האם שליש מחברות הנדל"ן המניב בישראל יתמוטטו?
המשבר הנוכחי משאיר את חותמו על הכלכלה כולה אך לא כל הענפים ייפגעו במידה שווה. ענפים רבים יפגעו באופן ישיר מההגבלות וירידת הצריכה עקב המיתון והזינוק באבטלה אך הפגיעה תהיה זמנית. אחרים עשויים לחוות שינויים ארוכי טווח. נדל"ן מניב הוא אחד מהם. ניתן לחלק את שוק הנדל"ן המניב לשלוש קטגוריות עיקריות: משרדים, מסחר ותעשיה כששני הראשונים מהווים את עיקר השוק ובהם נתמקד.
מרכזים מסחריים וקניונים
במדינות מערביות רבות ובייחוד בארה"ב ישנה מגמה בעשור האחרון של סגירת חנויות פיזיות תוך עליה בפעילות הקמעונאית המקוונת. תופעה זו אף כונתה בעיתונות הכלכלית כ-"אפוקליפסה קמעונאית" (Retail Apocalypse). במהלך העשור האחרון של "אפוקליפסה קמעונאית" נסגרו עשרות אלפי חנויות בארה"ב ורשתות קמעונאיות רבות הכריזו על פשיטת רגל, בניהן רשתות בולטות כמו Toys R Us, Sears ו-Forever 21. מגמות אלה כבר חלחלו לשוק הקניונים האמריקאי כששיעור השטחים הלא מושכרים עלה בכ-25% בחמש השנים האחרונות על פי נתוני מודי'ס.
המגמה לא פסחה גם על ישראל עם מספר פשיטות רגל מתוקשרות, בעיקר בתחום האופנה, כמו הוניגמן, TNT, סליו וזברה. אולם נראה שהפגיעה בקמעונאים בישראל מתונה יותר בעיקר בגלל פעילות מוגבלת של מסחר מקוון והרגלי הצריכה המקומיים.
יותר חברות יכריזו על פשיטת רגל?
כעת, נראה שהמשבר הנוכחי האיץ את המגמה ולאחרונה רשתות קמעונאיות רבות נוספות הכריזו על פשיטות רגל, בניהן רשתות כמו J.C.Penney, J.Crew ו-Aldo. אולם, נראה שאין זה סוף הסיפור, אלא אולי רק ההתחלה. מעבר לירידה המיידית בצריכה, הרשתות הפיזיות עשויות לחוות שינויים ארוכי טווח בהרגלי הצריכה אשר יביאו לירידה פרמננטית בפעילות החנויות הפיזיות. צרכנים רבים העבירו במהלך המשבר את הצריכה שלהם לערוצים המקוונים וחלק ניכר מהם עשויים לצמצם את הצריכה שלהם בחנויות הפיזיות גם בחלוף המשבר.
בעוד ענף הקמעונאות יוכל להתאים את עצמו ולהעביר נתח גדול יותר של הפעילות לאינטרנט, ענף הנדל"ן המסחרי יתקשה לפצות על הירידה בפעילות. בעשור האחרון הקניונים ניסו למתן את השפעות הירידה בפעילות הקמעונאית על ידי שינוי תמהיל החנויות והגדלת נתח המסעדות ובתי הקפה אך נראה כי מהלך זה מיצה את עצמו.
בניגוד למרכזים מסחריים, המגמה בשוק המשרדים בעשור האחרון בישראל וברוב השווקים המערביים הייתה הפוכה. הפריחה בשוק זה ניזונה במידה רבה מתעשיית ההיי-טק אשר נהנתה מזרם חסר תקדים של השקעות. אולם גם כאן, ההשפעה של המשבר עשויה להתברר כבעלת אופי עמוק וקבוע יותר, ולהשפיע על השוק לשנים רבות.
העבודה מהבית תמוטט את שוק הנדל"ן המניב?
