
תחבורה פרטית היא מקור אדיר למסים, אך היא גורמת לנזק עצום - איבוד שעות עבודה ופגיעה בתוצר
כמה תושבים יהיו בישראל ב-2050 ואיפה הם יגורו? למה חייבים להפסיק עם העדפה לתחבורה פרטית והאם ישראל בדרך להפוך למדינה הצפופה בעולם?
התקופה הקרובה היא תקופה שמזמנת להנהגה הזדמנות פז לשנות את התפיסה התכנונית הקיימת בפן התחבורתי. יש להעדיף באופן ברור תחבורה ציבורית בכלל ורכבת בפרט על פני המשך סלילת כבישים. המדינה השקיעה מיליארדים בסלילת כבישים אשר מעודדת תחבורה פרטית דווקא. אחת הסיבות המשמעותיות היא שהתחבורה הפרטית היא מקור אדיר של מסים אבל מדובר בתועלת לטווח הקצר אשר תגרום נזקים לטווח הארוך.
את הנזקים של העדפת התחבורה הפרטית רואים כבר היום, בפקקים האינסופיים אשר מבזבזים הון עתק של איבוד שעות עבודה ופגיעה בתוצר הלאומי. התחבורה הפרטית פוגעת בפריפריה ומגדילה את הפערים בחברה הישראלית.
עלינו לזכור שישראל הפכה בהדרגה ממדינה המבוססת על ההתיישבות העובדת, קיבוצים ומושבים, לאחת המדינות האורבניות והצפופות בעולם. כ-92 אחוזים מ-9.4 מיליון תושבי המדינה מתגוררים כיום בערים או ביישובים עירוניים ומספר הערים, 77, גבוה מאוד ביחס לגודלה. אם בעת קום המדינה, ב-1948, רק בשלוש ערים, תל אביב, ירושלים וחיפה, התגוררו יותר מ-100 אלף תושבים, הרי שכיום המספר מגיע ל-19 ערים ועל פי כל התחזיות מספר זה יוכפל במהלך שני העשורים הקרובים.
על פי כל התחזיות השמרניות בעוד פחות מ-30 שנה, בשנת 2050, תכפיל מדינת ישראל את מספר תושביה מכ-9.4 מיליון כיום לכ-18 מיליון. על פי כל התרחישים הצפויים, מתוך אותם 18 מיליון, כ-17 מיליון יתגוררו בערים ויישובים עירוניים, רובם ככולם במחצית הצפונית של המדינה, בין באר שבע בדרום לבין הגליל העליון בצפון. כאשר הרוב המכריע בין רחובות ואשדוד לבין מטרופולין חיפה. מדובר בשטח קטן בהיקף של פי שלושה ממטרופולין לונדון.
- היוניקורן הישראלי קפיטוליס רוכש את Capitalab ב-46 מיליון דולר
- "הביקושים גבוהים, ברבעון השני המכירות עלו בשיעור דו ספרתי"
ובמילים אחרות, ישראל של העשורים הבאים תהיה המדינה הצפופה בעולם שרוב רובם של תושביה יתגוררו בתוך גוש מטרופוליטני רציף, מעין תצלום מוגדל של מטרופולינים דוגמת סינגפור והונג קונג. נתונים "יבשים", לכאורה, אלה, מאותתים באופן ברור לכל מקבלי ההחלטות, משרי התחבורה והשיכון, דרך וועדות התכנון למיניהן וכלה בעיריות והרשויות המקומיות – על ישראל לתכנן הן את שוק הדיור והן את מערכי התחבורה, בהעדפה ברורה לתחבורה ציבורית, בתכנון כולל מקיף, בדיוק כפי שמתכננים מטרופולין עירוני אחד גדול.
לתכנון כזה מספר יתרונות משמעותיים: תכנון כזה יצור אופטימיזציה גם של צרכי הביקושים בשוק הדיור ויביא הפחתת רמת הצפיפות ופיזור האוכלוסייה בכל המרחב והקלה על התשתיות בערים הגדולות. נכון להיום התכנון מבוזר בין העיריות השונות ונוצר מצב אבסורדי של עודף ביקושים לדירות במקומות מסוימים, לעומת מחסור במקומות אחרים.
