איקאה אשתאול
צילום: גוגל מפס

מכה למגה אור ואיקאה: ביהמ"ש פסק נגד החריגה בסניף. ייתכן שערוך מטה

בפסק הדין נקבע שההרחבה שבוצעה ללא אישורים בסניף אשתאול לא חוקית, ובעוד 90 יום ההחלטה תיאכף, או בדמות קנס או בפירוק החריגה. הנכס מוחזק בשיעורים שווים בין מגה אור ובעלי איקאה ישראל.
גלעד מנדל |
נושאים בכתבה איקאה מגה אור

בית המשפט המחוזי בירושלים פרסם היום את פסק דינו בנוגע למחלוקת הארוכה לסניף איקאה אשתאול ובו קבע שהיתר הבנייה שניתן לו רק לאחר סיום הבנייה בטל, ובכך בעצם השטח העודף, שהיה בלב המחלוקת, יחשב ללא חוקי החל מעוד 90 יום.

מקור המריבה נוגע לשטח של לא פחות מ-8,500 מ"ר שהקימו חברת הנדל"ן מגה אור 0.99% וחברת איקאה, זאת בנוסף ל-17,000 מ"ר של הסניף שנבנו כחוק. הסכסוך התנהל בבית המשפט, כאשר המדינה היא התובעת כמקובל בהליך שכזה וכלל מספר ערעורים כאשר איקאה טענה מצידה שהחלטה לטובת המדינה עלולה לגרור פגיעה במקום עבודתם של מאות העובדים שיש במתחם, זאת לפני כשנה, בין סגרי הקורונה ובתקופה בה האבטלה גאתה.

מדובר על נכס מרכזי עבור חברת מגה אור בו היא מחזיקה בו בשותפות עם בעלות איקאה, המשפחתו ברונפמן ופישר.  לצורך הרכישה של חלקה של איקאה בשותפות נתנה מגה אור הלוואה בריבית של 3.9% לשתיים. המרכז מניב NOI של 19 מיליון שקל בשנה והוא רשום בספרים לפי שווי של 314 מיליון שקל.

מכיוון שמגה אור מחזיקה 50% מהנכס, השווי שלו בדוחות שלה הוא 157 מיליון שקל, כאשר יתכן מאוד כי בעקבות החלטת בית המשפט היא תיאלץ לבצע הפחתה בשווי - שתשפיע על השורה התחתונה (אם כי לא על ה-FFO, שסעיף השינויים בשווי מנוטרל בו) של החברה.

כנימוק להחלטה הנכונה והמתבקשת, כתב השופט אלכסנדר רון כי "קשה להשתחרר מהתחושה שיש לייחס חלק לא מבוטל מהתנהלות המשיבות לשאיפה לעגן בתוכנית בנייה ובדין עבודות שבוצעו שלא כדין, במועד בו לא היו בנמצא היתרי בנייה ואף קודם שאושרה בוועדה המקומית. החלטת הוועדה המקומית במחצית ינואר להיחפז ולדון בתוכנית למרות שנתבקשה במפורש שלא לעשות כן, אמנם דקות לא רבות קודם לכן, מתיישבת גם היא היטב עם תחושה זאת".

כעת, הכדור עובר לידיים של רשויות האכיפה שצריכות להחליט כיצד לאכוף. כאשר האופציות שעומדות על השולחן הן סגירת החלק שלא קיבל היתר, סגירת כל המתחם או מתן קנסות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה