 17:02הגב לתגובה זוכתבת פימפום ריקה וחלולה.
- 20.ליאת 02/06/2020 16:50הגב לתגובה זוהשוק השתנה. מפוטרים, בחל״ת, אנשים ממונפים שמבקשים הקלות במשכנתא, עסקני איירביאנבי שנתקעו עם דירות ומשכנתאות בצידן, ולצד כל אלו - הסבה מאסיבית של נדל״ן עסקי למגורים (כי יש שינוי פרדיגמה אמיתי בתפיסה של של עבודה במשרדים - עוברים לעבוד מהבית). מה שאומר, שהשוק לא תלוי לא בליצמן או בכל ליצן אחר. כוחות השוק גדולים מכך, על אפם וחמתם של האינטרסנטים (ואני מאמינה שגם לממשלה יש אינטרס לשמור על מחירי דיור גבוהים). בקיצור, היה שווה לחכות. המשחק מתחיל. בקרוב, כולנו נוכל לקנות דירות. בהצלחה!
- 19.חחח 02/06/2020 16:40הגב לתגובה זומפחדים לפרסם תגובות אה
- 18.כלכלן 02/06/2020 16:36הגב לתגובה זוהפתרון הוא לא להוסיף בירוקרטיה אלא לצמצם אותה. פשוט לפשט את הכללים: 1. מס רווח הון על הכנסות משכירות מהדירה הראשונה ומהשקל הראשון - במקביל לבטל את כל ההגבלות או המיסים שחלים על משקיעי נדל"ן. צריך לעודד אותם להשקיע על מנת ששוק השכירות יגדל ושיהיה תמריץ לבנות עוד ועוד. 2. להחיל מס שנתי שהולך ועולה בהדרגה משנה לשנה על כל קרקע שמשווקת למגורים. נניח שיווקתי קרקע מיליון שקל אחרי שנה משלמים 1% מס, בשנה השנייה 2% וכך הלאה. זה יאלץ קבלנים לבנות וגם ייתן יתרון גדול לקבלן שהולך לבנות מיד ולא כזה שמתכוון לדגור על הקרקע.
- 17.קוב 02/06/2020 16:33הגב לתגובה זוזה אומר בערך 1 מיליון בתי אב בממוצע. אולי יותר כי רוב החסרי דירה בתחילת החיים רווקים או נשויים טריים. כנראה חסרות בין 1 ל 1.5 מ דירות. כמה דירות יש כרגע בבניה? גג 60 אלף. כמה ריקות? כנראה שהמספר נושק לאפס.
- 16.הריבית האפסית 02/06/2020 16:21הגב לתגובה זולמען העשירים נכסים
- 15.דני 02/06/2020 16:08הגב לתגובה זוהמיתון שבפתח..האבטלה הגואה..ירידה ביכולת ההייטק לגייס כספים..ומחירי הדירות הבועתיים...כל אלה יביאו לירידת מחירים...ואם המשק יקרוס מגל קורונה שני אז הכל יתמוטט...לא לקנות כרגע לא דירה ולא מכונית..תשמרו הכסף בכיס
- 14.פייק 02/06/2020 15:31הגב לתגובה זופייק
- 13.אנונימי 02/06/2020 15:15הגב לתגובה זואיך ממשכורת מינימום אפשר לקנות דירה חדשה?? למה בכל העולם זה אפשרי ופה לא?תעשו כבר משהו למען העם ימושחטים!
- 12.מה עם בעיית הילודה הגבוהה בארץ !! ישראל כבר מדינה צפופה (ל"ת)שלומי 02/06/2020 15:04הגב לתגובה זו
- 11.משה כחלון 02/06/2020 15:03הגב לתגובה זוכשלון מוחלט בכל מה שהוא עשתה גם לא ידע לשמור על הטלפון שלו כמו גנץ חחח
- 10.אני 02/06/2020 14:57הגב לתגובה זומדור פרסומי
- 9.אבי 02/06/2020 14:39הגב לתגובה זולמה לעזעזל הם צריכים לרכוש דירה
- 8.8 02/06/2020 14:29הגב לתגובה זונתניהו סוציאליסט חזירי. והכתבה מעולה.
- 7.איתן 02/06/2020 14:24הגב לתגובה זואת כל הגופים המעורבים בשוק בהנדל"ן בישראל...
- 6.יוסף 02/06/2020 14:20הגב לתגובה זודירה מטורף זה כי המדינה רוצה את זה. היא המרוויחה הראשונה מזה. כל דירה שנמכרת בממוצע זה יותר ממיליון שקל מס ישיר ועקיף למדינה
- 5.חיים 02/06/2020 14:14הגב לתגובה זוניווווזזזזזז!
- 4.אנונימי 02/06/2020 14:12הגב לתגובה זוישראל היא מספר 1 בעולם המערבי בילודה ,עד שהנתון הזה לא ישתנה הביקוש יהיה גדול מההיצע והמחיר יהיה גבוה.
- 3.אבי 02/06/2020 13:52הגב לתגובה זוכמו של מפלגת הליכוד,פשוט,תחזור על השקר המון פעמים ובכל אמצעי התקשורת והיו מספיק תמימים שיאמינו שזה נכון.
- 2.אנונימי 02/06/2020 13:46הגב לתגובה זוהכל מתחיל ונגמר במחיר הקרקע. זו משאבת כספים מהציבור למימון פעולות הממשלה ותו לא. ירדו מחירי הקרקע ירדו מחירי הדיור.
- 1.והסיבה המובילה 02/06/2020 13:46הגב לתגובה זוהסיבה השניה היא בינוניות מזעזעת למובילי הענף בממשלה. מפתיע ? בינוניות היא מילת המפתח לקבל תפקידים מזה עשור ויותר.