סיכום 'שנת הקורונה' בנדל"ן ומה צפוי ב-2021
"שנת הקורונה" - שנראתה קודרת אי שם בחודש מרץ והייתה יוצאת דופן עם הרבה תהפוכות בכל ענף בחיים, כולל עצירה כמעט מוחלטת בשוק הדיור במהלך הסגר הראשון, התהפכה במהירות רבה עם זינוקים במכירות לאורך קיץ 2020. הפערים הגדולים הללו ממחישים במידת מה את השינויים הקיצוניים בשנה הנוכחית, ואולי גם את הפערים שצפויים להמשיך ולהתרחב בשנת 2021. אך למרות הכל, בסיכום השנה הנוכחית - תחום הנדל"ן בישראל נותר יציב כבטון.
כפי שכבר תיארנו לאורך כל השנה, גם בשיא משבר הקורונה, מחירי הדיור בישראל הם הברומטר. אם בארה"ב וול סטריט משמש כמצפן המקומי כאשר הבנק המרכזי (הפד') והממשל נמצאים מאחורה ותומכים בשווקים, אז להבדיל כאן אצלנו בישראל שוק ההון לא מטריד יותר מדי את הקברניטים. אולי בכך ניתן להסביר את פערי התשואות בין ישראל לעולם.
מנגד, שוק הנדל"ן בישראל בהחלט מעסיק את מקבלי ההחלטות. לכן, היה צפוי שנראה התערבות ממשלתית שתתמוך בשוק הדיור. האינטרס של מקבלי ההחלטות הוא לשמור את מחירי הדיור למעלה וזה בהחלט נמצא בסדר עדיפות גבוה אצל מקבלי ההחלטות (בניגוד למה שמספרים לציבור הרחב).
השלכות של ירידה חדה במחירי הדיור הן דרמטיות למשק הישראלי ועלולות להוביל לכדור שלג גדול מדי. לכן, הנתונים הכלכליים הקשים שבאו בעקבות הקורונה עם עליה חדה בהיקף המובטלים והפגיעה הקשה בציבור העצמאים, הובילו לצעדים שעד לפני שנתיים היו נראים רחוקים מאוד. מבין הצעדים הבולטים היו הורדת מס הרכישה למשקיעים וכעת הגיע הצעד של הגדלת רכיב הפריים משליש לשני שלישים.
התוצאה של הצעדים הללו תהיה חיזוק הביקושים בשוק הדיור - שממילא יחסית גבוהים. גם נתוני ההיצע לא מבשרים טובות: היצע הדירות מוגבל, מלאי הקרקעות קטן, כמות המכרזים מועטה, מספר התחלות הבניה לשנת 2020 בשפל. מנגד, הביקושים הטבעיים גבוהים לאור הדמוגרפיה והמנטליות הישראלית, וגם ניתן למצוא ניצנים שונים של גלי עליה מחו"ל, שעוד עשויים לתרום לביקושים הגבוהים - ולעליית מחירי הדיור פעם נוספת.
בפועל, מספר המשכורות לרכישת דירה בישראל ימשיך להיות גבוה ביחס לעולם. החזקים ימשיכו לרכוש דירה ואילו חלקים ממעמד הביניים יצטרכו להסתפק בדירה שכורה.
נהוג לומר ששוק ההון מקדים את במספר חודשים את הפעילות במשק ומשום כך כדאי לשים לב שהשנה הנוכחית מסתיימת בשיאים במניות הנדל"ן למגורים. כפי שזה נראה כעת, בשוק ההון מעריכים שבנתונים הקיימים כוחות הביקוש גוברים על ההיצע, גם אם, וחשוב לסייג, עדיין יתכנו ירידות מחירים דיפרנציאליות באזורים מסוימים.
פנינו לאנשי הנדל"ן כדי לשמוע מהם כיצד הם מסכמים את השנה המטלטלת וצופים איך ישפיעו המגמות בשנה הבאה על מחירי הדיור, המסחר, המשרדים, ההתחדשות העירונית וקבוצות הרכישה. אילו אלטרנטיבות ישנן ולאן צפויים ללכת המשקיעים.