במהלך המשבר הבריאותי וההגבלות שהתלוו אליו, חברות רבות עברו לעבודה מהבית. גם לאחר תחילת יישם ההקלות, חברות רבות בחרו להרחיב את מדיניות העבודה מהבית שלהן. חברות טוויטר וסקוור הודיעו לעובדיהן שהם רשאים להמשיך לעבוד מהבית ללא הגבלת זמן. פייסבוק אפשרה לעובדיה להמשיך לעבוד מהבית עד סוף שנת 2020. אמזון ומיקרוסופט האריכו את תקופת העבודה מהבית עד לסוף אוקטובר וחברות רבות אחרות הגמישו בצורה משמעותית את האפשרויות של העובדים לעבודה מהבית. מגמה זו כבר לא קשורה רק בחשש הבריאותי אלא נובעת משיקולי יעילות ורווחת העובדים. לפי מחקר מיוני 2020 שנערך באוניברסיטת שיקגו, כ-37% מהעבודות בארה"ב ניתן לבצע באופן מלא מהבית.
כאמור, פעולות אלה של החברות מתיישבות עם העדפות העובדים. לפי סקר שנערך באפריל 2020 על ידי חברת הייעוץ Gallup, כמחצית מהנשאלים מעדיפים לעבוד מהבית, כ-77% מהנשאלים היו רוצים לעבוד מהבית לפחות אחת לשבוע גם לאחר המגפה, וכ-30% מהנשאלים מתכוונים לעבוד מהבית מספר פעמים בשבוע לפחות עד סוף שנת 2021.
האם המגמה העולמית תגיע גם לישראל?
המגמות שראינו בשווקי הנדל"ן המסחרי והמשרדים בעולם צפויים להגיע גם לישראל. אין סיבה להניח שאותם גורמים יסודיים אשר צפויים לפגוע באופן משמעותי בביקושים לנדל"ן מסחרי ומשרדים בעולם לא ישפיעו באופן דומה גם על השוק המקומי. על כן, נשאלת השאלה, כיצד שינויים אלה עשויים להשפיע על חברות הנדל"ן המניב בישראל. על מנת לענות על שאלה זו נחזור למשברים קודמים בענף. בשני המשברים הגדולים של שנות האלפיים שוק הנדלן המניב חווה ירידה ממוצעת של כ-15% במחירי השכירות וירידה של כ-10% בתפוסה כשהמשברים נמשכו כ-5 שנים.
חברות הנדל"ן המניב ידעו להיות גמישות מספיק?
יש בסיס להניח שהמשבר הנוכחי יהיה עמוק וממושך יותר עקב שינויים מבניים בענף, מעבר לזעזועי הביקוש הרגילים בעתות מיתון. אם נניח שהזעזועים במחירי השכירות ובשיעורי התפוסה יהיו דומים למשברים הקודמים אך ממושכים יותר (ירידה ממוצעת של 15% במחירי השכירות וירידה של כ 10% בתפוסה לאורך תקופה של 10 שנים), התוצאה של המשבר עשויה להיות ירידת ערך ממוצעת של כ-20% בשווי הנכסים המניבים. בשל המינוף הגבוה בענף עשוי הדבר להוביל למחיקה של יותר ממחצית ההון המצרפי בחברות הנדל"ן המניב הציבוריות בישראל. משמעות נוספת היא שכשליש מהחברות צפויות להיקלע לחדלות פירעון עקב חולשה תזרימית או מינוף יתר.
יחד עם זאת, אנו רואים בימים אלה שינוי בתמהיל המוצרים של חברות הנדל"ן המניב בה נדלן על בסיס זמני הופך להיות מבוקש יותר ויותר כי חברות שהנהיגו מתכונת של עבודה מהבית וצמצמו שטחי משרדים צורכות נדל"ן לפגישות או לתקופה קצרות וככל שמגמה זו תתרחב בטווח הזמן הארוך יותר, האמור עשוי למתן את הירידה.
רו"ח ניר זיכלינסקי, בעלים ומייסד SRI global group , רו"ח אשר שקלר, שותף מנהל בחברת היעוץ הכלכלי-מימוני וריאנס-אסכולה
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
13.ברור שלא, יקבלו ערבויות ועזרה מהמדינהתומר 31/03/2021 00:06הגב לתגובה זו0 0אצלנו הציבור משלם הכל בסופו של דבר, גם את מחיר מחדלי הממשלה וקריסת בעלי ההון קבלנים יקבלו דחיה ופריסה של חובות, ערבויות נוספות וכו', הם לעולם לא יפגעו, הון-שלטון הולכים יחדסגור
-
12.יש להסב למגורים - היכן שזה אפשריגבי 30/03/2021 19:09הגב לתגובה זו0 0דרוש שיתוף פעולה של העיריותסגור
-
11.זה אמיתי?תת רמה 30/03/2021 10:29הגב לתגובה זו0 0האתר הזה מתדרדר לרמה של האח הגדולסגור
-
10.כתבה פופוליסטית. פגיעה מסוימת בקניונים,המשרדים לא יפגעו (ל"ת)משה 29/03/2021 08:34הגב לתגובה זו1 2סגור
-
המשרדים כבר נפגעו קשות לכן הכתבה (ל"ת)סמי 31/03/2021 00:07הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
9.נראה לי שהם לא קראו דוחותדניאל 28/03/2021 20:03הגב לתגובה זו1 8של חברות הנדלן מניב בישראל חברות המשרדים חזקות מאוד חברות המסחר רווחיות על אף הסגר לא מדובר בחברות שיכנסו לחדלות פירעון ממש לאסגור
-
8.ניתוח שטחייכלו בקלות ללכת לדוחות של עזריאלי מחיסרון אמות ביג 28/03/2021 12:51הגב לתגובה זו1 6יכלו בקלות ללכת לדוחות של עזריאלי מחיסרון אמות ביג משנת 2008-2010 ולראות שכמעט ולא חל שינוי לרעה בתפוסות או שכר הדירה... לכן מה שנכון לכל השוק לאו דווקא נכון לחברות המובילותסגור
-
7.מעריכי השווי לדיןאחד שיודע 28/03/2021 09:44הגב לתגובה זו5 0שירתו את הדיבידנדיםסגור
-
6.העקרון נכון המתודיקה לא מוכחת.זורק סתם מספרים (ל"ת)אבנר עקום 28/03/2021 09:28הגב לתגובה זו0 3סגור
-
5.אצלנו הקניונים עוברים בהדרגה להשכרה לקופת חוליםלא לדאוג 28/03/2021 08:30הגב לתגובה זו5 0וחדרי כושר. מדינה קטנה שחצי ממנה מקבלים תמיכות סעד לא צריכה כל סמ קניון. שיסגר הכל אמןסגור
-
4.תהפכו משרדים למגורים 3 חדרים בתנאי של 850אלף שחתחתכו מחיר 28/03/2021 02:40הגב לתגובה זו4 0או שתחתכו מחירים מנופחים או שתלכו הביתהסגור
-
יש רצון להפוך משרדים למגורים אבל...אבי 29/03/2021 11:17הגב לתגובה זו0 0יש עם זה הרבה בעיות יש ליצור תשתית סביבתית מתאימה בתי ספר גני ילדים שרותי בריאות ועוד. דבר שני רוב המשרדים החדשים הינם אטומים כלומר אין אפשרות לפתוח חלון והכל נשען על מערכת המיזוג הפנימית של המבנה. דבר שלישי יש התנגדות של העיריות, הם אמנם מוכנות להסבה הנ"ל אבל בתנאי שהארנונה תשאר כארנונה עסקית ולא ארנונה של מגוריםסגור
-
3.לקנות בחנות זה הכי טוב כי לא צריך להתעסק בהחזרות (ל"ת)אבי 27/03/2021 22:39הגב לתגובה זו0 1סגור
-
2.נשמע קשקוש..מגיב שפוי 27/03/2021 21:26הגב לתגובה זו0 5תיך חצי שנה אף אחד כאן לא זוכר שהיה כזה דבר קורונהסגור
-
1.השווי של החברות נופח בעשרות אחוזיםמעריך לבקשתך 27/03/2021 20:11הגב לתגובה זו7 0שווי חברות הנדלן והנכסים שלהם נופח בעזרת מעריכי שווי שהְתמשו בשיעורי היוון נמוכים כדי לרצות את מזמיני חוות הדעת וכעת הם יאלצו לשלם על מעשיהם.סגור