אושרה תכנית המתאר למצפה רמון - תוספת של 3,000 דירות עד 2030
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה דרום שבמנהל התכנון, אישר את תוכנית המתאר ליישוב מצפה רמון. התוכנית כוללת בין היתר, תוספת של כ-3,000 יחידות דיור שייתנו מענה לכ-17,000 תושבים חדשים עד שנת 2030, ותסייע לפיתוח הכלכלי באמצעות תיירות ולשמירה על הנוף הייחודי של היישוב.
התוכנית שאושר עוסקת בהיבטים המרכזיים להתפתחות מצפה רמון, תפקודו העתידי וחזותו הבנויה והפתוחה. זאת, במטרה למצב את מצפה רמון כישוב בר קיימא, ייחודי, איכותי ואטרקטיבי בנגב וכמוקד תיירות המדבר. כמו כן, התוכנית מהווה את הבסיס הסטטוטורי המסדיר את התפתחות היישוב, להתפתחות היישוב בעשרים השנים הקרובות ומעבר לכך.
התוכנית מבססת את אזור המרקם הוותיק בישוב כאזור לבניה לגובה (עד 5 קומות), ואילו את הבניה צמודת הקרקע, היא ממקמת באזורים שמסביב למרכז. שמה דגש על חיזוק מעמדו הייחודי של המרקם הוותיק כמרכז עירוני, מסחרי, תרבותי, חינוכי ותיירותי של היישוב, ע"י עיבוי וציפוף המגורים במרקם הוותיק תוך עידוד שימושים נוספים כגון תיירות, מבני ציבור ומוסד אקדמי.
פיתוח כלכלי של האזור - תיירות ומוסד אקדמי
בהיבט הכלכלי והתיירותי, התוכנית מאפשרת פיתוח כלכלי של היישוב, ע"י פיתוח התיירות כבסיס הכלכלי העיקרי להתפתחות היישוב. התוכנית מאפשרת מגוון גדול של אפשרויות לינה לקהלים שונים ברמת המלונאות ובפיתוח פרויקטים תיירותיים מיוחדים הניתנים להקמה באזור השיקום של המחצבות שמצפון ליישוב, תוך עידוד מגמת הייזמויות התיירותיות הקטנות, בתוך היישוב, באזור רובע דרכי הבשמים, באזורים המדבריים וכד', והנחיות לשמירה על ערכי הנוף הייחודיים של היישוב, המכתש והמדבר.
כמו כן, התוכנית מאפשרת לשלב את התעסוקה בצפון הישוב, במרקם של מגורים, על מנת ליצור שכונת מגורים ותעסוקה, הנהנית מנגישות טובה למרכז היישוב, וסמיכות למכתש.
בנוסף, התוכנית מייעדת שטחים במרקם הוותיק למוקד אקדמי. מוקד אקדמי בדמות שלוחה אוניברסיטאית או מכללה, הממוקם בלב היישוב, ועוסק בנושאים הייחודיים למצפה רמון (גאולוגיה, אסטרונומיה, תיירות וכד') יכול להביא לתנופה כללית של היישוב. המיקום במרכז היישוב נועד לאפשר התערות של האוכלוסייה האקדמית (סטודנטים וסגל הוראה) בחיי היומיום של היישוב, וניצול שטחים פתוחים, בנויים ואזורי מגורים , לצרכיו, בשיתוף עם הקהילה.
שמירה על הנוף וייחודיות המכתש
בינוי החדש בתוכנית שומר על קו רקיע שקט ונמוך, במטרה לשמירה נופית לקו הרקיע של המכתש, כפי שהוא נצפה ממקומות שונים. דגשים מיוחדים והוראות מיוחדות לגבי הבינוי ניתנים במקומות מרכזיים וחשובים כגון הדופן למכתש, דופן המגורים לכיוון המדבר וכדומה.
התוכנית רואה במכתש רמון - אתר נוף ייחודי בקנה מידה עולמי, ובנוף המדברי המקיף את היישוב מכל עבריו, את הערכים המרכזיים הנותנים ליישוב את ייחודו ואיכויותיו במרחב בו הוא יושב.
התוכנית מבקשת לחזק את מצפה רמון כנווה מדבר- שיפור הנוחות האקלימית בסביבת המגורים הקרובה ע"י נטיעת עצים וצמחיה מגוונת ויצירת מדרג בפיתוח הנופי בין העיר לסביבתה המדברית, באופן בו המדבר יורגש בכל מקום בישוב- סביב הישוב יש "שטח נוף מדברי" המאפשר פיתוח אקסטנסיבי, חקלאות ונטיעות במקבצים, וההיקף נשמר כמדבר בתולי.
על מנת לשמור על האיזון בין צרכי הפיתוח של הישוב לשימור הערכים הטבעיים והנופיים המקיפים אותו, התוכנית מגדירה רמות שונות של פיתוח ושימור בהתאם לתפיסת תכנון ביו-ספרית:
טבעת א' - פיתוח עירוני, אזור בעל רגישות סביבתית נמוכה– שטחים פתוחים לפיתוח אינטנסיבי, בינוי רציף ולא מוגבל.
טבעת ב' - היקף היישוב, אזור בעל רגישות סביבתית בינונית - שטחים פתוחים לפיתוח אקסטנסיבי.
טבעת ג' - חגורה מדברית יישובית, אזור בעל רגישות סביבתית גבוהה - שטחים פתוחים לשימור. בינוי נקודתי לפרויקטים מיוחדים, בנייה צמודת קרקע.
טבעת ד' - המדבר-אזור בעל רגישות סביבתית גבוהה מאוד- ללא פיתוח. שמורות טבע ללא בנייה.
מתכנן מחוז דרום במינהל התכנון, תומר גוטהלף: "הוועדה המחוזית רואה במצפה רמון ישוב יוצא דופן בנוף בישראל. מצפה רמון היא בעלת ערכים ייחודיים של השתלבות בסביבה המדברית ובעלת פוטנציאל ראשון במעלה לפיתוח תיירות מדברית, המעניקה חוויה ייחודית ברמה עולמית. התוכנית מתווה עבור מצפה רמון את שלבי הפיתוח באופן מדורג תוך שמירה על עקרונות של פיתוח בר קיימא ושמירת ערכיו הייחודיים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.ומה עם הכביש ??יושע 18/06/2020 14:57הגב לתגובה זו0 0כביש צר אחד וחד מסלולי אמוא להכיל עוד 3000 בתי אב??סגור
-
2.ואיפה יעבדו 3000 משפחות נוספותעלי עבדו 17/06/2020 20:38הגב לתגובה זו1 0מס' המשפחות במצפה זהה למספר מקומות העבודה וההיצע מוגבל: 1. שלושה מלונות 2. מוסדות חינוך פנימיה וישיבה. 3. בסיסי צבא שב"ס ומתקן ביטחוני. 4. מזנונים תחנות דלק ואתרי יירות של רט"ג בדרך לאילת.סגור
-
1.מאז הדינוזאורים אין ביקוש למגורים בספר המדברי (ל"ת)חוץ מכמה מעופפים 17/06/2020 17:09הגב לתגובה זו2 0סגור