העדפת תחבורה ציבורית תחסוך הון עתק למשק באמצעות קיצור נסיעה בין המרכז לבין הפריפריה. ניתן יהיה ליצור מרכזי תעסוקה גדולים במקביל לבנייה למגורים. הקונפליקטים בין עשרות רבות של עיריות והרשויות מקומיות יצטמצמו. יושם דגש על פיתוח הרכבות לסוגיהן, הרכבת הקלה העירונית, רכבות פרברים ורכבות בינעירוניות מהירות, זאת בשילוב תחנות מונגשות עם מתן עדיפות להולכי רגל וכלי רכב דו גלגליים בסביבת התחנות. זה יגרום לצמצום כלי הרכב הפרטיים ובתוך כך הקטנת זיהום האוויר ומטרדי רעש.
- האוצר ובנק ישראל נגד הלמ"ס - סבורים שהנתונים על מחירי הדירות שגויים
- "הגרלות זה הזוי. מחירי הדיור זינקו בגלל התוכניות הממשלתיות"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
תכנון הכולל עירוב שימושים של שילוב תעסוקה ומגורים באותו המתחם ינצל באופן מיטבי קרקעות מבוזבזות כיום. ולבסוף, תכנון כזה יאפשר שמירת שטחים פתוחים וערכי טבע באופן הרבה יותר אפקטיבי לעומת המצב היום בו כל רשות מאמצת מדיניות משלה המשפיעה לעיתים קרובות גם על סביבתה הקרובה.
יישום יעדים אלה יחייב, כמובן, סינכרון מירבי ושיתוף פעולה בין שרי התחבורה והשיכון וכן משרדי ממשלה רלוונטיים נוספים. אין לי ספק שתכלול כל היעדים למשנה סדורה מגובשת, ו"שינוי דיסקט" בחשיבה יביא ליישומם המוצלח.
הכותבת היא שמאית מקרקעין ומתכננת ערים.
- 13.היסטוריון 29/07/2021 14:26הגב לתגובה זו. כץ שקרא לעצמו (פייק ) הורדוס , בנה פקקים וסתם את הערים . גרם להורדת הפריון ולאובדן של מיליארדים כל שנה .
- 12.רק ביבי 29/07/2021 10:28הגב לתגובה זוהכותבת מתפרצת לדלת פתוחה, היה ראש ממשלה גאון שהשקיע מיליארדים בתחבורה הציבורית. בנה עשרות קווי רכבת ובראשם הקו המהיר ירושלים תל-אביב. והרכבת הקלה בירושלים. ותוך שנה יסתיים גם הקו האדום בגוש דן.
- 11.טיטינסקי 27/07/2021 08:45הגב לתגובה זועד שלא יקימו מתחמי פינוי בינוי שכונתיים במימון ממשלתי, ועד שלא תהיה תח"צ 24/7 (ומי שלא מתאים לו שלא יסע ולא יפריע לאף אחד שנוסע), לא יזוז כלום והמדינה תמשיך לחלוב את האזרחים במיסוי דרקוני שלא קיים באף מדינה מפותחת, ולתת להם שירותי חינוך, רווחה ועוד ברמה שמתחת לרמת מדינות עולם שלישי.
- 10.8 26/07/2021 12:41הגב לתגובה זונסיעה עד תחנת הרכבת - 25 דקות. נסיעה ברכבת 10 דקות, ואז החלפה כ10 דקות ואז נסיעה ברכבת השניה כ15 דקות. ואז הליכה בשמש של לפחות 15 דקות עד העבודה. סך הכל שעה ורבע. במכונית, עם הפקקים, זה עדיין מהיר יותר, ואני במזגן כל הדרך. ויש פקקים.
- 9.אמנון 26/07/2021 12:11הגב לתגובה זוצריך גם לחשוב שמליונים אנשים נוסעים כל יום לעבודה וצריך להבין איפה מקומות העבודה.הרצלייה פיתוח, רמת החייל וכו' איך מבעים לשם את העובדים בתחבורה שלא תקועה בפקקים ונוסעת מהר ולא מגעילה כמו אוטובוס.אוטובוס זה לעניים לא רואה את פקידי האוצר נוסעים באוטובוס.
- 8.איך תחבורה פרטית היא איבוד שעות עבודה אם יותר מהר 26/07/2021 09:18הגב לתגובה זואיך תחבורה פרטית היא איבוד שעות עבודה אם יותר מהר להגיע דרכה לעבודה? בנוסף, אנשים בדר״כ עובדים ברכב בדרך לעבודה לא בוהים בכביש (בניגוד תחב״צ). יש פה מלא אינטרסנטים שבוחשים מכל הכיוונים
- 7.רענני ותיק 26/07/2021 09:04הגב לתגובה זוהאם המדינה באמת רוצה לצמצם את כמות הרכבים הפרטיים, שהיא מחלבת המיסים המתמדת ? רבים היו שמחים לוותר על הרכב הפרטי או לצמצם את השימוש בו, מטעמי חיסכון, אך למאות אלפי המחזיקים ברכב של מקום העבודה, זה פחות אכפת. בכל מקרה - כל עוד לא תהייה תחבורה ציבורית אמינה במשך 7 ימים בשבוע, ימשיכו אנשים להעדיף רכב פרטי.
- 6.ת"אביבית 26/07/2021 08:51הגב לתגובה זו1. אין התאמה בין גידול דימוגרפי לבין תכנון אורבאני-אזורי. הראייה הבולטת היא פקקי המרכז. 2. כל עוד ממשלות ישראל לא יקבלו החלטה להקים מיזמי עוגן מדרום /צפון לגדרה-נתניה המציאות הנוכחית תיוותר בקוויה הנוכחיים.
- 5.דרור 26/07/2021 08:39הגב לתגובה זוגילוי אמריקה . מהירושה הכושלת של ביבי וכץ שתירשם בהיסטוריה .
- שאול 26/07/2021 11:08הגב לתגובה זוהכתבה הזו הייתה צריכה להיכתב לפני 12 שנה לפחות .
- 4.אין פה מקום לכולם 26/07/2021 08:20הגב לתגובה זו70 שנות מלחמה ויהיו עוד 700 שנים כאלה. הגיע הזמן למצוא מדינה חלופית . יש לנו ראש ממשלה חלופי למה שיתבטל בזמן הזה הוא יכול להיות ראש ממשלה למדינה חלופית. חבל שפיספסו את טראמפ ידיד ישראל לכאורה היה צריך לבקש ממנו שטח אדמה בגבול עם מקסיקו מוכנים להיות גדר חיה נגד מסתננים. גם אובמה היה מסכים . אבל את ביידן המרובע הקשיש יהיה קשה לשכנע . אבל אסור להתייאש . רוצים מדינה חלופית בהקדם
- אלי 26/07/2021 11:53הגב לתגובה זוירדו עליו וחזרנו לארץ ישראל פלסתינה
- 3.סמי 26/07/2021 08:20הגב לתגובה זופשוט מאוד - לאסור תנוע לרכבים פרטיים מחיפה לגדרה - רק רפואה, צבא, מישטרה ושירות בתפקיד -להוריד מהכביש שנים וצי מיליון רכבים. במקום זה להוסיף 50 אלף אוטובוסים ומוניות שירות לכל חור בתדירות של 5 דקות. גם להנפיק קווי מטרו ורכבת קלה לזירוז תפעול. לפתוח קווי ים עם רחפות מהירות אשקלון - נהריה.
- 2.משה 26/07/2021 08:10הגב לתגובה זופינוי בנוי מיידי בכל בנייני הרכבת משנות החמישים בלי הרבה ועדות ובלבול שכל זה יתן מענה לאי בזבוז אדמות נוספות.
- 1.שאול 26/07/2021 07:26הגב לתגובה זוהמאמר הזה צריך היה להיכתב לפני 10 שנים לפחות , עכשיו התעוררת ?