נשיא לשכת השמאים לשעבר, אוהד דנוס: "שנת 2020 רבת התהפוכות מסתיימת בקול תרועה רמה של בחירות חדשות ונוספות בפתח. ולכל מי שבקיא בהתנהלותו של שוק הנדל״ן הישראלי המשמעות ברורה: עצירה נוספת בהגדלת היצע הדירות, שתביא בתורה ללחצי ביקוש ועליות מחירים בהמשך. היעדר הוודאות הנובעת מהיעדר ממשלה יציבה, משילות, תקציב מדינה ומדיניות אחידה אחודה וברורה גורמת תמיד למשרדי הממשלה לפעול ב״חצי קלאץ׳״, שהרי לשם מה לטרוח היום אם מחר ישתנו דברים.
"כשמוסיפים למשוואה המייאשת הזו את הריבית הנמוכה, הירידה המתמשכת בהתחלות ובגמר בניה, התנודתיות הרבה בשוק ההון, ההטבות בשיעורי המס למשקיעים, ההטבות של בנק ישראל בריבית המשכנתאות ואת - תתפלאו - איכותה ועוצמתה של הרפואה בישראל, נראה שהכיוון הכללי ברור. לאחר שיסתיים המשבר הבריאותי מחירי הדירות באזורי הביקוש יוסיפו לעלות והיכן שנעצרו, סביר שהעלייה תתחדש. למי שמחפש דירה, בין אם להשקעה או למגורים אני אומר, אין לך על מי לסמוך, רק על עצמך ועל המזל".
ארז רוזנבוך, יו"ר מגוריט: "משבר הדיור הבא כבר בפתח. התחלות הבניה ירדו בשנה האחרונה בהיקף משמעותי ובעיקר באזורי הביקוש וקיים חשש שקצב הירידה הנמוך של התחלות הבניה צפוי להמשך גם ברבעונים הבאים. לעומת זאת הצורך הבסיסי של 55 אלף יח"ד חדשות בשנה נותר יציב והקורונה אף הביאה להאצה הצפויה של העלייה לישראל מאירופה וצפון אמריקה שעשויה להגדיל את הצורך בעד כ-20 אלף יח"ד חדשות נוספות בשנה.
"במקביל, לאור מצב האבטלה במשק בתקופת הקורונה סביר שנראה גידול בביקוש לשכירות בשוק, כך שהחלופה של שכירות איכותית וארוכת טווח תהפוך לאלטרנטיבה מועדפת לציבור נרחב. אנו מאמינים ומקווים שלאחר השקעות משמעותיות שנעשו בשנה החולפת בתחום הדיור להשכרה בישראל, המשקיעים המוסדיים עשויים להגדיל את השקעותיהם בתחום בטווח הקרוב והנראה לעין."
יאיר כהן, מנכ"ל קבוצת אבני דרך: "המשבר הבריאותי - כלכלי, שהצטרף למשבר הדיור הנוכח פה כבר תקופה ארוכה, חידד לכולם את ההכרה שמחירי הדיור לא רק שלא נפגעו. אלא ההיפך הוא הנכון, מחירי הדיור רק ימשיכו ויטפסו. לנוכח הפערים שהולכים ומתרחבים בין רמות הביקושים הגבוהות לבין היצע הדיור שהולך ומצטמצם. יחד עם העובדה שדווקא בתקופה זו אנו רואים שדירה כנכס הינה דבר בטוח ויציב מכל דבר אחר".
איתן לוי, בעלי ומנהל חברת יזמות הנדל"ן אילה אגם: "אנו צופים כי הביקושים למשרדים יחזרו, גם אם בשינויים מסוימים לנוכח התגברות העבודה מהבית. עובדים וחברות הבינו כי המשרדים עדין מהווים עוגן ואין תחליף מלא לכך, גם לא בדמות טכנולוגיה ושיחות 'זום'. השינויים שיחולו יבואו לידי ביטוי בין היתר בצמיחת אזורי תעסוקה חדשים הקרובים לישובים במרכז אשר נמצאים בתנופה ובגידול אוכלוסייה".
יעקב ערבליך, מנכ"ל חברת שיווק הנדל"ן סן חן "לקראת שנה הבאה אני צופה עליית מחירים משמעותית. לצד חוסר התפקוד של הממשלה, הערים והשכונות החרדיות לא זוכות לטיפול. הצפיפות בהן גבוהה מאוד. כך לדוגמא בני ברק צפופה כמעט פי 3 מרמת גן השכנה, ומצד שני יש בהן ביקושים גבוהים. לכן, למרות הגדרתן כערים 'אדומות' בשיא המשבר, הרי שללא אלטרנטיבה, מחירי הנדל"ן בדגש על הדיור בהן ימשיכו לזנק גם בשנה הבאה. ככל שיפתח המשק בעקבות החיסונים, רק המגמות רק יתחזקו."
מיכל גור, מנכ"לית אלמוגים: "השקעה בנדל"ן נתפסת כהשקעה המקנה ביטחון ורוגע יחסי. בהשוואה לחלופה של הפקדת כספים בבנק, היא נושאת תשואה נאה של בין 3% ל-4% במינימום, והיא ברת מימוש בפרק זמן סביר יחסית. בשנים האחרונות עם יישום ההחלטה על העלאה דרמטית של שיעור מס הרכישה למשקיעים פלח שוק זה הדיר רגליו משוק הנדל"ן למגורים. ולכן, המשבר הנוכחי הינו חלון הזדמנויות הן, למשפרי דיור והן, למשקיעים לחזור ולהשקיע באפיק סולידי ובטוח".
עו"ד מיכאל בניאן, מנכ"ל משותף מייטאון התחדשות עירונית: "הקורונה האיצה את ההתחדשות העירונית. ראינו גל של חתימות על עסקאות לביצוע התחדשות עירונית, במידה רבה כיוון שאנשים הבינו שאין טעם יותר לשבת על הגדר ואולי אחד הזרזים הבולטים בעקבות הגבלות הריחוק החברתי הוא הבנת חשיבות המרפסת ושטח ציבורי פתוח קרוב לבית, במבנים הישנים ובתוך השכונות הוותיקות. בלטה במיוחד השנה דעיכת תמ"א38, והמגמה צפויה להתרחב בשנה הבאה, כאשר יורחבו פרויקטים רחבי היקף של פינוי בינוי. המחסור בשיווק קרקעות הופך את ההתחדשות העירונית לאלטרנטיבה המובילה להגדלת היצע הדיור בערים".
יקי אמסלם מנכ"ל קבוצת אלמוג: נושא שהשנה ראינו בו שינוי ואני מעריך כי המגמה תמשיך גם לתוך 2021, הוא האופן שבו תופסים בעלי דירות את האפשרות לעבור הליכי התחדשות עירונית. אפשר לומר שהקורונה שינתה משהו בתפיסת העולם, אנשים מבינים שהבית הוא מרכז חייהם ושהאופציה להתחדשות עירונית ותהליכי פינוי בינוי, תשפר מאד את מרחב ואיכות החיים. לכן מסתמן שהם גמישים יותר והציפיות שלהם ריאליות. קיימת הבנה כי שטחי תמורה שניתנו בעבר בנדיבות על ידי הרשויות כבר לא בנמצא ושהדרך להגשים את יציאתו לדרך של הפרויקט כוללת גם דרישות של הרשות המקומית לשלב במתחם מטלות ציבוריות דוגמת גן ילדים, קומת מסחר וכדומה".
יגאל צמח: מנכ"ל משותף ובעלים קרן גשרים, המתמחה באשראי מגובה נדל"ן: "משבר הקורונה, הביא להבנה לכך ש"הנדל"ן הוא המלך". לווים איכותיים שנפגעו מהקורונה וחלקם הגדול יחזרו לאיתנות פיננסית עם סיום המשבר, נתקלים בקשיים בעקבות פיטורין או יציאה לחל"ת. כך שבמהלך השנה היה ברור שמי שמחזיק ברשותו נכס נדל"ני איכותי, יכול גם בעת מצוקת תזרים להתמודד עם המשבר הפיננסי ע״י קבלת הלוואת גישור המותאמת לצרכיו, והמשקיעים יכולים לגוון את הפורטפוליו המסורתי שלהם על ידי השקעה בהלוואה מגובה נדלן".
חיים קראדי, מנכ"ל פרשקובסקי מניבים: "שנת 2020 הייתה שנה ייחודית שלא היתה כמותה הרבה פעמים בהיסטוריה שלנו. מגיפת הקורונה שלטה בשנה זו והשפעותיה הכלכליות עדיין לא ברורות לנו לטווח הארוך. שוק הנדל"ן שמחולק למספר קטגוריות נפגע בקטגוריית המשרדים והמסחר, אך בתחום המגורים נרשמה דווקא עלייה במכירות ברבעון השלישי והרביעי של השנה. הדבר בא לידי ביטוי גם בשוק היד הראשונה וגם בשוק יד שנייה, כאשר הקהל שרוכש דירות ירד מהגדר והצביע ברגליים במשרדי המכירות. כמו כן, מלאי הדירות בשוק הלך והצטמצם כשהשנה התאפיינה בירידה של 50% בהתחלות הבנייה. נראה שגם 2021 תתאפיין בכמות מועטה של התחלות בנייה – ולהערכתי זה יביא לעליית מחירים מתונה לאורך השנה - אני מעריך שעליית המחירים תהיה בשיעור 5%"
מנכ"ל ובעלי חברת צמח המרמן, חיים פייגלין: "הקורונה גרמה לטלטלה חזקה בשנה האחרונה, אבל אם מנטרלים את התנודתיות שהיא גרמה ומסתכלים על מגמה ארוכת טווח אז בעצם הקורונה היתה רעש רקע עוצמתי בלבד, שלא השפיע על המגמות. מדד הפחד זינק בימי הסגר והמכירות קפאו, אבל מיד עם היציאה מהסגר הראשון אנשים התרגלו למציאות החדשה והבינו שקורת גג היא מצרך חיוני והכרחי וחזרו לקנות דירות. השנה האחרונה הסתיימה במכירות חסרות תקדים של דירות. החודשים נובמבר ודצמבר היו שוברי שיאים ואקטיביים מאוד, ולא זכורה לי תקופה כזאת בשנים האחרונות. אני חושב שאם מסתכלים קדימה המגמה תמשיך. המדינה מכפילה עצמה ל-18 מיליון תושבים והביקושים קשיחים ומתגברים משנה לשנה. לכן המחירים גם במגורים וגם בשכירות ימשיכו לעלות".
טלי כהן, סמנכ"לית שיווק בשפיר מגורים: "בשנה הבאה אני צופה המשך חזרה לשגרה של המשק הישראלי והמשך התאוששות של שוק הנדל"ן בפרט. הציבור שזקוק לדירה ימשיך להצביע ברגליים – זוגות צעירים שהתחתנו, משפחות צעירות שגדלות וזקוקות לדירות גדולות יותר, משפרי דיור וכיוצ"ב – כל אלה יגדילו את הביקוש הכללי לדירות. אותו ביקוש ייתקל לצערי בהיצע נמוך של דירות שנובע מירידה דרסטית בהתחלות הבנייה בישראל בשנה הנוכחית, ולכן זה עשוי להביא אף לעליית מחירי הדירות בשוק. המדינה חייבת להיכנס בוואקום הזה ולסייע לקבלנים לבנות עוד ועוד כדי להגדיל את מלאי הדירות, ולרוכשים לסייע להגיע לדירה על-ידי הטבות ותמריצים כאלה ואחרים".
יו"ר קבוצת אלדר, עמיר שאלתיאל: "השנה האחרונה התאפיינה במספר מגמות – חלקן הפוכות אחת מהשנייה. מצד אחד, משבר הקורונה גרם למשבר כלכלי, והרבה אנשים פוטרו, פשטו רגל, יצאו לחל"ת ונפגעו כלכלית. מנגד, בשל הסגר, אנשים שהיו סגורים בתוך הבית פתאום רוצים מטבח מרווח יותר, חדר עבודה, ופשוט רכשו דירה חדשה ומרווחת יותר. למרות שרמת התחלואה בארץ היתה גבוהה, עדיין היא נתפסה בעיני היהודים בעולם כמקום בטוח יותר וזיהינו עלייה של 20 אחוזים בהתעניינות של תושבי חוץ בפרויקטים ברחבי הארץ. המשבר בשוק ההון שחווינו בתחילת המשבר גרם למעבר של משקיעים משוק ההון להשקעה בנדל"ן, שנתפס כיציב יותר בתקופה הזאת. אם בסגר הראשון היתה כמעט עצירה בעסקאות, בחודשים האחרונים יש מגמה הולכת וגוברת של רכישת דירות וביתר שאת".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
17.מעניין שכולם טוענים לאותו כיוון למרות משבר כלכלי עצום72 16/02/2021 18:34הגב לתגובה זו1 0כתבה מגמתית. איך זה שכולם כותבים לאותו כיוון כשאנו במציאות של משבר כלכלי. אספתם את האנשים שיעזרו לכם להנדס מציאות מדומה בימים של מיתון. כדי להמשיך בנופך המושחת. הכוכבים אפילו מדברים על שינוי, על עולם חדש. הדברים לא ישובו להיות כמו שהיו. איך זה שלא הבאתם את דעתו של השמאי חיים אטקין למשל. וכשיש משהו אמין באויר ניתן ממש להריח זאת. וכשיש עוד כתבה שיקרית ניתן להריח זאת גם כן.כל כך הרבה כתבות מנסות להנדס מציאות מדומה במגמה להלחיץ קונים ולשמור על השוק. במציאות של היום כבר לא ניתן להאמין הכל מהונדס. אפילו הנגיף.סגור
-
16.אפשר בבקשה תחזית של מי שלא מוכר דירות או מתפרנס מנדל"ן? (ל"ת)זה לא רציני 10/02/2021 23:30הגב לתגובה זו0 0סגור
-
15.ירידות המחירים יגברו, הקבלנים לא מוכריםמיקי 29/12/2020 14:55הגב לתגובה זו4 1חצי ממה שמספרים לכם שנמכר זה מחיר למשתכן בלי זה שפל כל הזמניםסגור
-
14.לראשונה: חזית-ים פעילה עירונית תוקם בקריית-חייםטל 29/12/2020 10:16הגב לתגובה זו2 1לראשונה: חזית-ים פעילה עירונית תוקם בקריית-חיים 11.11.20 FacebookTwitterLinkedInWhatsAppPrintFriendly תכנית האב להתחדשות קריית חיים מערבית אושרה ע"י מליאת הועדה המקומית לתכנון ולבנייה חיפה, לאחר תהליך שיתוף ציבור מעמיק. התהליך נפתח לפני כשנה בכנס שכונתי בו הוצגו התכניות בפני מאות מתושבי השכונה. בשלב השני הוצגו התכניות בפני מליאת הועדה המקומית ולאחר מכן הועלו לאתר "תובנות חיפה" לעיון וקבלת התייחסות הציבור.סגור
-
אחלה מקום.צמוד למיכלי דלק ענקיים ונמל נפט ודלקים עתידי (ל"ת)אריה 29/12/2020 23:00הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
מפנים אותם יש תוכנית וזה מקודם (ל"ת)אילנה 04/01/2021 06:55הגב לתגובה זו1 0סגור
-
13.כתבה מפומפמת למה מאראינים בעלי אינטרסים בנדל"ן הם קבלנים ובנקים עושקים את עם ישראל וגורמים אסון למדינה . מחירי הדירות והשכירות צריכים לרדת בלפחות 60%. (ל"ת)נדל"ן מושחת 28/12/2020 17:46הגב לתגובה זו9 0סגור
-
12.קניית דירה בישראל היא ההשקעה המסוכנת ביותר (ל"ת)נדל"ן מושחת 28/12/2020 17:22הגב לתגובה זו9 0סגור
-
מניות הכי מסוכן......לעומת דירות כי בדירה גרים..... (ל"ת)מניות הכי מסוכן 29/12/2020 05:18הגב לתגובה זו0 2סגור
-
מניות יכולות לעלות עד אינסוף, נדלן תלוי בהכנסה נטו (ל"ת)סמי 29/12/2020 14:54הגב לתגובה זו3 0סגור
-
11.את האמת לא אומריםלבוביץ 28/12/2020 14:29הגב לתגובה זו1 3אחת הסיבות להזניק את מחירי הדירות זה לא להקל על העולים ממזרח אירופה שלמעשה משתמשים בנו כמזדרון להגר למדינות המערב ולהשאיר את הזקנים שלהם פה עם דירה שעולה להם בזול וזה מהלך חיובי כי אחרת נהיה פרייריםסגור
-
10.כמה היום מס רכישה לדירה שניה ? (ל"ת)תמר 28/12/2020 14:25הגב לתגובה זו0 0סגור
-
9.כבר במשך 10 שנים אני שומע שמחירי הנדלן ירדו וזה לא קורה (ל"ת)יניב 28/12/2020 14:12הגב לתגובה זו3 2סגור
-
חכה כמה חודשים נשמה לא יותר (ל"ת)ותהנה בכיף 10/02/2021 23:32הגב לתגובה זו0 0סגור
-
8.כתבה אינטרסנטיתקארין A 28/12/2020 13:32הגב לתגובה זו2 0חושבים שלציבור יש כסף פנוי אחרי השנה שעברה. העשירים יתעשרו ופער המעמדות רק יגדל. רק החוק שליצמן הציע יסייע לחלשים שמחפשים דירות למגורים בפרוורים.סגור
-
7.כתבת פימפום ירודה ושטוחה שמתחזה לכתבה מאוזנת.... (ל"ת)אדם 28/12/2020 13:27הגב לתגובה זו1 0סגור
-
6.קונים בקרית חיים מערבית יש ביקושים ליד הים שדרות דגנטוביה 28/12/2020 13:09הגב לתגובה זו1 0עיריית חיפה, בשיתוף הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, עוסקת בהכנת "תכנית אב להתחדשות עירונית בקרית חיים המערבית", חפ/2390.סגור
-
5.אני מוכן לשלם 6 מיליון על דירה בנס ציונהטה 28/12/2020 13:03הגב לתגובה זו4 0כי אני צעיר וטיפשסגור
-
4.הקפיטליסט שמתעלל בעמו לא יחמוק מהדין תרתי משמענירית 28/12/2020 12:54הגב לתגובה זו3 0גם מול בית המשפט וגם מול אלוהים. ואני ממש לא דתייה. כל אדם משלם על מעשיו. תעשה טוב תקבל טוב תעשה רע תקבל רע כפליים. מחירי הדירות הזויים מאות אלפי אנשים איבדו את העבודה שלהם בניהם אני. הלכה המדינה הכל שחיתות, רמאויות. שידעו המנהיגים שדואגים לעצמם "לא לעולם חוסן"סגור
-
3.מצאו את מי לראייןיאיר 28/12/2020 12:24הגב לתגובה זו9 0קצת הגינות - אפשר לציין שמדובר בפרסומתסגור
-
2.כתבה מפוצצת אינטרסים ושקריםאיתי 28/12/2020 12:11הגב לתגובה זו12 0כל מי שמרואיין לכתבה הזו בעל אינטרס שמחירי הדירות ימשיכו לעלות, חברות שבונו ומרוויחות על זה כסף, קלבנים. האמת היא שהקבלנים מעכבים יציאה של דירות מוכנות לשוק כדי לשמר את הביקוש הגבוה מול ההיצע הנמוך כבייכול. שקר שרץ שנים.סגור
-
לא נכון8 28/12/2020 13:26הגב לתגובה זו0 1קבלנות בנין היא שוק יחסית משוכלל ותחרותי, עם שחקנים רבים, גדולים וקטנים. הם לא יכולים לתאם ביניהם שכולם מעכבים בינוי. מה גם שעיכוב כזה עולה כסף, כסף גדול, של ריבית על הלוואות שמימנו את רכישת הקרקעות מרמ״י.סגור
-
1.מורשת הסוציאליסט החזירי נתניהו8 28/12/2020 11:58הגב לתגובה זו11 0נתניהו הנוכל מציג עצמו כקפיטליסט. בפועל הוא שילוב של סוציאליסט וטייקוניסט. משבר מחירי הדיור זרק דור שלם לכלבים (וגם את הדור של ההורים, שמבזבזים את כל חסכונותיהם כדי לעזור לילדיהם). קונים דירה - כוך קטן - ונוסעים שעתיים וחצי לעבודה, ובשביל זה משתעבדים כל החיים. בושה בושה בושה.סגור