למקום העבודה דרושה דירה
עבודה מהבית אינה תופעה חדשה. שנים רבות מעסיקים מאפשרים לעובדיהם לעבוד מהבית באופנים שונים. על פי מכון טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל (מדהלה ובנטל) בשנת 2019 כ-4% מהעובדים בארץ עבדו מהבית. שיעור זה נמוך באופן משמעותי מהממוצע במדינות אירופה, אשר עמד על כ-12%, כמעט פי 3 יותר באותה העת. כעת, על רקע משבר הקורונה ומגבלות התנועה שהוטלו, שיעור העובדים מהבית עלה בצורה מהותית, וככל הנראה השינוי הזה צפוי להישאר גם ביום שאחרי אישור החיסון לנגיף. המשמעות: הביקוש לדירות גדולות ומרכזי עבודה כדוגמת WeWork באזורי מגורים ובתוך מתחמי מגורים צפוי להתגבר משמעותית.
חוסכים את הפקקים, אבל עובדים עד אמצע הלילה
עבור העובד: מצד אחד, נחסכות שעות העמידה בפקקים הכרוכות בנסיעה למקום העבודה. בנוסף היא מאפשרת לו גמישות בשעות העבודה ובחלוקת הזמן בין חיי המשפחה והעבודה. מצד שני, היתרונות הם לפעמים גם החסרונות – ההפרדה בין חיי המשפחה לבין חיי העבודה מאתגרת, וקשה לעשות הפרדות ברורות.
עובדים מוצאים את עצמם עובדים עד השעות הקטנות של הלילה, ולא מצליחים להציב לשעות העבודה שלהם גבולות. כמו כן, לחלק מהאנשים קשה להתרחק מהסחות הדעת השונות של הבית – עבודות הבית השונות, הטלוויזיה, המקרר, המיטה ושלל הפיתויים שקיימים בבית.
עבור המעביד: לא תמיד יעיל שהעובדים יבצעו את עבודתם מהבית. הוא לא יכול לפקח עליהם בצורה טובה, וחסרה, בין היתר, האינטראקציה החשובה בין העובדים השונים אשר יוצרת אחוות שותפים לדרך, הפרייה הדדית ושיתוף פעולה חיוני.
בפברואר השנה, וירוס הקורונה (Covid-19) הגיע ושינה את כל עולמנו. הפתרון המיידי לעצירת התפשטות הווירוס הוא קטיעת שרשרות ההדבקה. אחת מהן - מניעת התכנסות של אנשים במקומות סגורים כמו מקומות עבודה. עובדים בארץ, כמו גם בחו"ל, מתבקשים לא להגיע למשרדים ומתבקשים לעבוד (במשרה חלקית או מלאה) מהבית.
פתאום חייבים לעבוד מהבית
פתאום, בלית ברירה, הבית הפך למקום העבודה. עובדים ומעסיקים שלא רצו להתנסות בעבודה מהבית, גילו מציאות חדשה בה על מנת להתפרנס חייבים לעבוד גם מהבית. בכדי שיהיה ניתן לעבוד מהבית יש צורך בבסיס טכנולוגי איתן. לשם כך, התשתיות הטכנולוגיות חייבות לאפשר לעובד ולמעסיק את כל התנאים הדרושים לקיום עבודה יעילה וסדירה. לצערנו, טכנולוגיות אלה לא תמיד קיימות. טכנולוגיות לא מותאמות לעבודה מהבית יכולות להגביל את תפוקת העובד, ובכך לפגוע בתפוקת הפירמה. מנכ"ל צ'ק פוינט, גיל שוויד, אמר בתחילת התפרצות הקורונה שהמעבר לעבודה מהבית מייצר סיכוני סייבר חדשים, ובכך הוא מסביר את אחת הסיבות אשר בגללן לא חווינו עבודה מהבית בצורה משמעותית עד היום.
מחוסר ברירה, חברות מתחילות להעביר את עובדיהן לעבוד מהבית תוך שימוש בטכנולוגיות הקיימות. במקביל, עולות הדרישות לטכנולוגיות מותאמות, ואנו עדים לפיתוח של טכנולוגיות רבות וחדשות שבאות לתת פתרון לבעיות החדשות שצצות כל הזמן.
המשק עבר סגר ראשון ולאחר מכן סגר שני, והעובדים, בלית ברירה, עובדים מהבית. עבודה מהבית לא מתאימה לכל סוג עבודה, ולמרות זאת, חלק לא מבוטל מכוח העבודה עובר לעבוד מהבית. על פי מרכז טאוב (מדהלה ובנטל), בסקטורים מסוימים, כגון ההיי-טק, העבודה מהבית הגיעה עד לכדי כ-50% מהעובדים.
השד לא כל כך נורא
ולא רק שהמצב לא כל כך גרוע, העובדים והמעסיקים מגלים את יתרונות העבודה מרחוק: מעסיקים חוסכים עלויות בשכ"ד, ארנונה, חשמל, נסיעות עובדים, ניקיון, כיבוד ועוד. העובדים מתחילים את היום רעננים, במקום לשבת שעות בפקקים הם מצליחים לחלק את זמנם בצורה יעילה בין צרכי הבית לבין העבודה.
יחד עם זאת, ההסתגלות למצב החדש לא פשוטה. לא מדובר בעובד יחיד או בפירמה יחידה, מדובר באחוז גדול מהמשק שמסתגל למצב החדש. המחסור בטכנולוגיות מתאימות, ובזמינות הטכנולוגיות משפיע על העבודה. אבל, ואבל זה חשוב ביותר, כל העובדים חווים את אותן הבעיות, בארץ ובחו"ל. העובדים מבינים את שותפות הגורל, וצרת הרבים מאפשרת סובלנות והבנה הדדית וכך מקלה על העבודה.
עם העבודה מהבית בא גם התאבון. אם בעבר המעסיקים התאמצו לטשטש את הגבולות בין הבית לעבודה במקום העבודה, כיום המעסיקים רואים את היתרונות הרבים של העבודה מהבית ומחליטים לעודד עבודה מרחוק גם לאחר החזרה לשגרה. חברות כמו אינטל, גוגל ואחרות כבר הכריזו שיאפשרו לעובדיהן לעבוד מהבית עד יוני 2021. לא ברור אם ההכרזה באה מפני שהם לא צופים שיפור במלחמה בקורונה או בגלל שהם רוצים לעודד עבודה מהבית, אך חשוב לציין שהם הכריזו זאת כבר היום ולא אמרו ש"ברגע שיתאפשר", כולם חוזרים מיידית למשרד. חברת מייקרוסופט העולמית הכריזה ב-9 באוקטובר שהיא תאפשר לעובדים רבים יותר לעבוד באופן קבוע מהבית. גיל שוויד, מנכ"ל צ'ק פוינט, הודיע שהוא מתכנן להסתפק בפחות שטחי משרדים ולאפשר עבודה מהבית 2-3 ימים בשבוע. בנוסף הוא אמר שהרווח הנקי של החברה זינק ברבעון האחרון, בין היתר בגלל הפסקת הטיסות לחו"ל והעבודה מהבית.
אנחנו עדיין לא יודעים עד כמה התופעה תימשך לאחר הקורונה. ככל שעובר הזמן, הסיכוי שאחוז גבוה יותר של העובדים יעבדו לפחות חלק מהזמן מהבית הולך וגדל. המעסיקים והעובדים מפנימים את היתרונות. במצב החדש שייווצר בתקופת הפוסט קורונה, אוכלוסיות מסוימות יעבדו יותר זמן מהבית. זה יאפשר למעסיקים להפחית את שטחי המשרדים הדרושים, ועלויות המעסיקים ושכר העובדים ישתנו בהתאם.
נחזור לשאלה הבסיסית – האם ניתן לעבוד מהבית?
טכנולוגית, אנחנו מתקדמים בצעדי ענק לכיוון זה. מי שפחד לנסות, פתאום מוצא את עצמו במציאות חדשה שמאפשרת לו לגבור על פחדיו ולהצליח לעבוד מתוך ביתו, מבצרו.
לשם עבודה מהבית, יש צורך במקום פיזי, מקום בו אפשר לשבת, לחשוב בשקט ולעבוד. כיום, חלק גדול מהעובדים מוצאים את עצמם ישובים במטבח, בחדר השינה, במרפסת, בגינה ובכל מיני מקומות שונים על מנת למצוא לעצמם פינה שקטה, פינה בה יוכלו למצוא את הרוגע הדרוש לעבודתם. ועדיין, לא כל אחד מצליח למצוא פינה שקטה שכזו.
ככל שהצורך לריחוק חברתי ימשך, העבודה מהבית תהיה אטרקטיבית יותר ואף הכרחית ויהיה קשה יותר לחזור למצב הקודם. כדי לממש את אפשרות העבודה מרחוק (גם אם חלקית) באופן קבוע, ידרשו שינויים פיזיים בבית, אשר הופך להיות גם מקום עבודה. אם פעם חיפשנו דירה שתאפשר לכל ילד חדר משלו, סלון, מרפסת, מטבח וחניה, במצב החדש ידרש בנוסף מקום בו אחד או שני ראשי המשפחה יוכלו לעבוד ולהתפרנס. במצב זה, משפחות יחפשו דירות גדולות יותר, דירות שיכללו מרחב עבודה מהבית.
שיווי משקל חדש - הביקוש לדירות גדולות יעלה
אנו נמצא את עצמנו בשיווי משקל חדש, בו המעסיקים ידרשו שטחים קטנים יותר בכדי להתאים את עצמם למצב החדש, ומנגד, על מנת שהעובדים יוכלו לעבוד מרחוק, מהבית, נראה תופעה של ביקוש הולך וגובר לדירות גדולות יותר שיאפשרו לעובדים מקום מתאים לעבוד מהבית בכל שעות היום, גם כשהילדים ובני המשפחה האחרים נמצאים בבית. הגידול בביקוש ישפיע הן על מחיריהן והן על ההיצע של דירות גדולות בשוק. ההיצע יגיב לביקוש וככל שהביקוש יגדל, ההיצע ילך בעקבותיו. הדירות שיבנו, יתאימו לצרכים של העובדים המודרניים. זה הזמן לחשוב קדימה ולהפנים את השינויים שיהיו ולפעול בהתאם.
ישנה אופציה נוספת לפיה עבודה מרחוק לא חייבת להיות בבית העובד. יש אפשרות לספק את הצורך לעבוד מרחוק ובו זמנית לתת למעסיק את כל היתרונות של עבודה מהבית מבלי שהעובד יעבוד מהבית. ניתן לבנות מרכזים ייעודיים לעובדים בתוך שכונת מגוריהם, וכך, במקום שעובד יעבוד מתוך ביתו, יהיו מרחבים משותפים בקרבת הבית בהם יהיו תנאי עבודה נוחים ואפקטיביים. למתחמי העבודה הקרובים מרחק הליכה מבתיהם, יגיעו העובדים בלי לשבת בפקקים, ועם האפשרות להגיע בכל שעות היום. באופן זה, אנו מקבלים מצב בו העובד עושה את עבודתו מרחוק, אך לא מתוך ביתו. למשל, בבניינים רבי קומות עם מספר רב של דיירים, ניתן יהיה לבנות חדרי עבודה מרכזיים שיתנו פתרונות מתאימים.
שורה תחתונה
לעבודה מהבית ישנם יתרונות וחסרונות, הן עבור העובד והן עבור המעסיק. העתיד אומנם לא ברור עדיין, וייתכן והכל יחזור למצב כפי שהיה לפני הקורונה, אך לדעתי כנראה שלא. כנראה שאנחנו עתידים לראות ביקושים הולכים וגדלים לדירות גדולות יותר, ואת פריחתם של מרכזי עבודה כדוגמת WeWork באזורי מגורים ובתוך מתחמי מגורים.
הכותב הינו גיל אפשטיין, פרופסור לכלכלה, פרופ' לכלכלה, ודיקן הפקולטה למדעי החברה, אוניברסיטת בר אילן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.איך שהוקורנה נגמרת חוזרים כולם למשרדאולג 23/11/2020 13:27הגב לתגובה זו0 0יש גבול לכל תעלול!!סגור
-
1.כתבה מעולה !!ענבל 19/11/2020 11:08הגב לתגובה זו3 1לא חשבתי על זה לפני... מעניין מאוד!סגור
-
כל הכבוד לך שהצלחתה לקרוא כתבה כל"ך ארוכה (ל"ת)ערק 19/11/2020 14:41הגב לתגובה זו0 2סגור